Eén van de vele Chinese EV’s die in de komende periode de oversteek wagen naar Europa. De NIO ET7 ziet er in al geval al apart uit, hoe het rijdt vertellen we je in de rijtest.
Het lastige voor alle nieuwe merken en hun potentiële kopers wordt om al hun modellen in perspectief te plaatsen. De rijtest van de NIO ET7 zou daarom wellicht direct met de prijs moeten beginnen, dan kan je bepalen of je überhaupt in de markt bent. Ik wacht er nog heel even mee, eerst de overige specificaties.
Met een lengte van de 5,1m is een NIO ET7 bijna formaat Mercedes S-klasse en BMW 7-serie. Een serieus lap van een auto met ook nog een wielbasis van drie meter, wat potentieel dus een enorme ruimte in het interieur biedt. De “naam” ET7 staat overigens voor Emotional Tourer, formaat 7 uit 10. Het kan bij NIO dus ook nog wel groter. De geclaimde cW waarde is een bijzondere indrukwekkende 0,21. Ook indrukwekkend is de massa leeg die maar liefst 2354kg bedraagt.
De grote wielbasis vertaalt zich direct terug in een fantastische beenruimte achterin. Wat dat betreft S-klasse waardig, maar de zitpositie is matig met een nogal lage zitting. Chinezen zijn dol op veel beenruimte achterin, maar in dit geval is het ten koste gegaan van de bagageruimte. De traditionele achterklep geeft toegang tot een vrij krappe kofferbak. Een speciale plek voor de laadkabels ontbreekt en er is geen frunk.
652 pk!
Het is indrukwekkend veel, maar er moet ook 2354 kg + inzittenden worden meegesleept. Verwacht geen Porsche 911 Turbo S prestaties, maar een stakker is het ook weer niet. De voorste motor levert 180kW/245pk, de achtermotor 300kW/408pk en totaal is er maximaal 850Nm beschikbaar.
De topsnelheid is begrensd op 200 km/u en de sprint naar de 100 duurt 3,8s. Mocht je dat allemaal te heftig vinden, dan zijn er diverse Drive Modes waarin het kalmer aangaat. In het uiterste geval kan achterste motor worden uitgezet en dan ga je in 12,9s naar de 100. Dat voelt nog trager dan het klinkt, dus dat valt niet aan te raden. Met één van de middelste standen ben je het best bediend. Houd er wel rekening mee dat er geen kickdown is waarmee je de verdwenen pk’s er weer bij tovert.
Het weggedrag is keurig, maar niet spannend. Dat de NIO ET7 best overhelt, merk je vooral bij een lastwissel. Voor de rijeigenschappen zal je niet perse deze Chinese EV willen kopen, maar je hoeft hem er ook niet voor te laten staan.
Range, laden en snelladen NIO ET7
Er zijn direct twee versies van de NIO ET7 beschikbaar, maar er komt ook nog een versie met een gigantische batterij en dito range. De 150 kWh versie is er nog niet, maar moet 1000 km kunnen halen. Dat is wel de range volgens de minder strenge Chinese CLTC-cyclus en beschikbaar is die versie nog niet.
Voor nu zullen we het moeten doen met de NIO ET7 met 75kWh accupakket die een WLTP range heeft van 445km. De testauto had de 100kWh batterij die in theorie 580km ver komt. In de praktijk niet, maar dat is niets nieuws met elektrische auto’s.
Het regulier AC laden doet de NIO ET7 via driefasen met 11kW, helemaal prima.
Snelladen zou met maximaal 130 kW moeten plaatsvinden, maar die waarde zagen we bij lange na niet op het display verschijnen. Na een kortstondige piek op 85 kW zakte het nog wat verder in met het voller raken van de accu.
Het was helaas niet het enige slechte nieuws over het thema snelladen. Voor één van de werkdagen mochten we op pad naar onze partner Mobility Service in Eelde. Gezien de reisafstand van bijna 500 km heen en weer, was een laadstop noodzakelijk. Helaas voegt de NIO ET7 die niet automatisch aan de route toe, terwijl de te rijden afstand de resterende range overtrof. Dan maar handmatig een laadstop toevoegen, dat kan de navigatiesoftware van NIO wel. Alleen één ding niet; en dat is filteren op snellaadstations. Daarvoor konden de smartphones weer uit de zak getoverd worden.
