De Duitse merken lijken soms wel siamese tweelingen, nadat BMW een 204 pk sterke twinturbo viercilinder diesel had gelanceerd, kon Mercedes natuurlijk niet achterblijven. Ook zo benieuwd hoeveel paardjes het Mercedes blokje heeft?
Precies evenveel als BMW’s 123d: 204 pk dus. Het koppel van 500 nm is overigens fors hoger dan de concurrent. De 2.1 liter grote viercilinder was er al met 136 pk (200 cdi) en 170 pk (220 cdi). De 204 pk variant krijgt de naam 250 cdi mee en moet het gat tussen de 220cdi en 320cdi (zescilinder) opvullen. In de C250 CDI zorgt de twinturbo diesel voor aansprekende prestaties: 0 tot 100 in 7,7 seconden naar de 100. Zuinig zou de nieuweling ook moeten zijn: de C250 CDI verbruikt slechts 5,4 liter per 100 km, een dikke 1 op 18 dus.
Het slechte nieuws: bestellen kan voorlopig nog niet en Mercedes durft ook niet te zeggen wanneer dat wel kan.
Nieuwe viercilinder-dieselmotoren van Mercedes-Benz
Passend voor de 150e verjaardag van uitvinder Rudolf Diesel presenteert Mercedes-Benz een volledig nieuw ontwikkelde generatie van viercilinder-dieselmotoren. De motoren zetten volledig nieuwe maatstaven als het gaat om vermogen, koppel, uitstoot en vooral zuinigheid. In zijn sterkste variant haalt de nieuwe vierclinder uit een cilinderinhoud van 2.143 cc een vermogen van 150 kW/204 pk, 20 procent meer dan zijn voorganger. Het koppel steeg van 400 naar 500 Nm, een toename van 25 procent. Ondanks de 25 kW meer vermogen verbruikt de nieuwe viercilinder duidelijk minder dan zijn voorganger, die toch al zeer zuinig was. In de middenklasse-personenauto verbruikt deze met 150 kW-motor slechts 5,4 liter diesel per 100 km (NEDC-norm), met de ook nieuwe 125 kW/170 pk sterke motor zelfs niet meer dan 5,1 liter per 100 km. Daarmee daalt ook de CO2-uitstoot met tot 13 procent. De nieuwe viercilinder-dieselmtoor voldoet nu al aan de toekomstige EU5-uitlaatgasnorm.
Door alleen te melden dat de nieuwe viercilinder-dieselmotoren van Mercedes-Benz krachtiger, schoner en zuiniger zijn, doet men ze beslist tekort. De motoren zorgen ook voor een indrukwekkende ervaring tijdens het rijden. Ze zijn krachtig en soepel en tegelijkertijd voor een viercilindermotor opmerkelijk stil. Dat zorgt voor rijplezier van hoog niveau, en zuinig zijn de motoren ook nog. In vergelijking met de voorgaande motorgeneratie onderscheidt de nieuwe krachtbron zich door een betere opbouw van het koppel vanuit lagere toerentallen en de beste koppelkarakteristiek in zijn klasse. Zo kan bij lage toerentallen zeer zuinig worden gereden.
De nieuwe dieselmotor zal in tal van Mercedes-Benz-modellen, inclusief de Sprinter, in verschillende uitvoeringen worden gebruikt. Met zijn grote vermogenspotentieel biedt de motor volop mogelijkheden voor het zogeheten “downsizing”, de toepassing van motoren met een kleinere cilinderinhoud en minder cilinders, om het brandstofverbruik effectief terug te dringen. Dankzij de souplesse en de kracht van de motor kan aan de hoge eisen worden voldaan die Mercedes-Benz-klanten stellen op het gebied van comfort en rijplezier. Voor de toepassing in personenwagens zijn voorlopig drie varianten gepland.
