Het nieuws sloeg gisteren in als een bom, maar hoe terecht is het eigenlijk dat de klassieker-lobby zo fel van leer trekt?
De klassieker-regeling wordt op dit moment simpelweg te veel misbruikt. Het zijn niet alleen de oude Mercedes diesels uit de jaren tachtig die de binnensteden zwart zetten met hun roetwalmen, het zijn ook pakketbezorgers in Citroen Visa’s, krakersbusjes, studenten die voordelig rond willen karren en zo kan ik nog wel even doorgaan. En waar misbruik is, daar worden de teugels terecht harder aangetrokken.
Het aantal “oldtimers” is de afgelopen tien jaar dan ook verdubbeld. Het zijn er nu pakweg 400.000 300.000 op een wagenpark van totaal circa 8 miljoen stuks. Van die 150.000 nieuwe klassiekers die de Nederlandse wegen bevolken is mijn stellige indruk dat het merendeel door geen enkele autoliefhebber gemist zal worden, mochten ze ooit verdwijnen. Daarmee kunnen we het argument om het “mobiel cultureel erfgoed” meteen afserveren. Het zijn immers veelal auto’s die zelfs de meest verstokte klassieker-liefhebber niet gaat missen.
De FEHAC (Federatie Historische Automobiel- en Motorfietsclubs) komt met nog een ander argument waarom de maatregel geen hout snijdt:
En evenmin is de uitval aan belastinginkomsten meegenomen: minder brandstofaccijns, maar vooral minder BTW en andere opbrengsten uit de omvangrijke oldtimer-economie.
Van deze argumenten springen de tranen mij toch wel in de ogen. Enkele honderden euro’s wegenbelasting (of een stuk meer voor die verfoeide oudere diesels) is te veel geld, maar er is wel een “omvangrijke oldtimer-economie” die nu helemaal stuk gaat lopen. Oh really? Een “echte” klassieker kost een veelvoud in aanschaf/restauratie en onderhoud. Als een paar honderd euro wegenbelasting je van die hobby afhoudt, dan was het sowieso al tijd om uit te wijken naar een ander tijdverdrijf.
De BOVAG opteert voor een andere oplossing: de brancheorganisatie pleit voor een systeem van gebruikersdagen. De liefhebber mag maar een maximaal aantal dagen per jaar de weg op met de oldtimer om in aanmerking te komen voor de MRB-vrijstelling. Wie meer rijdt dan dat beperkte aantal dagen, is gewoon MRB verschuldigd. Het klinkt als een niet onaardig idee, tot je nadenkt over de uitvoerbaarheid. Wie houdt waar bij hoeveel dagen de klassieker de weg op is gegaan? Bouwen we dan GPS-kastjes in oldtimers of gaan we werken met een ouderwetse kaart die je moet laten afstempelen bij de dorpsveldwachter voor je de weg op mag? Een sympathiek plan dat al bij voorbaat strandt op de uitvoerbaarheid.
Het is gewoon even slikken voor de klassieker-rijder, maar die 16 miljard moet ergens van betaald worden. De MRB-vrijstelling voor klassiekers lag al een tijdje onder vuur, dus wat dat betreft mag deze maatregel geen grote verrassing zijn.
Overigens: een echte klassiekerregeling voor auto’s van 30 (of wellicht 35) jaar of ouder die wegenbelastingvrij blijven zou mijn steun absoluut krijgen. Daarmee schakel je alle “profiteurs” uit die in te nieuwe klassiekers rijden.
UPDATE: we zitten blijkbaar nog in een overgangsregeling van 25 en 30 jaar, het is dus mogelijk dat een auto bij een leeftijd van 30 jaar pas wordt vrijgesteld van MRB.
johanhummer9 zegt
Juust opzoute met die ouwe zooi
toeter11 zegt
@johanhummer9: dus ik moet opzouten met mijn door mijn opa gekochten kever op lpg de groenste brandstof ooit? Terwijl ik er maar 4000 km per jaar mee rijd?
jmeverts zegt
@toeter11: ja
wheelzzz zegt
@toeter11: nee, je mag blijven, moet je wel ff MRB betalen, that’s all.
toeter11 zegt
@wheelzzz: dankje wel.
vale46 zegt
@toeter11: LPG groenste brandstof ooit?
Laat me niet lachen! :D
Ik denk dat waterstof (een waterstofcel) toch véél schoner is, daar heb je enkel waterdamp uit de uitlaat…
rubend zegt
@vale46: en hoe denk je dat waterstof ontstaat, zou dat misschien op magische wijze vanzelf verschijnen (als we maar lang genoeg wachten)?
Dacht het niet, daar moeten ook gewoon hele fabrieken voor uit de grond getrokken worden, en die vervuilen ook gewoon.
vale46 zegt
@rubend: Via Elektrolyse hé, en elektriciteit kan men opwekken via windmolens & zonnepanelen. Dus men kan waterstof zeer milieuvriendelijk opwekken als men wil ;)
rubend zegt
@vale46: Ik moet wel bekennen, ik ben ook groot voorstander van waterstof, de energiedichtheid hiervan komt namelijk veel dichter bij de van benzine als bijvoorbeeld stroom in een accu.
Jammer genoeg is het opwekken van waterstof nog niet echt CO2 neutraal mogelijk…
vale46 zegt
@rubend: neutraal nog niet, maar alleszins beter dan die van benzine/diesel/lpg :)
Anderzijds is elektrolyse geen rendabel proces, het is efficiënter om de elektriciteit op te slaan in een batterij en op elektriciteit te rijden, veer minder verliezen.
mercedesclk350 zegt
@johanhummer9: jij gaat dus niet aan de macht! Oldtimer inruilen voor Hummers zeker, tsss…
heyaudi zegt
@johanhummer9: Eerder opzouten met die profiteurs. Zuur voor degene die een oldtimer hebben waarvoor deze regeling bedoeld was.
kaasboerin zegt
Wouter, hide ze children, quick!
Hehe, dit wordt oorlog!
dedon zegt
@kaasboerin: Dat mag je zeggen. Wat is dit nou voor debiel relaas?
“die 16 miljard moet ergens van betaald worden”
Het is echt ongelooflijk dat we dat als waarheid beschouwen.
Dat moet helemaal NERGENS van betaald worden!!!
Als de overheid geld te kort , dan moet het gewoon NIET uitgegeven worden!!!
Zo ben ik ook opgevoed. Je moet de tering naar de nering zetten, niet meer geld gaan binnenharken, vooral omdat je daar de economie alleen maar meer mee schaadt!!! Laat dit nou eens tot jullie botte hersens doordringen!!!
Yeelen zegt
@dedon: Een overheid die geen geld meer uitgeeft? Denk jij eens na met je botte hersens, want als dat gebeurt zit je binnen 2 dagen met een land dat barst van de rellen.
rubend zegt
@Yeelen: dus omdat jij bang bent voor een potje matten ga jij maar ff met onze flappen zwaaien…
dedon zegt
@Yeelen: Ga jij zelf maar even nadenken, of beter gezegd, ga maar even googlen op libertarisme, voor je wat begint te blaten!
leandro zegt
Ja gelukkig hebben wij een kevertje en geen Amerikaan van meer dan 2 ton.
911GT2 zegt
@leandro: Ik heb ook een kevertje. Ik zal de belasting ook echt wel gaan betalen. Maar daar gaat het me niet om. het gaat er me niet om dat ik die kosten niet wil maken. Het gaat er om dat ze onevenredig hoog zijn. Wegenbelasting noemen ze het toch. Okey, mijn kevertje staat nu in de garage en zal daar nog wel even blijven staan want projectje. Maar als hij af is zal ik hem gebruiken in de zomer, bij voorkeur bij droog weer voor leuke toertochtjes in het weekend over landelijke weggetjes. Dat vind ik een compleet andere ‘wegenbelasting’ dan bijvoorbeeld een VW up die dagelijks gebruikt wordt om achteraan in de file aan te sluiten op de drukste snelwegen van Nederland. Als milieu echt het issue is denk ik dat mijn kevertje per gereden km misschien wel schoner is dan die up die 80% v/d tijd stationair in de file staat.
Mijn Kevertje is van 72. Die rijden mensen echt niet om er voordeel mee te behalen hoor. Je mag blij zijn als je op de snelweg nog mee kan met 120.
griffendahl zegt
@911GT2: Ik snap je punt, maar… Ik heb een BMW cabrio van 1997 die ik net zo gebruik als jij jouw Kever nog geen jaar meer dan 3000km mee gehaald. En nu zou ik graag willen dat jij mij even uitlegt waarom jij gevrijwaard zou moeten zijn van de MRB op jouw Kever, terwijl ik gewoon 60e per maand moet aftikken voor mijn BMW…
mightymike zegt
@911GT2: daar zit al een probleem! Die keffert haalt niet eens 120;) en een up heeft een start stop systeem heb. Maar snap je punt wel , ze moeten wen systeem verzinnen aan de hand van de gemaakte km
paulaafjes zegt
Ach ja, je kunt nu wel mooi goedkoop een oldtimer op de kop tikken…
Tommy2 zegt
Goed dat de auto in NL een melkkoe is, anders krijgen veel te veel van dat lelijke blik op straat.
bbroekde2e zegt
@Tommy2: en jij wil liever melkkoeien zien dan auto’s? dat is zoooo india!…
Tommy2 zegt
@bbroekde2e: Melkkoeien hoeven tenminste niet door de apk en ze eten gras ipv benzine of diesel.
flippert zegt
@Tommy2: haha! top reactie voor een autoblog, klasse!
dennisr zegt
300 keer Hoera voor Wouter..
Hoera!
(next)
bbroekde2e zegt
@dennisr: Hoera!
JvT zegt
@dennisr:
Hoera!
Megakix zegt
@dennisr: hoerb !
dennisr zegt
@Megakix: haha. spelbrekert! ;P geeft niet.. liep al niet echt storm.. xD
W115 zegt
Iedereen wegenbelasting betalen en dan zijn we er ook klaar me.
kaasboerin zegt
@W115: Precies, zo denken ze ook.
“Iedereen, dan zijn we eraf, lekker makkelijk”..
W115 zegt
@kaasboerin: Iedereen moet ook echt iedereen zijn. Ook de fiat pandas en de opel amperas onder ons. Gebruik maken van de weg=betalen.
xiran zegt
@W115: toch maar kilometerheffing, zijn we gelijk van al het gedoe af en gekke regelingen.
slipstreamer zegt
Wouter… verstoppen heeft geen zin! godverredomme zo’ne domme kut artikel durfen te schrijfen over zo’ne mooie auto’s jonge!
dennisr zegt
@slipstreamer: Gaat niet om de auto’s zelf knuppel.. gaat om de belasting.. autorijden is autorijden.. als je zelf liever in een oude rijd (NET ALS IK) dan kan ej daar ook net zo goed voor betalen.. die keus maak je nog altijd zelf..
Zelf ik, als groot liefhebber van oud spul.. vind dat ze het maar af moeten schaffen.. gelijk van al dat gezeik af..
awesome zegt
@dennisr: belasting? Ik betaal helemaal NERGENS meer voor! Godnondeju!!!!
slipstreamer zegt
@awesome: Wat zei je?!
mercedesclk350 zegt
@slipstreamer: NEW KIDS TURBO JONGUH!!
straatpiraat zegt
@slipstreamer: Bastaardvloek afgeleid van het Franse `au nom de Dieu!` (In de naam van God!) Voornamelijk gebruikt in Vlaanderen. In Nederland wordt `Sodeju!` vaker gebruikt. (Mix van sodomie/sodemieter en nom de Dieu)
mercedesclk350 zegt
@straatpiraat: het is een fijne geschiedenisles, ook al veronderstel ik dat je nog nooit de film New Kids Turbo hebt gezien.
straatpiraat zegt
@mercedesclk350: Het was sarcastisch lieverd..
mercedesclk350 zegt
@straatpiraat: hou ook van jou (bah)
solmatje zegt
@mercedesclk350: als je niet meteen al zag dat het sarcastisch bedoelt was, geeft aan met wat voor persoon we te maken hebben
mercedesclk350 zegt
@solmatje: ja, iemand die graag serieus genomen word.
timdrogt zegt
@slipstreamer: Helemaal gelijk, Wouter we weten je te vinden, verstoppen heeft geen zin, LUL dat je bent
CasperH zegt
Nu nog wegenbelasting voor die gluiperige motorrijders.
Begrijp overigens dat er in het regeerakkoord staat dat mensen met “gezichtsbedekkende kleding” hun recht op uitkering verliezen, da’s slecht nieuws voor werkloze motormuizen dan gok ik?
dennisr zegt
@CasperH: Ook een goede regel! geen gezicht.. geen geld xD
En idd.. motor kan je ook wel beetje belasting betalen.. zal om nog geen tientje per maand gaan..
Initial_D zegt
@CasperH: motorrijders betalen ook wegenbelasting heur. Niet veel, geloof 100 euro per jaar. Maar dat is veel als je kijkt naar het aantal kilometers dat gemiddeld met de motor wordt afgelegd. Nee, dan die 14% pauperbakken die wegenbelastingvrij rijden. Oprotten, dat is niet in verhouding met de rest van het verkeer.
CasperH zegt
@Initial_D: ja, dat moet ook kapot, die 14% en 20%.
lamborgfan zegt
@CasperH: Ben het er 100% mee eens!
om 2 redenen:
1) Zo betaald iedereen hetzelfde percentage wat weer goed voor het tekort is.
2) Zo kiezen mensen toch nog iets sneller voor een wat grotere auto, wat in mijn ogen weer goed voor de economie is. (grotere winstmarge zeg maar)
dawwg zegt
@lamborgfan: En goed voor de verkeersveiligheid omdat er minder van die $%^&*() muesli-molens met 81km/u naar de linkerbaan komen om er vervolgens 30s over te doen om een vrachtwagen in te halen …
flippert zegt
@dawwg: precies, in de shredder met die slome troep, klasse!
bola zegt
@dawwg: ik rij anders een oldtimer met 130 pk MINImaal en haal de gemiddelde auto gewoon in hoor..
mashell zegt
@lamborgfan: huh? Denk je echt dat een hogere bijtelling er voor zorgt dat mensen weer groter gaan rijden? Ik denk dat juist niet, dan zal de Polo definitief de auto voor modaal Nederland worden.
luittinke zegt
@CasperH: K betaal al netjes belasting voor mn Aprilia RSV Mille R. Niet veel, €28,- per kwartaal gelukkig maar. Zo blijft t nog leuk.
OT: Die gebruiksdagen, is dat niet net iets als de kilometer beperking die ik van mijn verzekering opgelegd krijg voor mn fiets? Minder km’s betekent minder € premie. Pas bij een ongeluk waarbij uitgekeerd moet worden wordt gecheckt of de kilometerstand met klopt.
Dat betekent in de praktijk dus gewoon rijden en geen brokken maken. Dat is sowieso al de bedoeling volgens mij.
CasperH zegt
@luittinke: dat is dus de denkfout, het gaat op dit moment ff niet om “leuk”. Jij gebruikt die weg ook als je brommert, neemt ongeveer net zoveel plek in, veroorzaakt misschien iets minder schade dus dat je wat goedkoper uit bent prima maar ik snap niet waarom je niet naar verhouding betaalt. Echt.
