
De stijgende handel in occasions was nog een van de weinige automotive lichtpuntjes van dit jaar, maar daar is in november een einde aan gekomen.
Nadat autobedrijven qua occasions een recordzomer hadden, is de winterdip nu definitief gekomen. BOVAG schrijft dat de verkoop van gebruikte personenauto’s door autobedrijven vorige maand is gedaald met ‘ruim’ negen procent. Waar er volgens het RDC in november 2019 nog 109.273 occasions werden verkocht, waren het er in de afgelopen november ‘slechts’ 99.276 auto’s. Daarmee is het voor het eerst sinds mei dat er een daling te zien is in de verkoop van occasions.
Het zijn ook niet alleen bedrijven die minder auto’s verkopen. Particulieren verkochten in november bijna 55.000 auto’s aan elkaar, dat is 12 procent minder dan een jaar eerder. In oktober daalde die verkoop bij particulieren ook al.
Waarom er minder auto’s worden verkocht, is niet duidelijk. De occasionsector had tot nu toe juist een positief jaar. Nederlanders zaten deze zomer nog minder dan ooit te wachten op een nieuwe auto, zo blijkt, maar wilden ook niet gebruik maken van het openbaar vervoer. Dan blijft alleen een tweedehandse auto over.
Als je kijkt naar de eerste elf maanden van 2020, dan is het nog steeds een positief resultaat. Zowel consumenten onderling en autobedrijven hebben tot nu toe meer occasions verkocht. In 2020 zijn er tot nu toe 1.866.766 occasions verkocht. Dat is 2,9 procent meer dan een jaar eerder. In Zuid-Holland, Noord-Brabant en Noord-Holland verkopen particulieren en handelaren de meeste auto’s. Alleen in Flevoland en in Utrecht zijn er tot nu toe minder occasions verkocht dan een jaar eerder. De snelste stijger is Overijssel, met zes procent meer verkochte auto’s. Overigens is het jaar nog steeds positief af te sluiten. BOVAG denkt namelijk dat 2020 het eerste jaar zal zijn waarin er meer dan twee miljoen occasions zijn verhandeld.
Foto: Jaguar E-Type van @Kuifje via Autojunk.nl.
Sjeh.. je mening geven over wat feitjes.
Maar als ik voor mijzelf ga spreken; ik koop geen andere (nieuwe/2ehandse) diesel, een nieuwe elektrische auto is te duur voor mij (Goedkoop bestaat niet, Wouter testte een Fiat 500e van 30k!? – en een Audi E-tron van 70k is voor mij te veel). En een nieuwe benzine voelt ook aan als een afschrijvingsput. Klassieker scoren met alle (toekomstige) milieuzones is ook niet interessant. Ik blijf wel ff doordieselen, die is toch al afgeschreven. En de 2e auto wordt wel binnenkort maar een 2e hands hybride ding, Passat GTE, BMW 330e of c350e. Die is dan gelijk ‘milieuzoneproof’ en hopelijk een beetje toekomstbestendig.
Vreemde GFT bak rechts trouwens op de foto zo zonder deksel.
@rogerzz: Het is mij gelukt om voor 23K een (gebruikte) elektrische auto gekocht die 400km kan als je rustig aan doet, of 300km bij gewoon doorrijden (130km/u etc) met 200pk die hij nauwlijks kwijt kan op de voorwielen. Dus het kan wel. Volgens mij is dat goed voor een jaar of 10 (de accu’s blijven goed) en over zo’n periode bespaar je heel wat en is zo’n investering wel prima. Het is een Opel Ampera-e. Heel blij mee als dagelijkse auto, daarnaast blijven de brandstofauto’s voor de fun/vakantie erbij.
Maar helemaal met je eens, ik zou niet veel geld in een nieuwe of bijna nieuwe brandstofauto stoppen. En ik vond het ook allemaal wel erg veel geld om voor 50K een Tesla te kopen o.i.d. Of inderdaad 30K voor een auto die in dit weer nauwlijks de 200km red. Opzich is dat voor een 2e auto ook voldoende, maar dan zou ik lekker eerste type Hyundai Ioniq gebruikt kopen.