Accu’s wisselen dan maar
Qua snelladen en de navigatie ernaar toe slaat de NIO ET7 een beetje een modderfiguur, zeker gezien het prijskaartje. Nu zet NIO ook in op andere technologie, namelijk die van het batterij wisselen. Inmiddels zijn de eerste twee batterij wisselstations van NIO in Nederland geopend. Ze beloven dat er 100 stations in Europa zullen staan aan het einde van 2023.
Bij zo’n wisselstation rijdt de NIO zelfstandig naar binnen en robots schroeven de lege accu er onderuit en voorzien de ET7 van een opgeladen accu. In theorie zou je voor vakanties dan een grotere accu kunnen huren, hoewel dat nog niet heeft uitgewerkt.
In theorie klinkt het goed en het werkt op zich wel. Alleen wordt het nog erger dan wat je nu al met snelladers hebt. Er zijn veel, en veel meer tankstations dan snelladers in Nederland, laat staan in Europa. De actieradius van een EV is ook veel kleiner, dus je moet vaker een laadstop maken. Doordat de dekking van wisselstations nog vrij lang bijzonder laag zal zijn, zal je je route er fors op moeten aanpassen. Dan wordt het rekenen wat langzamer is: snelladen en een kortere route of omrijden en binnen 5 minuten weer door met een volle accu. Ik denk dat ik het antwoord al wel weet…
De auto die alles heeft, maar niets wat lekker werkt
Deze titel rolde uit mijn typemachine. Toen las ik hem terug en het staat er wel heel hard. Ik kan er niets leukers van maken.
Wie de NIO ET7 voor het eerst ziet, kan er niet omheen. Je ziet een taxibord, wat geen bordje blijkt te zijn. Daar zit de LIDAR-scanner, die overigens één van de 33 sensoren is die de omgeving scannen of in kaart brengen. Qua rijondersteuning moet de NIO ET7 de lat dus heel hoog leggen, maar jullie hadden de titel van deze paragraaf al gelezen.
Zelden heb ik in zo’n irritante auto gereden waarin er zoveel onterechte waarschuwingen voor gevaar om mijn oren kreeg. De adaptieve cruise control heeft stuurondersteuning, maar is zo aan het slingeren dat het nooit enige rust voor de bestuurder geeft. Bovendien vindt de NIO regelmatig dat je een witte lijn overgaat, daar wijst de ET7 je op met verschillende geluiden. Rijd je zelf en je houdt de systemen aan: hetzelfde recept.
De software is dus nog lang niet klaar, dan toch liever minder systemen die wel fijn werken. Op een aantal momenten verdween ook de indicatie van de ingestelde snelheid, terwijl de adaptieve cruise control wel actief was.
Dolby Atmos en panoramadak
Ook in het interieur pakt NIO uit met 23 luidsprekers die Dolby Atmos (7.1.4 kanaals) geluid kunnen weergeven. Op de achterbank zijn fijne kussentjes op de hoofdsteunen geplaatst en het panorama dak is bijna 2 vierkante meter groot.
Zoals bij alle auto’s zal je de meeste instellingen via het 12,8 ” touchscreen moeten aanpassen. Soms is het wat zoeken, maar “gelukkig” is er ook de NOMI assistent. Die is niet te missen, want ze staat op het dashboard en “kijkt” je aan. Het is een aardige gadget die gedeeltelijk de soms problematische bediening oplost. Naar Apple CarPlay en Android Auto zoek je vergeeft, NIO wil zijn eigen ecosysteem met software opbouwen.
Hoeveel kost de NIO ET7?
Het was een vraag waar NIO in eerste instantie geen antwoord op wilde geven. Dat zit zo: in plaats van auto’s aan je verkopen, wil NIO in principe abonnementen slijten. De voordeligste Nio ET7 met 75-kWh accu kost 1.300 euro per maand. Daarvoor mag je dan 1.250 kilometer per maand rijden, iedere extra kilometer kost 30 cent.
Dat zijn bedragen die een Nederlander privé voor een auto gaat uitgeven, dus de NIO ET7 moet een zakelijke doelgroep gaan aanspreken. Vooral omdat contracten in principe drie jaar zijn, dus je gaat een commitment aan van een halve ton aan euro’s.
Voor de zakelijke markt is de catalogusprijs niet geheel onbelangrijk, de tijden van nul procent bijtelling voor (PH)EV’s liggen al tijden achter ons. Inmiddels heeft NIO ook aangekondigd dat auto’s ook gekocht kunnen worden, maar de RDW weet ook altijd raad om een catalogusprijs bij een kenteken te toveren. De NIO ET7 uit de rijtest kost een indrukwekkende € 94.151,- Bijbehorende bijtelling hakt er dan flink in.
