Gemeente Rotterdam gaf gisteren meer informatie over de nieuw in te voeren milieuzone vanaf 2025, maar ze vertelden niet alles!
De Gemeente Rotterdam nam gisteren de vlucht vooruit en nodigde Rotterdamse ondernemers uit om meer te vertellen over de milieuzone voor bestel- en vrachtauto’s in Rotterdam. Het definitieve besluit daarover moet nog worden genomen. Maar alle seinen staan op groen voor de invoering.
Dit betekent heel grof gezegd dat je met een nieuwe bestelwagen met een verbrandingsmotor niet meer de Milieuzone Rotterdam in mag vanaf 1-1-2025. En dan komen hier de uitzonderingen en de voorwaarden, want zo simpel is het natuurlijk niet.
- Elke bestelwagen met eerste toelating na 1-1-2025 moet 0 uitstoot (elektrisch) hebben om nog Rotterdam in te mogen rijden.
- Een Euro6 bestelwagen mag nog tot en met 2027 de milieuzone in rijden
- Een Euro5 bestelwagen mag nog tot en met 2026 de milieuzone in rijden
- Een bestelwagen met een lagere euronorm dan Euro5 is per 1-1-2025 niet meer welkom in Rotterdam
Er zijn natuurlijk ook strenge regels voor vrachtwagens die tegelijkertijd in gaan. Maar we beperken ons hier even tot de categorie Bestelwagens (Voertuigcategorie Bedrijfsauto / N1 op ovi.rdw.nl).
De regels en voorwaarden die we hier noemen zijn voor heel Nederland relevant. Want in veel gemeentes komt er de komende jaren ook een milieuzone en de regelgeving ‘zou’ landelijk homogeen moeten zijn / worden. Dus wat we hier schrijven is ook relevant voor de nieuwe milieuzones in Enschede, (1-7-2025), Den Bosch (1-3-2025), etc. En bijvoorbeeld voor Amersfoort, Amsterdam, Haarlem, waar de milieuzone al in gaat tegelijk met Rotterdam op 1-1-2025.
Het idee is dat de invoering van de Zero Emission zone of Milieuzone vooral het leefklimaat in de steden moet verbeteren. Omdat de Gemeente Rotterdam en andere gemeentes natuurlijk doorhebben dat het allemaal wel een beetje werkbaar moet zijn, zijn er een aantal spelregels / vrijstellingen / ontheffingsmogelijkheden. De belangrijkste daarvan zijn:
- Vrijstelling tot 1 januari 2023 voor
- Oldtimers (40 jaar en ouder)
- Rolstoeltoegankelijke bestelauto’s
- Bijzondere vrachtauto’s mits < 13 jaar zoals
- Kraanwagens
- Brandweerwagens
- straatvegers, straatreinigers, rioolzuigers
- betonmixers
- Ontheffingsmogelijkheden zijn er voor:
- dagontheffingen (12 keer per jaar, per kenteken)
- lange levertijd uitstootvrij voertuig
- bijzondere voertuigen <13 jaar zoals
- kermis- en circusvrachtauto’s
- verhuisauto’s
- voertuigen van gehandicapten die zijn aangepast voor minimaal € 500
- vervangend vervoer
- Bestel- en vrachtauto’s van particulieren
- Bedrijfseconomische omstandigheden
Sorry? Ja inderdaad. Een Transporter dubbel cabine van een ‘groot gezin’ die particulier wordt bereden valt niet onder de regeling voor bestelwagens, ook al heeft deze een RDW N1 code (lees je mee @michel ;-) ).
En nu hoor ik de slimme rekenaars onder jullie denken: HA! Ik ben zzp’er met een eenmanszaak EN ik heb een grijs kenteken op mijn naam staan. Maar ik bereken km’s door aan mijn zaak. Dus wel de lusten van grijs kenteken zonder de bijtelling. Jammer joh: ook dit heeft de gemeente in de smiezen, want wil jij een vrijstelling/ontheffing als particulier, dan moet je aantonen dat je het HOGE mrb tarief betaalt en niet het lage grijs kenteken om de ontheffing te krijgen.
Wanneer jij bijvoorbeeld als ondernemer over 2 jaar met pensioen gaat dan hoef je niet meer te investeren in een elektrische bestelwagen van de Gemeente Rotterdam. En ook als je net het hoofd boven water kunt houden als bedrijf, hoef je niet perse te investeren in een nieuwe bus. Maar dan moet je wel met de financiële billen bloot. Dus aantonen dat jouw bedrijfsvoering het niet kan dragen. Overigens valt dit onder de hardheidsclausule waar elke gemeente afzonderlijk invulling aan kan geven.
