Gebouwd op een compleet nieuw platform moet de Range Rover weer onze harten veroveren, beginnend bij deze rijtest.
The original
Eén ding kan je ze in ieder geval nageven: copycats zijn het niet. De Range Rover, officiële naam Land Rover Range Rover, gaat al een halve eeuw mee. Pas eind jaren negentig werden de Duitsers wakker en startten ook met het bouwen van luxe SUV’s. De Range Rover combineert van oudsher sereen comfort met allesoverwinnende capaciteiten. Giet dat in een modern jasje en het moet goed komen. Toch? We gaan het uitvinden in de rijtest van de New Range Rover.
Typisch een Range Rover
Om eerst maar zuur te beginnen: je moet écht een kenner zijn om de voorkant van het vorige model te kunnen onderscheiden. Er is niet veel mis mee, maar spannend is het daarmee ook niet. De kont is dat duidelijk wel. Die is nogal fors (waar ook liefhebbers voor zijn) en heeft een tweedelige achterklep. Opvallend detail is dat de achterlichten onzichtbaar zijn tenzij ze worden geactiveerd.
De New Range Rover wordt gekenmerkt door drie designlijnen die hun oorsprong vinden in alle voorgaande generaties: de aflopende daklijn, de krachtige taillelijn en de oplopende lijn van de dorpel. Ondanks het formaat heeft de New Range Rover een relatief gunstige luchtweerstandscoëfficiënt (cW waarde) van 0,30.
Net als bij het uitgaande model is er de keuze uit uit Standard en Long Wheelbase carrosserieën, met naar keuze vier, vijf of zeven zitplaatsen.
Terug naar de BMW V8
In de jaren negentig kocht BMW een hele trits Engelse merken waaronder Rover, MINI, Land Rover en Jaguar. Met de komst van het nieuwe millennium sneuvelde dat huwelijk, maar Land Rover producten gebruikte nog wat jaren BMW-techniek waaronder de 4,4 liter grote V8.
En feitelijk is die nu terug, maar dan wel hevig gemoderniseerd. Het slagvolume is nog steeds 4,4 liter en iedere cilinderbank heeft zijn eigen twin-scroll turbo. Net als bij modern BMW’s levert de V8 530 pk en een koppel van 750 Nm. Het is voldoende voor een sprint naar de 100 in 4,6s en een topsnelheid van 250 km/u.
Je zou verwachten dat een motorblok van BMW goed genoeg is voor in een Range Rover, maar Land Rover vond het toch noodzakelijk een aantal wijzigingen door te voeren. Een gewijzigde carterpan zorgt dat de New Range Rover hellingen van 45 graden moet aankunnen. De luchtinlaat zit hoger, zodat water tot maximaal 900mm diep kan worden overwonnen. Wat het zegt over de gemiddelde Range Rover, maar er waren verstevigingen nodig voor de specifieke “kerb strike” tests. Of jullie wat minder vaak over stoepranden (en drempels) willen knallen dus.
Ondanks dat er nogal wat kilogrammen moeten worden meegesjouwd, heeft de V8 weinig moeite met het voortbewegen van de New Range Rover. Anderzijds is het (nog) geen SVR, dus de focus ligt meer op comfort dan op vuurspuwende sportiviteit.
Pas in 2024 volgt een volledig elektrische Range Rover, gevoelsmatig een gemiste kans om daar zo lang mee te wachten. Wel zijn er diverse PHEV’s, die steeds beter het beste van twee werelden weten te combineren. De twee plug-in hybrides gebruiken de nieuwe zes-in-lijn (van Jaguar zelf) met een fors batterijpakket. Dankzij het 38,2 kWh grote lithium-ion batterijpakket halen beiden PHEV Range Rovers tot 100 km elektrische kilometers. De P510e combineert de 400 pk sterke zes-in-lijn met een 105 kW sterke elektromotor om tot een systeemvermogen van 510 pk en 700 Nm aan koppel te komen. De P440e heeft 440 pk, wat op zich ook al voldoende lijkt. Beide PHEV’s kunnen snel laden met 50 kW, hoewel valt te bezien hoe vaak bestuurders dat gaan doen in de praktijk.
Traditioneel komen dit soort auto’s het beste tot hun recht met een grote diesel. Vandaar dat er maar liefst drie varianten van de 3.0 liter diesel zijn met 250, 300 of 350 pk. Gezien het (belasting)klimaat zullen we die weinig gaan zien in Nederland.