Is de NIO ET7 het waard?
Niets zo persoonlijk als de autokeuze, dus ik bevind me op dun ijs hier. De hoeveelheid power is indrukwekkend, maar daarvoor kan je ook bij de KIA EV6 GT of de Tesla Model S Plaid terecht. De rest van de auto is op de meeste fronten niet indrukwekkend en is ook niet echt een prijspakker. Trek je eigen conclusie….
camber24 zegt
Lang geleden dat ik ergens zo’n eerlijke rijtest heb gelezen. Eigen conclusie na het lezen ervan; mooi op papier, qua looks ook nog wel oké. Maar als totaalpakket is het het allemaal net niet.
mashell zegt
Dat snelladen is niet “net niet” maar “ver van”. Met een EV kun je prima door heel Europa reizen, mits de EV het snelladen goed beheerst, is gewoon een heel belangrijke eigenschap.
camber24 zegt
Ik rijd nu bijna een kwartaal in een EV, maar heb nog nooit snel geladen. Niet voor iedereen is dit een breekpunt, maar ik moet toegeven dat de waarden van de Nio beneden niveau zijn. Ik lees echter nog veel meer andere punten van kritiek in de review. Het totaal plaatje klopt mijns inziens gewoon niet.
mashell zegt
Ik rijd nu twee jaar EV en gebruik deze precies als de diesel die er voor reed. Ik pendel regelmatig naar Beieren er mee, ben er mee in Oostenrijk, Tsjechië en ook in Spanje geweest. Snelladen doe je inderdaad niet vaak maar soms ook meerdere malen op een dag en is een belangrijke functie.
Bij een auto met een prijs zoals deze Neo horen eigenlijk betere specs. De wagen is mooi en wie mooi wil zijn moet blijkbaar pijn leiden.
stuko zegt
Eindelijk weer eens een echt stuk autojournalistiek! Met plezier gelezen.
Jeroen zegt
Op de snelweg al een paar keer zien rijden, ziet er goed uit. Ben echter bang dat de eigenschappen tegenvallen, iets wat deze review ook wel aangeeft. Voor dit geld zijn er dan naar betere alternatieven te vinden.
racerx zegt
Oprechte en goede review, complimenten.
djano zegt
Het lijkt wel of je wat tegen NIO hebt Wouter. Eigenlijk geen enkel positief punt gehoord. Is natuurlijk ook kwestie van smaak hoor, maar vind het allemaal wel erg negatief. Ik heb zelf toevallig een proefrit in de auto gehad als opvolger van mijn BMW 5 serie (moet over op EV), maar ik vond het juist een top auto. Veel beter dan Tesla naar mijn mening en voor het geld heb je alle opties die je maar kan wensen. Bij de premium merken komt er nog een klap geld bovenop. Zo zie je maar weer dat alles een kwestie van smaak is
Paul58 zegt
@djano; Wouter ligt in ieder gevoel toe waarom hij bepaalde dingen als niet positief ervaart. Waarom vond je de Nio dan zo goed en Tesla (met welke tesla qua model /bouwjaar vergelijk je eigenlijk) veel minder? Ik vond dit een erg goede review gezien hij dus alles goed toelicht en beargumenteerd. Ik zou ook wel een keer willen proefrijden in een Nio, ben wel benieuwd. Op het eerste oog lijkt me ook dat dit helemaal geen zoden aan de dijk gaat zetten. De opgegeven range en het snelladen is ook onder maat voor de capaciteit van de batterij.
djano zegt
Hij beargumenteerd inderdaad wat hem niet bevalt, maar het is natuurlijk persoonsgebonden. Ik vergelijk de NIO zelf met de Tesla Model S 2020 van mijn buurman en mijn huidige BMW 5 G30. Ik vond de bouwkwaliteit en rijcomfort zeker niet onderdoen ten opzichte van mijn BMW. Ook is het feitelijk onjuist dat de auto niet te koop is. Je kan de NIO kopen met en zonder accu waarbij je met de laatste optie altijd voorzien van van de laatste technologie. Denk ook zeker niet dat swappen van de accu de oplossing is voor alles, maar het is fijn dat je de keuze hebt. Nogmaals, het is natuurlijk zijn recht om de auto niet fijn te vinden, maar als je naar de reviews van bijvoorbeeld Autoweek kijkt is het verschil erg groot. Zij geven namelijk aan de NIO ET7 erg goed te vinden. Ook heeft NIO in autominded Duitsland de Gouden Stuurwiel prijs gewonnen. Ik raad je dan ook zeker aan om een proefrit te maken en je eigen oordeel te vellen.
