Wij willen de knoppen terug in de auto. En het lijkt erop dat wij niet de enigen zijn die dat willen…
Het is een steeds vaker gehoorde ergernis van automobilisten; het ontbreken van fysieke knoppen in de auto. Tegenwoordig moet steeds meer via het centrale scherm en dat is niet alleen onhandig, maar ook onveilig. Je houdt immers je ogen langer van de weg dan nodig zou moeten zijn.
Ik merk het zelf ook. Nu ik al een tijdje in een Tesla rijd, ervaar ik zelf hoe onhandig het is dat je zo goed als geen knoppen meer hebt, maar alles via het touchscreen moet bedienen. Oké, de alarmlichten, richtingaanwijzers en de ruitenwissers gaan nog met knoppen en hendels, maar de rest niet.
En dat is gewoon gevaarlijk. Ik heb meer dan eens gehad dat ik mijn rijstrook ongepland verliet omdat ik aan het zoeken was hoe ik de achterruitverwarming aan moest zetten. Of de mistlampen, ook zoiets. En de RDW is nu een officieel onderzoek gestart naar de (on) veiligheid daarvan, middels een uitgebreide testdag gisteren.
Onderzoek naar terugkeer van knoppen in de auto
Allereerst is het goed te weten dat Euro NCAP vanaf januari 2026 nieuwe beoordelingscriteria invoert om te voorkomen dat bestuurders hun ogen langere tijd van de weg hebben. En de RDW is die criteria eens langsgelopen om uit te zoeken welke auto’s het goed of slecht voor elkaar hebben.
En daar kwam erg veel informatie uit. Informatie die de komende tijd nog extra onderzocht moet worden, maar waar wel uit bleek welke auto’s het gebruiksgemak -lees: knoppen in de auto- beter voor elkaar hadden dan anderen.
Ook was de testdag handig om te zien of de nieuwe beoordelingscriteria van Euro NCAP wel allemaal hout sneden. Of ze zich niet op de verkeerde zaken focussen, zogezegd. Ook die resultaten neemt de RDW mee en zal ze doorgeven aan de eindverantwoordelijke instantie.
Kortom, het is goed om te weten dat ook de officiële instanties het zat zijn en willen dat de knoppen terugkeren in de auto. Want het valt toch eigenlijk niet te rijmen dat je -terecht- niet op je smartphone mag tijdens het rijden, maar wel gedwongen wordt op een ander scherm te turen?
Precies!
pomoek zegt
Ik zou zeggen: maak een verdeling tussen primaire en secundaire functies. Klimaat/temperatuur, verlichting, besturing, geluidsvolume, allemaal achter vaste knoppen. Dan kan telefoon, muziek, navi, laadinstellingen, parkeermodi, en al dat gefrut gewoon via het beeldscherm worden bediend.
Johanneke zegt
Het kan zo simpel zijn eh. Maar ook hier doen fabrikanten weer rare dingen naar mijn mening. Verander jij ooit van rijmodus? Ik helemaal nooit. Toch krijg je daar wel een dikke knop voor in veel auto’s. Zullen vast weer mensen zijn die dit wel mega belangrijk vinden, dus wat moet de fabrikant kiezen?
Slechte knoppen heb ik ook een bloedhekel aan overigens. Als je in een VW ID3 rijdt bijvoorbeeld. Zowel de knoppen op het stuur als de achterlijke volume slider zijn gewoonweg kut.
Wolflow zegt
Bij veel autp’s moet je de rijmodus bij iedere rit aanpassen omdat hij niet in sport stand blijft staan en/of automatiscch af slaat voor het stoplicht.
Trojan zegt
En dat vind ik pas echt bloedirritant, bij elke keer starten opnieuw je favoriete instelling moeten terugzetten. Waarom doen autofabrikanten dat? Bij BMW kon ik via de OBD poort o.a. programmeren dat start/stop uitgeschakeld bleef, wat een verademing.
Roskampies zegt
Rijmodus gebruik ik eigenlijk best vaak. Wel geprogrameerd om in eco stand te beginnen. Maar wissel op snelweg naar comfort+ inhalen sport+ en weer terug comfort+. Tot eco in stad. Zoiets. Zou geuwelen als het achter een menu zit. Net als cabrio. Sport als ga bleppen. En sport uit als rustig tokkelen.