En ik gun je je pleziertje heus wel hoor maar ik ben een beetje klaar met de oneerlijke verdeling van de lasten. That’s all.
luittinke zegt
@CasperH: Volgens mij betaal k al redelijk naar verhouding. Mn fietsje weegt 218 kg volgens mn papieren, dus die €28,- per kwartaal lijkt me redelijk OK. Dat is ook het tarief voor de lichtste auto’s in de provincie waar ik woon (Drenthe).
En in verbruik (1:15 gemiddeld) betaal k ook gewoon mee.
Wanneer je nu had gezegd dat een Honda Goldwing (of een vergelijkbaar rijdend tuinhuis) meer zou moeten betalen, had k het volmondig met je eens geweest.
Dat de term ‘leuk’ niet gepast is volgens jou, wil ik je tegemoet komen.
Laat ik dan stellen dat het belastingtarief dat ik nu betaal betaalbaar is, voor mij als student. En dat dat het voor mij nog enigszins ‘leuk’ maakt.
Maar genoeg over tweewielers, dat was niet de discussie van het artikel.
CasperH zegt
@luittinke: ok, jij dan wel met je lichte fiets, maar velen niet ;)
RobTWo zegt
@CasperH: Als 10 % van de automobilisten op de motorfiets zou gaan zitten in de spits, heb je drie kwart minder files…… Vooral als automobilisten dat weten en er rekening mee gan houden, is iedereen beter af.
CasperH zegt
@RobTWo: ohja top, het motoren-lossen-de-files-op-fabeltje, haal die er nog eens bij.
Als 10% van de verkeersdeelnemers op zo’n fiets zit -die net zoveel ruimte inneemt als een auto- betekent dat ook dat bij ongeveer 10% van de ongevallen een motorrijder betrokken zal zijn. En die ongelukken zijn doorgaans veel ernstiger omdat motorrijders nu eenmaal statistisch gezien een veel grotere kans op (ernstig) letsel hebben.
Nee, dat gaat geen reet helpen. Ik denk dat het eerder aannemelijk is dat we méér in de file komen te staan omdat er weer eens iemand uit een vangrail gepulkt moet worden of omdat er een snelweg afgezet moet worden in afwachting van een traumaheli. Echt, hou eens op met dat onzinverhaal.
mashell zegt
@CasperH: precies, meer motorrijders = meer dodelijke ongelukken = meer afgesloten snelwegen = veel meer lange files.
flippert zegt
@mashell: precies, dus motoren verbieden vanaf nu. Vrachtwagens ook. En busjes.
berlinetta zegt
@CasperH: motorrijders betalen een half jaar wegenbelasting. Rest van het jaar kost niks maar je rijdt ook niet het hele jaar door op je motor.
dennisr zegt
@berlinetta: Ik gebruik mijn auto in het weekend ook niet.. dan kunnen ze dus wel 52 keer 2 dagen er vanaf rekenen.. hoef ik ook maar 2 derde per jaar te betalen..
gaan er nog wat vakantie dagen vanaf..
RobTWo zegt
@berlinetta: Ik betaal gewoon het hele jaar, hoor en zo is dat al jaren.
RobTWo zegt
@RobTWo: Oh ja, ik rijd dan ook alleen als het gesneeuwd of geijzeld heeft niet op de motor.
En ik betaal voor mijn R1200GS van 203 kg 28 euro meer MRB per kwartaal dan mijn (oude) ouders voor hun Up! van 840 kg.
berlinetta zegt
@RobTWo: dan weet ik niet hoe het zit want mijn ouders betalen allebei maar een half jaar.
timberleek zegt
@berlinetta:
waarschijnlijk schorsen ze de motor waarschijnlijk in de winter. Dan hoef je geen MRB te betalen (als je langer schorst als 3 maanden tenminste)
RobTWo zegt
@CasperH: Motorrijders betalen al sinds jaar en dag MRB. Wat is dan het probleem???
mauriceb zegt
thanks to die vreselijke kwallerige linkse millieuactivist krijgen we dit soort dingen, het gaat ze dus kennelijk om de mensen die profiteren van de MRB vrijstelling (iedere profiteur rijdt hoogstwaarschijnlijk op diesel of op LPG) maar dan wel zoiets doorvoeren voor iedere klassieker, wat een achterloos iets. Belast dan enkel en alleen de diesel/LPG auto’s, ik zit er al een tijd naar uit te kijken om een mooie 86 of 87’er W126 560 te kopen, want inderdaad, ook dat zijn tegenwoordig (semi)klassiekers die veelal worden bereden door liefhebbers!
dennisr zegt
@mauriceb: Geluk voor je, die zullen goedkoper worden als de regeling er af is..
cherokeechris zegt
Wacht ff wouter…. dus je bent voor afschaffing van de vrijstelling maar voor ouder dan 30 mag ie blijven. Maar zo was ie al dus eigenlijk moet ie blijven. ik snap je niet.
dennisr zegt
@cherokeechris: ehh.. ouder dan 25 nu he..
cherokeechris zegt
@dennisr: Ja maar wordt nu al opgerekt tot 30. De regeling is nu al zo dat auto’s tot 92 nog belastingvrij kunnen worden. Maar die auto’s uit 92 worden pas vrijgesteld op hun 30ste verjaardag. Dus nog ff wachten en dan is het 30 jaar.
trouwens 400K auto’s op 7M? is iets meer dan 5% daarvan is misschien een paar procent echt een stinkende mercedes. Ik zou zeggen laat lekker zitten. Het afnemen van de lol van zoveel mensen staat niet in verhouding tot die paar misbruikers.
cherokeechris zegt
@cherokeechris: zie deze link voor meer uitleg: http://www.autobelastingen.nl/text.php?t_ID=79
mcdronkz zegt
Wouter, mijn complimenten voor de manier waarop je je sensationele kortzichtigheid tot uiting brengt. :-)
kaasboerin zegt
@mcdronkz: Lekkere tegenargument Willem..
mcdronkz zegt
@kaasboerin: Het is misschien niet de meest diplomatieke reactie, maar ik heb niet de intentie om hier een discussie over te starten met als gevolg dat iedereen aan het eind van de rit nóg meer overtuigd is van z’n eigen gelijk.
Als Wouter denkt goed te doen aan het plaatsen van begriploos epistel dat aan elkaar hangt van populaire termen om mogelijk goedkoop te kunnen scoren, dan ben ik de laatste die hem daarvan zal weerhouden. Hij heeft honderd procent recht op z’n mening, die vanwege het gebrek aan nuance bovendien vermakelijk is om te lezen.
Ondanks dat m’n ideeën lijnrecht tegenover die van Wouter staan, betekend dat niet dat ik een persoonlijke afkeur tegen hem heb. Integendeel.
pexiges zegt
@mcdronkz: Het is afkeer ipv afkeur. Als je denkt goed te doen aan het plaatsen van begriploos epistel dat aan elkaar hangt van populaire termen om mogelijk goedkoop te kunnen scoren, doe het dan wel goed aub?
rubend zegt
@mcdronkz: mooi geschreven
MartijnGizmo zegt
+1 voor de Alwood-foto… :D
Homer55 zegt
Nu heb ik de reacties van de vorige nieuwsbericht hierover en deze gelezen en ik vind de reacties van sommige mensen die vinden dat al die oude meuk moet verdwijnen allemaal bullshit. Hun moeten het dus van de nieuwe auto’s hebben of zijn nog heel jong dat ze de oudere auto’s niet hebben meegemaakt ofzo? Waar reed je tot 15 jaar terug in dan? Of beter gezegd reed je mee met anderen? Toen vond je auto’s dus helemaal niks en de auto’s van tegenwoordig super?
dennisr zegt
@Homer55: Om mezelf maar te verdedigen.. ik vind absoluut niet dat die oude meuk weg moet.. ik vind alleen dat ze er maar lekker voor moeten betalen, net als de rest..
en voor die ”auto liefhebber” jankerds.. ook mensen in nieuwe auto’s kunnen liefhebbers zijn? dus onder dat mom hoeft niemand meer te betalen..
Homer55 zegt
@dennisr: Hier moet ik je ook wel gelijk in geven maar ik irriteerde me zo vreselijk aan die reacties.
dennisr zegt
@Homer55: Dat zijn diegene zonder auto.. overheen lezen dus :P
Willem_vd_Velde zegt
Wat voor stomme debielen zijn jullie door te denken dat de ‘echte’ liefhebber graag 2400 per jaar kwijt is(een beetje amerikaan weegt gauw 2,2 ton).
Die amerikaanse auto’s waar jullie zo’n hekel aan hebben rijden niet dagelijks, die komen in de meeste gevallen alleen weekends op de weg en niet in de winter, daar gaat zelfs de dikste liefhebber geen 200 euro per maand voor betalen(mijn cadillac weegt 2226 kilo en loopt op gas)?
Dus nee, belasting betalen is geen optie!! Voor de dagelijks rijdende oldtimer mag wel wat veranderen uiteraard.
flippert zegt
@Willem_vd_Velde: dan sloop je je gastank er weer uit, dan betaal je nog maar een fractie van de MRB die je op LPG betaalt. Is de auto ook weer een stuk origineler. Snap sowieso niet waarom je je classic zou willen vernaggellen met zo’n gasbom.
carmasterr zegt
@flippert:
Omdat de benzine niet te betalen is als je rijdt met zon V8 slagschip…
flippert zegt
@carmasterr: niet als je er veel mee gaat rijden, nee. Wel als je af en toe op zondag een tourtje maakt.
xiran zegt
gewoon heel simpel pas bij 30 jaar oldtimer en geen diesel geen.
rubend zegt
Er is inderdaad oldtimer misbruik. Maar deze vorm van misbruik is niet de reden waarom de MRB ontheffing beëindigd word. Enige reden is een gat van 16 miljard -> elke euro gegraaid is er 1!
Als ze gewoon eerlijk zouden zijn in Den Haag, dan zouden ze kunnen beginnen met toe te geven dat ze als een imbiciel zonder hoofd het milieulabel-beleid hebben ingevoerd en dat ze niet over de gevolgen van dit rare beleid hadden nagedacht.
Ze zijn ondertussen wel tot de conclusie gekomen dat al die kortingen voor A en B labelrijders een grote fout zijn geweest voor de staatskas. Maar die fout herstellen kan natuurlijk niet…
De enige eerlijke MRB = de gebruiker betaald = betalen per gereden kilometer. Daar gooi je dan nog een vervuilingsfactor over heen voor diesel en oud blik. En iedereen is blij, want iedereen word dan eindelijk gelijkwaardig behandeld.
De burger kan dan zelf kiezen wat voor soort auto hij rijd (en hoeveel verschillende auto\’s).
Dat is pas eerlijk!
Ik rij zelf 15000km/jaar. Hiervan rijd ik 3000km met mijn oldtimer(s). Iemand anders rijd met zijn auto 40000km jaar en die betaald exact hetzelfde bedrag aan MRB. Dat is, in mijn ogen, niet correct.
Waarom moet ik, de burger die per jaar minder als de helft aan asfalt verslijt, straks meer (een keer zoveel) MRB gaan betalen als die andere burger die 40000km/jaar aflegt in zijn ene auto?
Dat valt niet goed te praten, ergo: het beëindigen van de MRB ontheffing voor oldtimers is geen oplossing van een probleem. Maar juist het begin van nog veel meer mobiliteitsbetuteling van de doorsnee burger!
dennisr zegt
@rubend: Ga je toch meer rijden? is het weer eerlijk..
CasperH zegt
@rubend: die regeling voor gebruik bestaat al. Dat heet accijnzen. De MRB zou de behandeling van de overige variabelen (milieu / gewicht / etc.) moeten regelen maar doet dat nu niet op een eerlijke manier.
Chickenapollo zegt
En ik maar denken dat ik met m\’n W126 het straatbeeld verbeterde tussen al die moderne treurbakken. \’T is mooi geweest!
rubend zegt
Uiteraard moeten er ook zaken als voertuiggewicht en tijdstip van gebruik meegenomen worden in de kilometerheffingsberekening!
Zo stimuleer je de burger pas, belonen voor goed/schoon gedrag.
Afstraffen werkt uiteindelijk toch niet!
dennisr zegt
@rubend: Je denkt toch niet dat ik me ga verantwoorden over hoe laat ik mijn auto gebruik.. kom nou..
Wat maakt het overigens uit, of ik nou om 5 uur 60 liter verstook of om 17:00.. beide keren gaat het de lucht in..
rubend zegt
@dennisr: klopt, helemaal correct, ik doelde dan ook vooral op files -> rij je niet in de spits, dan zou daar eventueel een korting op kunnen staan.
Moet je toch in de spits rijden, voor je werk, dan kan je baas/klant dat mooi ophoesten.
En trouwens, bedankt voor je sarcasme, word gewaardeerd ;) maar helaas, van 15000 naar 40000 gaat mij niet lukken in de avonduren en zonder tankpas van iemand anders ;)
hp525i zegt
Het houdt mij niet tegen om mijn E28 te houden. Maar toch, het is belachelijk. Ik heb dus de nodige euro’s opknappen en op de weghouden er in zitten. Ik jank niet, maar door dat ik hem gebruik waarvoor een oldtimer bedoelt is.. namelijk 1500 – 3000 km per jaar mee rijden.. dan wordt 700 euro per jaar mrb wel beetje grortig das tussen een kwartje a halve euro per km! Dan maar Volvo weg en rijden met de popiwagen! roest FTW ;)
72bug zegt
Een kortzichtig artikel, makkelijk reacties scoren naar mijn mening, en toch reageer ik er zelf ook nog op..
Ik wil best betalen voor mijn auto van 40 jaar oud, maar dan wel voor het aantal kilometers dat ik maak. Dat zijn er 3000 per jaar, en dan zou ik meer uitstoten dan een A label koekentrommel? Tuurlijk..
dennisr zegt
@72bug: En hoe controleert de overheid dan hoeveel km’s jij rijd?
Juist.. erg makkelijk misbruik van te maken.. dan die regeling ook doorvoeren naar nieuwe auto’s.. kan tenminste iedereen misbruik maken, wel zo eerlijk..
911GT2 zegt
@dennisr: Jaarlijkse meldplicht invoeren? Ik denk dat iedereen die MRB vrijstelling heeft best even langs een APK station kan om de teller af te laten lezen.
dennisr zegt
@911GT2: Ik weet heel goed hoe je een teller terug draait..
en nu?
911GT2 zegt
@dennisr: De teller van de stroom is ook niet moeilijk terug te draaien. Maar dat verdomde zegeltje er omheen maakt het zo lastig.
dennisr zegt
@911GT2: Das toevallig, ik heb er een handeltje bij..
zegeltjes..
rubend zegt
@dennisr: en jij wilde beweren dat mensen met een splinternieuwe lease auto (incl. Kilometerlimiet) de tellers nooit terugdraaien?
Je weet het zelf ook, waar een wil is, is een weg. Dus frauderen kan altijd.
Dus iedereen zo’n fijn kastje in de auto en gaan met kilometerheffing ;)
timberleek zegt
@911GT2:
Jammer genoeg gaat het om auto’s waarbij de teller heel makkelijk is terug te draaien.
Het volk dat je hiermee wilt aanpakken, pak je niet. Die gaan eens per jaar even een uurtje klooien en het is weer opgelost
wouter_duijndam zegt
@911GT2: Dan moet de APK wetgeving ook weer aangepast worden ,want ik hoef met mijn 57ér Volkswagen Transporter helemaal niet meer naar de APK.
ilir zegt
2.500km per jaar rijden, en vooral sleutelen om hem uberhaupt op de weg te houden… Vind het zonde geld aan wegenbelasting, maar ook erg zonde om mn Saab weg te doen…!