Richmond zegt
Je gaat pas een proefrit maken als je zelf de auto wil kopen. Je gaat niet rijden om te kijken of de review klopt.. daarvoor kunnen we de testen lezen. Dat is het hele doel van een test. En alleen omdat AutoWeek en gouden stuur het wel positief beoordelen wil niet zeggen dat Autoblog of andere instantie niet kritisch mogen zijn.
djano zegt
Dat zeg ik ook niet😉
Richmond zegt
Zo komt het wel over 😉
Paul58 zegt
Mij lijkt het verder ook best een fijne auto en zou ook best eens een proefrit willen maken. Enkel vind de ‘value for money’ gewoon heel laag. Je moet een Nio 2022 ook vergelijken met een 2022 Model S. Wereld van verschil. Het oudere model heeft een beduidend lagere bouwkwaliteit zonder akoestisch glas. Beetje oneerlijk vergelijk dan. Qua range, efficiëny en laadsnelheid ook flink onder de Model S.
rutgerg zegt
Jullie hebben het hier altijd over die 3/5 of 2/3 vd wltp range. Maar dat is wel weinig hoor. Mijn id.4 heeft een wltp range van +/- 500km. In de zomer haal ik makkelijk tussen de 420-450km. Soms geeft ie zefs 470 aan. Dat is dan als je max rond de 100/105 rijdt. In de winter en bij doorrijden zit ik nog steeds boven de 300 waar je op uit zou komen als ik jullie formule aan zou houden.
rwdftw zegt
Dan klopt het toch? Tenzij je als een soort trekvogel iedere winter naar Spanje gaat, moet je ook in de winter de weg op. Waar mijn 3 het in de zomer makkelijk zou redden moet ik in de winter toch echt op zoek naar een paaltje anders kom ik niet thuis.
rutgerg zegt
Nou Wouter zegt in de video 3/5 of 2/3 als je netjes rijdt en niet in de winter… het is juist 3/5 of 2/3 als je hard rijdt en in de winter.
grandmasterb zegt
100/102 vind ik veel te langzaam, alleen voor kleine stukjes is dat acceptabel, daarvoor ga je toch geen dure EV kopen/leasen.
rutgerg zegt
Tja tis de maximumsnelheid in NL he… en met de adaptive cc op 108 haal ik overdag 90% van de medeweggebruikers in…
fanboy zegt
Onzinnig om te stellen dat je zoveel snellaadstations nodig hebt als tankstations. Je laad meestal langzaam thuis, in de straat of op werk
Dit lijkt niet echt een goede aanbieding, maar we gaan nog wel veel van dit merk horen.
Robert zegt
Als één proefrit al zó veel ergernis en tekortkomingen laat zien, wat heeft de Afdeling R&D van de fabrikant dan al die tijd gedaan tijdens het ontwikkelingsproces van deze auto?
Kijk, dat ze een eigen ecosysteem voor hun software ontwikkelen is hun eigen vrije keuze (al zullen er behoorlijk wat mensen zijn die ‘Chinees product’ en ‘eigen software’ een heel enge gedachte vinden), maar dan moet het wél goed werken. Een keer een snellaadstation missen omdat deze nog niet is toegevoegd aan de laatste versie van de navigatie is één ding, maar gewoon allerlei veiligheidssystemen die nog niet vlekkeloos werken is ronduit schandalig, juist omdat mensen er steeds afhankelijker van worden gemaakt.
Overigens moet je er niet aan denken dat de fysieke afmetingen van dit voertuig straks de norm gaat worden voor alles van D- of E-segment is en daarboven. Onze Nederlandse steden, straten en parkeerplaatsen zijn hier helemaal niet op ingericht. Maar ik vrees het ergste…
monsieurleloure zegt
@rrrobert
Ik kan mijn verlengde Vito overal kwijt in hartje Amsterdam en is bijna even lang als deze Nio.
Beetje een dooddoener.
