
De open dagen van de Nürburgring worden steeds minder toegankelijk voor fanaten van alle voertuigen.
De Nürburgring is en blijft een soort bedevaartsoord voor petrolheads. Het net geen 21 kilometer lange circuit in de Duitse Eifel zou vanwege zijn lengte al één van de meest unieke circuits ter wereld zijn, maar de echte reden van de bijzondere status van het circuit is de toegankelijkheid. Als er even niet geracet wordt is het circuit gewoon toegankelijk voor iedereen onder de noemer Touristenfahrten. Tot en met recent letterlijk iedereen, want dan wordt de Nordschleife een soort tolweg. Met alle gevolgen van dien: de gebruikelijke YouTube-filmers langs de ‘Ring hebben de gekste voertuigen kunnen vastleggen terwijl ze een rondje over het circuit maken.
Uitsluiten
Die werden al uitgesloten: de Touristenfahrten zijn nu alleen toegankelijk voor ‘normale auto’s’ en voertuigen die een topsnelheid van lager dan 130 km/u hebben worden geweerd. Geen touringcars en tractoren meer. Dit vanwege het snelheidsverschil. De ‘Ring is populairder dan ooit en in deze wereld van zo veel mogelijk aandacht willen trekken moet de organisatie niet verloren gaan in de veiligheid waarborgen.

Motorfietsen verbannen van Nürburgring
Nu gaat de organisatie een stapje verder. Een beetje motorfiets valt wel binnen alle regels, maar de organisatie achter de Nürburgring heeft toch besloten om deze te weren van de Touristenfahrten. Volgens de organisatie zijn motorrijders vaak betrokken bij onveilige situaties op het circuit. Voordat het klinkt alsof motorrijders allemaal een soort kamikazepiloot spelen op de ‘Ring, gaat het de organisatie vooral om het verschil tussen hoe auto- en motorrijders rijden en vooral het anticiperen op elkaar. Bovendien loopt een motorfietser dankzij de kwetsbare natuur van zijn voertuig per definitie meer risico tijdens een ongeval. Vandaar dat de Touristenfahrten vanaf 2025 een auto-evenement is.

Exclusieve motordagen
Nu horen we je, misschien wel als fervente motorrijder (al dan niet met een voorliefde voor de Nürburgring), denken dat dit je reinste discriminatie jegens motorrijders is. Geen zorgen, er komt een oplossing. De hoofdreden voor het weren van de motorrijders is om ze te scheiden van de automobilisten. Er komen daarnaast vier dagen per seizoen waar juist auto’s geweerd worden en motorrijders de ‘Ring voor zich alleen hebben. Wel ligt hier de nadruk op veiligheid door het enkel de baan op mogen onder begeleiding van een professional, en met een reeks briefings die je moet doorlopen. Daarmee wordt de ‘Ring voor motorrijders min of meer hetzelfde als de circuitdagen op veel andere circuits. Het is niet zoals in je auto waar je een kaartje mag trekken en mag gaan, bij wijze van spreken.
Mocht jij als motorrijder je seizoenspas net hebben verlengd, dan mag je deze retourneren. Maar hij mag ook gelden voor de motordagen van 2025. Je mag hem ook omzetten naar een seizoenspas voor je auto. Een bijzondere ontwikkeling voor ieders favoriete Duitse circuit.
Image-credit: een motorfiets op de ‘Ring toen het nog wel mocht, via @jeppie op Autoblog Spots.
Begrijpelijk, maar toch echt een bout voor de vele motorrijders die daar wekelijks in de zomer wat rondjes deden.
Begrijpelijk inderdaad. Zag ze overigens wel al een stuk minder afgelopen jaar heb ik het idee. Heb zelf ook besloten om dat niet te doen met de motor. Genoeg automobilisten die de motorrijders te laat opmerken. Ik hou het wel bij de auto voor die paar rondjes per jaar :-)
Ik heb daar serieus veel kilometers gemaakt op de motor (circa 20 rondes per dag op zondag en maandag, in het seizoen elke 2/3 weken een paar jaar lang).
Het is gewoon een ontzettend gevaarlijk circuit, niet alleen vanwege de Nordschleife zelf (je zit meteen tegen de vangrail) maar het feit dat je tussen auto’s rijdt. Een motor of auto heeft totaal verschillende lijnen qua rijden, en je moet er gewoon op bedacht zijn dat ze je niet zien. Heb dat zo vaak meegemaakt, vooral met GT3’tjes. Het leek wel alsof elke rijder alleen op de wereld was.
Een koelvloeistof of olie lekkage is ook levensgevaarlijk, en dat gebeurt nog wel eens.
