En jij maar denken dat Nederlanders veel meer kamperen dan andere Europeanen.
Als je het aantal sleurhutten op de weg ziet in de zomer denk je soms maar één ding: wij Nederlanders zijn gek op kamperen. Je hebt het zelf ongetwijfeld een keer gedaan, of je kent iemand die het doet. Slapen in een caravan of tentje zit in ons dna. Is dat wel echt zo, want hoe zit dat met andere landen?
Nou, dat Nederlanders tot de top van het kamperen behoren staat vast. Dat blijkt uit de meest recente data van statistiekbureau Eurostat die door branchevereniging Kampeer en Caravan Industrie (KCI) zijn geanalyseerd. Hollanders kamperen drie keer meer in vergelijking met Duitsers en zelfs vijf keer meer dan Belgen.
Nederland staat zelfs in de top 5 als het gaat om het aantal kampeernachten in vergelijking met andere Europese landen. Ons land staat op de vijfde plaats met bijna 26,5 miljoen nachten gespendeerd op een camping in 2022. Dat komt per inwoner neer op een jaargemiddelde van 1,5 nacht op een camping.
Op de vierde plaats staat Zweden met een gemiddelde van 1,6 nachten. Op drie Denemarken met een gemiddelde van iets meer dan 2 nachten, op de tweede plaats Frankrijk met dik meer dan twee nachten en op één de Kroaten met 5,5 overnachtingen op een camping.
Na corona is kamperen gegroeid in populariteit. Dit is terug te zien in het aantal caravan- en camperverkopen. In 2022 werd door inwoners van alle 27 EU-landen meer dan 393 miljoen nachten gekampeerd. Ter vergelijking: in 2014 ging het nog om 311 miljoen campingnachten. Kamperen is hot en in veel Europese landen stijgen het aantal kampeernachten naar recordhoogten.
De cijfers bewijzen dat wij Nederlanders inderdaad gek zijn op kamperen, maar dat we in vergelijking met sommige andere Europese landen nog een lange weg te gaan hebben. Kortom, als jij nu of van de zomer op de camping staat is de kans statisch gezien groot dat je een Zweed, Fransman, Deen of een Kroaat gaat aantreffen. Ik voel nu al een goede mop opkomen. Iemand nog een leuke camper?
Foto: Urus caravan via @tthj op Autoblog Spots
Robert zegt
Ik heb het veel gedaan, tot m’n 17de met m’n ouders mee. Later vooral op festival campings en trekkersveldjes. Op een gegeven moment was ik echter de slechte bedden en het gebrek aan comfort wel zat, dus tegenwoordig boek ik iets wat bij voorkeur bestaat uit iets met stenen of betonnen muren, een eigen badkamer en wc.
William zegt
K(r)amperen doe je in een tent. Dat is dus heel iets anders dan overnachten in een caravan of camper.
mashell zegt
Onder camping bezoekers zal er onderling zeker een hiërarchie met onderling verwaand snobisme en vermeend purisme te vinden zijn maar voor de buitenwereld is iedereen die op een camping verblijft een kampeerder.
gilettelubbers zegt
Op een camping is volgens mij juist iedereen gelijk en wordt er geen onderscheid gemaakt. Ook wel een keer lekker toch! Ieder z’n voorkeur over zijn/haar/het type verblijf.
wimbers zegt
Kamperen is voor mij in een tentje, enigszins in de natuur, niet omringd door mensen. Het idee dat je met een lelijk wit appartement op wielen (waar je meerdere keren business class voor naar een echt leuke plek kunt vliegen) naar een paardenveld aan de Spaanse kust gaat rijden met 90km/u om daar 3 weken onder je luifel te gaan zitten heb ik nooit begrepen, en waarom dat ook kamperen wordt genoemd al helemaal niet.
Echt kamperen doe ik soms nog, maar bijna niet meer in het vasteland europa. wel in de VS (Utah, Washington) of Scandinavië, waar nog plek is.
met een landrcruiser met daktent door Namibië of Botswana, dat lijkt me nog wel wat, en dat is kamperen zoals het bedoeld is.
alloallo zegt
De statische kans heeft meer variabelen. Zoals land van bestemming en de grote van de totale bevolking.
potver7 zegt
Het statistische gegeven is het gemiddeld aantal overnachtingen per inwoner. Dus de grootte van de totale bevolking is niet echt relevant.
En land van bestemming is ook niet echt een ding – dit gaat over de hele EU, dus qua Europese bestemmingen vallen er dan niet héél erg veel landen af. In Noorwegen en Groot-Brittannië wordt ook veel gekampeerd, die zouden deze statistiek nog wel eens in de war kunnen sturen als het onderzoek zou worden uitgebreid naar alle Europese landen.
pomoek zegt
Volgens de gemeente ter Apel is slapen in een tent levensgevaarlijk. Dus doe ik dat maar niet.
Benny_Weisz zegt
Zoals Clarkson al zei, onbegrijpelijk dat er mensen zijn die na een jaar lang hard werken het prettig vinden om drie weken lang op elkaar opgepropt in een emmer te gaan schijten….
mashell zegt
Een jaargemiddelde van 1,5 klinkt dat je het na één nacht slecht slapen nog een kans geeft maar om 3 uur de volgende nacht maar besluit weer naar huis te gaan… En dat is precies zoals ik me kamperen voorstel.