Intensief testprogramma: 100.000 uur op de testbank en tien miljoen kilometer getest
Na een ontwikkelingstijd van 48 maanden, waarbij de modernste computertechniek werd toegepast, liep het eerste prototype in augustus 2005. Daarna draaiden de motoren nog zo’n 100.000 uur op de testbank om de nieuwe krachtbron onder alle omstandigheden optimaal te beproeven. Met verschillende testauto’s werd in totaal rond de tien miljoen kilometer afgelegd, zelfs in woestijnen en in poolgebieden, door stof, modder en water.De nieuwe motor kan zowel in lengterichting als overdwars worden ingebouwd en is ook geschikt voor vierwielaandrijving, uitbreiding met de door Mercedes-Benz ontwikkelde innovatieve uitlaatgasreiniging BlueTEC. Daarnaast kan de motor in de toekomst ook worden toegepast als zuinige verbrandingsmotor in combinatie met hybride-technologie.
Unieke innovatieve technologieënZijn koppelkarakteristiek, efficiëntie, beperkte uitstoot en stille loop heeft de nieuwe motor te danken aan een reeks van innovatieve technologieën. Sommige daarvan zijn volledig nieuw ontwikkeld en in geen enkele andere op dit moment in serie geproduceerde dieselmotor te vinden. Tot de belangrijkste kenmerken van de nieuwe motor behoren:
• Twee turboladers voor meer vermogen en een optimaal koppelverloop
• ‘Common-rail’-techniek van de vierde generatie met een tot 400 bar hogere druk van maximaal 2.000 bar en gemodificeerde piëzo-injectoren voor nog nauwkeuriger gedoceerde inspuiting
• Maximale ontstekingsdruk van 200 bar voor meer vermogen
• De oliepomp en waterpomp worden naar behoefte aangestuurd voor minder energieverbruik
• Een motorblok van gietijzer en een cilinderkop van aluminium
• Drijfstangen van gesmeed staal, gewichtsgeoptimaliseerd
• Geoptimaliseerde koeling op plaatsen waar dat nodig is die de 200 bar ontstekingsdruk en hoog specifiek vermogen mogelijk maakt
• Twee in het motorblok gepositioneerde Lancaster balansassen ter reductie van de motortrillingen
• Vliegwiel met radiale trillingsdemping, waardoor trillingen tussen motor en aandrijflijn worden opgevangen“Common-rail”-inspuiting van de vierde generatie
Met de komst van de nieuwe dieselmotor past Mercedes-Benz ook de vierde generatie van de beproefde directe “common-rail”-inspuiting voor het eerst in serieproductie toe. Het belangrijkste kenmerk is de maximale raildruk, die nu met 400 bar gestegen is tot maximaal 2.000 bar. Deze hogere potentiële druk was nodig om het vermogen tot 150 kW/204 pk en het koppel tot 500 Nm te laten toenemen en tegelijkertijd de uitstoot te verminderen. Volledig nieuw ontwikkelde piëzo-injectoren zijn een belangrijk kenmerk van de CDI-techniek. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de eigenschap van piëzo-keramiek, dat zijn kristalstructuur onder elektrische spanning binnen enkele microseconden verandert. De nieuwe injectoren zijn voorzien van in serie geschakelde piëzo-elementen, waarmee de inspuitnaald direct wordt aangestuurd en ook grotere volumeveranderingen met een precisie van enkele duizendste millimeters mogelijk zijn. Zo kan het beschikbare inspuitvolume worden vergroot en kan de inspuithoeveelheid bijzonder snel en nauwkeurig – met zelfs meervoudige inspuitingen per cyclus – worden bepaald, afhankelijk van de belasting van de motor en het toerental. Dat heeft een gunstig effect op verbruik, emissie en verbrandingsgeluid. Tegelijkertijd loopt de motor stationair veel rustiger dan voorheen.Door het innovatieve aansturingsconcept werkt de injector geheel zonder lekkage. Hierdoor is niet meer, zoals vroeger, een lekolieleiding nodig om de minimale hoeveelheden lekbrandstof terug in het systeem te leiden. Daardoor wordt de warmtehuishouding van het injectiesysteem verbeterd, zodat ook bij een raildruk van maximaal 2.000 bar geen brandstofkoeling nodig is. En dat bespaart weer energie en wordt er bij hoge belasting van de motor 1 kW minder energie benodigd voor de aandrijving van de brandstofpomp.