[img]http://farm9.staticflickr.com/8053/8139037063_7bd425d300.jpg[/img]
ilir zegt
@ilir:
knalfa zegt
@ilir: Mooi bakkie. Ik ken het, ben al enkele jaren bezig mijn benz op de weg te krijgen.
En gezien de mijne 1 op 3 zal rijden is dagelijks verkeer ook niet echt realistisch.
Griffin zegt
@ilir: mooi karretje!
Laat er maar weer een (al dan niet digitale) stempelkaart geïntroduceerd worden. Niet meer dan 30 dagen per jaar en niet meer dan 5000 km en anders wordt de wagen blijkbaar als dagelijks vervoer gebruikt en mag er dus dik voor betaald worden.
Klassiekerrally zegt
Ha! Mij lok je mooi niet uit de tent! *telt tot tien miljoen miljard*
toeter11 zegt
Voer toch net als in duitsland het h kenteken in
niet moeilijk doen, filter je meteen al die stinkdiesels eruit
hp525i zegt
@toeter11: Eensch!
toeter11 zegt
@toeter11: take that wouter, vertel maar over het h kenteken.
mashell zegt
@toeter11: hebben we ook een Hannover?
jumpman23 zegt
Denk je dat mensen die een klassieker willen kopen allemaal een dikke portemonnee hebben? Dat er geen mensen zijn die een aantal jaar hebben gespaard om een oldtimer (want volgens jou geen klassieker) te kopen van een paar duizend euro. En dat deze mensen, stel dat ze er toch zijn, hebben besloten om in zo’n auto te investeren omdat ze het leuk vinden om aan zulke auto’s te klussen en om er af en toe in te rijden. En dat hetgeen ze over de streep getrokken heeft de vrijstelling van de MRB was. En dat deze mensen nu dubbel getroffen worden omdat de MRB met terugwerkende kracht wordt ingevoerd wat waarschijnlijk ook een waarde daling van juist deze auto’s met zich meebrengt.
Oftewel, het zijn de hobbyisten/liefhebbers met een kleine portemonnee die het hardst getroffen worden. Voor de duidelijkheid, ik heb het nu niet over de mensen die 30.000km per jaar rijden met zo’n auto. En dan ga jij schrijven dat deze mensen niet moeten zeiken, omdat hun auto geen klassieker is en als hij dat wel zou zijn ze de MRB makkelijk konden betalen omdat echte klassiekers duur zijn (en deze mensen dus eigenlijk een goedgevuld portemonnee zouden moeten hebben).
jumpman23 zegt
Zie ik nou goed dat jullie reacties eventueel aanpassen alvorens jullie deze plaatsen??
Alwood zegt
Had afgelopen jaar trouwens 12.000 met de oude ovlov gereden :-P vuile profiteur dat ik ben… daarvan wel 6000 in het buitenland.
Maar! Als ze leaserijders kunnen controleren op het prive-gebruik ivm de bijtelilng, kan de overheid oldtimerliefhebbers ook in de gaten houden of ze niet te veel (en te vaak) rijden met hun krokante koekblik. Nog helemaal geen verkeerd idee, die 60-dagen kaart. Wel heb ik dan graag zelf de keus of ik liever alsnog MRB betaal.
dennisr zegt
@Alwood: En alle profiteurs hebben uiteraard groot gelijk..
niet om je kont te kussen, maar is gewoon zo xD
BmwMPower zegt
@Alwood: Volvo’s moeten ook rijden :)
heidekonijn zegt
Heeft niets te maken met oldtimers en nog minder met liefhebbers. Gewoon een stelletje dat eigenlijk autorijden niet kan of wil betalen en beter thuisblijft.
dennisr zegt
even zonder gekheid.. wie kan mij een geldige reden geven waarom oude auto’s anders behandeld moeten worden dan de nieuwe?
autorijden is autorijden
liefhebberij is liefhebberij (voor zowel oud als nieuw)
hobby is hobby
blut is blut
En ik gebruik mijn auto ook geen 365 dagen.. dus waarom wel voor elke dag betalen?
Alwood zegt
@dennisr: het is een heel ander verhaal… maar ik vind al lang dat ‘ZE’ autorijden en vooral bezit gewoon niet zo duur moeten maken.
Met de accijnzen en BTW lijdt je als automobilist in mijn ogen al genoeg, hoeft echt geen MRB bij. Daarentegen mag het best voor iedereen gelijk worden getrokken, maar dan ook voor alle Prii, Aygo’s en aanverwanten.
dennisr zegt
@Alwood: Klopt, als oldtimers gaan, dan die mueslibakken ook.. gelijk trekken en niet meer aankomen..
MRB betalen is logisch, daarvan kunnen ze ook weer nieuwe wegen bouwen.. iets waar we allemaal wel veel plezier van hebben.
brandstof prijs MOET gewoon naar beneden, om het hele autorijden leuker en betaalbaarder te maken, en zal voor de economie ook niet slecht zijn gok ik..
T16 zegt
@dennisr: Omdat een oude klassieke auto vaak voor de hobby is aangeschaft als tweede auto of derde auto en deze auto enkel op mooie dagen korte plezier ritjes maakt net zo als een camper. Mensen betalen al voor hun eerste auto en hebben de klassieker er bij genomen. Helaas is de 60 dagen kaart voor klassiekers afgeschaft maar veel meer dagen wordt door echte liefhebbers niet gereden. Een echte klassieker staat merendeels stil in een garage of een stalling. Ook de milieu belasting van een klassieker is bijzonder laag omdat er niet veel kilometers gemaakt worden. Ook is gedurende het totale gebruik van de auto al jaren veel belasting voor deze klassieker betaald. Nu houderschapsbelasting vragen voor klassieke auto’s zal een complete bedrijfstak gespecialiseerd in klassieker onderhoud en restauratie diep raken. Dit is een heel foute ontwikkeling die hopelijk tijdig gekeerd wordt.
Voor de duidelijkheid, ook ik ben tegen oude stink-diesels die hier lekker goedkoop dagelijks veel te veel kilometers maken zonder katalysator en of roetfilter, maar juist dat misbruik van de oldtimer-regeling zou men moeten tegengaan. Helaas slaan ze bij de overheid door en wordt een heel grote groep echte liefhebbers ook benadeeld. Dat is onterecht want het gaat ze duidelijk om het geld.
Beter verhogen ze de accijns op diesel en verscherpen ze de roetmetingen en verplichten ze een roetfilter. maak de stink-diesels schoon i.p.v. de echte liefhebbers te pesten.
dennisr zegt
@T16: In mijn ogen ben je toch echt geen pure liefhebber als je je door een beetje wegenbelasting van de weg laat jagen..
en uitvinden wie nou echt liefhebbers zijn, en wie misbruikers.. klinkt makkelijker dan dat het is denk ik..
ya314 zegt
@dennisr: Een oude legerwagen uit 1957 die per jaar 1000 kilometer rijdt op LPG. Zou er 4392 euro aan wegenbelasting voor moeten betalen (DAF YA 126, weegt 3300 kg). Das dan echt niet meer betaalbaar, ook voor de grootste liefhebber is dat niet te doen, 375 euro per maand.
Rick-dos zegt
En zo is het @wouter en niet anders.
Als je zo graag van je hobby wil genieten dan moet je de kosten ervan accepteren. Als je door zo’n mrb afziet van een klassieker dan moet je je afvragen of je wel een echte liefhebber bent. De mrb is immers de kosten niet aan zo’n auto.
reactief zegt
@Rick-dos:
echt een opmerking voor iemand met teveel geld…
Ik ben een liefhebber en kan mijn oldtimer net betalen. Maar nu worden de kosten verhoogd, waardoor het nog maar de vraag is of ik het kan blijven betalen. Heeft niet met mijn ‘kwalificatie’ van liefhebber zijn te maken, maar met de inhoud van mijn bankrekening.
Rick-dos zegt
@reactief: Als je het allemaal maar net redt dan zou ik toch nog maar eens over je financiën na gaan denken. Als je immers die paar tientjes per maand niet kan missen dan zit er toch ergens iets goed mis.
reactief zegt
@Rick-dos:
Nou, een paar tientjes is in dit geval wel zo’n 2,5% van mijn inkomen. Betalen kan ik het wel, maar het moet toch uit een potje komen die anders ergens anders voor ingezet had kunnen worden. Niet iedereen zit ruim in de kas.
En zoals je hieronder oppert kan je het ook postief bekijken. Deels gelijk. Maar we gaan nu van nul betalen naar de volle mep. En waarom? Een groot gedeelte van de oldtimers rijdt weinig km’s.
En dan ook de weet dat een het gros van de nieuwe leasebakkies wel vrijgesteld zijn door hun theoretische zuinigheid… Maar die stoten toch echt meer uit als ik op jaarbasis!
Rick-dos zegt
@reactief: Nu lijkt het alsof ik voorvechter ben voor het mrb, maar dat is niet zo. Ik vind het een belachelijk iets. Ik ben persoonlijk voorstander van het rekeningrijden of iets in die vorm. Dan kun je zelf bepalen hoeveel je mee betaalt aan het wegennet.
Echter wilde men er niet aan en zitten wij met de realiteit die er nu is en dat is de mrb.
Mijn punt is dat er geen uitzonderingen moeten zijn voor mensen die van het wegennet gebruik maken dus ook niet voor de zogenaamde “groene auto’s”.
Ik wil heus wel begrijpen dat het voor jou en anderen als onredelijk wordt geacht dat je nu ineens moet betalen. Maar kun je begrijpen dat ik en anderen het onredelijk vinden dat wij aan een gedeelte van jouw hobby meebetalen en nog erger dat wij in dat gedeelte ook nog opcenten betalen die wij niet eens terugzien.
reactief zegt
@Rick-dos:
Ook ik ben een voorstander van een kilometerheffing. Om hier een goede werkende vorm voor te vinden is echter lastig.
Maar het is wel de meest eerlijke vorm van betalen voor het gebruik van de auto.
Maar in zekere zin moet je het dan toch ook wel eens zijn dat de volledige mep mrb betalen voor een auto die nauwelijks kilometers maakt uit proportie is. En dat geldt in mijn geval. Maar misschien ook wel voor een nieuwere MX-5/ Z4 of ander soort hobbyauto die wel moeten betalen.
Dus huidige situatie is oneerlijk, maar het veranderen naar wel betalen is ook oneerlijk. Kiezen tussen twee kwaden dus.
En dan vind ik het onredelijk dat zo’n wijziging er zo hard ingegooid wordt, waarbij geen overgangsregeling gemaakt wordt. Hierdoor worden mensen die wat krapper bij kas zitten wel erg hard genaaid. Want als de auto nu al aan de bovenkant van budget zat, en de kostenverhoging is de druppel dat het niet meer te betalen is, dan lopen ze nu ook nog tegen een waardevermindering aan.
Gooi het geld wat het kost om de regelgeving in een prijzenpot zou ik zeggen. En geef een prijsvraag uit waarbij een eerlijke vorm van kilometerheffen moet worden bedacht die werkt!
reactief zegt
@Rick-dos:
Voor rekeningrijden teken ik direct.
Maar ik zou het ook eerlijk vinden als oldtimers in de huidige situatie minder betalen, aangezien deze auto’s aanzienlijk minder kilometers rijden en al helemaal zelden plek innemen in de dure meters asfalt tijdens spits.
Wat ik storend vind is dat het nu niet klopt, maar zometeen nog steeds niet. Waarom moet je dan zoveel oldtimer-eigenaren duperen met zo’n verandering die nauwelijks oplevert.
Ik kan het waarschijnlijk allemaal nog wel betalen, alhoewel het meer gaat kosten dan ik zou willen, maar kan me voorstellen als je een mooie oude Amerikaanse sloeb hebt staan in de garage wel echt een financieel probleem krijgt.
Maar goed… Jij hebt zeker een punt dat het vanuit jouw oogpunt niet eerlijk is dat je voor ‘ons’ een deel betaald.
jumpman23 zegt
@Rick-dos: Beetje domme opmerking. Ik heb de kosten ingecalculeerd en geaccepteerd toen ik mijn (MRB-vrije) oldtimer kocht… Nu draait de overheid ineens iets terug wat al jaren lang geldt, en dan zou ik dat gewoon moeten accepteren omdat ik een liefhebber ben?
Ik denk niet dat je zelf een oldtimer hebt. Als je zelf een oldtimer hebt waar je weinig kilometers mee rijdt en zelf onderhoudt, dan zou je namelijk weten dat je kosten met zo’n 50% tot 100% kunnen stijgen door de MRB. Maar dat vind jij dus slechts een fractie van de totale som… Met jou zou ik graag zaken willen doen.
Rick-dos zegt
@jumpman23: Ik heb mijn huis ook gekocht waar de HRA bij zit ingecalculeerd. Kan nu ook gaan janken dat de regering dat terug gaat draaien, doe ik niet, want ik weet en wist dat de HRA geen houdbare situatie is. En dan hebben we het in dat geval over een eerste levensbehoefte en niet over een hobby.
Maar goed, dat terzijde. Als ik je goed begrijp onderhoud jij jouw auto zelf? Dus je bent ook nog eens een minimale tot geen bijdrager aan die “omvangrijke oldtimer-economie” dat als argument wordt gebruikt om maar geen mrb te hoeven te betalen? Tja, dan stijgen je kosten wel met 50 tot 100%…Maar eerlijk gezegd vind ik dat in jouw geval helemaal niet erg. Wel een hobby hebben maar er geen onkosten aan willen hebben. Zo wil ik ook wel mijn hobby’s hebben. Maximaal genieten maar er bijna geen onkosten aan hebben.
jumpman23 zegt
@Rick-dos: Ten eerste, ik had echt wel verwacht dat die regeling geen stand zou houden. Ik vind het ook prima om er wat MRB voor te moeten betalen. Maar de volle mik?! Dat had ik nooit verwacht en ik vind ik ook niet redelijk.
Ten tweede, ik refereer niet naar dat oldtimer economie argument, dus dat hoef je er ook niet bij te halen. Maar om daar toch op in te haken, denk je dat ik zelf de benodigde onderdelen maak? Nee, dus ik lever op mijn manier toch mijn bijdrage aan de oldtimer economie.
Ten derde, waar slaat die opmerkingen in godsnaam op dat je mij een kostenstijging gunt? Dat je het eens bent met het afschaffen van de MRB vrijstelling, ok. Maar dat je het mij persoonlijk GUNT dat ik hierdoor meer kosten ga maken… Echt heel sneu.
SjoerdMini zegt
Jullie doen wel heel je best om reacties en views te krijgen op autoblog hé, met.dit soort stellingen ;)
reactief zegt
Blijf het toch oneerlijk vinden.
Rijdt zelf een +30 jaar oude auto en heb die nu een jaar geleden gekocht op wat ik kon betalen en uitgeven aan een auto/ die tevens mijn ‘hobby’ is.
Door deze regeling wordt het veel duurder om deze auto te blijven rijden, waardoor ik toch krap zit in mijn budget voor de auto. Maar zou ik dit niet kunnen betalen, wordt ik daarna ook nog eens genaaid door de waardevermindering van mijn auto door de ‘aantrekkelijkheid’ die verlaagd is om zo’n hobbyauto ernaast aan te houden.
Daarnaast heeft een voorgaande eigenaar voor mijn auto gewoon netjes wegenbelasting betaald in zijn jonge jaren toen er nog meer mee gereden werd. Dus je zou kunnen zeggen dat mijn aandeel voor deze auto al voldaan is.
