Weer een maatje groter, dus hoe MINI is de Countryman JCW All4 in de test van deze week nog.
Meteen maar de bekentenis: ik vind dit een moeilijke auto, deze nieuwe Mini Countryman. Het is niet helemaal mijn genre auto, deze compacte crossovers. En ik ben nooit zo’n fan geweest van de Mini Countryman. Dus dat maakt het lastig om hier met een objectieve blik in te gaan. Aan de andere kant, het is een Mini. Mini’s moeten leuk zijn, je verleiden. De driedeurs MINI’s vind ik wel gaaf en we hebben zelfs twee MINI cabrio’s op de oprit gehad.
De Countryman is flink gegroeid
Is het daarmee nog een Mini? Qua uitstraling, gadgets en afwerking wel, maar stiekem is de Countryman een forse jonge. In de hoogte kwam er acht centimeter bij, in de breedte 2cm en de lengte nam met maar liefst dertien centimeter toe. Alleen de wielbasis groeide slechts 2cm, dus de overhangen voor en achter zijn niet meer des Mini’s. De oer-MINI had de wielen op de hoeken, want alleen zo krijg je nog een beetje ruimte in zo’n compacte auto.
Hoe rijdt het
We kregen de dikste MINI Countryman mee, de JCW ALL4. Die heeft vierwielaandrijving en een bekende tweeliter viercilinder met turbo. Ten opzichte van de uitgaande generatie is er 6 pk en 50 Nm ingeleverd, maar heel eerlijk: dat merk je amper.
Tijdens de test bleken de 300 pk en 400 Nm van de MINI Countryman JCW ALL4 meer dan voldoende. Maar het is ook weer niet overdadig. Hier gaan we weer: de driedeurs JCW is een bommetje, dit is prettig vlot. Bij 250 km/u maakt de begrenzer een einde aan de acceleratie. De sprint naar de 100 doet de MINI Countryman JCW in 5.4s.
Qua dynamiek overtrof de Countryman mijn verwachtingen. Smijt de JCW een bocht in en je voelt dat hij eager is om de neus naar binnen te draaien. Een klein beetje liften zorgt voor een neus die netjes naar de binnenkant van de bocht duikt en onderstuur is relatief ver weg. Uiteindelijk heeft de Countryman JCW op droog niet genoeg vermogen om de (ook) aangedreven achterwielen iets spannends te laten doen. Wel sijpelt er genoeg feedback door stuur en stoelen om een beetje lol te trappen.
Keerzijde van de medaille is dat het onderstel soms in dagelijkse praktijk wat stoterig kan zijn.
De elektrische Countryman en de andere motoren
Vermoedelijk blijft de Countryman JCW ALL4 in Nederland relatief zeldzaam en zullen we andere versies vaker zien. De instapper met een mildhybride benzinemotor is de Countryman C met 170 pk/ en 250 Nm. Die sprint in 8,3 s naar de 100 en haalt 212 km/u. Dat is al niet echt behelpen.
Er komen ook twee elektrische versies, die beiden een 63,78 kWh accu hebben. De Countryman E heeft voorwielaandrijving en 204pk/ 250 Nm. De WLTP actieradius is 462 km, wat redelijk is. Laden kunnen ze wel goed: aan een AC paal gaat het tot 22 kW en DC snelladen met maximaal 130 kW. De laadcurve is overigens best gunstig, dus meestal ligt de snellaadsnelheid boven de 100 kW.
Mocht je wat meer pit en/of vierwielaandrijving zoeken, dan heeft MINI ook de Countryman SE. Die heeft twee motoren die gezamenlijk 313pk/ 494 Nm leveren. De WLTP range is 433 km.
Zijn er nog minpunten
Auto’s hoeven voor mij niet saai of grijs te zijn. Liever niet zelfs. En toch gaat MINI met de Countryman een brug te ver. MINI’s SUV is best groot, maar heeft nog de tierelantijnen van de compactere MINI’s. Dat is allemaal nog smaak, maar in het interieur slaat MINI de plank wel een beetje mis.
Net zoals de oer-MINI heeft de Countryman een rond display in het midden van het dashboard. Het is een prachtig OLED scherm met een diameter van 240mm. Een bestuurdersdisplay is er niet, maar er is wel een headupsdisplay.
