De Nederlandse consumenten lenen telkens meer voor een auto, maar niemand in de commentsectie uiteraard.
Auto’s zijn duur. Heel erg duur. Nieuw zijn ze al vaak niet te betalen en ook een beetje nette occasion kost ook een vermogen. Auto’s zijn dermate duur dat we met zijn allen en masse geld moeten lenen om maar een auto te kunnen kopen.
Bij Independer deden ze een onderzoekje en wat blijkt, we zijn alleen maar meer gaan lenen. Gemiddeld lag het leenbedrag van de Nederlander in 2022 nog op 14.471 euro. Stevig, maar in 2024 is dat gestegen naar 16.334 euro! Verreweg de meest voorkomende reden om geld te lenen is erg autogerelateerd. Het betreft namelijk de aanschaf van – dit raadt je nooit – een auto!
Nederlandse Consumenten lenen meer
Ongeveer de helft van alle aanvragen voor een lening zijn voor de aanschaf van een automobiel. Gemiddeld lenen wij Nederlanders 15.665 euro voor een auto. Ook dat bedrag is flink hoger dan twee jaar geleden, toen was het leenbedrag 13.415 euro.
De reden is overigens vrij simpel, volgens de onderzoekers. Het komt namelijk door de gestegen BPM. Die wordt weliswaar geheven op nieuwe auto’s, maar ook op gebruikte auto’s zit nog belasting, de zogenaamde rest-BPM. Zolang die blijft stijgen, moeten mensen meer lenen.
Het is niet alleen de gestegen BPM
Is dat de schuld van de overheid? Nou, het is eigenlijk de schuld van de gene die leent. De belastingen moeten een afschrikkend effect veroorzaken, zodat de consument een schoner voertuig gaat kopen. Of geen. Echter lenen we maar wat graag geld bij om een dikkere auto te kopen.
Verder zijn hogere lonen, inflatie en gestegen prijzen voor onderdelen zorgen voor hogere prijzen en leenbedragen.
Het wordt niet gezegd, maar het is natuurlijk van de zotte om zoveel te lenen voor een auto. Zoals mijn docent Electrotechniek altijd zei: je moet niet lenen voor Porsche, maar sparen voor een Toyota. Daar wordt je uiteindelijk rijker van.
Wie lenen het meest? En het minst?
Dan willen jullie nu ook weten in welke provincie het meeste geleend wordt. Dat zijn mensen uit Flevoland, daar is het gemiddelde leenbedrag 18.679 euro, perfect voor een witte CLA met zwarte wielen en vier uitlaten. Groningers staan op nummer 2 met 18.023 euro, maar daar zitten vast een paar verbouwingen bij.
Bijzonder is dat Zeeuwen hun reputatie eer aan doen. Die lenen verreweg het minste voor hun auto: slechts 13.000 euro. Dat komt mede door onze Zeeuwse collega @machielvdd, die nog nooit een cent in zijn leven heeft geleend maar wel tweezits roadsters spaart.
Fotocredit: schitterende rode C63 waar wij ook voor willen lenen door @ecnerualcars via Autoblog Spots!
Meer lezen? Dit moet je weten als jij jouw occasion wil financieren!
William zegt
Mensen in steden worden vaak gedwongen om technisch uitstekende auto’s weg te doen ivm de “milieuzones”. Die soms, zoals in Rotterdam later doodleuk weer werden afgeschaft.
Buiten de steden wonen heeft veel voordelen!
racerx zegt
Heb nog nooit geld geleend voor een auto, maar gezien de huidige (occasion)markt kan ik me voorstellen dat sommige mensen dit overwegen. Ik rijd liever in een wat mindere auto dan dat ik schulden maak, maar als je echt een slecht jaar met een hoop financiële ellende doormaakt en je motorblok of accu gaat kapot… tja, kan een keuze zijn om dan te lenen.
bmw1cabrio zegt
In huize 1cabrio wordt maximaal geleend voor auto’s! Een veelvoud van de genoemde bedragen. Maar ach, het is van mijn eigen BV en dat is een hele relaxte en milde schuldeiser 😉
marh zegt
De wet excessief lenen wordt anders steeds verder aangescherpt in 2024 is het nog maximaal €500.000,- in al je bv’s en ook je fiscale partner telt mee.