Het lijkt mij dan ook eerlijker als je wegenbelasting betaald naar de leeftijd van een auto. Dus dat het naarmate de auto ouder wordt hij duurder wordt om te rijden en er dus ook minder mee gereden wordt.
Als je dan import auto’s volledig belast in de eerste jaren net als een nieuwe auto voorkom je het misbruik van de vrijstelling voor oude stinkdiesels.
reactief zegt
@reactief:
En wat ik helemaal dom en misselijk vindt zijn de opmerkingen dat als het een hobbyauto is je er ook wel meer aan uit kunt geven.
Het gaat om tussentijdse wijziging van de spelregels wat klote is. Je koopt iets op budget. Dus binnen mijn budget zoek ik iets leuks uit. Nu gaat mijn auto opeens meer kosten dan binnen budget past…
en alsof jullie niet zouden gaan vloeken en tieren als de contributie van de voetbal/tennis of hockeyclub ineens verdubbeld wordt…
ns_tl zegt
@reactief: Precies, het is gewoon krom om zoiets ineens aan te kondigen zonder overgangsregeling.
Net als grijs kenteken voor particulieren toen voelden ook een hoop mensen zich genaaid.
Dagelijkse rijders van stinkdiesels hebben dat gewoon gedaan binnen de wettelijke mogelijkheden. Men kan niet iemand ervan verwijten om daarvan gebruik te maken, ook als men het zelf niet hoeft.
Veel mensen hebben daar geld in geinvesteerd. Wat mij tegenvalt is dat de overheid hier totaal geen oog voor heeft. Deze oldtimerbezitters zijn mensen die wél de tering naar de nering zetten. De overheid hoeft dat bijna nooit, die eisen gewoon meer geld als ze tekort komen.
Daarom heb ik meer respect voor iemand die binnen zijn budget een golfje 2 diesel gaat rijden dan voor de overheid, die miljarden over de balk gooit en vervolgens het volk ervoor laat opdraaien.
Prima om het af te schaffen, maar doe het geleidelijk. ‘Uitfaseren’ heet dat. Bijv. in een aantal jaar met kleine stapjes weer de wegenbelasting voor oldtimers opvoeren. Zo kunnen de bezitters de kostenstijging aan en is zo’n auto niet van de ene op de andere dag waardeloos.
Ipv een stempel/60 dagen kaart gewoon simpelweg alle 25+ auto’s een blauwe kentekenplaat. Over het hele jaar een aantal weken waarin gereden mag worden, bijv de schoolvakanties. Alle klassiekerevenementen kunnen in die tijd plaatsvinden en oom agent hoeft niet op te letten. Buiten die vastgestelde periodes gelijk een boete van 1000,- euro.
Denkt er eigenlijk wel iemand na over rechtvaardig beleid bij de overheid?
dennisr zegt
@reactief: Gelukkig weet jij wel geldige argumenten op tafel te gooien..
Vol belasten na invoering, 100 punten.
iets goedkoper maken naarmate de auto ouder word, kan ik mee leven, aangezien er idd al 25 (of 30) jaar vol voor betaald is.. maar vrijstellen is onzin..
Sneu idd als je net een aanschaf hebt gedaan, zo ken ik ook iemand die net een TDI in zijn belastingvrije golf heeft gebouwd.. dure ombouw.. en staat nu 2 week op kenteken.. heel sneu, maar wel eerlijker..
spidermann zegt
Vergelijken we het eens in internationaal verband…
Cost of ownership in NL totaal belachelijk, onder het mom van \”eerlijk\”, \”milieu\”, \”sterkste schouders\” en vergelijkbare begrippen. Geldt voor (bijna) alle heffingen en belastingen in NL. Desalniettemin stemt meer dan de helft van de bevolking op dit soort van politieke patijen die dit voorstaat dan wel tolereert. ZUCHT….
Libertijnse partij is zo gek nog niet.
Klassiekerrally zegt
… 999.999.998, 999.999.999… Ah, verdorie, de tel kwijt!
911GT2 zegt
@Klassiekerrally: je was bij 999.999.999!
Klassiekerrally zegt
@911GT2: Ah, dank je! 1.000.000.000, 1.000.000.001…
dehaaz zegt
Ik vind het terecht!! Betaal 70 euro per maand wegenbelasting voor mijn Volvo 850 T-5R, rij 1 op 7 waarvan een euro per liter naar de overheid gaat! Dat is veel te weinig!!! Ben BLIJ dat ik voor mijn land rover 109 uit 1965 (weegt 2 ton) ook mag gaan betalen.
sacha zegt
Toch maar rekeningrijden dan?
toeter11 zegt
WAT IS er toch moeilijk!? echt hoor gewoon een net als duitsland een H KENTEKEN invoeren 4 zones bedenken valt je auto binnen zone 1 en 2 wegenbelasting vrij en anders betalen
moveyourmind zegt
Goed idee van de Bovag, en ook praktisch uitvoerbaar. Geef de bezitter van een klassieker een maximum aantal dagen per jaar om voor ontheffing in aanmerking te komen. Wil je gaan rijden meldt je je voor de rit via een App op de smartphone voor die dag aan bij de RDW. Wie misbruik maakt van dit systeem een naheffing en een forse boete laten betalen.
911GT2 zegt
@moveyourmind: Ja ik snap ook niet wat het probleem is. Ik kan mijn auto ook online schorsen. Dat gaat ook meteen in. Dus ik kan best een rijdag aanmaken iedere keer als ik ga rijden. Wordt je gepakt zonder te hebben ‘ingelogd’ betaal je gewoon het hele jaar MRB + een boete. Simpel toch?
moveyourmind zegt
@911GT2: Zo simpel is het. Die boetes gewoon zo hoog maken dat niemand het in zijn hoofd haalt te frauderen. En natuurlijk is een x bedrag voor aanvraag van de ontheffing geen probleem. Zoveel hoeft dat niet te zijn, maar is wel reëel omdat een App of het aanpassen van de site ook geld kost.
P1m zegt
Ik ben in het bezit van een BMW 600 uit 1958. Het wagentje heeft een 600cc 2 cilinder boxermotortje wat minder brandstof verbruikt dan de fabrieksopgave van een Prius. Jaarlijks rijdt ik zo’n 600 km in deze auto.
Het spijt me zeer, maar ik vind het echt totaal van de pot gerukt dat ik wegenbelasting moet gaan betalen. Het enige wat er dan nog op zit is een winterschorsing, echter heb ik begrepen dat hier ook weer kosten aan verbonden zijn.
Naast deze 600 heb ik overigens een 1-serie waar ik keurig 52 euro per maand voor betaal, en wekelijks voor 80 euro brandstof in giet. Ik ben het overigens eens met het feit dat er wel wegenbelasting betaald moet worden voor een Mercedes 190D, om maar eens een zijweg te noemen. Mensen die hard werken voor hun centen, betaling ook naar verhouding. Het zou te gek zijn om de autoliefhebber zo laf te moeten straffen met een ”milieutax”. Schandalig.
dennisr zegt
@P1m: Ik ben ook autoliefhebber.. betaal dus liever ook niet..
Gebruik hem echt maar 1500km per jaar!!! jaaa echt!
zie je? werkt niet..
Snap je punt.. is ook kut.. hopelijk komt er een goede regeling.. want dat gun ik je, en ik vind ook dat dat moet..
Femme zegt
Helemaal eens met de strekking van dit artikel. Oldtimerrijders zijn vaak profiteurs. Waarom hoeft een oldtimerbezitter geen wegenbelasting te betalen en ik wel voor mijn cabrio die ik nauwelijks gebruik? Liefhebbers die incidenteel met een oldtimer rijden kunnen kosten besparen door hun oldtimer een groot deel van het jaar te schorsen. Voor auto’s ouder dan 15 jaar gelden er gunstige schorsingstarieven (€ 23,50 ipv € 71,50), dus oldtimerbezitters worden daarin al tegemoetgekomen.
Als we met zijn allen jaarlijks meer dan 16 miljard uit de schatkist wegroven zal er bezuinigd moeten worden en bezuinigingen zullen iedereen treffen.
Alwood zegt
@Femme: is ook wel weer kort door de bocht… zelfs nu is het aantal profiteurs kleiner dan het aantal ’terechte’ oldtimerliefhebbers. 100k hooguit, dat lijkt me al veel (totaal oldtimers is 300k, niet 400). Je bent met deze maatregel dus sowieso bezig 200.000 ‘liefhebbers’ geld uit de zak te naaien.
Opzich is het niet verkeerd als gewoon iedereen MRB betaald. Op dit moment gaat de verandering van een wat oudere regel echter gepaard met heel veel (onterechte) afgunst. Vind ik jammer.
Draag dan het ‘milieu’ niet aan als reden (dat schiet er echt geen donder mee op), benoem gewoon dat je van iedereen meer belasting verwacht maar reken jezelf vooral niet rijk(!) met 153M aan inkomsten. Die winst gaat de overheid bij lange na niet halen uit dit voorstel.
Oh, en het kan niet vaak genoeg gezegd worden: hef ook meteen die absurde belastingvrijstelling voor ‘zuinige’ auto’s op. Als het goed is trekken die al genoeg voordeel uit hun brandstofbesparing. Hoef echt geen belastingvoordeel overheen.
zanveld zegt
De vergelijkingen tussen veel en weinig rijden hebben geen effect natuurlijk. Ik ben nooit ziek, ga nooit naar de EHBO en moet toch zorgpremie betalen!?
hjhj zegt
ik ga over 4 jaar gewoon niet op de vvd stemmen!zo!
the-budel-guy zegt
iemand die met zorg en liefde zijn oude oldtimer op een warme zomer avond voor een ritje gebruikt mag dat gewoon blijven doen. tot slot rijd zo’n auto misschien nog geen 4000 kilometer per jaar.
een tokkie uit een achterstand’s wijk die een rotte benz met 7 ton op de teller importeert om vervolgens elke dag daarmee rond te rijden mogen ze van mij per direct wegenbelasting laten betalen. want dit zijn de vervuilende auto’s. die liefhebber die 4 of 5x per jaar zijn oldtimer gebruikt stoot op jaar basis nog minder uit dan een prius.
marv46 zegt
Waar slaat dit bericht op, Ik ben ook zo’n student die volgens Woutertje hier “voordelig rond wil karren”. Feit is dat je als student hier in Nederland toch al helemaal leeg gezogen wordt. Mag ik dan niet eens van een hobby genieten zonder dat ik daarbij tot de laatste cent kaalgeplukt wordt?
Dat kleine aantal studenten dat überhaupt al in het bezit van een oldtimer is zal die wagen zeker niet dagelijks gebruiken. Simpelweg vanwege het feit dat je als student (in ieder geval nu nog) gratis met het OV kan, daarnaast kun je een oldtimer niet lang blijven gebruiken als je deze voor dagelijks verkeer gebruikt. Doe je dit wel dan zal zo’n auto binnen vijf jaar rijp voor de sloop zijn en zal je er alsnog weinig tot geen financieel voordeel uit gehaald hebben t.o.v. een jongere auto.
Wouter, jij bent niet degene die bepaalt wat een “echte klassieker” is. Een auto hoeft niet tienduizenden euro’s te kosten om een klassieker genoemd te worden. Waarom zouden mensen die het financieel niet zo breed hebben als jij ook niet gewoon van een hobby mogen genieten.
Overigens snap ik niet waarom een oldtimer-eigenaar evenveel belasting zou moeten betalen als een eigenaar van een auto voor dagelijks gebruik. Het geld dat gebruikt wordt voor het wegennet (waar volgens mij de wegenbelasting voor is bedoeld), wordt vrijwel alleen maar gebruikt om de drukke spits tegen te gaan. Een fractie van de kosten voor het wegennetwerk zitten in onderhoud. Waarom zou een oldtimer-eigenaar wel moeten meebetalen aan de aanpassing van snelwegen en de bouw van nieuwe snelwegen, terwijl er met de oldtimer vrijwel nooit gebruik gemaakt wordt?
Ik kan het trouwens niet laten om dit nog even te vermelden: De titel van dit topic luidt “Oldtimer-liefhebbers zijn jankerds”, terwijl mr. Wouter himself (blijkbaar is het cool om wat Engelse termen in je bericht te zetten) zegt, ik quote, “Van deze argumenten springen de tranen mij toch wel in de ogen.” Wie is hier de jankerd?
flippert zegt
@marv46: ga lekker fietsen, prutser. Leeggezogen als student??? Je betaalt geen cent belasting en kóst de samenleving alleen maar geld, rare kwast..
marv46 zegt
@flippert: Ik betaal geen cent belasting én kost de samenleving alleen maar geld? Ik betaal net zoals iedereen over al mijn aankopen belasting, over al mijn loon belasting (ja, met die magere stufi kun je geen opleiding betalen dus heb ik een bijbaan). Vervolgens kan ik al mijn geld weer gaan inleveren bij de Hogeschool omdat mensen zoals jij niet willen meebetalen aan te toekomst van ons land/onze economie. Of ben jij even vergeten dat alle huidige studenten straks de belasting mogen betalen en dat jij daar dan in de AOW ook weer van gaat “profiteren” (jouw woorden, niet de mijne). Jij bent zeker zo iemand die denkt dat iedere student een pappie en mammie heeft die ze even duizenden euro’s in de zak kan steken. Studenten kosten de samenleving geen geld, het is een investering. Het levert namelijk op de lange termijn veel meer op dan het gekost heeft. En mag ik als student dan ook een klein beetje geld overhouden en aan een hobby uitgeven? Een hobby waar de overheid nu dus geld voor wil innen onder het hypocriete mom van het milieu.
flippert zegt
@marv46: ik heb zelf gestudeerd en een top tijd gehad. In plaats van de hele dag te miauwen hoe zielig en arm ik was hield ik me bezig met de dingen waar jij je ook mee zou moeten bezig houden: léven!! Drank, vrouwen (mannen mag ook) & feesten in plaats van werken voor een auto, hoezo moet je als student persé auto rijden?? een gejatte fiets is genoeg. Maar jij bent natuurlijk zo’n nerd die bij z’n ouders blijft wonen en daarom vind dat ie persé een auto nodig heeft om ’s avonds weer zo snel mogelijk bij mammie thuis aan tafel te kunnen? En je had natuurlijk al genoeg vrienden in je hometown provinciedorp dus bij een vereniging gaan ‘was voor jou niet nodig’? En dat gejammer over een beetje studieschuld is ook gelul. Aanvullende stufi was ook in de nineties ook al iets wat je leende en die schuld hoest je na een paar jaar werken lachend weg. Daarvoor ga je je nu toch niet laten afblaffen in één of andere kudvandervalk? Jij hebt je in een tijd waar je de grootste lol kan hebben alweer in een buma keurslijf geperst waar je de rest van je leven al in zit, get a life!
marv46 zegt
@flippert: Hartelijk dank voor het schetsen van een verkeerd stereotype. Misschien dat in jouw tijd alle studenten met alleen maar “drank, vrouwen (of mannen) en feesten” hun diploma kunnen halen, maar zo is het nu echt niet. Er wordt van je verwacht dat je full-time met je studie bezig bent, doe je dit niet dan zal je hoogstwaarschijnlijk ook niet slagen. Begrijp me niet verkeerd, je krijgt wel tijd voor je lol. Maar dat is net zoals bij een fulltime baan, die lol doe je in de vrije tijd. Ik zelf zie weinig in de vrije tijd doorbrengen door jezelf laveloos te zuipen op feestjes en iedere meid (of jongen) proberen te pakken die je tegenkomt. Ik ga dan liever met mijn hobby bezig. Ik heb trouwens auto’s enerzijds voor mijn hobby (de oldtimer) en anderzijds om van huis naar mijn kamer te komen. Met zo’n gejatte fiets vanuit de Achterhoek naar Rotterdam duurt ook zo lang hé.
