Speciaal voor mensen met faalangst werd het faalangstexamen uitgevonden. Wat blijkt? De zenuwpezen onder ons slagen eerder voor hun rijbewijs, dan mensen die een regulier examen volgen.
Om dat in cijfers uit te drukken: 49 procent van de examenkandidaten die een gewone praktijkproef moesten doen slaagde. Terwijl iets meer dan zestig procent van de afrijders die een faalangstexamen deden hun felbegeerde pasje in ontvangst mochten nemen.
Zo’n speciaal rij-examen duurt 25 minuten langer en is 50 euro duurder dan een gewone. Bovendien zit er een speciaal opgeleide examinator in de bijrijdersstoel en kan de geëxamineerde tijdens de rit vragen om een rustmomentje als het even te veel wordt. De beoordelingseisen zijn wel gelijk.
Volgens het CBR heeft tien procent van alle mensen te kampen met extreme zenuwen voor examens. Voorheen konden deze zenuwpezen pas na vier keer zakken een aangepaste praktijkproef doen, nu is dat voor iedereen toegankelijk. In 2013 behaalden in totaal 10.405 zeer zenuwachtige mensen hun rijbewijs, in 2012 waren dat er nog 6655. (via De Telegraaf)
Fotocredit: Autojunk.nl.
MARS zegt
Het is dan ook een enorme aanwinst op de wegen….
rotarypowah zegt
@MARS: faalangst is iets anders dan niet kunnen rijden ;)
MARS zegt
@rotarypowah: ik weet ’t verschil!
rotarypowah zegt
@MARS: oké, koel!
jasperjvr zegt
de mensen met faalangst zullen ook wel meer oefenen
italia007 zegt
@jasperjvr: ik snap wat je bedoelt, ik heb 2 april mijn examen, het is pas mijn eerste (en hopelijk laatste) poging, maar ik maak mezelf toch wel een beetje zorgen. Niet omdat ik niet kan nadenken, maar omdat ik (zoals jij) af en toe domme foutjes maak.
caterpie zegt
Pilletje erin en gaan
C6_R zegt
Faalangst had ik niet, wel slagingsangst. Ben drie keer gezakt, pas de vierde keer geslaagd. Ik was tijdens de examens veel te gespannen en maakte domme fouten. Eenmaal in bezit van dat roze papiertje was alle spanning weg en was ik net als iedereen de beste chauffeur van de hele wereld.
Pordon zegt
Bij velen is het meer een mentale kwestie dan daadwerkelijk niet kunnen rijden. Maar dat maar 49% het de eerste x haalt vind ik toch opvallend, dacht dat dat % toch hoger lag
nibor zegt
@Pordon: kijk eens naar de mensen die om je om je heen op de weg ziet. Dan is die 49% zo laag niet meer toch?
Pordon zegt
@RRenault: die mensen om me heen op de weg hebben toch allemaal een rijbewijs… Daarom verbaasd het me zo, soms lijkt het alsof je het rijbewijs bij een pakje boter cadeau krijgt en dan nog maar 49%
flutterby zegt
@Pordon: er wordt nergens gesproken over in 1x slagen… Dat percentage ligt waarschijnlijk nog lager.. Gemiddeld is dus slagen bij de tweede poging.
Zelf was het bij mij de derde keer raak. Ik werd erg nerveus van mijn rijinstructeur en kreeg niet de mogelijkheid de auto en techniek te ontdekken en gebruiken.
flutterby zegt
@flutterby: Ow ja en na zoveel pogingen kan je pas dit examen doen, dat betekent de kans groter is dat je het dan wel haalt.
celicatwincam zegt
@rotarypowah RX-7, RX-8 of nog iets anders?
on topic: Goede zaak, ondanks dat ik zelf toch ook wel zweethandjes had heb ik mijn rijbewijs gelukkig de eerste keer gehaald, ondertussen ook al meer dan vijf jaar geleden. Ik heb echter familieleden die puur door zenuwen inderdaad de fout in gaan, dat kostte hen toch beiden respectievelijk 3 en 4 pogingen. Naar mijn idee hoeft het CBR niet meer gespekt te worden dan dat het al wordt….
Dev zegt
“De beoordelingseisen zijn wel gelijk.”
Daar komt in de praktijk HEEL weinig van terecht. Mensen met faalangst wordt nog net niet het handje vastgehouden. Source: meerdere rijschoolhouders in de kennissenkring.
Zelf gelukkig de eerste keer geslaagd, maar de paar foutjes destijds waren ook grotendeels aan zenuwen te wijten.
Bastiaan zegt
Vandaag in een keer mijn rijbewijs gehaald zonder enige vorm van faalangst :)
ptothem zegt
@bastiaanstultjens: van harte! Dat wordt een lange week voor je….