Specht zegt
Geld geleend voor mijn vorige auto en nu een private lease. Yolo.
Ik ga wel een oud afgetrapt hok rijden als ik met pensioen ben.
Johanneke zegt
Lekker tot je 70e doorwerken omdat je geen cent gespaard hebt, #yolo. Ik kap er over 25 jaar mee, dat is het doel, als ik 55 ben.
TWJ zegt
Ja hilarisch Johanneke.
“YOLO” is vooral een term om onverstandige dingen te doen, in de problemen te komen, en daarna de rest van de maatschappij de schuld te geven.
Ik spaar netjes elke maand en leef ver onder mijn stand.
Deze figuren maken elke cent die ze hebben op want “YOLO” en dan over een paar jaar weer links stemmen met als doel om mijn spaargeld in hun broekzakken te laten belasten
crashingduke zegt
Ik hoop dat je het goed doorgerekend hebt. In de motorclub hebbewe ook een lid, die dat heeft gedaan, maar dat viel erg tegen. Nu is hij 70, geen complete AOW vanwege verblijf in het buitenland, pensioenen vallen tegen omdat hij geen 40 jaar heeft gewerkt en het geld is op. Ik weet dat er zo’n idee is, dat als je maar de helft van jouw inkomen opmaakt, je maar de helft van jouw leven hoeft te werken. Maar daar zit een adder onder het gras. Ik begon met werken in 1991 en verdiende toen fl. 3000,—. Dat was een leuk inkomen. Van de helft kon je leven, dus ik had fl. 1500,— kunnen sparen. Echter in 2011 was dat € 681,—. En daarvan kon je in 2011 niet leven. Dus het is heel belangrijk, dat jouw spaargeld goed en zeker rendeert.
Johanneke zegt
We gaan het zien, het is een streven. Het is mijn ouders overigens wel gelukt, beleggen is je vriend. Ik ram iedere maand ook een leuk bedrag naar Brand New Day, en laat ze geld verdienen voor mij.
Back-up plan is niet met pensioen, maar ergens 2 dagen werk weten te strikken. Ben je alsnog 5 dagen per week vrij, en omdat je weinig verdient, betaal je bijna geen belasting over je inkomen. Soort van bijna pensioen.
Robert zegt
Kijk, eerder stoppen klinkt leuk, maar als je er nog zo ver vanaf zit, gaat je dat waarschijnlijk niet eens lukken. Een collega van me dacht ook vier jaar eerder te kunnen stoppen: huis keurig afgelost, geen dure auto’s of hobbies, extra potjes aangelegd en nu blijkt dat elk jaar eerder stoppen gerekend vanaf de voor hem geldende pensioenleeftijd, hem ca. 6 à 7% aan netto pensioenuitkering kost. Vier jaar eerder stoppen kost hem dus al een kwart van dat aanvullende pensioen wat hij de rest van z’n leven zal ontvangen. En dan heeft -ie de opgebouwde spaarpotjes nog hard nodig voor de overbrugging tussen het laatste salaris en de eerste AOW.
Dutchdriftking zegt
Lenen voor een verstandige (saaie) auto was de afgelopen jaren met de bizar lage rente geen gek idee. Zelfs als je het geld op de spaarrekening had staan kon je dit beter beleggen en lenen voor de nieuwe auto. Het rendement op het beleggen was hoger dan de rente over de lening.