Daarnaast gelieve geen dingen over mij speculeren. Jij weet niets over mijn privéleven, dus doe daar ook geen uitspraken over. Het leven is niet altijd alleen maar lol.
Ik zit trouwens op kamers (om niet iedere week 25 uur aan reistijd kwijt te zijn), studieverenigingen hebben ze niet bij mijn opleiding (die vindt ik zelf eigenlijk alleen maar zonde van mijn tijd, ik meldt mijzelf liever aan bij een autoclub o.i.d.) en ik heb niets met de stad waar ik studeer. Ik zit daar voor die studie alleen, mij vermaken doe ik in het weekend wel. Trouwens is de tijd waarin ik alleen maar lol kan hebben verstreken. Ik kan best lol hebben, maar zo af en toe moet je ook serieus zijn. Ik ben namelijk geen kind meer. Daarom ben ik op dit moment graag serieus omdat mijn grootste lol (mijn oldtimer dus) nu door de overheid afgepakt dreigt te worden.
heyaudi zegt
@marv46: Dat komt omdat je in principe een profiteur bent die nergens aan bijdraagt. Je mag bijna gratis met je auto de weg op, terwijl jouw auto vervuilender is dan mijn veel nieuwere auto. En stel dat ik net zoveel km rij als jij maakt dat geen flikker uit want ik mag toch nog mrb aftikken. En wees blij dat die old timers niet zoveel wegen als nieuwere auto’s….
En trouwens, ik weet wel wie jij bent… Jij reed met je Mitsu van het oosten van het land naar rotterdam (hro at). En volgens mij gebruik je dan de snelweg :’)
marv46 zegt
@heyaudi: Blijkbaar weet je niet genoeg over mij, je vergeet hier namelijk te vertellen dat ik (met de grootste financiële bijdrage van mijn moeder, omdat ik als student al helemaal kaalgeplukt ben) een auto voor dagelijks gebruik heb gekocht. Simpelweg omdat ik te veel om die Mitsubishi geef om die auto te mishandelen met dagelijks vervoer. Zodoende kun je me veel noemen, behalve een profiteur. Die oldtimer heb ik gekocht als hobby, op het moment dat ik mijn dagelijkse vervoer met het OV deed. Toen ik in Rotterdam ging studeren bleek al snel dat het OV tussen mijn woonplaats en Rotterdam niet toereikend genoeg was, waardoor ik hiervoor kort de klassieker heb gebruikt om wekelijks naar mijn kamer en terug te rijden (dus zeker niet dagelijks) en vervolgens bijna al mijn financiële middelen in heb moeten (en nog steeds in moet) zetten om een dagelijkse auto te kunnen rijden.
Ondertussen wordt ik hier voor profiteur uitgemaakt omdat ik graag nog een beetje geld over zou willen hebben voor mijn hobby, maar blijkbaar is dat voor jullie al te veel gevraagd.
flippert zegt
@marv46: vaag verhaal. Nou vind ik je nog raarder. Je bent verliefd op een verrotte Mitsubishi?? Je hoort op een lekker stundentenmokkel te liggen in plaats van op een ouwe stinkauto!
heyaudi zegt
@marv46: Eh, plukt de overheid jou kaal dan? Want volgens mij krijg je honderden euro’s aan studiefinanciering, gratis ov en als je bijverdient nog een hele hoge studentenkorting op je belastingen ook. Kaalplukken kan ik dat niet noemen, je hebt dan gewoon geen geld voor een auto.
Forza zegt
Doe dan maar een kilometerheffing. Wordt me niet door de overheid opgelegd welke auto ik moet rijden (U moet wel een nieuwe auto kopen meneer, wat uw eigen wensen zijn is voor ons totaal onbelangrijk: uw overheid bepaalt!) en betaal ik alleen wanneer ik rij. Maar goed, blijven jullie allemaal maar zeiken over 400k ouwe autos op een wagenpark van 7 miljoen.
bmw-e30-7bh zegt
“Daarmee schakel je alle “profiteurs” uit die in te nieuwe klassiekers rijden”
Dus omdat mijn BMW E30 uit 1986 komt en dus “te nieuw” is ben ik geen echte liefhebber??
Think not.
Van mij mogen ze wat doen aan die ouwe stinkende diesels.
Citrofiel zegt
Even mijn situatie schetsen: Zonder de mrb-vrijstelling had ik waarschijnlijk nog geen auto gehad, de lage vaste lasten hebben me sneller over de drempel doen stappen. Wel is het puur een hobbyauto, ik gebruik hem slechts om naar auto- en clubevenementen te rijden, zo’n 3000 km/jaar. 28 jaar oud en op benzine, oude diesels zijn bah. ;) Met zijn 1 op 10 op ron98 en elke paar weken wel een nieuw defect is het verder al geen goedkope auto in het gebruik. Zou ik mrb moeten gaan betalen dan zou ik mijn financiële situatie tegen het licht moeten houden om te kijken wat het meest handig is. Maar weg gaat mijn auto niet. In het jaar dat ik hem bezit heb ik er al een band mee, het is gewoon een bijzonder fijn ding. Desnoods zet ik hem een paar jaar in de stalling (staat hij nu ’s winters trouwens ook al), ik heb een adresje dat goedkoper is dan de mrb zou zijn. Ik ben wel bereid belasting te betalen, de klassiekerregeling is niet in het leven geroepen voor gevallen zoals ik, maar ik moet maar zien of het lukt.
Val ik nu in de categorie ‘liefhebber’ of ‘student die goedkoop wil karren’?
De zwart/witte manier waarom het vervallen van de vrijstelling nu wordt geschetst lijkt me bijzonder slecht. Ik ken heel veel mensen die dan hun ‘echte klassiekers’ (laten we zeggen 40+ jaar oud) in de uitverkoop zouden moeten doen. Die auto’s rijden echt niet of nauwelijks en vallen wat mij betreft wel onder cultureel erfgoed. Zou zonde zijn als daarvan een groot deel van naar het buitenland vertrekt of zelfs op de sloop belandt.
dennisr zegt
@Citrofiel: Denk dat het erg moeilijk word om de juiste regeling te bedenken..
overal zitten voor en nadelen aan.. globaal is het gewoon het eerlijkst om iedereen te laten betalen..
Citrofiel zegt
@dennisr: De basis van het huidige mrb-systeem is gewoon krom. Of je nu veel of weinig rijdt, je betaalt nu even veel. In de volksmond staat het nog steeds bekend als wegenbelasting, en veelrijders maken toch meer gebruik van de wegen? Kilometerheffing zou gewoon veel eerlijker zijn, en dan gaan klassiekerrijders echt niet zeuren dat ze ook moeten betalen voor die paar kilometers.
dennisr zegt
@Citrofiel: Oh wacht.. schilder je platen groen!! ;)
Beat that!
jumpman23 zegt
Zie ik nou goed dat jullie reacties eventueel aanpassen alvorens deze te plaatsen??
triumphgt6 zegt
@femme, voor de volledigheid, oldtimerliefhebbers is niet een aparte groep aan mensen die geen last hebben van de andere bezuinigingen die de 16 mld moeten financieren. Ik draag net zonhard bij als de rest. Ik rijd per jaar 40.000 in een moderne auto, met alle accijnzen, belastingen. Ik rij krap 2000 km in oldtimer, waar ik jaarlijks veel geld aan uitgeef om het goed rijdend te houden, allemaal met btw (21!!) en of import heffingen, ook stilstaande oldtimers vergen onderhoud.
timberleek zegt
Jammer genoeg gaan hierdoor ook heel veel echte klassiers in de verkoop (evt naar buitenland of sloop).
Hoe graag je ook in je klassieker rijdt, voor die paar ritten per jaar moet je wel even een diverse honderden euro’s extra gaan betalen. Voor een auto die meestal weinig rijdt is dat wel heel duur. En in deze tijd voor veel mensen denk ik een reden om hem eruit te doen (al dan niet met pijn in het hart).
Overigens gaat een kilometer systeem nooit werken. Er is niemand om het te controleren op de momenten zelf. De oude tellers zijn te makkelijk terug te draaien om een jaarlijkse controle te nemen. En gps kasten etc gaat in nederland nooit werken, ook al heeft het project diverse miljarden gekost.
Dan zou je eerder gaan naar een systeem waar je bijvoorbeeld dag of week ontheffing kan kopen. Dan betaal je alleen een soort MRB voor de dagen dat hij buiten komt. Voor veelvuldig gebruik is dat veel te duur en ga je dus vanzelf over op volledige MRB waardoor bijvoorbeeld zo’n stink benz niet meer rendabel is.
Maar ook bij dat systeem is controle het struikelpunt…
klont zegt
Ook ik vindt het schandalig. Het hebben van een echte oldtimer kost al een hoop geld. In mijn geval, het huren van een aparte gragebox zodat deze netjes droog staat, Want een garage heeft niet iedereen aan z’n huis geplakt. En het overschepen van onderdelen uit Amerika waarbij je bij aankomst ook nog eens een rekening gepreenteerd krijgt, invoerbelasting ofzo.
Mag nu dus vol gaan betalen voor een auto die nog geen 1000km per jaar rijd, en komt niet eens verder dan een straal van 25 km.
Voelt een beetje hetzelfde als betalen voor de sportschool maar nooit gaan. En als we dan toch bezig zijn, laat onze buitenlandse vrienden (bijvoobeeld Polen) die op kenteken van hun eigen land rijden ook maar wegenbelasting betalen.
lucasvang zegt
Wij hebben een aantal klassiekers thuis staan, mooi en onderhouden maar weet je wat t kost om een oude vrij zware klassieker op de weg te houden? terwijl je er misschien 10 dagdelen per jaar mee rijd, dit is gewoon zonde.
timberleek zegt
@lucasvang:
Om die reden gaan er gewoon veel verdwijnen.
Hoe gaaf zo’n klassieker ook is. Honderden euros per jaar extra voor die paar dagen is wel heel duur. Een extra kostenpost die veel mensen zal doen twijfelen…
het is allemaal al duur genoeg
Melvivio zegt
De wetgeving is al tegen, toch zijn hopen mensen voor.
Teken op http://www.knac.nl/petitie/ als je van mening bent dat dit een onjuiste aanpak is van het probleem!
spylegion zegt
Precies! Iedereen betalen voor het gebruik van de weg…
Dus ook fietsers, wandelaars, scootmobielen, honden, etc.
En ook maar meteen een belasting invoeren op het inademen van kostbare zuurstof en een tax op het uitademen van co2..
Die 16miljard moet tenslotte ergens vandaan komen..
remivv zegt
Wij hebben sinds kort een suburban op gas, gekocht samen met m’n vader voor ‘erbij’. We rijden beide een bestelwagen(eigen bedrijf), en willen de sub gebruiken voor in het weekend en een enkele keer vakantie.
Het komt er dus op neer dat ik nu 3200 euro per jaar mag neertellen voor die paar ritjes die dat ding maakt.
En dan kan er wel herhaaldelijk gezegd worden dat die ‘paar euro extra er ook wel bij kan als je een echte liefhebber ben’, maar dit gaat gewoon om serieus geld.
Voor mijn Yamaha Radian uit ’86 mag ik straks gaan betalen, oke daar rij ik redelijk veel mee dus dat vind ik dan geen probleem.
Maar er staat ook nog een zundapp uit ’71 in de schuur die, als het mee zit, 20 keer per jaar naar buiten mag, daar mag ik dan ook gezellig voor gaan betalen? De verhoudingen zijn compleet zoek..
rijbewijzer zegt
@remivv: mwah die €9,- per maand voor je Zundapp moet je wel kunnen lijen, en anders hebbie pech :)
alltimer zegt
ik denk dat dat er ook vrij veel autohandelbedrijven uit de grond gestampt worden, waar nooit een auto verkocht wordt.
heel de familie op de groene platen, dat is pas goedkoop!
geen mrb, geen apk en 1 algemene verzekering.
midasracer zegt
Het beste is dan om de oldtimer in de winterstalling te doen en te schorsen. Kost 24 euro en de auto moet minimaal 3 maanden geschorst zijn. Activeren kost niets. Als je een oude Bentley hebt van 2000kg, tikt de MRB aardig aan. Dan is het het best om hem eind september of zo te schorsen en maart/april weer aan te melden.
oldiflap zegt
Met al die “stinkende” oldtimers eens de A2 in de ochtendspits flink vastzetten!
Als er 400.000 direct-“rijdende” oldtimers zijn, wat ik sterk betwijfel, kun je met zo’n 100-200 stuks stapvoets rijdend al aardig wat vertraging veroorzaken.
De belastingvrijstelling vind ik een beloning voor minimaal 25 jaar trouwe dienst van een voertuig/gebruiksvoorwerp.
Ongeacht of dit voertuig dagelijks in Nederland heeft gereden, of een minder zwaar leven heeft gehad in bijvoorbeeld Zwitserland of Belgie.
Die beloning wordt afgepakt voor de geldwolf Brussel.
Veel oldtimer garages zien hun klandizie en vakmanschap verdwijnen en meetings kunnen niet doorgaan, of zijn op zijn minst minder gezellig.
patrickww zegt
Wat een ge-emmer weer. Betaal gewoon de mrb en klaar. Wij niet oldtimer rijders betalen al jaren en jaren mrb…
marv46 zegt
@patrickww: De “niet oldtimer rijders” maken dan ook veel vaker en veel meer gebruik van de wegen, dus zo raar vindt ik het niet dat je als oldtimer eigenaar geen MRB hoeft te betalen. Of wil je beweren dat iedere “niet oldtimer rijder” zijn auto ook ’s winters netjes in de stalling heeft staan en de auto vrijwel alleen voor plezierritjes gebruikt?
CasperH zegt
@marv46: het is volledig onlogisch dat oldtimerrijders geen MRB betalen. Ze gebruiken de wegen. Ik ken ook zat mensen met nieuwe auto’s die een paar duizend km per jaar rijden terwijl anderen 50k rijden. Daar is ook geen verdeling.
MRB is gewoon een stukje eigendomsbelasting, het “verbruik” zit verwerkt in accijnzen.
marv46 zegt
@CasperH: Het gaat mij niet om het verbruik, het gaat mij om het gebruik. zoals ik al in een eerder bericht aangaf:
Overigens snap ik niet waarom een oldtimer-eigenaar evenveel belasting zou moeten betalen als een eigenaar van een auto voor dagelijks gebruik. Het geld dat gebruikt wordt voor het wegennet (waar volgens mij de wegenbelasting voor is bedoeld), wordt vrijwel alleen maar gebruikt om de drukke spits tegen te gaan. Een fractie van de kosten voor het wegennetwerk zitten in onderhoud. Waarom zou een oldtimer-eigenaar wel moeten meebetalen aan de aanpassing van snelwegen en de bouw van nieuwe snelwegen, terwijl er met de oldtimer vrijwel nooit gebruik gemaakt wordt?