Heb m’n helm aan de wilgen gehangen na een dodelijk ongeluk meegemaakt te hebben, een motorrijder schoof onderuit in Kallenhard, klapte met zijn helm op het asfalt en de helm spatte open. Heb niets meer voor de man kunnen doen behalve aanstormend verkeer waarschuwen (blinde bocht). Heb contact gehad met de nabestaanden via een Duits Ring-forum aangezien Nurburgring GmbH niets over het ongeval kwijt wilde ivm slechte publiciteit. Hij liet een vrouw en 8 maanden oude dochter achter helaas.
4 dagen per jaar is echt serieus weinig, maar de GmbH gaat voor maximaal gewin natuurlijk: auto’s brengen veel meer op. Ik denk dat het een afgelopen zaak zal zijn voor de motorrijders op de Ring. Dan maar naar Spa!
@madvillain: Heftig… zoiets hoop je nooit mee te maken. Mijn Touristenfahrten-dagen (met de auto weliswaar) liggen ook achter me. Heb door de jaren heen steeds meer dingen mis zien gaan, . Gelukkig nooit zo ernstig als wat jij hebt gezien, maar genoeg om te beseffen dat het risico voor mij te weinig beheersbaar is. ‘Vroeger’, in de late jaren ’90 en vroege jaren ’00, toen ik er nog regelmatig reed, was het er veel minder druk en gingen de auto’s ook een stuk minder hard. Dat gaf de mindere goden (waar ik mezelf ook toe reken) meer ruimte en tijd om dingen fout te doen, de zaak met het zweet in de bilnaad weer te redden en langzaam maar zeker steeds wat beter te worden.
Heftig verhaal! Zelf met de auto de laatste keer ook een bijna dood ervaring gehad door snelheidsverschillen tussen verschillende auto’s en ook zware ongevallen gezien op die dag, dus ik snap heel goed dat je dan voor jezelf de knop om zet en niet meer te gaan rijden daar.
Heel goed ! Was vroeger al een drama en nu nog steeds. Auto’s remmen later en gaan sneller door de bocht dan de gemiddelde motorrijder. Gevolg auto wil voor de bocht buitenom passeren maar motorrijder denkt vaak dat de hele baan van hem is en wil naar de ideale lijn om zijn bocht te kunnen maken. Veel van dat soort bijna ongelukken gezien en zelf ook een keer meegemaakt.
Bij het uit accelereren hebben de motorrijders weer hun acceleratie voordeel ivm hun gunstige gewicht-PK verhouding en komen ze weer langszij of gaan je zelfs weer voorbij en zo rijdt je elkaar vaak bochten lang in de weg.
Heb er zelf ooit ook een keer met de motor gereden maar werd er zelf ook niet vrolijk van. Goed dat het gescheiden wordt. Is voor iedereen beter.
Begrijpelijke beslissing. De combinatie auto en motor tegelijk is op dit circuit gewoon haast niet te doen. Teveel blinde stukken en dan is een motorrijder echt te kwetsbaar.
Afgelopen Aug met een mooie zomerdag 3 rondes gereden en ik snap volledig dat ze dit doen. De gemiddelde motorrijder (zeker Nederlanders) is ’t rij niveau ronduit bedroevend. Als je deze beroepsgroep vrij loslaat krijg je mooie compilatie video’s van.
Auto’s en motorrijders gaan moeilijk samen, motorrijders hebben iets andere lijnen, vroegere rempunten en je hebt serieuze baankennis nodig om hier rond te rijden. Automobilisten worden vaak ongeduldig op de slechte motorrijder en zullen moeten er dan ook voorbij. En dat levert youtube materiaal en ambulances op.
Ten tweede, vooral Nederlandse motorrijders snap niet hoe remmen werken, hebben geen bochten techniek en kunnen maar 1 ding en is hard rechtdoor. Wel investeren in een dikke uitlaat of 10pk extra tuning maar geen 250 eu uitgeven om een dagje rijtraining te volgen waarbij je de broodnodige levensbehoudende technieken leert en je nog een beetje marge geeft voordat je daar over ’t railinkje heen klapt.
Conclusie, goed idee…. Auto’s bij auto… Motoren bij motoren, en bijkomend voordeel, geen koelvloeistof uitglijdt acties meer voor motoren.
En voor keyboard knallers onderons, ik heb 2 jr knmv training, en 12 Jr race training op Zandvoort, assen, en internationale circuits gegeven en 5 Jr lang motor journalist geweest. Ik weet waar ik over praat… Seizoenen mee gemaakt waarbij de haantjes met een grote waffel sochtends binnenkwamen en voor ’t einde van de dag met een trauma heli op de baan geholpen moesten worden….investeer in jezelf ip v die tien pk en ten tweede boek een dagje op de ring achter een instructeur, blijf je heel, gt gaat hard zat, en savonds kan je met sterke verhalen weer bij ’t avondeten zitten….
