Gas is om op te koken? Niet volgens de de Staten-Generaal!
Je hoort er niet meer zoveel over in Nederland, maar er rijden nog altijd mensen rond met zo’n ringtankje op de plek van het reservewiel. Daar gaat dan een aantal liter LPG in en voor je het weet is dat tankje leeg en sta je weer te tanken.
Op zich ook geen probleem als je niet meteen een werkende LPG pomp tegenkomt, want je hebt altijd nog benzine in de tank om nog wat verder te komen.
LPG straf
Rijden op LPG is een interessante casus. De brandstof ontstaat namelijk bij de verwerking van olie om brandstoffen te maken. Het is een restproduct wat vroeger (en in olieproducerende landen nog steeds) werd afgefakkeld.
Zonde natuurlijk, want als het zo brandbaar is kun je er vast nog meer mee. Dus werd het rijden op LPG bedacht. Omdat het een afvalproduct is lekker goedkoop aan de pomp en het blijkt ook nog eens heel schoon te verbranden. Dus ook nog beter voor het milieu.
Beter voor het milieu dus door de overheid gestimuleerd zou je zeggen? Nou is inconsequentie de Haagse politiek niet vreemd en dus krijg je straf voor de motorrijtuigenbelasting. Je betaalt juist meer, terwijl je minder uitstoot. Heel apart, maar oh zo logisch?! De overheid houdt gewoon niet van LPG, ze willen LPG al heel lang dood.
Hoe zit dat dan?
Toen LPG werd ontwikkeld bleek het wel erg goedkoop rijden. Dat beviel de gemiddelde Hollander natuurlijk wel, maar de overheid wat minder. Die liep inkomsten mis. Dus werd de houderschapsbelasting voor auto’s die op LPG rijden flink verhoogd.
Naarmate de technieken beter werden (G1 en later G2) en we bij de LPG-G3 (R115) installatie aankwamen, is er een korting op dat tarief beschikbaar gekomen. Ondanks de lage CO2 uitstoot en andere milieuvoordelen, betaal je nog altijd flink meer dan een auto die alleen op benzine rijdt.
LPG de nek omgedraaid
Waar vroeger hele volksstammen in ons land op LPG reden is het nu vooral populair in landen als Duitsland, Tsjechië en Italië. Die profiteren van de technologische ontwikkelingen die Nederlandse bedrijven als bijvoorbeeld Prins Autogas hebben bedacht.
Op dit moment rijden er nog maar zo’n 100 duizend auto’s op dit restproduct rond in ons land. Die krijgen 572 euro korting op (het hogere tarief van) de motorrijtuigenbelasting per jaar. Die korting zou per 1 januari 2026 worden afgeschaft en daarmee zou de brandstof wel eens de genadeslag kunnen krijgen in ons land.
Het idee van de Haagse bubbel is dat die automobilisten dan overstappen op een EV. In de praktijk zal het er echter eerder op neer komen dat de LPG-rijders de tank eruit laten slopen en weer lekker op de minder milieubewuste benzine gaan rijden.
LPG is niet dood!
Oftewel weer een leuk idee dat niet werkt. Dus diende Henk Vermeer van de partij voor boeren en buitenlui een amendement in bij de Tweede Kamer om deze onlogische maatregel terug te draaien. Met succes.
Daarna moest wel de Eerste Kamer ook nog akkoord gaan en dat is nu ook gebeurd en dus is de gehele Staten-Generaal het nu eens: LPG is niet dood! De korting mag blijven.
rwdftw zegt
Ondertussen is LPG ook flink duurder geworden. Ooit kostte LPG minder dan 40 cent, nu is dat 3 keer zoveel.
Ik snap het overigens niet, het wordt of afgefakkeld of verbrand in je ICE. Beiden belasten het milieu alleen in je auto is het ergens nog nuttig waar affakkelen niks toevoegt. Het is ook een goede optie om je Amerikaanse V8 iets goedkoper en schoner te laten rijden. Als je op Gaspedaal.nl zoekt is de eerste pagina enkel gevuld met Dodge RAMs.
Maar ja… Steel niet van de overheid, zij duldt geen concurrentie.
drtim zegt
Gisteren nog voor 78,9 getankt
coupedriver zegt
Het wordt inderdaad gewoon afgefakkeld anders, dus is lpg rijden niet alleen milieu vriendelijker dan benzine, maar ook gewoon beter dan een EV.
mashell zegt
Natuurlijk niet. Een EV kan op aardgas, kolen, wind of zon rijden en heeft daar per kilometer veel minder van nodig dan een auto op LPG. Die is dus altijd schoon. Claimen dat LPG een restproduct is dat anders afgefakkelt wordt maakt rijden op LPG niet schoon.
werf76 zegt
” Die is dus altijd schoon”
Echt niet.
harrie zegt
Jarenlang op LPG gereden in een oldtimer, spotgoedkoop rijden maar het werd steeds lastiger te verkrijgen.
Bij de prijsstunters en witte pompen was het uiteindelijk amper meer te verkrijgen, langs de snelweg meestal wel maar daar betaalde je de hoofdprijs. Als de pomp het al deed, of niet leeg was.
En als er plek was, de LPG pomp werd voornamelijk gebruikt als handige parkeerplek voor de deur door figuren die enkel ff een bakkie of sigaretten in de shop kwamen halen.
mashell zegt
LPG mag niet in onbemande stations verkocht worden. Dat heeft een hoop verkooppunten de das omgedaan.
Fernando zegt
Ik rij al dik 30 jaar met LPG. Lekker zuinig rijden behalve in Nederland natuurlijk. In Duitsland betaal je daar geen torenhoge taks extra voor. LPG tanken voor 0,65-0,85€/L . Een grotere tank is wel ruimteverlies maar geeft je meer vrijheid. Ik zeul niet met kasten, koelkasten en wasmachines. Die laat ik leveren.