CasperH zegt
@marv46: omdat er niet te verdelen valt. Er zijn namelijk ook zát mensen die met hun oldtimer wél op de snelweg komen en er dagelijks mee rijden. De aanname die jij doet dat oldtimers alleen maar door liefhebbers op zonnige dagen uit de schuur worden getrokken geldt maar voor een select groepje.
Maar goed, zoals jij het wil kan je ook met tolwegen gaan werken. Zoals @sacha al zei: Rekeningrijden dan maar?
marv46 zegt
@CasperH: Ik wil niet zeggen dat iedere oldtimer-eigenaar de auto “op zonnige dagen uit de schuur trekt”, maar het overgrote deel wel. Je kunt dus beter zeggen dat die aanname die ik doe voor het gros telt en niet voor “een select groepje.” Die enkeling die zijn oldtimer voor dagelijks vervoer gebruikt zal ook snel genoeg inzien dat het behoud/onderhoud van een oldtimer bij veel gebruik een stuk duurder is dan van een jonge auto. Mocht die enkeling dat niet inzien, dan heeft die persoon na enkele jaren gewoon een oldtimer die rijp is voor de sloop en niet (goedkoop) door de APK zal komen (het is niet voor niets dat het grootste deel van die zogenoemde “stinkdiesels” voor dagelijks gebruik vol zit met roestplekken). Dus de mensen die goedkoop uit willen zijn zullen er vanzelf wel achter komen dat dat met een oldtimer niet werkt.
Even een rekensommetje:
Er wordt tussen 2011 en 2020 18 miljard euro aan wegennetwerk bijgelegd (bron: http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/wegen/aanleg-van-nieuwe-wegen)
Jaarlijks wordt er iets meer dan 1,2 miljoen aan onderhoud uitgegeven (link van de bron is te lang om hier te tonen, dus google dit maar: “beleidsplan beheer en onderhoud wegen 2011 – 2015”). Dat betekent ongeveer 12 miljoen over die tien jaar.
Nog niet eens 0,07 % van de totale investering in het Nederlandse wegennetwerk zit dus in onderhoud. Als gemiddelde oldtimer-eigenaar maak je vrijwel geen gebruik van al die (nieuwe en verbrede) snelwegen die aangelegd worden. Daarnaast heeft iemand voor de eerste 25 levensjaar van het voertuig wel gewoon MRB betaald.
Vindt jij het dan zo erg dat de eigenaren van de oldtimers nu geen belasting betalen terwijl zij zelf vrijwel alleen gebruik maken van een fractie van die 0,07% aan kosten aan het wegennetwerk?
Ik snap dat er dan ook wat mensen zijn met een nieuwere auto die misschien maar heel weinig rijden, maar aan bovenstaande cijfers kun je wel zien dat bijna alle kosten van het Nederlandse wegennetwerk in het bijbouwen van wegen zit en dat de normale gebruiker daarvan iemand is met een jonge auto, niet met een oldtimer.
CasperH zegt
@marv46: alleen de vernieuwing van de A28 kost geloof ik al 1.4 miljard ofzo. Verder zie ik geen enkele reden om een uitzondering te maken voor klassiekers, klaar.
marv46 zegt
@marv46: Één correctie van mijn vorige post: dat bedrag van onderhoud bleek over één gemeente te gaan, uitgerekend voor 415 gemeenten in Nederland zou dat uitkomen op ongeveer 20% van de totale kosten, dus niet 0,07%.
Daardoor is mijn argument iets in sterkte afgenomen, maar blijkbaar wordt dan nog steeds 80% van de totale investering in het Nederlandse wegennetwerk in nieuwbouw van snelwegen/verbreding van huidige snelwegen gestopt.
Zoals ik al zei maakt de gemiddelde oldtimer-eigenaar daar vrijwel geen gebruik van (zeker gezien de meeste aanpassingen aan wegen gericht zijn op een betere doorstroming tijdens de spits).
Om dan nog even door te rekenen: De oldtimers zijn 0,06% van het totale wagenpark (Ergens tussen de reacties op deze pagina staat dat er in totaal 7 miljoen auto’s in Nederland zijn, daarvan zijn ongeveer 400.000 oldtimers. De oldtimer-eigenaren maken dus gebruik van 0,06% (van de 20% van de totale kosten), dat is dus 0,0012% van de totale kosten.
Dan ben ik van mening dat een oldtimer in zijn eerste 25 levensjaar al genoeg belasting heeft opgebracht voor de staat en dat kleine beetje waar ze gebruik van maken wel belastingvrij gedaan mag worden.
@CasperH: Dat is dus één van die projecten op het Nederlandse wegennetwerk wat de wegenbelasting zou moeten opbrengen en waarvan de gemiddelde oldtimer-eigenaar maar zeer weinig gebruik van zal maken.
CasperH zegt
@marv46: once again: je doet veel aannames die gebaseerd zijn op niets. Je rekenkunsten zijn ook niet bepaald top.
Maar goed, nogmaals en voor het laatst: MRB is je toegang tot het wegennet. Accijnzen op brandstof verrekenen het gebruik verder.
marv46 zegt
@CasperH: Die like is van mij, ik drukte op de verkeerde knop (ik wou eigenlijk een reactie schrijven).
Geef maar aan wat volgens jou niet klopt van mijn aannames of rekenkunsten, dan kan ik ze toelichten.
Ik ben het er trouwens helemaal mee eens dat de MRB de toegang is tot het wegennetwerk, maar voor de klassiekers is al 25 jaar voor toegang van het wegennetwerk betaald. Het moet een keer genoeg zijn. Wat ik met mijn berekeningen al aangaf is dat het percentage oldtimers al erg weinig is, vervolgens zijn deze voor een nog veel kleiner deel van de kosten voor het wegennetwerk verantwoordelijk. Daar heb ik nog niet eens in meegenomen dat de gemiddelde oldtimer veel minder kilometers per jaar rijdt dan de gemiddelde moderne auto. Ook de kosten waar de transportsector voor verantwoordelijk is is niet in die berekeningen meegenomen. Er kan dus wel gezegd worden dat oldtimers vrijwel niet voor kosten aan het wegennetwerk aansprakelijk zijn, zodoende is het in mijn ogen oneerlijk om oldtimers dan voor het volle pont te belasten.
Mij hoor je als oldtimer-eigenaar ook echt niet klagen als ik naar verhouding mee moet betalen (dat zou waarschijnlijk hooguit enkele tientallen euro’s per jaar zijn). Laat ik het eens anders stellen: Zou jij het ook eerlijk vinden als iedere treinreiziger evenveel moet betalen per jaar, ongeacht of zij dagelijks reizen of maar enkele malen in het jaar?
Rick-dos zegt
Ik zie steeds het argument terugkomen dat het niet eerlijk is dat deze regel wordt teruggedraaid.
Misschien moeten die mensen eens het glas halfvol zien en bij zichzelf denken: ben blij dat ik al die tijd geen MRB heb hoeven te betalen.
Is ook een invalshoek. Alleen dan een positieve…
johnt zegt
Helaas is net als destijds bij het grijs kenteken zo dat de nodige slimme kereltjes gebruik maken van deze mogelijkheid om goedkoper te rijden.
Het zou beter zijn als Nederland meer in de richtlijnen van Duitsland zou gaan werken. Daar moet een oldtimer origineel blijven en als zo danig onderhouden worden.
Dan zijn we de eerst groep slimme gebruikers al kwijt die een oldtimer gekocht hebben en vervolgen volledig onderhuids gemoderniseerd hebben. Toch wordt de wagen dan nog als een oldtimer gerekend wat feitelijk onjuist zou moeten zijn.
EEn tweede stap zou kunnen zijn is invoeren van een kilometergrens. Als je meer rijdt ga je boven die grens belasting betalen.
Met die ingrepen is denk ik het kaf an het koren een heel eind te scheiden.
slak zegt
Punt is gewoon dat de overheid niet te vertrouwen is! In 3 jaar tijd van wel naar niet naar wel en nu weer naar niet belastingvrij. Oh en aan die clubs als ANWB en KNAC heb je ook geen zak. (he dat rijmt)
cookies zegt
Andersom zou je natuurlijk ook de vraag kunnen stellen welke liefhebber zijn klassieker van de hand doet om een paar honderd euro per jaar. Ben het wat misbruik van de regeling betreft ook volledig eens met het artikel.
Mijn 190E(!) uit 1989 met net een ton op de teller staat het grootste deel van het jaar geschorst binnen, niet alleen om de volledig originele en vrijwel onbeschadigde lak te sparen maar ook omdat ik me als student de wegenbelasting van twee auto’s niet kan permitteren.
Nee, zelfs al was mijn auto voor de vrijstelling in aanmerking gekomen zou ik me voor die paar euro’s de lol niet laten bederven.
bibendum zegt
Ik zou een vaste datum aanhouden voor auto’s die wegenbelastingvrij blijven, dus niet aan een de leeftijd van een auto, want dan heb je over x jaar weer hetzelfde probleem.
Bijvoorbeeld, alles wat met blauwe platen rijd tot 1-1-78 en dan nog eventueel een regeling voor orgineel NL geleverde auto’s tot 1-1-87 oid.
Daarnaast milieuzonés voor autos vanaf 1-1-78.
en nog exta inkomsten nodig.. schaf die 500 km voor privegebruik af bij lease auto’s (geel kenteken)en niet bij grijs.
Overheid laat hier geld door liggen, veel (controle) kosten door belasting en douane en in de doelgroep vind vaak fraude plaats.
jeanclaude zegt
Hou nou is op over dat zogenaamde misbruik en profiteurs verhaal man, dat is helemaal de oorzaak niet van het afschaffen. Er is ‘crisis’ en daarom moet er gewoon ergens geld vandaan gehaald worden, laat het nou net de belastingvrije oldtimers zijn. (vind ik ook erg jammer)
En die profiteurs in je verhaal, hebben in mijn ogen 100% gelijk dat ze lekker gratis een auto kunnen rijden, want 7 van de 10 leasesletten doet het ook, en die verbreken tog echt meer regels dan die ‘profiteurs’ in je verhaal.
Mas zegt
Paar honderd euro? Zeg maar gerust een paar duizend euro, bij een beetje zware Amerikaan… Een Suburban ofzo, die maar een paar keer per jaar de schuur uit komt.
Stoes zegt
En wat dacht je dan van die liefhebbers die een mooie defender diesel of ouwe Amerikaan op LPG in de schuur heeft staan;)?
Mas zegt
Teken hier de Petitie voor behoud van de vrijstelling:
http://www.knac.nl/2012/10/30/knac-verontwaardigd-over-opheffen-mrb-vrijstelling-oldtimers/
flippert zegt
@Mas: mosterd na de maaltijd. De Knac luistert toch niemand naar. Wel naar de Bovag, de Anwb en de Fehac maar zelfs die hebben alledrie het standpunt ingenomen dat het afgelopen moet zijn met het misbruik van de regeling en de massale import van stinkdiesels.
Klassiekerrally zegt
Zeg, is @wouter na het schrijven van dit artikel in ‘rook’ opgegaan of zo? Beetje stennis lopen schoppen en dan hard wegrennen… Pfff…
spylegion zegt
In Duitsland betaal je 1,65 voor Super 102..
Vanwege het eenheidsgevoel dat dat volkje heeft..
En hier.. Hier gunt men elkaar blijkbaar het licht in de ogen niet, waardoor onze regering simpelweg overal mee weg kan komen..
timkuijl zegt
Laat de mensen die elektrisch rijden dan ook gewoon wegenbelasting betalen. Zij gebruiken ook gewoon de weg. Het gaat niet om de co2 maar om het weg gebruik.
dakloos zegt
Mijn E30 (ja, 6 cil.)is niet belastingvrij, zal ’t wellicht nooit worden, maar ik hou ‘m in stand.
Simpel omdat ‘ie nog steeds lekker tuft.
godfather zegt
Waarom nemen wij hier niet de (eu goedgekeurde) Duitse regeling over? Het H-kennzeichen. Probleem opgelost!
rijbewijzer zegt
Mooi opteffen met die oude auto’s, voor de 5% die wel mooi is, en goed onderhouden (waarvan ongeveer iedere bezitter hier op de site lijkt te zitten) is het jammer. Maar ik ben wel blij met deze regeling, oude stinkhokken dahaaagg
markietwo zegt
Ze moeten gewoon de leeftijd verhogen, zoals in de update staat onder het artikel. Of auto’s na 1980 gewoon MRB laten betalen auto’s van onder 1980 worden echt niet tot nauwelijks dagelijks gebruikt. Ik heb een Kever Cabriolet uit 1973 moet ik voor die 4 maanden per jaar dat ik hem gebruik (zo’n kleine 4000km max) maandelijks minimaal 45 euro voor gaan betalen? dat is toch onzin. Of roep een MRB in voor Oude Diesels want dat zijn de vervuilers. Er zijn heeeeel veel oldtimers die op gas rijden en dat is gewoon milieu vriendelijk en de benzine oldies is ook minder uitstotend dan een rook diesel. Ik vind het niet heel slim, denk even aan de restaurateurs, onderdelen inkopers, garages gespecialiseerd in oldtimers, etc etc die raak je nu stuk voor stuk dus je legt indirect een hele bedrijfstak stil. Top man er zijn al zoveel werklozen !
ar156sw zegt
@markietwo: ik rij met mijn auto het hele jaar door. Zo’n 400 km/maand. Da’s dus 4800 km/jaar. En ja, ik moet ook gewoon MRB betalen. 4000 km/jaar zit nog niet echt in de categorie “zeer weinig gebruikt”.
flippert zegt
@markietwo: ik vind het echt een kulargument dat je een hele bedrijfstak stillegt. Het enige dat nu gaat gebeuren is dat het kaf van het koren wordt gescheiden:
echte liefhebbers blijven gewoon doorgaan met hun hobby, zullen misschien de LPG tank eruit slopen en ‘m in de winter schorsen, maar wegdoen, nee. Een paar honderd euro extra op iets dat toch al een bodemloze put is maakt ze echt niks uit.
Al die 190d’s, Starlets, Audi 100’s etc kwamen toch al nooit bij de klassieker-restaurateurs of specialisten, die gingen gewoon naar de goedkoopste beun op de hoek waar ie weer van APK naar APK uit pure ellende rijdend werd gehouden met minimaal onderhoud.
De klassiekerhandelaren heb ik ook geen medelijden mee: die hebben ontzettend geprofiteerd van al die domme kuddedieren die lachend 4000 euro uitgaven voor een dieselauto met een dagwaarde van een paart tientjes puur en alleen omdat ie MRB vrij was. Een handelaar die nu met 10 Starlets en 15 190d’s van vóór 1986 blijft ‘zitten’ nam een bewust risico omdat dit al heel lang in de lucht hing en heeft er ook jarenlang idiote marges op kunnen maken dankzij hun eigen prijsopdrijving.
Het was voor de handelaar met 3 hersencellen wel héél gemakkelijk geld verdienen en nu moeten ze weer eens wat meer moeite doen, soit. Maar dat had toch al niets met een echte klassiekerindustrie te maken, maar alles met een zeepbel!
tr81passat zegt
Jullie weten toch ook allemaal dat dit puur om inkomsten is? Anders had de overheid er wel voor gezorgd dat je voor 25 jaar oude auto bijv. per kilometer betaald. Tip @Rutte ?
desjonnies zegt
Bij de invoering van deze wet heeft men niet nagedacht en heeft men er bewust of onbewust mazen in gelaten.
Mensen zitten nu een keer zo in elkaar dat ze mazen gaan opzoeken.