Stilte op de set
De nieuwe Range Rover is uiteraard helemaal volgepropt met geluidsdempende en werende maatregelen, dus de basis is al behoorlijk stil. Dankzij een derde generatie Active Noise Cancellation systeem moet de New Range Rover een oase van rust zijn. Het systeem registreert trillingen van de wielen, bandengeluid en motorgeluiden die het interieur binnendringen en genereert een anti-signaal dat deze geluiden neutraliseert via de 35 speakers van het systeem. Twee speakers met een diameter van 60 mm in de vier hoofdsteunen zorgen voor persoonlijke stiltezones met hetzelfde effect als hoogwaardige ’noise cancelling’ hoofdtelefoons.
Het werkt prima, zonder dat je je er enorm bewust van bent. De Range Rover is stil, erg stil. Voor de liefhebbers van het geluid van de V8, ook dat hoor je maar amper.
Een geavanceerd onderstel, maar…. De New Range Rover is ongetwijfeld een geweldige offroader, maar dat is redelijk irrelevant voor Nederland en uitgeprobeerd hebben we het ook niet. Op de weg moeten auto’s in deze klasse zowel geweldig de hoek omgaan alsmede hun inzittenden enorm verwennen met een bak comfort. Ervaring is er genoeg, want de Range Rover was in 1992 de eerste luxe-SUV met elektronisch gestuurde luchtvering.
Op de New Range Rover debuteren nogal wat noviteiten, die we op zich wel al kennen van andere merken. Het Dynamic Response Pro systeem gebruikt eHorizon Navigation-data en leest de weg voor de auto en prepareert de schokdempers voor een perfecte demping. De technologie werkt ook samen met de Adaptive Cruise Control met Steering Assist, zodat carrosseriebewegingen die kunnen worden veroorzaakt door verandering in snelheid, worden tegengegaan.
Ook nieuw (voor Range Rover) is het actieve 48-volt anti-overhelsysteem. Het systeem kan tot 1.400 Nm koppel uitoefenen op de stabilisatorstangen om overhellen tegen te gaan. Bij rechtuit rijden is de gedachte om de stabilisatorstangen helemaal los te gooien om zo meer comfort te bieden.
In theorie heeft de New Range Rover dus een geweldig onderstel…. De praktijk is duidelijker weerbarstiger, want het weggedrag van de New Range Rover tijdens rijtest viel tegen. Oneffenheden worden duidelijk doorgegeven en drempels delen nogal vaak klappen uit. Voor een sportauto zou het prima zijn, voor een Range Rover, zeker met al die technologie aan boord, stelt het teleur. De Range Rover uit de rijtest rolde overigens op de 23 inch wielen. Dat is fors, wellicht zelfs te fors, maar aangezien Land Rover het zo aanbiedt, zou het goed moeten zijn. En dat is het helaas niet.
Vierwielbesturing is wederom briljant
Nieuw voor de New Range Rover is All-Wheel Steering voor meer stabiliteit op hoge snelheid en een verbeterde wendbaarheid op lage snelheid. Vooral met inparkeren, straatje keren en manoeuvreren in smalle garages of grachtjes ga je het verschil echt merken.
De achteras wordt elektrisch aangestuurd en kan tot zeven graden sturen. Bij lage snelheid sturen de achterwielen tegen en daarmee wordt de draaicirkel verkleint tot 11 meter. Bij hogere snelheden stuurt de achteras mee met de voorwielen voor meer stabiliteit en comfort.
Lekker interieur, maar niet schokkend nieuw
Klim naar binnen (er is ook een speciale instapstand van de luchtvering) en neem plaats op de troon. Dat gevoel, dat heeft de Range Rover wel. Alles om je heen is het bekleed met leer en je voeten zakken weg in dik tapijt. Dat je met een Range Rover een outdoors lifestyle met bijbehorende troep aan je Wellingtons zou moeten hebben, lijkt me toch een issue met dit tapijt. Maar dat geheel terzijde, de overdaad geeft dat luxe gevoel.
De niet bijster grote schermen voor je neus en in het midden doen (nog) niet ouderwets aan. Hypermodern echter ook niet in deze tijd van hyperscreens en andere mega-schermen. Het nog relatief nieuwe Pivi Pro infotainment systeem werkt gelukkig prettig.
Conclusie en prijs
Als je je druk maakt over brandstofverbruik en/of aanschafprijs, dan is de New Range Rover niets voor jou. Alle verwennerij komt met een prijskaartje en dat begint bij € 142.852. De New Range Rover P530 uit de rijtest kost € 241.391,00. En je kunt nog verder losgaan met de optielijst….