200 bar ontstekingsdruk en geoptimaliseerde verbrandingskamer
De brandstof wordt in de verbrandingskamer met een zorgvuldig berekende geometrie ingespoten, waartoe ook de precies berekende uitsparingen in de zuigerbodems behoren. In vergelijking met de voorgaande motor werd de verbrandingskamer vlakker en kreeg hij een iets grotere diameter. De compressieverhouding werd verminderd van 17,5:1 tot 16,2:1. Hierdoor is het verbrandingsproces zo geoptimaliseerd, dat er minder schadelijke emissies ontstaan. Vooral bij de uitstoot van stikstofoxides (NOx) is er sprake van een belangrijke vermindering.De maximale ontstekingsdruk is mede bepalend voor het vermogen en het verbruik. De nieuwe viercilinder-dieselmotor van Mercedes-Benz is op dit gebied koploper bij de dieselmotoren voor personenauto’s met een druk van 200 bar. Voor een snelle start zijn gloeibougies van keramiek ingebouwd, die een hogere temperatuur bereiken dan metalen gloeibougies (1.250°C in plaats van 1.050°C) en bovendien nauwelijks slijten.
Twee turboladers voor volop koppel bij elk toerental
Twee turboladers voorzien de nieuwe dieselmotor van lucht. Daarmee past Mercedes-Benz voor het eerst bij een dieselmotor voor personenwagens in een systeem toe waarbij de inlaatlucht in twee fasen wordt gecomprimeerd. Het doel is daarbij om de nadelen van één uitlaatgasturbo op te heffen. Hiertoe behoort de traagheid van een grote turbocompressor, die bijvoorbeeld blijkt uit het traag op gang komen van de auto, het zogeheten “turbogat”. Bovendien zijn bij de toepassing van één turbo vlot optrekken en maximaal vermogen nauwelijks te combineren met een gunstig brandstofverbruik bij maximaal vermogen. De compacte bouwwijze van deze ‘beademingsunit’ bestaat uit een kleine hogedruk-(HD) uitlaatgasturbo en een grote lagedruk-(ND) uitlaatgasturbo. Beide omvatten ze een turbine en een daardoor aangedreven compressor en ze zijn beide in serie geschakeld. De voordelen van deze geleiding van de verbrandingsluchttoevoer via twee uitlaatgasturbo’s zijn een betere vulling van de cilinders (meer vermogen) en daardoor een groter koppel, zelfs bij lage toerentallen. Ook wordt het brandstofverbruik verminderd en de bestuurder merkt dat er geen sprake meer is van een ‘turbogat’. Over het gehele toerenbereik wordt een goede koppelkarakteristiek geboden met duidelijk betere prestaties, waarbij de motor direkt op het gaspedaal reageert.Als logische aanvulling op het turboladersysteem is ook de intercooler vergroot. Deze vermindert de temperatuur van de samengeperste en verwarmde lucht met zo’n 140 graden, zodat er meer lucht in de verbrandingsruimte kan stromen. Achter de laadluchtkoeler zorgt een elektrisch bediende klep voor een nauwkeurige dosering van verse lucht en de hoeveelheid teruggevoerde uitlaatgassen. Voor het optimaliseren van de hoeveelheid teruggevoerd uitlaatgas wordt deze in een krachtige warmtewisselaar afgekoeld. Samen met een speciale HFM-module (Hittefilm luchtmassameting) in de verse-luchttoevoer, die het motormanagementsysteem exact informeert over de hoeveelheid vers aangeleverde lucht, wordt zo de uitstoot van stikstofoxides duidelijk verminderd. Het resultaat: een goede opwarming van de motor, minder schadelijke emissies bij koude motor door een warmere verbranding, minder uitstoot bij een warme motor door gekoelde uitlaatgasrecirculatie en een langere levensduur. De motor kan tot bij temperaturen van rond het vriespunt zonder wachttijd voor voorgloeien worden gestart, waarbij de motor als gevolg van de uiterst effectief werkende beademingstechnologie direct stabiel loopt.
