Met duizenden instructieboekjes, brochures en foto’s heeft deze Nederlandse Ferrari-liefhebber een gigantische collectie verzameld, die hij nu gaat verkopen.
Originele persfoto’s van de Ferrari-fabriek in de jaren ’50, persberichten over de 330GT, ruim zeshonderd zwartwit- en kleurenfoto’s van Ferrari’s Formule 1-races, over de periode van 1970 tot 2000. De collectie van de Nederlandse Ferrari-liefhebber Jean-Louis Bezemer is een nogal bijzondere verzameling, eentje die nu van jou kan zijn. Vandaag en morgen is de collectie namelijk te koop via het veilinghuis Ni-Cola, verspreid over 651 stukken.
Tegenover Octane Magazine legt Bezemer meer uit over zijn collectie en waarom hij die nu wil verkopen. Hij zegt dat zijn liefde voor het automerk bij zijn twaalfde begon (hij is nu 80). Over de loop der jaren verzamelde hij alles wat hij aan Ferrari-spullen kon vinden. Nieuwjaarsgroeten van Enzo Ferrari, folders en gebruikershandleidingen, zelfs conceptontwerpen van brochures.
Eén Ferrari-collectie
Maar waarom hij de 1200 folders, 1400 boeken en 10.000 foto’s nu wil verkopen? Dat heeft volgens hem alles te maken met zijn gezondheid en leeftijd. Hij wil dat het archief zoveel mogelijk bij elkaar blijft en naar iemand gaat die het als één collectie wil behouden. Zo sloeg hij eerder een bod af op zijn boekarchieven, omdat de bieder de rest van zijn collectie zou gaan verkopen. Al is maar de vraag hoeveel van het archief daadwerkelijk bij elkaar zal blijven, aangezien de collectie is opgesplitst in honderden stukken.
Overigens heeft Bezemer niet alleen allerlei kledingstukken, boekjes en foto’s verzameld, maar ook meerdere Ferrari-auto’s. Zo heeft hij (ooit) meerdere 330GT’s, een 308GT4 en twee 250GTE’s gekocht. Die zijn dit weekend echter niet te koop. De collectie is via de site van Ni-Cola te zien.
Robert zegt
Als je als verzamelaar wil dat je collectie na je dood bijeen blijft, moet je het onderbrengen in een stichting, en eventueel verhuizen naar een archief of museum. Verkoop met de verplichting tot instandhouding, dat gaat gewoon niet werken.
christian85 zegt
@RRRobert: mee eens, maar ik begrijp de gedachten van deze best heer wel. Mooie collectie.
mashell zegt
Maar het is altijd leuk om te proberen om over je dood heen te regeren. Overigens zit de waarde van dit soort collecties meer in de omvang dan in de onderdelen.
e38ossie zegt
Ik bezit eenzelfde collectie (misschien wel meer stukken) van BMW. Ik heb geen idee van de waarde. Erg lastig. Uiteraard heb ik het liefst dat het bij elkaar blijft als ik uit de tijd kom, maar dat mogen m’n kinderen lekker zelf weten. Wel belangrijk dat het bij échte liefhebbers terecht komt.
rovadepo zegt
@e38ossie: post een x wat foto’s , zou leuk zijn!
e38ossie zegt
@rovadepo: zal t proberen
rovadepo zegt
@e38ossie: leuk, fotos van uitgestalde collecties zijn altijd gaf om te zien!
e38ossie zegt
@rovadepo: lukt helaas niet via de app. Denk dat er ergens een foutje zit.
raoufff zegt
@e38ossie: is het momenteel enkel verzamelen of ook zo nu en dan iets verkopen? Ikzelf ben mondjesmaat ook nu een verzameling aan het aanleggen van BMW folders/instructieboekjes en allerlei andere materialen.
e38ossie zegt
@raoufff: Ik heb ontzettend veel dubbele vanaf de jaren 60 tot nu. Kisten vol. Dus laat maar weten wat je zoekt.
ghini zegt
Leuk, wel bijzondere keuze qua autos? Geen standaard Ferrari fan iig..
moveyourmind zegt
Mooi dat iemand zo gepassioneerd bezig kan zijn en zich helemaal in zijn hobby kan verliezen. Begrijp wel dat hij het liefst zijn levenswerk bij elkaar wil houden. Zou mooi zijn als hem dit lukt.
ghost zegt
Mooi, maar helaas zelf niet veel met het werk. Misschien iets voor Evert Louwman / Museum ?
stationcar zegt
Ik ben bang dat de waarde van de stukken vooral sentimenteel is, voor hem hebben veel objecten een verhaal, maar als iemand anders de hele zwik opkoopt verdwijnt die waarde. Topstukken daar gelaten natuurlijk, maar wat zijn 10000 foto’s van auto’s waard? Helemaal niks toch? Idem voor de boeken en folders. Prachtig om een Ferrari boek te hebben, of een folder, maar wat moet je met duizenden stuks? In de kast zetten? Mag je er wel een huis bij kopen. Aan een museum geven? Wat moet een museum met zulke aantallen? 1400 folders! Wie gaat dat in een museum doorkijken? Sneu natuurlijk want het is natuurlijk een hartstikke unieke collectie als ik dat zo hoor, alleen niet alles wat uniek is is verkoopbaar en met alle respect Ferrari prullaria is niet bepaald zeldzaam.
vbarchetta zegt
@stationcar: dat kan je voor bijna elke verzameling wel zeggen, wat moet je met duizenden postzegels bijvoorbeeld..? Er zijn echter zat liefhebbers en verzamelaars van brochures, ook een eigenaar van een dergelijke auto zou het leuk vinden om er zoveel mogelijk documentatie bij te hebben. Persoonlijk ken ik iemand met een Mercedes brochure verzameling, duizenden brochures inclusief verschillende druknummers (verder zelfde folders) en dat vanaf de jaren 30. Elk Mercedes type heeft hij inclusief de hele dure exoten.
stationcar zegt
Klopt, vroeger spaarde ik zelf ook folders, ik had er op gegeven moment 15000, maar dat neemt niet niet weg dat het uiteindelijk geen enkele financiële waarde vertegenwoordigd. Uitzonderingen zijn er natuurlijk altijd, de écht unieke stukken zoals de uitgebreide folder van de BMW L7 inclusief lapjes leer die ik had. Maar uiteindelijk is 90% alleen van waarde voor de verzamelaar zelf.
Laten we eerlijk wezen ik hoop voor die man dat hij het voor een mooie prijs kan verkopen, maar het is helaas wat de gek ervoor geeft, en mijn ervaring met verzamelen is dat juist het verhaal bij de objecten de waarde bepalen. Het opkopen van een volledige verzameling van een ander is daarom niet voor veel mensen interessant.
raoufff zegt
@stationcar: heb je die L7 folder nog in bezit?
toniominestrone zegt
Zo’n jasje heb ik ook nog gehad, gekocht tijdens de GP van Italië, was g
vaakbenjetebang zegt
Meneer heeft een paar pareltjes van auto’s in bezit gehad zeg. Verfijnde smaak, zo veel is zeker.
Yzord zegt
Als ik hem was zou ik eens aankloppen bij Ferrari zelf. Wellicht dat hun een groot deel willen hebben voor hun museum. Ja je weet het niet.
Jasje van Villeneuve is wel gaaf. Ben benieuwd hoeveel er daar nog van zijn (in goede staat).
Zo heb ik nog drie Australian jassen uit 1978. Voor de meeste niet boeiend, maar voor de echte gabbers duizenden euro’s waard. Ik weet het, non nieuws, maar ben wel trots op die retro trainingsjasjes haha.