Robert zegt
Ik ervaar anders steeds vaker dat ik amper meer kan in- of uitstappen, als ik mijn auto op een openbare parkeerplaats heb gestald. En dan hoeft de auto naast mij niet eens asociaal te hebben geparkeerd – de meeste parkeerplaatsen in Nederland zijn gewoon niet meegegroeid met de omvang van de gemiddelde auto.
mx5wijf zegt
Je zou denken dat die rijdende spionage systemen wel goedkoper in de markt worden gezet. Of hebben de Chinezen aan een paar van deze systemen genoeg om landelijke dekking te hebben?
Nee, ik heb geen alu hoedje, maar denk aan de aangetoonde achterdeuren in routers en 5G infra…
mashell zegt
Ahh de 5G infra, die waarvan alleen de VS beweert dat China ermee spioneert. Die VS die graag hun eigen spionage apparatuur willen verkopen. Denk aan de onthullingen van Edward Snowden. Wie oproept tot een boycot van China en niet al lang en breed alles uit de VS heeft geboycot die is gewoon hypocriet. En ja, dat betekent dat je smartphone de deur uit moet: designed in the US, procuced in China, the devil’s ears!
barry355gtb zegt
Zoveel geld voor een zeer matig presterende wagen, die op alle onderdelen faalt. Chinese kwaliteit is echt niet op het nivo van de Westerse kwaliteit van het eindprodukt. Ze vragen om een Premiumprijs voor een produkt van Russische kwaliteit. Deze sneue wagenfabrikant gaat hier vast geen hoogvlieger worden als ze deze troep afleveren.
rwdftw zegt
Als het nou echt een koopje was, dan was het misschien nog levensvatbaar. Met 90k zitten ze in een vijver waar de Q8 en de EQ reeks met opties ook zitten. Een Taycan kan ook voor hetzelfde geld. BMW heeft nog niks maar de i(x)5 zal wel in de pen zitten.
Snelladen is ook al mwoah en als je dan ook nog zelf moet nadenken waar je moet laden dan wordt het al rap minder. Nu geef ik toe dat ik dat ook niet vaak gebruik. Alleen op verre ritten op routes die ik niet vaak rij. Maar het is wel verdomd handig dat de Tesla dat allemaal even van je overneemt.
911targa zegt
Dank voor de journalistiek!!!
wimbers zegt
Ik heb hem net voor de kerst op uitnodiging proef gereden en kan alles wat hier staat alleen maar bevestigen. Ik had er veel van verwacht, volg het bedrijf NIO al jaren wegens hun vernieuwende business model (in china zijn ze wat verder dan hier met hun NIO houses).
Ik ben zelden zo teleurgesteld geweest in hoe een auto rijdt. en daarbij geen CarPlay beschikbaar maar een giga inferieur systeem dat ze zelf in elkaar hebben gedraaid, waarbij ik zelfs in sommige menu’s ngo niet vertaalde elementen tegenkwam.
Na een half uur weer neergezet en heel hard in eigen auto weer naar huis.
DeWitteCondor zegt
Ik was ook erg benieuwd maar wat een tegenvaller. Het gaat al mis als je als fabrikant denkt dat de consument wel een huisgemaakt softeware ecosysteem wil dat nergens compatibel mee is. Weggegooid geld van de fabrikant ook. En dan al die toeters en bellen en waarschuwingen. Ik dacht dat Lexus er wat van kon maar die zijn nog vrij beschaafd vergeleken hiermee. Prima om veel systemen erin te plempen maar zorg dan dat het werkt. Deze auto gaan we niet veel zien. Lexus/Infinity hebben al aangetoond wat er nodig is om de Europeaan uit zijn Duitser te krijgen. Deze komt te kort.
driver79 zegt
Goede review!
hehe zegt
Dat het navitgatie systeem wordt afgebrand, interesseert mij niet zo, want ik gebruik toch alleen maar CarPlay in mijn auto.
Maar dat is er dus niet… dat vind ik echt een misser.
Daarnaast vind ik het opvallend dat het lijkt alsof het negatief wordt beschouwd dat het accuwisselen niet erg praktisch lijkt, doordat het snelladen tegenwoordig al zo vlot gaat en op veel plekken beschikbaar is.
Dat lijkt mij alleen maar postief voor de toekomst van EV’s, blijkbaar hebben we dat accuwisselen helemaal niet meer nodig.
Maar ik ben niet in de markt voor een NIO, heb wel wat aandelen erin :-(
En dat gaat niet te best dit jaar, haha