Aan de achterzijde van de motor geplaatste distributie
Tot de belangrijke innovaties bij de viercilinder-dieselmotor behoort ook de aan de achterkant van het motorblok geplaatste distributie. Daarmee kan, wanneer de motor in lengterichting wort ingebouwd en de motorkap naar achteren oploopt, beter op de steeds strenger wordende wettelijke eisen voor voetgangersbescherming worden ingespeeld. Bovendien veroorzaakt de krukas daardoor aan de achterkant van de motor minder trillingen als aan de voorkant. De eveneens nieuw ontwikkelde klepbediening zorgt voor minder wrijvingsweerstand bij de in- en uitlaatkleppen, 16 in het totaal. De bovenliggende inlaatnokkenas en uitlaatnokkenas, de Lanchaster-balansassen en de nevenaggregaten worden aangedreven door een combinatie van tandwielen en een korte kettingaandrijving. Het geluid dat normaliter gepaard gaat met tandwielaandrijving werd door detailaanpassingen verminderd.Uniek bij een in serie geproduceerde dieselmotor zijn ook de elektrisch inschakelbare water- en oliepomp, die indien nodig worden ingeschakeld. De zuigers worden gekoeld via een oliepomp met een centrale schakelklep voor alle vier de zuigersproeiers. Daarmee zijn de omstandigheden voor alle cilinders gelijkwaardig. Door de forse afmeting worden ook bij volledige belasting van de motor de zuigers optimaal gekoeld, wat ten goede komt aan de levensduur van de motor. Door de geregelde oliepomp wordt bovendien de doorstroming en daarmee het verbruik verminderd. De waterpomp kan eveneens indien nodig worden ingeschakeld. Net zoals de inschakelbare oliepomp draagt deze bij tot het snel verwarmen van de verbrandingsruimte, waardoor het verbruik en de ruwe uitstoot worden verminderd.
Het ontwikkelingspotentieel is nog niet ten einde
Ondanks zijn unieke prestaties, zijn voorbeeldige karaktereigenschappen en zijn uitstekende verbruik zit de nieuwe viercilinder-dieselmotor van Mercedes-Benz nog niet aan het plafond van zijn mogelijkheden. Het potentieel van de extreem flexibele inspuitingstiming wordt nog verder ontwikkeld, om de uitstoot nog verder af te bouwen. Bovendien zal de combinatie van deze nieuwe dieselmotor gecombineerd met nieuwe verbruikstechnologieën het verbruik verder doen verminderen, zoals bij hybride-voertuigen.Het diesel-succesverhaal van Mercedes-Benz wordt vervolgd
Met de nieuwe dieselmotoren geeft Mercedes-Benz een overtuigend antwoord op de vragen van de toekomst en zet daarmee opnieuw een mijlpaal in de geschiedenis van de dieseltechniek. Ook zet de fabrikant een lange traditie voort. Al in 1936 beleefde de dieselmotor zijn première in een Mercedes-Benz-personenauto, de legendarisch geworden 260 D. Sindsdien heeft Mercedes-Benz als dieselpionier de techniek van de motor met zelfontbrander consequent verder ontwikkeld en verbeterd. Tot de hoogtepunten behoren de eerste turbodieselmotor in de Mercedes-Benz 300 SD (1977), het debuut van de vierkleppentechniek (1995), de eerste diesel-personenauto’s met partikelfilter in Californië (1985), de directe “common-rail”-inspuiting (1997), het onderhoudsvrije diesel-partikelfilter (2003), dat Mercedes-Benz al geruime tijd standaard in alle dieselmodellen levert, alsmede de introductie van de BlueTEC-technologie voor de schoonste diesel ter wereld (2006).
Mercedes zegt
500nm is wel heel veel.
Tom# zegt
lekker toch :P?
Klinkers lostrekken!