Ongetwijfeld kan je rondjes om me heen rijden als het gaat om circuitrijden met de motor, ik ben niet verder gekomen dan een paar gewone trainingen, 2 crts en een paar jaar Nordschleife, maar motorrijders bedroevend slecht noemen is nogal eenzijdig. Kijk eens hoe vaak er auto’s crashen op circuitdagen? Daar zie je exact hetzelfde als met motorrijders, er zijn er altijd wel een paar die zichzelf enorm overschatten. Minder vaak de traumaheli nodig, maar da’s omdat er een kreukelzone aan een auto zit en je op de motor zelf de kreukelzone bent. En sorry dat ik het zeg maar de gemiddelde Nederlander is een gevaar op de weg met ieder voertuig, niet alleen op de motor.
Wilde mn reactie niet persoonlijk maken, en rijders-uitzonderingen daargelaten. Jij hebt nog crt’s gedaan en een paar trainingen en heb dus wel geïnvesteerd in jezelf… chapeau… wordt je beter van en je blijft langer heel. en tuurlijk crashende auto’s overal geldt voor die beroepsgroep is mn reactie niet anders.
investeer in jezelf, leer kijken, leer zithouding, leer trailbraken, leer bochten exits nemen met je gas ipv je stuur, leer om te gaan met lijnen, leer te rijden met juiste bandenspanning (ook voor autoos), Als je dat goed beheerst, dan vering en demping, dan asfalt temperatuur/buiten temperatuur icm vering-demping en bandenspanning. En daarna 10 pk extra kopen…dan kan je m ook echt benutten en blijf je heel…en sterkte verhalen aan de eetkamer tafel met je matties… :-)
Ik heb daar veel gereden met de auto en één keer met de motor. Rij zelf ook motor. Weet dus een beetje waar ik over spreek.
Ik kan je zeggen het gros wat daar op de motor rijdt heeft geen idee waar ze mee bezig zijn. Op de openbare weg zijn ze vaak de snelle jongens maar daar zijn ze juist de mindere. Daar kunnen velen niet mee omgaan. Ze houden geen rekening met het feit dat ze, de echt goeden uitgezonderd, bijna altijd trager zijn in de bochten en niet het recht hebben om voor en in de bocht de hele breedte van de baan voor zich op te eisen en dat zowel bij het insturen alsook uit de bocht komen. In de spiegels kijken en inschatten van snelheden van achterop komend verkeer is bij deze categorie deelnemers bedroevend slecht en dat is daar juist een vereiste want de snelheidsverschillen zijn vaak enorm ! Goed dat ze het gaan splitsen.
Als de reacties onder dit artikel mag samenvatten dan is het auto’s zijn technisch superieur aan motorfietsen en de voertuigbeheersing van de automobilisten op de Nürburgring liggen ook op een hoger niveau.
Dus minister Madlener, stop gewoon met het afgeven van motorrijbewijzen en verleng die ook niet meer, de grootste en goedkoopste bijdrage aan de verkeersveiligheid die kunt realiseren.
Laat eenieder dat lekker voor zichzelf bepalen, motorrijden is naar mijn mening een van de mooiste dingen die je legaal kunt doen. Beetje jezelf kunnen inhouden is wel een vereiste overigens, maar je opmerking slaat nergens op. Kun je beter de auto verbieden, heb nog nooit een aanslag gepleegd zien worden met een motorfiets namelijk…
Lol, sarcasme mag ik hopen.. Ben jij dat, Halsema?
Zeer begrijpelijk en het acceptabel. Ik wil er heel graag nogmaals rijden, maar met de hoeveelheid brokkenpiloten begin ik er niet meer aan met mijn auto.
Toch is het ook ergens een weerspiegeling van de doorsnee weggebruiker die van mening zijn dat ze allemaal voertuigbeheersing hebben. Sommige ongevallen zijn werkelijk te zit voor woorden.
Gelukkig is skiën dan een veiligere sport. Vrijdag avond vol gas over de autobahn naar Oostenrijk, dan lekkere volgas van de piste naar beneden en vervolgens flink te après skiën.
Ja… De Heer heeft vreemde kostgangers


Grote groep liefhebbers is wel beetje erg overdreven maar uiteindelijk zijn de wel een gevaar op de Ring uit eigen ervaring. Ik kom hier maandelijks en zie vaak de problemen.Ze rijden vaak in de weg, rare lijnen en zijn eigenlijk ook te langzaam in de bochten waardoor er gevaarlijke situaties ontstaan. Ook al is het een ”tolweg” maar je weet uiteindelijk wel beter dat het meer is dan dat.