Maar nu de rente fors gestegen is, is dit niet altijd meer een goed idee. Zeker nu de auto’s ook gewoon weer ouderwets afschrijven. En lenen voor een BMW omdat je deze niet bij elkaar kunt sparen is natuurlijk nog altijd heel dom.
gekketurbo zegt
Klopt helemaal. Voorheen werd je door de accountant voor gek verklaard als je auto’s met contant geld ging kopen. De slechtere investeringen(~5% roi) in je eigen toko of prive vermogen zorgden al voor beter rendement dan de rente kosten. Maar nu krijg ik wel eens aanbiedingen van 11% rente binnen, dan is contant wel makkelijker en goedkoper…
Robert zegt
Grappig, de rente is ‘fors gestegen’. Hypotheken zitten nu rond de 4 procent (afhankelijk van de looptijd) en de commerciële rentes voor consumptief krediet zo tussen de 7 en 11 procent, afhankelijk van de leenvorm en hoogte van het leenbedrag. Maar kijk je naar de historie over, laten we zeggen de laatste 40 jaar, dan is het historisch gezien nog steeds relatief laag.
Ik heb ooit een doorlopend krediet afgesloten toen ik een dik pak eigen geld in een auto had gestoken t.b.v. reparatie en groot onderhoud, waarna ik de auto daarna buiten mijn schuld om total loss reed. De dagwaarde die werd uitgekeerd was bij lange na niet voldoende om iets vergelijkbaars terug te kopen. Ik doe dat dus nooit meer, want die boeven van het BKR hebben me jaren later nog heel lang dwarsgezeten bij het afsluiten van een hypothecaire lening, ondanks dat ik dat ‘DK’ in recordtempo had afgelost. Banken zijn echte b!tches als het om dergelijke registraties gaat.
Sindsdien is het bij mij: consumptief geld uitgeven doe ik uitsluitend nog met eigen vermogen. Desnoods spaar ik maar een tijdje langer door.
Ook een serieus trauma aan dit alles over gehouden. Elke keer nog als ik stevig geld heb uitgegeven aan de auto (vorige maand nog weer, voor apk, 20 dkm beurt, nieuwe remschijven + blokken, en vier nieuwe banden), denk ik maar aan een ding: a.u.b. niet total loss rijden.
Johanneke zegt
Een dure auto kost geld, en lenen voor een dure auto kost natuurlijk nog meer geld. Mij niet gezien. Sowieso snap ik niet dat mensen zoveel geld tekort komen. Ik werk fulltime, mijn vriendin maar 18 uur (2 dagen). Samen hebben we bijna 5k aan netto salaris, en daar komt nog zoveel bij per jaar. Belastingteruggave, 780 ofzo per kwartaal aan kinderbijslag, vakantiegeld, 13e maand. Ik kan gewoon 20k per jaar sparen, van die 20k geef je wel weer wat uit aan je huis, onderhoud, keer een nieuw meubelstuk ofzo, maar dan nog. 15k per jaar echt sparen is prima te doen. Geen idee waar andere mensen het allemaal aan uitgeven.
Ja aan een dure auto waarschijnlijk, ik rij voor nog geen 400 in de maand inclusief benzine een oude d segment jap.
crashingduke zegt
Er zijn mensen die geen 5K netto verdienen. De meerderheid geloof ik zelfs.
TWJ zegt
Tja aan de ene kant snap ik het… auto´s zijn gewoon enorm duur.
Maar wat mij wel tegen de borst stuit is dat ik in mijn familie en vrienden veelvoudig ver boven hun stand leven maar wel klagen dat het leven niet te betalen is.
Met alle respect… als je 40.000 per jaar verdient heb je ‘no business’ in een auto van 30k.
Die kun je gewoon niet betalen… en dan kun je wel allerlei lease en financieringsconstructies aangaan om het toch rond te krijgen maar dan moet je niet klagen dat je straatarm bent en blijft.
Private lease is ook zoiets moois. Voor ‘slechts’ 500 per maand zit je in een nieuwe wagen.
Je bouwt niets op, die 500 euro is per maand gewoon weg. Zet 500 euro per maand in de beurs en na tien jaar heb je al 82.000 bij elkaar gespaard. Dat is hoeveel zo’n private leasebak je daadwerkelijk kost.