Bas zegt
0 tot 100 in 7,7 seconden naar de 100. Beetje rare zin
JW zegt
Hmm. klinkt goed, maar ik de C in CDI staat toch voor compressor, en dit is een twinturbo. hoe zit dat?
w0o0dy zegt
@JW: de “C” in CDI staat voor Common Rail, niet voor Compressor
Chip zegt
Mooi blok, zuinig en toch snel als je wilt!
a_buis zegt
@JW: C staat voor common rail en niet voor compressor, als ik het goed heb….
a_buis zegt
ah kijk, w0o0dy (mister Mercedes, toch?) zei het al!
a_buis zegt
Daarbij komt dat Duitsers Kompressor (met een K dus) schrijven, niet Compressor. Slaat de K in SLK dan op het aanwezig zijn van een Kompressor? Nee, die is alleen kort, Kurz dus, vandaar de K!
w0o0dy zegt
@a_buis: mister Mercedes? Moi? Hell no. I like all kinda cars, maar duitse merken staan niet bovenaan de lijst.
Dit blok is wel een goede aanvulling…. 204 pk en 500Nm is wel genoeg voor de leasebakken en een 4 cilinder vooronder is qua balans waarschijnlijk beter in de kleinere modellen… minder “nose-heavey” dus waarschijnlijk stuurt het beter dan de 6 cilinder diesels, alleen is de soudn van de (v)6 eigenlijk altijd een stuk fraaier… ach ja, het went wel.
RenJie zegt
leuke intercooler :) wel immens koppel zeg voor zo’n blokje o.O
lambofreak zegt
5,4 l per km?? Dat kan bijna niet. Ze zijn waarschijnlijk vergeteen toe te voegen dat ze die meting op de parking hebben gedaan :-)
RenJie zegt
@lambofreak
nou, eigenlijk wel: als je goed leest of begrijpt, dan zie je dat hij 500 Nm koppel levert, dat is echt heel veel, dus hoeven er heel weinig toeren gemaakt te worden om de auto vooruit te stuwen -> dat resulteert in een (zeer) laag verbruik.
joriske zegt
Ja en , Fiat heeft al een 1.9 diesel met 180 pk en binnenkort zelfs met 190
w0o0dy zegt
@joriske: idd 190pk uit de 1,9 Jtd tst en 400nm koppel vanaf 1750 toeren tot 2750 (300nm bij 1250!) en tussen 1000 toeren en 4750 boven de 220nm.
http://www.autoblog.nl/archive/2007/06/08/fiat-twin-stage-turbo-19-jtd-16v
Die motor is zeker net zo geavanceerd, maar desalnietemin is dit blok wel een goede zet.
Birger zegt
@ joriski
ja das ne feit, de italianen zijn al altijd een stap vooruit geweest met het vormogen uit kleine motoren :)
Wederom zal dit ook wel een heel plezierige motor zijn!
robin zegt
lol deze heeft standaard 90Nm koppel meer dan mijn 3liter diesel (330cd). Dit zijn toch wel erg mooie ontwikkelingen. Men mag er van uitgaan dat er na chiptuning waarschijnlijk nog wel 40pk en tussen de 50-100Nm bijkan.
bastiaan zegt
dan heb je na die chiptuning wel een nieuwe koppeling met versnellingsbak nodig.
peter zegt
prachtige waarden, enige spijtige is natuurlijk wel dat op die manier de markt van 6 cilinders nog kleiner wordt. En los van vermogen, die klinken toch zoveel beter
a_tomba zegt
@peter,
daar kun je toch nog maar een paar jaar van genieten. straks is alles electrisch….
ZwerverRoodbaard zegt
Wel een kwestie van zoek de turbo’s op dat plaatje :S Kan ze nie zien zitten.
pieter zegt
Heel aardig, maar Mercedes is al lang niet meet de Dieselpionier die het (samen met VW en Peugeot) tientallen jaren geleden wel was. BMW en Fiat zijn op dit moment veel innovatiever op dieselgebied, en vergeet niet dat Alfa de uitvinder van common rail is.