Wellicht ten overvloede: het maakt niet uit of jij wel of niet in Rotterdam woont of gevestigd bent. De regelgeving geldt ook voor Amsterdamse bestelwagens die 010 in willen ;-).
De grootste truc?!
Er is dus een hele lijst aan ontheffingsmogelijkheden. Sommige daarvan zijn heel logisch (rolstoelbussen!). Maar natuurlijk zijn er ook veel bijzondere vrachtauto’s van de gemeente of diensten van de gemeentes zelf (straatvegers, vuilniswagens, brandweerwagens) die over een veel langere periode moeten worden afgeschreven en hier dus de dans ontlopen.
Maar voor de kleine / middelgrote ondernemer is er gewoon ook nog de mogelijkheid om nog drie jaar met een dieselbus in de Zero Emission zone te rijden en te parkeren. Dat is namelijk gewoon de aanschaf van een Euro6 occasion. Want ook als je na 1-1-2025 een occasion diesel bestelwagen koopt met Euro6. Dan mag je met deze auto tot 1-1-2028 de milieuzones inrijden.
Vreemd? Ja en nee. Want als iemand van een Euro4 of Euro5 auto in een Euro6 auto stapt, dan zou je dit ook al kunnen zien als winst voor het leefklimaat in bijvoorbeeld Rotterdam.
Wat niet meewerkt is dat ook per 1-1-2025 de BPM op bestelwagens met verbrandingsmotoren wordt ingevoerd. Dus diesel bestelwagens (occasions) met een datum eerste toelating VOOR 1-1-2025 zijn sowieso al erg gewild. En zullen dit na 1-1-2025 nog meer zijn. Dus de prijzen daarvan zullen waarschijnlijk niet dalen. (understatement van de dag)
Wat zal het effect zijn?
Naar onze bescheiden mening zal het effect zijn dat ondernemers die in Rotterdam moeten zijn met de auto zich echt heel hard gaan afvragen of ze echt wel een bestelwagen nodig hebben. Ja, dat is een open deur!
Als je nog een Euro6-bus hebt, dan blijf je daar natuurlijk lekker in verder rijden tot eind 2027. Heb je een nieuwe bus nodig, dan ga je zoeken naar die Euro6-occasion, maar wat als je die niet kunt vinden voor een goede prijs?
Hoewel er hele volksstammen zijn die er niet aan moeten denken om in een Sprinter, Transporter of Transit te rijden zijn er ook velen die weten dat het best relaxed is. Met die hoge zitpositie, heerlijke Euro6-diesel en het ontzag afdwingende formaat. Zonder BPM en voor een laag MRB-tarief.
Hoeveel bedrijven hebben ECHT een bestelwagen nodig? Een groot percentage, maar de bedrijven die zonder kunnen, zullen dat gaan doen. Kleinere ondernemers die niet elke dag hun bestelwagen vol hebben zullen waarschijnlijk gewoon kiezen voor een geel kenteken auto en de occasional boedelbak of ruimtewonders als een Dacia Jogger, of de nieuwe Volkswagen Multivan en daar dan een paar banken uit halen.
Of wat dachten we van de Opel Zafira Life? Wordt ook gewoon als een personenauto geclassificeerd door de RDW. Dan maar geel kenteken tarief betalen, maar wel spullen kunnen vervoeren in een nieuwe bus! Wees gerust, de autohandel vindt wel een (creatieve) oplossing. En dan zullen wij er als eersten bij zijn om er over te vertellen.
Moet je dan nu actie ondernemen?
Als je een Euro6-bestelwagen hebt kan je dus nog even vooruit. Maar overweeg je iets anders te kopen: bedenk goed dat 2024 het laatste jaar is dat je subsidie kunt krijgen op de aanschaf van een elektrische bestelwagen. En de eerder genoemde stijgende vraag van occasion bestelwagens zal na 1-1-2025 niet afnemen. Dus wellicht toch even bedenken of het in jouw geval handig is om NU actie te ondernemen. Daar schreven we eerder al het artikel over waarom je Nu een bedrijfswagen moet kopen.