Ben zegt
Rijmodus hoef je in nl, waar je na max 300 km op een spiegelglad horizontaal asfaltwegdek het land uit zoeft misschien niet te wijzigen. Ik rij momenteel in de binnenlanden van de USA en ben maar wat blij meerdere modi tot mijn beschikking te hebben onder een goed bereikbare knop. Sportief, eco 2 of 4 wd al, eventueel.met gelocked differentieel, al naar gelang het wegdek of ontbreken daarvan, of stelle hellingen. En natuurlijk comfortable highways en interstates. Dat nut geldt voor meer landen en situaties. Autos worden niet gebouwd voor Nederland. Nou ja, Donkervoort misschien.
Flutterbear zegt
Climate control een primaire functie..? Moeten we dan ook auto’s verbieden die deze primaire functie helemaal niet hebben?
mashell zegt
Breidt het nog wat uit naar ergonomie in het algemeen. Dat stuurwielen meer rond dan vierkant moeten zijn, dat de actuele snelheid, rijmodus etc. in lijn met het hart van het stuurwiel af te lezen moeten zijn, dat knipperlichten en ruitenwissers per stengel aan de stuurkolom bediend moeten kunnen worden. Dat verlichte knoppen niet mogen weerspiegelen in ruiten (dat was vroeger een ramp bij VW, dan zag je de reflectie van de verlichtingsknop precies in de zijruit op de plek van de buitenspiegel).
V8Vantage zegt
Volgens mij hadden de auto’s van 2017 – 2023 dat perfect voor elkaar. Althans als ik naar mijn eigen auto kijk. Die heeft ook 8 programmeerbare knoppen voor die paar functies die ja anders zo af en toe uit de catacomben van het info systeem moet halen. In mijn ogen, perfectie qua gebruiksvriendelijkheid en reden waarom ik de generatie auto’s van na 2023 zo lang mogelijk uit de weg ga.
potver7 zegt
Ik zou er niet zomaar blindelings van uit gaan dat jouw auto exemplarisch is voor alles wat in die periode verkrijgbaar was.
Sowieso: zolang bediening van de geluidsinstallatie (volume, zenderkeuze) en de klimaatbeheersing/airco/ventilatiestanden niet met fysieke knoppen kan, is de ergonomie op z’n minst gecompromitteerd. Hoe goed een fabrikant dat scherm ook ontworpen heeft, een software-knop verliest het altijd van een knop die je op de tast kunt vinden.
V8Vantage zegt
Ik hoop dat de volgende woorden “volgens mij” en “in mijn ogen” voldoende aangeven dat ik ook niet blindelings er van uit gaat dat mijn voorbeeld exemplarisch is.
Dat gezegd hebbende, mijn vorige auto was een Citroen C5 die was ook perfect qua bediening, Zelf de A3 e-tron en de Ford Focus (2013) was wat misschien wat overladen met knoppen, maar alles was direct en blindelings te vinden.
Terugdenkend, de 106 GTI was het beste van allemaal. Die was een eigenlijk zoals jij omschrijft ;-)
mashell zegt
Mijn BMW had ook acht van die knoppen met getallen er op, geen idee wat er onder welke knop zat. Je kon je vinger er op leggen en dan verscheen in het scherm wat de knop deed maar dat moest ik elke keer doen want acht non descript knoppen onthouden lukt me echt niet. Verspilde ruimte centraal in het interieur.
Trojan zegt
Ik vond dat juist briljant om fysieke snelkoppelingen te hebben naar m’n favoriete functies, mis dat nog steeds. Na een paar ritten was ik gewend wat ik waar had geprogrammeerd, top.
William zegt
De nieuwste Honda’s zijn wat dit betreft superieur. Civic en CRV hebben zeer eenvoudige en veilige draaiknoppen en druktoetsen. En het oogt nog goed ook.
Robert zegt
Tesla heeft de trend gezet, met name uit het oogpunt van kostenreductie. Maar vanuit ergonomisch oogpunt (en daarmee de veiligheid) gezien had hier nooit een typegoedkeuring voor mogen worden afgegeven.
rwdftw zegt
Typegoedkeuring is ook een beetje een lachertje. Weet je nog dat dagrijverlichting net kwam? Nou, de regel was dat de DRL moest dimmen als je je dimlicht aan deed. Let maar eens op hoeveel van die LED verlichting vrolijk op vol vermogen blijft staan ook al zet je dimlicht aan. Aan de andere kant zou ik het persoonlijk prima vinden als ook de achterlichten aan gaan als de DRL aan is. Maar nee, dat hoeft dan weer niet.