CSL zegt
@pieter
Je zult alleen BMW bedoelen! Vooral de Laatste tijd loopt BMW op motorgebied gewoon voor. En ze spelen alttijd “save”. Het zou me niet verbazen dat er na een tijdje 280pk 2liter diesels komen. V8 diesels worden zo te horen ook niet meer gemaakt!
CSL zegt
@pieter
Alfa is lang niet de uitvinder van common rail.
De uitvinder is Mr. Hiber, eind jaren ’60.
In 1997 paste het Duitse Robert Bosch het systeem aan voor toepassing in auto’s.
volgens Wikipedia…
Zo’n beetje alle technolochie voor auto’s komt uit Duitsland.
w0o0dy zegt
@CSL: die laatste zin is Schwachsinn.
En het systeem is bedacht door een Zwitzer, verder ontwikkeld door zwitsers, daarna door Denso in Japan die het voor het eerst op een voertuig toepasten (een vrachtwagen).
De ontwikkeling voor het gebruik in auto’s is gedaan door Magneti Marelli…. dochter van FIAT Spa. Die hebben het kant en klare systeem verkocht aan Bosch die het systeem hebben uitgewerkt voor massaproductie (en daar wordt het nu in licentie geproduceerd voor bijna alle fabrikanten).
En de eerste personenauto (en niet onlogisch want dat was één van de eisen van Fiat) was een Alfa Romeo, nml de 156 jtd.
“Modern common rail systems, whilst working on the same principle, are governed by an engine control unit (ECU) which opens each injector electronically rather than mechanically. This was extensively prototyped in the 1990s, with collaboration between Magneti Marelli, Centro Ricerche Fiat and Elasis. After research and development by the Fiat Group, the design was acquired by the German company Robert Bosch GmbH for completion of development and making suitable for mass-production. In 1997 they extended its use for passenger cars. The first passenger car that used the common rail system was the 1997 model Alfa Romeo 156 1.9 JTD and later on that same year Mercedes-Benz E 320 CDI.”
Bron: wiki
K-kalkan zegt
@ Zwerverroodbaard; Misschien aan de andere kant van het blok ;)
Netjes.. alleen tsjah.. deze zal misschien iets beter zijn dan de 123d, maar dat weet ik niet zeker…
Juppe zegt
@CSL,
Zo’n beetje alle technolochie voor auto’s komt uit Duitsland.
:lol: LOL Zeg, zet die Duitse bril ff af.
De uitvinder(s) van de Otto motor waren Italianen, en zelfs Rudolf Diesel was geen Duitser, maar een Fransman. (Wel met Duitse achtergrond, oke).
pieter zegt
@CSL: BMW is inderdaad goed bezig op motorengebied, zeker als je efficient dynamics daar als integraal geheel bijbeschouwt. BTW zonder de hulp van Fiat zouden alle Opels nu waarschijnlijk nog steeds zonder Common rail hebben rondgerateld.
Arnoud zegt
Twin turbo op een vier cilinder? Weet je zeker dat het geen bi-turbo is? Maakt nogal een verschil namelijk. Dat er slechts 1 intercooler aanwezig is doet het vermoeden dat we hier te maken hebben met een bi-turbo alleen maar sterker.
Een twin-turbo machine heeft, de naam zegt het al, 2 gelijke turbo’s (twin/tweeling). Vaak te vinden op motoren met 2 cilinderbanken, zoals V-motoren en boxermotoren hoewel sommige 6-in-lijn en 8-in-lijn motoren het ook hebben. Elke turbo neemt dan een cilinder bank, of de helft van het cilinder aantal voor z’n rekening. Dan heb je ook 2 tussenkoelers. Dit is dus parrallel-schakeling.