Al ik dan zeg “waarom koop je nu niet gewoon een goede gebruikte auto voor 15k?” dan krijg je het antwoord “ja dan moet je dat wel hebben liggen…” en dan denk ik jezus… je kunt dus geen 15.000 pinnen maar denkt wel 500 per maand aan een auto uit te moeten geven.
Pordon zegt
Andersom kan je hetzelfde verhaal ophouden.
In plaats van contant 40K stuk te slaan op een auto laat je dit renderen en verdien je en groot deel terug van je maandlasten van private lease. Waardoor je vaak goedkoper uitkomt dan nieuw kopen met alle afschrijving en autokosten voor eigen rekening.
Uiteraard is gebruikt kopen goedkoper maar dat is dan appels met peren vergelijken.
Niet alles gaat altijd maar om goedkoper en goedkoper.
Mensen werken hard, verdienen centen en willen zichzelf graag leuke dingen cadeau doen. Sommige gaan heel veel reizen, sommige willen een mooie auto en een ander doet een mooie verbouwing.
Teveel mensen om me heen die hebben geleefd als kluizenaar en aan het sparen waren voor later. Helaas is bij sommige later nooit gekomen en bleef er een bak spaargeld over waar de belastingdienst heel dankbaar voor is geweest.
petroldrinker zegt
@pordon Er zit een verschil in leuke en mooie dingen kopen voor jezelf, en je in de schulden steken voor iets….
Pordon zegt
Klopt helemaal echter wordt private lease ook erbij gehaald terwijl dit in sommige gevallen een hele interessante optie is wanneer je het geld contant heb liggen. Je geld goed laten renderen ipv in een auto te stoppen verdient direct een heel groot bedrag terug van je maandelijkse private leasebedrag. Verstandiger dan nieuw kopen met alle risico’s van dien.
Daarnaast, iemand die wordt goedgekeurd voor private lease en elke maand van de looptijd netjes het maandbedrag kan aftikken zonder in financiële problemen te komen kan dit dus gewoon betalen.
Dat is wellicht niet de meest financieel verstandige keuze maar vaak zijn financieel verstandige keuzes maar saai. Anders zouden we allemaal een gebruikte Japanner voor de deur hebben staan.
Ik leef volgens het motto ‘Geld moet rollen maar geef nooit meer uit dan er binnenkomt’.
Joris24 zegt
Het klopt generiek gezien dat mensen meer geld uitgeven aan dezelfde goederen. Dat heet inflatie. Daarom verdienen mensen ook meer. Non-nieuws als je het inflatiepercentage en de gemiddelde loonstijgingen 2022-2024 hiertegen afzet.
petroldrinker zegt
Tja, wellicht een goedkoper autotje kopen dan ipv lenen? zo moeilijk is dat niet, je hoeft niet een nieuwere auto dan de buurman te hebben…
Michel-GR zegt
Als je iets wilt hebben moet je ervoor sparen. Dat werd ons als kind al aangeleerd. Dus als ik een nieuwe auto wil hebben koop ik die gewoon van mijn spaargeld. Je zult wel gek zijn te gaan lenen dan betaal je zo tienduizenden meer voor een auto.
jouwnaam zegt
Je kan geen geld uitgeven dat je niet hebt. Eerst sparen, dan spenden. Maar laat ze lekker lenen, ben niet die meelopert die denkt dat het wijs is, of doet omdat een ander het ook doet. Beter voorkomen dan genezen! Die 20’ers met ’n grote bakkes komen er later wel achter wat wijsheid was. Spijt is tenslotte ook maar verstand dat te laat kwam. Hoewel ik niet wil suggereren dat men per definitie de verdoemenis in gaan als zij geld lenen voor een auto. Ik werk alleen niet graag voor schulden en leningen, maar voor plezier en vertier. Ik raad een ander dat ook aan.