Waarom noem je al deze beroerde hybrides op. Waarom niet de merken die een serieus lange ontwikkeling met hybride auto’s achter de rug hebben en met kop en schouders boven de door jou genoemde hybrides uitsteken ??
Typisch gedrag voor Noord-West Europeanen….. Zal wel komen omdat het de vertrouwde automerken zijn, dus goed…..
@s2000vtec: miss wil hij geen goede auto maar een mooie
Oké, ik noem er drie, dus noem jij er eens drie? Prius valt af, wat een %&$#@-lelijk ding. CT200H is van binnen spuuglelijk en is te klein. Toyota Avensis hybride ziet er niet uit en zo’n CVT versnellingsbak combo hoef ik ook niet.
Wensen, liefst 20k, max 25k, hybride, absoluut GEEN SUV, liefst goed audio-geluid en een beetje opties (stoelverwarming, automatische kofferklep) – liefst station, maar sedan mag ook. Auto wordt voor mijn vriendin die zowel korte als lange afstanden moet rijden, maar ik wil er ook in kunnen rijden als ik niet hoef te dieselen dus. En niet traag, dus ±200pk (moet ook wel voor zo’n zware bak met accu’s).
@rogerzz: Als het niet om verbruik gaat e.d. zou ik voorstellen de Lexus GS450h met Mark Levinson audio :)
Maarre, waarom niet gewoon elektrisch voor dat geld? Mijn comment hierboven staat blijkbaar nog in de wacht? Maar goed, een station wordt lastig. Ik heb echter wel een heel deel van je eisen pakket voor 23K, namelijk de 200pk, Bose audio en 300 tot 400km kunnen rijden. Opel Ampera-e. Maar die zal wel slechter rijden dan de door jou genoemde sedans. Toch is hij lekker snel en soepel.
Hmm, die Lexus wist ik het bestaan nog niet vanaf. Wordt niet heel warm van het uiterlijk om eerlijk te zijn.
Een Ampera-e is best hoog, afgerond bijna een SUV, maar daar komen in ons geval toch range-issues mee. Het kwam letterlijk vorige week nog voor dat mijn vriendin voor 30 minuten in Maastricht ging, toen naar Amsterdam, toen nog naar huis (Den Haag).. dus dan tik je zo 500km aan en rustig rijden doet ze niet :’) En laden ging op die locaties ook niet of is niet de moeite. Maar 23k is wel relatief goedkoop voor die range.
Maar mijn ‘probleem’ heeft denk ik iedereen. Echt over naar full-electric te duur of niet mogelijk door range-issues, diesel is geen optie meer qua restwaarde, hybride blijft over (best of both worlds in mijn optiek, en lange afstanden vlammen op de snelweg, en elektrisch rondtuffen in de stad) – en ook nog een beetje futureproof als een binnenstad full-electric modes gaat verplichten. Dus daadkrachtig keuzes maken doe ik niet.
@rogerzz Het diesel probleem is eigenlijk best eenvoudig op te lossen, vooral nu we schone Euro 6 diesel motoren hebben. De overheid moet de verkoop van HVO brandstof stimuleren, door bijv. minder accijns op te innen, momenteel is het erg duur t.o.v. normaal diesel. Dan is dat diesel probleem gezeik per direct opgelost.
Daarnaast biedt HVO ook andere voordelen aan. Het is zo schoon dat je minder vaak je brandstoffilter hoeft te vervangen in je bedrijfswagen, het heeft een hoger cetaan getal waardoor het zorgt voor iets meer vermogen en ook krijg je er een beter verbruik van.
Maar zitten er ook nadelen aan HVO? Uiteraard zijn er die. Ik ben bijvoorbeeld bang dat er lang niet genoeg mest, frituurvetten, tomatenstengels en houtsnippers zijn is om ook maar een fractie van het huidige wagenpark op te laten rijden. Zeker de houtsnippers ruiken als een biomassa debacle 2.0.