Het is helaas wel het slechtste headsupdisplay die ik in tijden heb mogen gebruiken. Bij de meeste auto’s wordt de informatie op de voorruit geprojecteerd en zweeft daardoor als het ware voor de auto. Door de wat rechtopstaande voorruit heeft MINI een andere oplossing: voor de voorruit staat een doorzichtig stukje plastic. Dat zit zo laag dat je er helemaal niet mee door de voorruit kan kijken en echt leesbaar is het ook al niet.
Ook voor de basisinformatie moet je dus naar het centraal geplaatste OLED-scherm kijken. Op zich valt daar mee te leven, maar dat scherm is wel druk. Erg druk, met bijvoorbeeld Spike, de olijke hond die je persoonlijke assistent is. Door de ronde vorm vallen sommige notificaties over informatie heen die je net dan nodig hebt. Hier is echt nog werk aan de winkel om MINI operating system 9 (zoals de software heet), nog wat beter te maken.
Killer features
In het gemiddelde Nederlandse huishouden is er statistisch gezien één van de twee ouders die de MINI Countryman stiekem (of niet zo stiekem) erg leuk vindt. Het is niet woke om het geslacht te benoemen, maar je hebt wel een idee.
Ik snap het ook wel. Het merk MINI is leuk, de Countryman is lekker ruim en het rijdt best prima. Dankzij een goede cW waarde van 0,26 is de Countryman best zuinig. De bagageruimte is met 460 liter van een prima formaat. Al die rationele zaken doen er vermoedelijk niet echt toe: een MINI koop je meestal omdat je er echt één wil. Daarna ga je verzinnen waarom het een goed idee was. Wij zijn overigens wel fan om op deze manier een auto aan te schaffen.
Alternatieven
In eigen huis hebben de BMW X1 (en iX1) en X2 (iX2) dezelfde technologie, maar dan in een serieuzer jasje. Als ik zou moeten kiezen, dan was ik er snel uit. Gelukkig kiezen we allemaal op een andere manier een auto, anders zou het ook maar saai worden op de weg.
De andere Duitse premium concurrenten zijn ook wat serieuzer, dus ik gok dat de GLA en Q2 niet eens een kans maken bij iemand die een Countryman op de verlanglijst heeft gezet. Voor de elektrische Countryman zijn de Volvo EX30 en XC40 geduchte tegenstanders, evenals de Model Y. De afwerking van de eerste Volvo en de Model Y zijn echter van een totale andere orde. Het ziet er allemaal uit of het met een hogedrukspuit kan worden schoongemaakt, not my cup of tea.
Prijzen en conclusie MINI Countryman test
De vanafprijs is 45.990 euro, maar de JCW ALL4 is een klap duurder. De MINI Countryman JCW ALL4 uit de test was zelfs een whopping 87.786,-. Standaard kost die overigens 76.990 euro waarvan 24.635 euro aan BPM en 10k aan BTW, inderdaad bijna de helft is belasting.
De charme van MINI is nog present en de Countryman is echt ruim. Dat zal velen over de streep trekken, hopelijk weet MINI de software ook nog wat verbeteren.
erik911 zegt
Oh ja, dat “dashboard” met die centraal geplaatste hoofdunit. PlayMobil-niveau. Afgehaakt. Volgende!
mashell zegt
Ik dacht juist, wat gaaf, eindelijk eens een niet rechthoekig infotainment scherm.
Hawkeye72 zegt
Na het zien van de eerste foto’s heb ik nog heel snel een bijna nieuwe Countryman JCW van de vorige generatie gekocht (voor mevrouw B. H. P.), mooier interieur en meer pk…..
JelmerS zegt
Wij hebben nog een pre facelift SD all4, deze diesel mag 1800kg trekken en is de USP naast een mooi uniek leren bruin interieur en in de kleur lapis luxury blauw. Echt chique combinaties zie ik nog niet in de configurator voor het nieuwe model.
Misschien geld als sportieve tegenhanger nog de Cupra tavascan
Robert zegt
Sjeez, dat interieur kun je toch niet meer serieus nemen? Het lijkt wel of ze die interface hebben uitbesteed aan de makers van de VTech kinder-elektronica
grandmasterb zegt
Die dingen zijn veel te groot en te duur geworden t.o.v. de oorsponkelijke Mini en missen ook diens charme. Voor minder geld koop je veel praktischere en mooiere auto’s.
991TurboS zegt
Dit lijkt niet eens meer op een Mini. Wat een wanstaltig hok.