Vandaar dat er -eigenlijk- illegale klassiekers rondrijden.
Deze illegale klassiekers zijn nu de stok om de hond te slaan.
Terwijl men er klaarblijkelijk destijds niet goed over heeft nagedacht met de invoering van deze wet.
Men had nl Diesels kunnen uitsluiten die gebruikt geïmporteerd worden.
En orginele NL Diesels uit die regeling kunnen laten (hoeveel zijn dat er nou echt?)
Maar eigenlijk zijn de twee coalitie partijen, die momenteel zoenend en knuffelend door het leven gaan even slecht als de rest van de bevolking en hebben ze rücksichloos voor het vormen van een coalitie kiezersbedrog gepleegd.
En dat is tekenend voor dit land.
Sparky zegt
Volgens mij is het het beste als gewoon alle auto’s wegenbelasting betalen, zonder uitzonderingen, het mooiste zou zijn in de vorm van een kilometerheffing. Nu is de situatie dat iedereen die geld genoeg heeft om een nieuwe auto te kopen of een oude auto te rijden (daar ruimte voor heeft, en het geld die in de restauratie zit) geen belasting hoeft te betalen, maar als ik weinig geld heb en voor 500 euro een auto koop uit 1998 dan moet ik de volle mep betalen…
Ik heb zelf ook een hobby auto, een Landcruiser uit 1994, hij word gebruikt voor het reizen, de wegenbelasting voor de auto zit op zo’n 500 euro per kwartaal, dus zodra ik hem niet gebruik word hij geschorst en de schorsing word er weer afgehaald zodra ik weer van plan ben ermee te rijden. Als je dus een oldtimer hebt en er alleen maar sommige weekenden mee rijd, dan hoef je niet het hele jaar te betalen, maar alleen wanneer je weer een weekend de weg op wil.
Alwood zegt
@Sparky: het beste?! volgens mij zou het het beste zijn als niemand(!) wegenbelasting betaalt.
pijl zegt
@Sparky: kennelijk ben je niet op de hoogte van de schorsingsperikelen. Schorsen kost niet alleen geld en wordt wel erg kostbaar als je voor weekenden de schorsing ongedaan maakt. Je mag bovendien, bij het ongedaan maken van de schorsing binnen een kwartaal met terug werkende kracht alsnog het hele kwartaal betalen. Je verhaal klopt dus niet
Klassiekerrally zegt
Als we nou iedereen die de petitie getekend heeft even uitnodigen voor een Project X op het Binnenhof…
http://www.knac.nl/petitie/
Alwood zegt
@Klassiekerrally: het lijkt me prachtig om iets te organiseren voor een grote groep liefhebbers. Mensen die met passie over de auto-hobby kunnen vertellen en de boodschap over kunnen brengen dat je hier met een minuscuul financieel gewin veel ongeluk zaait.
Zodra de eerste jankert op komt draven in z’n roestige, rokende nep-oldtimer ‘omdat ff lekker goedkoop te rijden’ is het echter snel over.
Die groep wil ik echt niks mee te maken hebben, al kost het me wegenbelasting. Een formule uitwerken om je onafhankelijk van die figuren te profileren is nog niet makkelijk…
Klassiekerrally zegt
@Alwood: Ik heb wel een oplossing hoor. Het milieu wordt er niks beter van, de staatskas evenmin, de vervuilende dieselrijders worden boos, maar de rest van klassiekerland is blij én de boomknuffelaars zijn voor de gek gehouden…
Alwood zegt
@Klassiekerrally: alleen diesels zwaar belasten?!
flippert zegt
@Alwood: is de Fehac al mee bezig: een oldtimerregister
911GT2 zegt
@Klassiekerrally: Volgens mij kon hun server het niet meer aan…
Klassiekerrally zegt
@911GT2: Die ligt er inderdaad uit… Zullen wel verhuizen naar potentere servers. Vanmorgen waren er al > 7000 personen die de petitie getekend hadden.
flippert zegt
@Klassiekerrally: De Knac luistert toch niemand naar. Wel naar de Bovag, de Anwb en de Fehac maar zelfs die hebben alledrie het standpunt ingenomen dat het afgelopen moet zijn met het misbruik van de regeling en de massale import van stinkdiesels.
Klassiekerrally zegt
@flippert: Grappig. Er is namelijk helemaal geen ‘massale import’ van stinkdiesels. Overigens ben ik ook voor maatregelen tegen het misbruik van die stinkdiesels. Begrijp me niet verkeerd. Maar ik ben nog meer tegen het nemen van maatregelen die niets opleveren.
flippert zegt
@Klassiekerrally: heb je alle cijfers van VWE gemist? Alleen van de 190 en de W124 serie vorig jaar al 7000 stuks! En het gros diesels..
http://www.vwe.nl/Nieuws/Pers/Persberichten/Archief/import_occasions_daalt_9_in_2011.aspx
Alwood zegt
@flippert: nounou… poepoe… die hebben echt een gi-gan-ti-sche impact op ons wagenpark van 8 miljoen, komt natuurlijk omdat ze ‘honderdmiljoenmiljard’ keer vervuilender zijn dan ‘de rest’, laat staan priussen en andere 14%-bijtellers.
misschien moeten we bij wet verplichten iedereen iedere 190D aan te laten geven. Dan kunnen we ze ‘indexeren’ en over een tijdje afvoeren en allemaal in een kamp stoppen. Of loop ik te hard van stapel?
flippert zegt
@Alwood: ja… Da’s best een goed idee.. Een werkkamp dan, kunnen ze de mrb fraude terugbetalen
ar156sw zegt
Het lullige is natuurlijk dat je een vast bedrag aan wegenbelasting betaald, ongeacht hoeveel je je auto gebruikt. Dat was volgens mij ook de hele gedachte achter de regeling: oldtimers worden weinig gebruikt.
Laat ze de wegenbelasting gewoon volledig afschaffen en het totaal aan gemiste inkomsten delen door het totaal aan verkochte liters brandstof, brandstofprijs met verschil verhogen et voila :D Maar, daar zullen de mensen die nu relatief weinig betalen doordat ze veel rijden niet zo veel voor voelen ;)
Alwood zegt
@ar156sw: lol, 153M met accijnzen binnen harken… dan moeten ze in cent-promillen gaan rekenen voor de verhoging ;)
ar156sw zegt
@Alwood: ik bedoelde alle MRB, ook de MRB op niet-oldtimers :)
Een snel rekensommetje:
Inkomsten MRB 2010: 5.000.000.000
Inkomsten accijns 2010 :6.600.000.000
Accijns nu ongeveer 1 euro/liter -> 6.600.000.000 liter
Om de 5 miljard aan MRB te compenseren met accijns stijgen deze dan met 76 cent/liter.
Er zijn nu ca. 8.000.000 auto’s (zullen er in 2010 minder geweest zijn dus iets vertekend beeld, maar zal niet heel veel schelen denk ik).
Dat betekent gemiddeld 825 liter/auto gebruikt.
De extra kosten door accijns verhoging bedraagt dan 627 euro/jaar per “gemiddelde” auto.
Ik betaal nu 720 euro/jaar. Ik rij ongeveer 4000km en rij ongeveer 1 op 8 a 1 op 9. Ik zou dan (bij 1 op 8) 500*0.75 = 375 euro betalen ipv 720.
Zou ik meer gaan rijden, dan stijgt dat dus. BEP ligt bij 960 liter, in mijn geval 7680 km. Met een nieuwere, zuinigere auto met hetzelfde gewicht (zeg 1 op 15) haal je al 14400 voordat je meer gaat betalen.
Oldtimers, maar ook bijvoorbeeld 2e auto’s, die maar heel weinig rijden betalen zo veel minder. Auto’s die heel veel rijden gaan ook meer betalen. En zuinige auto’s verdienen zich terug… lijkt mij een prima regeling.
Een illustratief rekenvoorbeeldje voor een grootverbruiker:
X5 30d, rijdt gemiddeld 1 op 13,5 (fabrieksopgave) dus laten we zeggen 1 op 12…
Rijdt 120000km/jaar
dus 10000 liter diesel (*gulp*) = 7500 euro (extra) accijns ipv MRB.
Zou nu aan MRB (in ZH) kwijt zijn: 2500 euro.
Dus: de gebruiker betaald!
ar156sw zegt
@ar156sw: oops, ben ergens van 76 c/l naar 75 c/l gesprongen in m’n sommetjes, maar het idee blijft hetzelfde. Meneer X5 30d is alleen nog 100 euro meer kwijt per jaar ;)
ar156sw zegt
@ar156sw: oh, en zou meneer X5 30d ipv een tractor een nette zakenauto gekocht hebben (bijvoorbeeld, oh ik noem maar wat, een 530d :P) dan zou dat best wat schelen. Opgegeven verbruik rond de 1 op 16,5. Laten we 1 op 15 zeggen. Dan betaalt hij 6080 ip 7600 euro. Toch even dik 1500 euro bespaard door een fijnere auto te rijden :D
Alwood zegt
@ar156sw: Ik ben helemaal voor! Maar voor 70ct/l verschil rij ik rustig een paar landsgrenzen over. Lijkt me wat dat betreft niet verkeerd als brandstof- en autobelastingen gewoon op Europees niveau gelijk getrokken worden. Dat zou ook aanschaf e.d. makkelijker maken.
pet2r zegt
De BOVAG opteert voor een andere oplossing: de brancheorganisatie pleit voor een systeem van gebruikersdagen. De liefhebber mag maar een maximaal aantal dagen per jaar de weg op met de oldtimer om in aanmerking te komen voor de MRB-vrijstelling. Wie meer rijdt dan dat beperkte aantal dagen, is gewoon MRB verschuldigd. Het klinkt als een niet onaardig idee, tot je nadenkt over de uitvoerbaarheid. Wie houdt waar bij hoeveel dagen de klassieker de weg op is gegaan? Bouwen we dan GPS-kastjes in oldtimers of gaan we werken met een ouderwetse kaart die je moet laten afstempelen bij de dorpsveldwachter voor je de weg op mag? Een sympathiek plan dat al bij voorbaat strandt op de uitvoerbaarheid.
Helemaal geen gek idee. Uitvoerbaarheid moet toch lukken. Een 30 dagen kaart op kenteken bijvoorbeeld waar je bij gebruik een datum moet invullen en moet krassen. Als er bij aanhouding blijkt dat je de zaak bedonderd of de kaart niet bij je hebt, 5 jaar mrb innen. Bam opgelost. Simpel!
nsmeijer zegt
Ik heb zelf een Land Lover Series IIA gehad uit ’72, dit weegt 1600 kilo en gezien het een diesel is kost dat tegen de 200 euro per maand. zo’n auto haalt met pijn en moeit 90 km/h, hier rijd je echt niet wekelijks in. dan slaat het toch nergens op om dit vol te gaan belasten.
wackid zegt
Allereerst wil ik zeggen dat ik helemaal niet weg ben van autoblog.nl en hun quasi auto journalistiek.
Pessimistisch negatief gel*l altijd.
Zelf heb ik na lang sparen een Thunderbird uit 1960. En ben de sigaar straks met 1.500 euro mrb per jaar. Mensen kunnen makkelijk zeggen als je zo’n sinter kunt onderhouden dan is die mrv peanuts. Dikke onzin.
Ik heb geen superjob maar leef voor die auto. En dit is voor mij wel een reden om m te verkopen.
De hobby wordt te duur. Opslag onderhoud sleutelplek etc etc.
Ik baal hier van en het kabinet zorgt ervoor dat je steeds minder bewegingsvrijheid hebt.
De oplossing: eenmalig 500 euro voor een gpskastje en iedereen die meer rijdt dan 4000km moet dokken.
sir_smokalot zegt
Staat genoteerd! :)
flippert zegt
@wackid: oplossing: gastank d’r uit en hop: veel lagere MRB
wackid zegt
En trouwens het argument milieuoverweging? Tuurlijk… Wel overal de snelheden naar 130 opvoeren… Ik rijd dan 1 op 14 ipv 1 op 16 bij 120.
Of zouden ze het hebben doorgevoerd dat we dan meer benzine tanken zodat Den Haag wat meer accijns naar binnen kunnen harken.
Toch wel een nadeel al die zuinigere autos?!?
jpronker zegt
Toen ik het onzinnige artikel van Wouter las, dacht ik even dat het Wouter Bos was, de gelijkenis komt nl. doordat men beiden niet kan verwijten kennis van zaken te hebben. Als ik dan lees dat dit leeghoofd met zijn Italiaanse bolide de schrik van de autobaan is kunnen wij hem beter verbieden nog auto te rijden i.v.m. het milieu, daar zijn uitstoot vele malen meer is dan van een oldtimer.
dedon zegt
De oplossing is denk ik veel simpeler. De vrijstelling alleen afschaffen voor de diesels. Dat zijn de vervuilers tenslotte. En bijna geen enkele “echte” oldtimer is een diesel.
RickS zegt
Ik heb sinds kort een Saab 900 Turbo Cabriolet.. Kilometers per jaar? Ongeveer 3000, is het niet waard om 163 euro in het kwartaal voor te betalen dus. Gevolg? Schorsen van september tot Juni; nee aan mij zullen ze geen extra inkomsten hebben. Een oldtimerpas zou ik trouwens een goed idee vinden! Gewoon digitaal inloggen en weer uitloggen zodra je thuis bent :)
knalfa zegt
Niet zo’n probleem hoor een registratie systeem voor het rijden op gebruikersdagen.
Ten eerste worden er al op verschillende plekken middels camera’s nummerplaten geregistreerd.
Dus, oldtimergebruikers geregistreerd in een centraal systeem waarna ze via een internetpagina een aantal dagen kunnen “kopen”!!. Prijs per dag, week of maand bijvoorbeeld.
Wanneer je een periode hebt gekocht moet je deze afdrukken en in de auto bij je hebben. Heb je deze niet bij en wordt je staande gehouden, voordeel van de twijfel, tonen binnen 2 dagen op bureau.
Heb je helemaal geen registratie gedaan voor die dag en rijdt je dus illegaal: Volledige wegenbelasting van 1 jaar aftikken + boete.
Dit tevens koppelen aan het kentekenregistratiesysteem, wordt je kenteken ergens gespot zonder dat je je gebruikersdag hebt geclaimd. Wederom volledige wegenbelasting + boete aftikken.
Mpower zegt
@knalfa: Lijkt mij een prima plan! Zou niet weten welke autofanaat hier iets negatiefs in kan zien! Wellicht is het een goed idee om bijvoorbeeld de prijs dusdanig te berekenen dat veel gebruik (dus niet allen weekend+mooi weer maar woon-werk) onaantrekkelijk te maken.
tvr1974 zegt
Test
ronpico zegt
niet zo moeilijk doen.alle geimporteerde auto,s de volle mep laten betalen.alleen auto,s die in nederland 30 jaar of ouder zijn zouden belastingvrij moeten zijn mits deze in zeer nette staat zijn.dus de echte liefhebber.
martijnvt zegt
Briljant artikel.
wimbers zegt
Wat een gel#l.
Die hele mrb is onzin.
We betalen al lang naar gebruik, we betalen de hoogste accijns, met nu 21% btw.