@rogerzz: Ik heb daarom een Hybride-LPG, ohja en ik kook elektrisch.
@rogerzz: Ja velen delen je probleem denk ik. Ik in zekere zin ook, maar heb dus een EV gekocht, want ik wilde geen geld in hybrids of benzine/diesel stoppen. En dat begint met dat soort budgetten voor de meeste mensen mogelijk te worden, omdat ze doorgaans helemaal geen 500km rijden. Maar eerder 60km op een dag.
Lexus GS450h is echt een kanon, maar zorgt natuurlijk maar voor een kleine kosten verlaging.
Als er dagen van 500km met gas erop bijzitten, dan wordt dat lunchen bij een snellader met de Ampera-e en ik vrees zelfs met de Model 3, tenzij het long-range Model S is.
Toch betekent het ook dat er veel te besparen valt met zoveel rijden. Het punt is, hoeveel dagen heb je dat er zulke ritten gereden worden? Dan kan het acceptabel zijn om die ene keer te moeten laden, of die dag even te wisselen van auto’s. Qua plugin hybrid moet je het wel goed afstemmen op de rit die dagelijks terugkomt.
Als je niet de Ampera-e hebt maar een auto die minimaal 100kW kan laden, dan gaat het ook wel snel om even op die lange dag onderweg te laden. Ik denk echter dat de
Ik ben nu denk ik voor komende 10 jaar klaar. Er komen vast betere EVs uit e.d., maar waarom zou ik niet uit kunnen met 200pk en 400, laten we zeggen 300km rijbereik voor jaren? De accu’s verliezen nauwlijks capaciteit. En ik knal ook gewoon met 130 naar huis met verwarming aan, want ik rij dat niet dagelijks op. Alleen even ietsje rustiger aan doen naar familie aan andere kant van het land. (en vakantie doen we vaak op andere manier, camper etc)
Als je het vol elektrische niet aandurft zou ik een Lexus IS300h pakken, dan heb je weinig afschrijving mocht je toch eens willen overstappen.
@s2000vtec Tot zover heeft de GTE zich goed bewezen. Alle GTE eigenaren die ik heb gesproken waren na 180dkm nog altijd erover te spreken. Een aantal hebben zelfs de nieuwe Passat GTE weer gekozen als leaseauto (i.p.v. een volledige elektrische auto), omdat de vorige erg beviel. Over de rest kan ik je helaas weinig vertellen.
De ”goede” hybrides (behalve de grotere Lexus modellen dan) vinden wij NW-Europeanen weer beroerd ogen, vandaar dat wij liever een NW-Europese auto hebben. :)
De mid tot late 70s Camaro’s hebben niet bepaald de mooiste neuzen…
@toyotafortuner: split bumper conversion is your friend?
@e34m5touring: dat of sowieso niet kiezen voor die latere modellen ?
@toyotafortuner: ‘78 is mijn favoriet.
Aan mij heeft het niet gelegen. Heb 2 occasions gekocht dit jaar.
Iedereen die een occasion wou heeft er al een
Zal te maken hebben met het aanbod occasions. Er worden minder nieuwe auto’s verkocht waardoor er ook minder occasions op de markt komen. Ook de import van occasions is wat minder door de corona toestanden.
Voorraad gebruikt is dankzij de hoge verkoopaantallen gebruikt en lagere verkopen nieuw zeer laag en prijzen stijgen door die schaarste (in heel Europa). Dat zorgt voor een afwachtende houding van de kopers. Nieuw aanvoer van gebruikte wagens is daarom een stuk lager. Rentals uit (vooral) zuid Europa komen eind dit jaar en begin volgend jaar ook bijna niet, omdat 70 to 80% minder rentals zijn ingezet deze zomer. Daarnaast hebben de fabrieken de productieachterstanden niet kunnen inlopen dit jaar. Dus dat betekent automatisch dat verse aanvoer van gebruikt door inruil ook achter blijft. Zodra de productie weer op “normale” sterkte is en meer nieuwe auto’s worden uitgeleverd zal gebruikt ook weer aantrekken schat ik in.