Tesla stopt het wel in het scherm met een automatische functie. Ruitenwissers: automatisch. Verlichting; automatisch. Verwarming: automatisch. Vooral die laatste is irritant. Dan is het net lekker en dan zet je Telsa een bak koude lucht op je bakkes want de computer denkt dat je het warm hebt. Het was goed, nu heb ik het koud!
De 944 heeft daar nog ouderwets knoppen voor. Die kan je blindelings vinden en je voelt wat je doet. De Giulia ook. De Golf 7 had een touch screen wat goed werkte als je stil stond en iets uit de stoel kwam. Rijdend was het niet te doen. De Giulia had hiervoor een soort idrive wat heel goed werkte.
Voor de Tesla kan je dan weer commander knoppen kopen die doen wat je wilt met een druk op een fysieke knop.
Maar ja. kosten kosten kosten…..
pietertje123 zegt
Volgens mij heb ik de laatste X60 zonder navigatiescherm op het oog….. heerlijk zonder lichtbak door de nacht zoeven.
Verbazingwekkend hoeveel licht een klein ledje van bijv. – zoals genoemd – de knop van de verlichting doet in de nacht. En hoe irritant als het net in je blikveld zit.
drdre1 zegt
Heb ooit interface design gestudeerd en toen kwam al aan bod dat het continu wijzigen ervan niet als fijn of productief wordt ervaren door de gemiddelde gebruiker. Je kan als bedrijf vanalles verzinnen om maar weer zogenaamd vernieuwend te zijn, maar mensen zijn simpel: een knop om aan te draaien is prima en wel zo veilig. En áls je dan zo nodig vernieuwend en out-of-the-box-denkend wil zijn, zorg dan dat het 100% werkt. Wel zo fijn als ik aan ’t rijden ben.
mpc007 zegt
Twintig jaar geleden waren fabrikanten bezig auto’s betere prestaties te geven of te voorzien van extra functionaliteit. Tegenwoordig lijkt alles wel in het teken te staan van versimpeling en kostenbesparing. Materiaalgebruik, motor / ondersteltechniek, Bij veel nieuwste generatie producten gewoon minder dan de vorige lichting. Erg jammer.
Allison Burgers zegt
Een scherm hoeft niet onveilig te zijn. Maar is wel sneller onveilig door slechte keuzes. De totaal onlogische knoppenbrij van veel Fordjes of modellen als de Citroen C6 waren ook niet te doen.
Basic zaken moeten wel gewoon met 1 x klikken blindelings te doen zijn.
En wat vaak wordt vergeten: heel veel kan gewoon makkelijk met stembediening in plaats van op een scherm in een menu gaan klooien. Vast dezelfde mensen die nog steeds handmatig de wekker op de iPhone zetten, terwijl je ook tegen Siri kunt zeggen dat ze om 7:00 een wekker moet zetten.
degrotemuis zegt
Ervan uitgaande dat je die Nokia inspired Fords bedoelt: heb je er wel eens in gereden? Om te zien inderdaad niet bepaald heel duidelijk, maar de bediening van de primaire zaken die je onder het rijden gebruikt kan je blind doen, ook zonder voice assistant die niet altijd snapt wat je wil.
marcomanta zegt
Ga maar eens in een Volvo EX30 rijden, je krijgt er een scheef hoofd van en doof van alle piepjes omdat je constant naar rechts kijkt.
Wolflow zegt
Is dat niet zo bij alle producten van Geely dan?
Flutterbear zegt
Ze moeten de piepjes verbieden.. oh wacht dat verplichten ze liever..
Oopelkadet zegt
Ik wil graag toevoegen: ook terug naar schermloze dashboards. Verder: analoge klokjes. Maar ook: superieure HUD techniek.
a_buis zegt
Zit Lincoln trouwens weer opgesloten? Hij had hier vast wat over te melden.
Trojan zegt
Knoppen en een iDrive controller zijn voor mij het hoogst haalbare, touchscreens mogen ze van mij weglaten. Als Apple de ChatGPT integratie doorzet naar Carplay, dan krijgen we misschien eindelijk stembediening die wel goed werkt.
mustang750supersnake zegt
hehe eindelijk…doe mij maar die oude kantelknopjes uit de w140 maar terug..😄