Een bi-turbo heeft 2 turbo’s van verschillende grootte. 1 kleine voor lage motor toerentallen en 1 grote voor hoge motortoerentallen. Een grote turbo draait immers niet of nauwelijks bij lage motortoerentallen omdat er te weinig aanvoer is van uitlaatgas. De turbo’s staan dan in serie en voeden dezelfde cilinders. Dit type drukvulling kom je op zowel lijjnmotoren als V-motoren en boxermotoren tegen.
danny zegt
weet iemand waarom er geen compressoren worden toegepast op dieselmotoren, bv om bij te staan bij de lage toeren ?
CSL zegt
@Juppe
Rudolf is een lekkere Franse naam zeg :)
Er komt zoveel auto-technolochie uit duitsland dat men de tel gewoon kwijt is.
Hier en daar wordt iets eraf gesnoept ;)
Bart zegt
@ danny
Neemt vermogen weg van de krukas en zit bij hogere toeren alleen maar in de weg. Daarbij produceert een diesel relatief veel uitlaatgassen door een hoog lucht overschot en kan er dus een relatief grote turbo gebruikt worden. Deze kracht (uitlaat gassen) zouden anders verloren gaan.
Pordon zegt
Waarom nou het 4 cilinderblok en niet de 6 cilinder blok. Het beste zou zijn om een C 280 CDI erin te lepelen om het gaat tussen de 220 en 320 op te vullen.
phantom zegt
die gekke mercedessen hebben altijd zo’n verrekt hoog koppel hoe kan dat?
Philippe zegt
Allemaal goed en wel deze cijfertjes maar ik vrees niet dat de 7-traps automaat in deze wagen past aangezien het een 4 in lijn is.
De oude 5-traps trekt op niets en is volledig ‘out’ en deze zal het leuke potentieel van de motor ernstig kunnen bederven!
Raf zegt
De 250 cdi is nu verkrijgbaar in de c-klasse onder de naam blue effeciency
ik ben eens benieuwd hoe zuinig hij is wanneer je je rechter voet gebruikt.
Als je 200 pk gebruikt zal hij wel een borrel lusten.
En aangzien hij zogezegt milieuvriendelijk is is hij gekoppeld aan een zesgangen manuele vernellingsbak. Niemand spreek uberhaubt van een automaat. Ze kunnen er inderdaad eens werk van gaan maken bij mercedes. want die 5-traps in mijn nieuwe E220cdi is gewoonweg antieke brol. In de zomer brengen ze de nieuwe e250cdi uit. als er dan geen fantsoenlijke automaat in zit blijven ze met hun 200pk zitten bij mercedes.
kug zegt
Heb met 123d gereden en de dag erna met een c250 cdi. compleet andere motoren. 123d vraagt veel meer toeren om echt vooruit te gaan en blijft zelfs boven vierduizend toeren bijzonder goed doortrekken. Enig minpunt is daar de onwaarschijnlijk korte versnellingsbak. Aan 140 in zesde bijna 3000 toeren. Dat is niet echt verbruiksbevorderend. Tevens vond ik het koppel maar magertjes in vergelijking met de pk’s die het blok levert. Een echte bmw motor dus, veruit de sportiefste van de twee. ook een mooier lawaai dan de mercedes. De mercedes rijdt zich echt als een mercedes, relaxed, laag in toeren, maar wat een koppel als je hem in vierde eens van 40 kmh laat optrekken! het gevoel van de 535d zelfs een beetje, alsook van een E320cdi. Al maken deze laatste twee wel een stukken fraaier motorgeluid dan die afstompende brom van de C250 cdi, vooral dan de E320 cdi die bijwijlen zelfs een benzinemotor lijkt te zijn tussen 2000 en 3000 toeren, zeker met de sportuitlaten. En het verbruik ligt ongelooflijk laag. zelfs na een hele dag laagvliegen om en bij de 160 op belgische autosnelwegen en hoegenaamd niet lettend op het verbruik, kwam het na een dag (en nadat ik de boordcomputer had gevonden) op 7,6 liter per honderd km. Echt indrukwekkend, erop gelet dat ik met dezelfde rijstijl 9,4 liter verbruikte met de 123d en gemakkelijk 10 à 11 liter met de E320 cdi. Maar geef mij maar die goede zescilinder.