Dealer waar ik vorige week was vertelde dat de hardlopers zoals de Nissan Qashqai, of andere boomerbakken opeens niet verkopen. Ze kunnen toch nergens naartoe, vakanties met de caravan zijn ook nog onzeker, kilometers maak je ook niet veel. Dan maar afwachten wat 2021 brengt, en de pekel nog even door met de oude wagen. Dat zal wellicht de gedachtegang zijn.
@speedster72: Ik vrees de vooraankondiging van economische malaise, ook al krijgen we de boel weer in orde qua corona vaccin, het zal weinig uitmaken.
Niet zo negatief ! Er komen weer jaren van groei……… Op naar de 4-daagse werkweek !
@s2000vtec: 2 dagen minder werken, ja graag
staat wel half haaks met dit artikel:
https://www.autoblog.com/2020/11/30/pandemic-used-car-sales-europe/
Was vorig jaar niet ook reeds een dramatisch jaar, met een neergang ten opzichte van 2018, wat ook niet zo’n denderend jaar was? Ik kan er volledig naast zitten, maar ik heb het gevoel dat door enkel naar afgelopen jaar te kijken het eigenlijk nog beter wordt voorgesteld dan hoe de markt er werkelijk voor staat.
Als je een markt met een golfbeweging hebt, heb je het ene jaar feest andere jaar mineur. Cijfers van bv de afgelopen 5 jaar waren handig geweest.
Ik heb 2 januari direct 1 gekocht. Achja, iedereen met een auto heeft er denk ik wel 1 nu. En door minder kilometers en minder ongelukken is de noodzaak om te vervangen ook kleiner.
Zolang het aanbod van tweedehands EV’s en stekkerhybrides in de prijscategorie < 10k nagenoeg nul is, blijven veel mensen doorrijden in hun trouwe diesel of benzineauto. En vergis je niet, dat is een prijsklasse waarin héél veel mensen toch shoppen.
Probleem is, dat alle modellen die tien, vijftien jaar geleden in de (zakelijke) markt werden gezet, nu dit segment in de occasionvraag had moeten invullen. Maar dankzij de royale subsidieregelingen voor diezelfde zakelijke markt zijn die nu vrijwel allemaal zijn geëxporteerd. Daarmee is het vergroeningsbeleid van onze overheid als grandioos mislukt te beschouwen. En het kostte ons belastingbetalers tot aan 2016 maar een lousy zes miljard aan belastinggeld om daar achter te komen.
Dat slaat toch nergens op? Alsof de wagens normaal gesproken na het eind van een 4 jarig leasecontract 6 jaar staan te wachten en waarde verliezen tot de consument ze eindelijk tegen 10k op de kop kan tikken.
Het klimaatprobleem is wereldwijd dus als onze schone ex-lease auto’s naar het buitenland gaan (omdat de consument het vertikt ze te kopen en de Poolse autohandelaren dat wel doen) is er niks verloren. Overigens is het beleid wel degelijk zinvol geweest, want de leasewagens rijden de meeste kilometers en daar loont het het meest om in te zetten op schone motoren. Misschien is het probleem wel een ander, dat de consument onvoldoende aanmoediging heeft het oude stink barrel op een jonger exemplaar in te ruilen. Misschien moeten we de belastingen voor oude zuipschuiten extra omhoog doen?
@RRRobert: waarom zie jij een verband tussen de subsidieregelingen en de export van die auto’s? Dat is er toch niet?
Tja, mensen bleven van het voorjaar en de zomer thuis, geld bleef op de bank, door harder sparen eerder de nieuwe auto gekocht. Maar dat doe je geen drie keer per jaar natuurlijk. Dus alles wat van de zomer geplust is hadden we anders in november gekocht.
zouden eens een lijstje van de afgelopen 5 of 10 jaar moeten geven, geeft een volledig ander beeld.
Dit artikel is pas compleet als je de import registraties (door niet-handelaren) er bij optelt.