Ergens is de New Range Rover een briljante auto, maar wel één die gevoelsmatig nog gepolijst moet worden. Kleine irritaties waren we snel vergeten, maar het onderstel is niet zo goed als het zou moeten zijn. Een maatje kleinere velgen zal helpen, maar Q7, X5 en GLE laten zien dat het beter kan qua comfort. Qua uitstraling is de Range Rover wel onovertroffen en in deze matte champagne kleur ook een auto die het lekker doet op Instagram.
harrie zegt
Ik denk dat de extra massa van het anti-overhel systeem er voor zorgt dat ie teveel overhelt.
Dus het lijkt me verstandig dat LR een systeem gaat ontwikkelen die de negtieve effecten van het anti overhel-systeem compenseert.
Wellicht een massa demper, eentje van ca 100kg moet wel genoeg zijn schat ik.
sportabgasanlage zegt
Ben vooral benieuwd of Landrover/Rangerover/Jaguar eindelijk de betrouwbaarheid eens op orde heeft. Deze merken eindigen steevast in de top 10 van auto’s met de meeste/duurste gebreken en dus hoogste onbetrouwbaarheid. En dat voor een priemiejumprijs. (ja, ze staan niet alleen in die top 10, maar ze zijn wel het meest consequent).
kniesoor zegt
Precies, betrouwbaarheid zou de absolute prioriteit bij het ontwikkelen van deze oto geweest moeten zijn. Het is – letterlijk én figuurlijk – niet te verkopen, dat een dermate prijzig geval zulke grote betrouwbaarheidsproblemen heeft, is simpelweg onacceptabel.
kennone zegt
Prachtige wagen!, maar een hoop geld voor een berg ergenissen en frustratie omdat zowat alles storing kan (en gaat) geven. Helaas is hij niet veel beter geworden dan de vorige. Echter die 4,6 naar de 100 is wel een winst!
Johanneke zegt
Qua design echt een prachtige wagen. Understated in zijn klasse. Natuurlijk is het nog steeds een enorm apparaat, maar geen rare lijntjes, mega stortkokeruilaten, plastic roostertjes. Ik vind het echt goed geluktm
mustang750supersnake zegt
zo’n zware hengst van n wagen en dan 5 tussen achterbankzitting en voorstoelen om je benen kwijt te komen??
gaat dus zoiezo al de verlengde versie nodig moeten hebben om achterin gerieflijk te zitten ofzo??
Rob zegt
Hè, een BMW V8? Ik dacht dat Land Rover/Jaguar juist volop bezig waren met het bouwen van eigen motoren? Of was de vorige V8 stiekem nog een Ford blok?
Maar dat terzijde: het ding is typisch Range Rover, maar zonder de charme. De Range Rovers zijn de laatse jaren gewoon te protserig geworden, al komt dat met name door het formaat denk ik. Het is echt een gigantisch ding ondertussen.
Interieur is wel fraai. Doet een beetje Lincoln aan, of andersom natuurlijk. Ik was wel even verbaasd toen Wouter zei dat hij het touchscreen eigenlijk niet zo groot vond. Ik vind het juist een lel van een scherm, al heb ik afgelopen jaren maar matig het autonieuws gevolgd, dus wellicht dat ik nog wat achter loop ;)
raoufff zegt
Teveel geld? Koop een RR en gooi em na het aflopen van de garantieperiode weg, zo blijf je bespaard van alle ellende.
mashell zegt
Ik vind het echt helemaal niks. Te glad, te hoekig, amper karakter. Interieur netjes maar niet veel bijzonderder dan een Volvo XC90. Prijs bijna op Bentayga niveau, hoezo? Wat mij betreft is Landrover helemaal de weg kwijt, de nieuwe Defender is een karikatuur en deze is het gewoon ook al niet.
unpama zegt
Gezien de vraag naar dit model vindt de markt iets anders klaarblijkelijk
lecomte zegt
Toch wel bijzonder dat men nu al op voorhand klaagt over betrouwbaarheid, terwijl de auto mondjesmaat wordt geleverd, omdat deze net op de markt is. Jullie hebben allemaal al het nieuwe model minimaal 5 jaar gereden?
Tot zover heb ik altijd wel redelijk geluk gehad met mijn Range Rovers en met andere “premium” merken minder geluk. Ga ik er over blijven zeuren? Nee.
Als je zoiets koopt, dan kan er wat stuk gaan en het kan prijzig zijn.
adbrotjeknor zegt
Wat bedoelt Wouter met ‘Mercedes, Audi, BMW. Mooi, maar het zijn geen Range Rovers’? Als je zo’n kritische review geeft, zouden deze 3 ‘Duitsers’ toch juist wel een geduchte concurrent kunnen zijn? Wat maakt een Range Rover dan nog (steeds) zo bijzonder?