Ik kan me herinneren dat onze nieuwbakken regeringspartij VVD een campagneposter had met daarop:” de auto is géén melkkoe”
Lekker geloofwaardig.
stokouwebenz zegt
Ze doen alsof het regeringsakkoord al rond is, maar het is nog lang niet zo, achterban VVD is voorlopig ziedend: http://www.welingelichtekringen.nl/media/82506/de-telegraaf-haalt-alles-uit-de-kast-tegen-marx-rutte-foto.html
Else4:
http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Politiek/353475/Ook-binnen-de-VVDfractie-onvrede-over-zorgpremie.htm
Dus ja, met een beetje geluk valt deze regering voor 2014, kan het hele onfrisse mrb-plan niet doorgaan.
savatage zegt
Ik heb zelf een BMW 3.0 CS uit 1971.De afgelopen jaren heb ik de motor gereviseerd.nieuwe bekleding,remmen etc.en laten spuiten.In die vier/vijf jaar heb ik nog geen 300km gereden.De auto heeft een lpg installatie.Dit betekent,dat ik een enorm bedrag een mrb zal gaan betalen.Dit is t.o.v. een vrijgstelde Golf e.d. een onredelijk gegeven.Ik beschouw mijn BMW als een echte klassieker waar af en toe mee gereden word.Dat al die Golfjes e.d. niet meer onder de vrijstelling gaan vallen,was allang te voorzien.Zij maken namelijk bij voortduring gebruik van de openbare weg.
savatage zegt
De meest simpele manier is een maximum aantal km’s vast te stellen.Dit kan worden gecontroleerd aan de hand van de APK keuring.Daar wordt altijd een km stand ingevuld.
Daarmee heb je in ieder geval de auto’s vanaf 1960.De categorie van voor 1960 behoort zo wie zo in de meeste gevallen tot de “echte” klassiekers.
wouter_duijndam zegt
@savatage: Er zijn er ook die dagelijks rijden in echte klassiekers.
Die groep is alleen wel heel erg klein.
choker zegt
Uit protest zal ik met mijn klassieker meer met de chook uit gaan rijden. Tanken doe ik vanaf deze week in het buitenland. Die Rutte en Samsom roken zich een zware pijp!!
cilleke zegt
De meeste mensen op dit forum vind ik ronduit onbeschoft!
Natuurlijk mag iedereen zijn of haar mening hebben maar kan het ook een normale discussie zijn?
Wij hebben ook een 2e auto oldtimer 15 jaar geleden gekocht en met gespaarde centjes gemaakt tot wat hij nu is.
Mijn man rijd op zondag lekker een stukje en dat is zijn hobby, mocht dit doorgaan zijn wij genoodzaakt hem weg te doen weegt ruim 2000 kilo en gas dubbelop.
Wij klagen niet maar dit is een hobby die eens geen subsidie vraagt waar andere hobby`s wel om allerlei subsidie`s vraagt.
Maar ja we zijn toch 1 europa? Waarom dan alleen in Nederland die regeling! Weer een linkse hobby!!!!
wickie67 zegt
Ben je nou dom of moet je er voor werken ?
De kop van het artikel is al een aanfluiting. Hoe zo zijn we jankende mensen ?
Ik zelf ben eerder erg boos. Zeker als er nog mensen zijn die stukken schrijven die geen goede onderbouwing hebben.
Nog dommer is het verhaal over de cijfers. Er zijn ook zo’n 320.000 plezierboten (bron RWS) en wezenloos veel open- haarden /vuren en welke meer milieu vervuilend zijn dat een paar oude auto’s. Dan nog zo’n 1400 oude vliegtuigen welken met behoorlijke zware motoren minimaal 40 liter per uur gelode benzine verbranden.
Al deze cijfers zeggen dan ook niets wat heb je er aan.
De Staat heeft dit immers zelf in de hand gewekt. Dit door de regels te maken en zo de mogelijkheid te scheppen. Het is niet de schuld van de auto liefhebber want die was er al.
Het is naïef testellen dat de nieuwe regelingen worden bedacht omdat er studenten gebruik maken van een grijs gat in regelingen. Het gewoon slim en ook wordt dit uitgebaat door bedrijven, kijk naar bijvoorbeeld “Dagje Daf . nl ”
De levens kosten en het rijden van normale auto rijden liggen zo hoog dat het bijna onbereikbaar is voor vele, Hier kan de staat wel wat aan doen en zelfs geld verdienen.
Dus oplossingen gesteld in het artikel (bovag) zijn kostbaar en eigelijk te dom voor woorden. Dit is al eens geprobeerd in de camper wereld en werkte ook niet. Wie gaat wat controleren. Kortom laat maar.
De staat vergeet de gevolgen van de nieuwe regeling.
Mijn goede vriend gaat al jaren met zijn oldtimer op vacatie in het buitenland. Moet hij nou het hele jaar betalen voor de eerst 200 KM in Nederland ? Nee hij zal schorsen tot te vakantie of groot event. Ik vraag me af hoeveel mensen de belasting zullen schorsen en maar voor 1 a 2 maanden gaan betalen Zo heeft de staat nog niets en het milieu is niet gespaard.
Sorry maar dit gehele blog mag in het ronde archief naast het buro.
reed zegt
Als ik net zo veel belasting voor mijn oldtimer moet betalen als voor een “moderne” auto, dan gaat mijn “moderne”auto WEG, en rij ik alle km met mijn oldtimer.
Verbruik van beide is 1:10 met LPG en het plezier met mijn oldtimer is 10x meer.
Ohja, sinds wanneer is GEbruiken van een regel MISbruik?
Lui die ver boven de Balkenendenorm zitten krijgen ook hypotheekrenteaftrek, terwijl ze makkelijk 12.000 per mnd krijgen.
hasko zegt
@de schrijver van dit artikel: die overgangsregeling was allang al bekend. Dus nu heb je een pis-artikel geschreven over iets wat allang al geregeld was en dus helemaal geen bijdrage levert in deze kwestie. Ik hoop dat w123-200d rijdende marokkanen burnouts maken op je reet, dan zien we wie wel jankt
capriceedo zegt
Zelfs ik rij ,alleen in de zomermaanden in een een amerikaan.Maar als wij belasting moeten betalen (tegenwoordig houdersschap belasting) dan moet dat maar iedereen doen ook zoals de electrische auto’s want immers gebruiken zij ook iedere dag de wegen.En laat de regering nu effe een keer niet zoveel geld naar de Europese Unie toeschuiven dan blijft er ook eens wat in het laadje liggen.Neem een voorbeeld van Zweden die hebben de euro maar ook hun eigen munt eenheid, en wie heeft het gezien hoe het daar aan toegaat.De mensen die kopen en gebruiken daar hun eigen producten.Maar onder tussen zal iedereen genaaid worden waar je bij staat.Gelukkig heb ik niet op de pvda en vvd gestemt.
buitendijks zegt
Alle oude auto’s zijn stinkende diesels. De wereld zit eenvoudig in elkaar. Ik betaal gewoon wegenbelasting voor mijn 300SE uit 1989. Op benzine. Ik rijd een dikke 50.000 per jaar. Draag dus mijn accijnssteentje behoorlijk bij. Milieu: ik rijd met een groen vignet en kan in Duitsland zonder problemen elke binnenstad in.
Het is allemaal symboolpolitiek en ook de blog-schrijver laat zich voor dat karretje spannen. Vuile auto’s extra belasten: dat is een punt, maar vuil en oud staan niet per definitie voor hetzelfde. Een Prius die je met 150 voorbijscheurt is ondanks het feit dat er maar weinig bijtelling betaald wordt ook niet echt milieuvriendelijk bezig.
frank_opdeweegh zegt
Oldtimer-liefhebbers zijn jankerds?????
even terug naar de head-line van dit verhaal
ik kom zelf uit de garage wereld wil je echt weten wat er tegenwoordig jankerds zijn ,moet je een tijdje het gezeik aanhoren van de mensen die tegenwoordig in een ,,moderne,, auto rijden ,,,het is nooit goed genoeg ! de hyperverwende consument is met niks meer tevreden alles moet erop zitten, airco,regensensoren achteruitrijcamera,s abs ,esp,asr, navigqatie,anti-bots regelingen 20 airbags enz enz dat zegt genoeg over de gemiddelde intelligentie van dit soort bestuurders
ik bedoel als je zelf al niet meer weet dat je afstand moet houden,,, je ruitenwissers aan moet doen als het regent,, of een straatnaambord kan lezen ,, hoe heb je dan in godsnaam je rijbewijs gehaald ???
en maar klagen dat alles zo duur is en de auto zo vaak naar de werkplaats moet ( je wou die rommel er toch zelf allemaal op hebben )
nee doe mij dan maar een klant met een oldtimer lekker relaxed altijd tijd, mensen die een auto ook accepteren als niet alles perfect is
kdoorman zegt
Geen probleem hoor, Wouter. Ik ga voor mijn 4 oldtimers wel EUR 2000 per jaar betalen. Daar mag ik natuurlijk helemaal niet over klagen. Ik rijd er per jaar toch wel bijna 500 km mee en dat veroorzaakt zo heel veel vervuiling. Vaak krijgt men spontaan een hoestbui als ik langs rij. Ik denk dat het bijna net zo erg is als die allesbrander bij mijn buren als die een avondje gebrand heeft…..
marhog zegt
We weten allemaal dat het niet om het milieu te doen is maar om de staatskas te spekken. Waarom gaan ze de grijp graage handjes niet eens aanpakken (de bonuscultuur en niet alleen bij de banken)!
Maar oh wat dom van mij de grijpgraage handjes bepalen wat er in ons land gebeurt….
hansi555 zegt
Die wouter is zelf een jankerd zal wel een vvd er zijn .
-edit: nou nou, lynchen gaat wel ver he?-
diemetdiewittescirocco zegt
De oplossing is volgens mij;
Iedereen die nu een belastingvrije oldtimer/klassieker op naam heeft staan gebruik laten maken van de huidige regeling, zodra de auto naar een nieuwe eigenaar wordt overgeschreven zal een een soort van MRB geheven worden. Al dan niet een aangepast oldtimer-tarief.
Op deze manier worden huidige bezitters niet de dupe, maar zullen aankomende bezitters van te voren weten waar ze aan toe zullen zijn qua kosten voor hun hobb/vervoer.
Bezitters die hun auto goed onderhouden kunnen dus nog lang plezier van de huidige regeling hebben, maar er zullen uiteindelijk veel dagelijks rijdende klassiekers wegvallen, ivm slijtage en te hoge kosten om rendabel te blijven kilometervreten.
Lijkt me prima.
digijohn zegt
een ieder vergeet waarom de belasting nu wordt veranderd dat komt omdat er teweing geld is voor onderhoud van Nederland vergeet niet dat is voorspeld dat over ongeveer 30jaar Nederland alleen nog maar bestaat uit donker getinte mensen dit is nu al 75% en 50% ervan werkt niet dan komen nog de andere buitenlandse werknemers hier goedkoopwerken nou hoe help je nou de economie om zeep binnen nu en 10 jaar is er een derde wereld oorlog en waar denk je dat hij begint ook dit is al voorspeld in het oosten
dit heeft niets meer te maken met auto’s ook de zorgkosten worden nog veel hoger straks kan men geen auto meer rijden pakt men je dan op luxe artikelen zoals televisie of een telefoon ik ben er van overtuigd dat je straks ook mobile telefoon belasting moet betalen of loopbelasting
maar de grote jongens doen eingenlijk aan zelfverrijking want als er veel geld komt hoeven ze zelf niet naar beneden in salaris betaald door jou en mij en kunnen dan zelf wel hun oldtimer blijven rijden door jou betaald
niet zo naief mensen dit gaat echt om veel meer
John James Amsterdam
Mpower zegt
Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet alle reacties gelezen heb, echter lijkt mij de oplossing simpel:
Stel een maximaal aantal dagen in voor old-timers zeg 25 dagen per jaar. Dit is gewoon te controleren met die mooie apparatuur die boven onze snelwegen hangt. De meeste mensen die hun old-timer gebruiken voor plezier ritjes in het weekend zullen niet snel boven de 25 dagen uitkomen, zeker ook omdat ze voornamelijk zo niet uitsluitend over b-wegen rijden. Alle profiteurs die met hun 30 jaar oude diesel op weg naar werk wat belasting proberen te ontlopen hebben nu een probleem en zullen op zoek naar een ander goedkoop alternatief (je bent een krent of je bent het niet), grote kans dat deze mensen met het ov/fiets zullen gaan. Lijkt mij een win-win
FB_644611704 zegt
Dag Wouter,
Een van de grootste ‘jankerds’ ben je denk ik zelf. Mensen die gebruik maken van een absurde regeling kunnen vaak niet anders. Als je niet weet waarom een regeling in het leven is geroepen en er dan zo over schrijven getuigt van onwetendheid. Bedenk wel dat alle mensen, die nu ‘misbruik’, ik zou eerder zeggen ‘gebruik’ maken van deze regeling het rijk een genoegen doen, omdat alle regelingen die onnozele regeringsleiders bedacht worden geld en soms heul veul onnodig geld kosten, die door de belastingbetalers moeten worden opgehoest. Bovendien is Nederland wat betreft het heffen van belastingen op het bezit van voertuigen de absolute top in de wereld; in Rotterdam noemen ze dat: iemend het vel over de oren trekken. Kun je heel makkelijk uitzoeken. Er zijn veel landen, bv Frankrijk waar op het bezit van voertuigen geen wegenbelasting zit. De politiek moet zich schamen over hun zwabberbeleid en ondeskundigheid als het op dit item van Klassiekers aankomt. Veel plezier met al jouw onzinblogs. Hierbij wil ik het laten. Ga eerst eens kijken hoe het echt in elkaar zit. Groetjes, Joop
timmieook zegt
Wat zitten sommige mensen hier onzin te vertellen over dat het terecht is dat er betaald moet worden. Voor mijn auto is al 25 jaar wegenbelasting betaald, het is namelijk een origineel Nederlandse auto, dat moet toch genoeg zijn! Er zijn immers ook vele jaren wegenbelasting naar andere ministeries toegegaan, dus voor de wegen hadden ze dat niet nodig.
Ik heb een veel betere oplossing, we schaffen lease rijden af,zodat elke Nederlander die dagelijks gebruik maakt van de wegen, zich ook beseft wat het nou eigenlijk kost en dan ook eens van zich laat horen als accijnzen en belastingen weer omhoog gaan!
agb48 zegt
Mooie verhalen van een anti oldtimer liefhebber!! Dood doen verhalen over vervuiling etcetc. Een Boeing 747 vervuilt bij het opstijgen voor 400-500 auto’s haha. Zijn dit dan andere belangen??
In NL betaald men al genoeg en teveel voor BPM EN MRB(v/h wegenbelasting), dus de overheid kan het nu voor niet alleen wegen vernieuwen gebruiken etc maar ook om alle wachtgelden van ambtenaren mee te spekken haha!! Trouwens MRB bestaat NIET in Spanje!
Mag een mens een oldtimer bezitten of heeft deze persoon daar iets op tegen. Waar bemoeien de mensen zich eigenlijk mee met andermans genot!!
Of zijn we jaloers! Nee jaloezie en je niks gunnen, daar zijn we mee bezig!! Wat gaat er nu gebeuren met al die zogenaamde teveel oude auto”s men gaat ze schorsen of naar een N-Afrikaans(oid) land exporteren waar dan de vervuiling hoogtij viert haha.
Dus het beoogde extraatje voor de overheid zal LANG
niet zoveel meer opbrengen!! Korte termijn visie, maar daar staat de overheid om bekend.
Ik vind de schrijver van dit artikel een nog grotere janker EN meeheuler!!! Veel plezier met julie/uw visie.