En heb je na dit briljante betoog nog geen idee of jouw bestelwagen volgend jaar Rotjeknor nog in mag? Check dan hier op kenteken wat de uitslag is
Afbeeldingen: Gemeente Rotterdam
pomoek zegt
Wat ik me afvraag, als ik als particulier een busje huur, om even iemand te verhuizen bijvoorbeeld, dan zal die dus ook emissievrij moeten zijn?
Op zich heb ik er natuurlijk geen probleem mee, die milieu zones, maar een stukje uniformiteit zou wel lekker zijn. Het zijn natuurlijk niet alleen de Rotterdammers die in 010 rondrijden en Utrechters in 030. Je moet tegenwoordig echt even een due diligence doen voordat je naar een concertje in Tivoli gaat of, straks, een broodje shoarma in de Witte de Withstraat haalt.
michaelras zegt
nee, particulier, dus ontheffing/vrijstelling blijkbaar.
Deze regeling treft alleen ondernemers, gek genoeg
pomoek zegt
Ah, dank, bijzonder…
Rudy zegt
Hoe groot is het gebied van de milieuzone? Neem aan dat de je de meeste woonwijken nog gewoon inkom? Gevolg gaat zijn dat het vinden van een aannemer, schilder etc gewoon duurder gaat worden als je in de milieuzone zit.
Want alles leuk en aardig, de meeste partijen rijden best lang met bedrijfsbus. Simpel weg omdat ze op jaarbasis geen mega afstanden rijden. Het is zakelijk ook een serieuze kostenpost.
Vraag me overigens sterk af of de gemiddelde Oostblok bouwvakker hier niet enorm mee genaaid gaat worden, want die gaat die borden niet begrijpen denk ik.
michaelras zegt
heb even het kaartje erin gegooid. Voor 010 gewoon eigenlijk de hele stad!
Darahan zegt
Alles binnen de ruit/ring behalve de havens.
mashell zegt
“het ontzag afdwingende formaat” als iemand dat zegt gaat het nooit over een bestelbus…
michaelras zegt
hahaha, sorry
ArnoldH zegt
Prima, ik wil met m’n bus ook zo min mogelijk in Rotterdam komen
SanderB zegt
Dat wordt een mooie handel voor Youngtimer MPV´s op benzine ombouwen naar werkbus
Flutterbear zegt
Mijn S Max heeft wel serieus minder ruimte dan een echt busje hoor..
Darahan zegt
Als Rotterdammer met een klassieke bus (die ik overigens als camper aan het inrichten ben) vind ik dat nog de meest bizarre workaround. Mijn bus is diesel. En ik kom fluitend de stad in en blijf dat ook lekker doen zo te zien.. Ik gebruik de bus niet commercieel maar zie straks mensen dat echt wel gaan doen.
mashell zegt
Een camper commercieel gebruiken… Dames van plezier?
MarcoM zegt
Fijn een oude Mercedesbus kopen en dat mag dan wel.
Robert zegt
Het is, los van de wenselijkheid, al een grote verbetering dat de gemeente Rotterdam de toelatingseisen gaat baseren op de EU type goedkeur, i.p.v. iets triviaals als ‘leeftijd’, zoals o.a. in Arnhem is gebeurd.
Jerry zegt
Vrijstelling tot januari’23?
herve11f zegt
Denk dat de bewoners gaan moeten hopen dat er geen kraan lekt of kookplaat kapot gaat want de bouw kennende zullen ze dit gebied gewoonweg links laten liggen.
mashell zegt
En dan heeft handige Harry de loodgieter wel voldoende ondernemersgeest om een elektrische bus te leasen en heeft heel de Rotterdamse markt voor zich alleen.
herve11f zegt
Spijtig genoeg werkt het zo niet meer met grote merken dewelke overal chips in hun toestellen hebben waar speciaal hard/software voor nodig is.
Gulli zegt
Mooi en duidelijk artikel @michaelras!
Nu nog wachten tot ze een sloopregeling gaan invoeren voor die stinkbrommers en -scooters en alles naar elektrisch bewegen. Dan hopelijk wel met een kunstmatig geluidje erin want dat vind ik nog steeds bijzonder. Een elektrische auto moet onder de 35km een geluidje maken zodat je hem aan hoort komen, maar de eerste de beste pizzabezorger die op 5cm langs je heen komt suizen hoor je niet op zijn Nio en je schrikt je dan ook helemaal de tering als ze dat doen.