Voor de Autoblog Instapservice deze week: de Mercedes-Benz A180 limousine in de rijtest.
Enkele jaren geleden was het leven als leaserijder vrij eenvoudig. Er waren een paar modellen met 0% bijtelling, dus daar koos je uit als een normale auto te duur voor je was. Later werd het leven wat meer ingewikkelde. Elektrische auto’s hadden nog wat meer voordeel, de subsidie op PHEV’s droogde wat sneller op. Op dit moment (2023) is de bijtelling op volledig elektrische auto’s iets gunstiger dan op reguliere auto’s, maar echt zoden aan de dijk zet het niet. Vandaar dat we op zoek gaan naar de nieuwe zakelijke toppers: de instappers, maar dan wel het liefst met een sportpakket.
Een echte Mercedes-Benz, maar dan voor de prijs van een normale auto. Het is dan ook niet zo vreemd dat de Mercedes-Benz A-klasse best een succesnummer is. Het heeft overigens wel even geduurd, want de eerste generatie A-klasse was die auto die je oma zo prettig vond. En die kneiterhard faalde in de elandtest. De opvolgende generatie was weer zo’n hoog apparaat en daarna pas kwam er een coole A-klasse.
Voor de rijtest pakten we de Mercedes-Benz A180 in sedan vorm mee. Die overigens ook gefacelift is, net als de zustermodellen. Haalt even diep adem en dat zijn: de A-klasse hatchback, de B-klasse, de CLA vierdeurs coupé, de CLA Shooting Brake, de GLA SUV en de GLB zevenzits SUV; overigens zijn er ook nog elektrische versies: de EQA en EQB.
Wat is het
Dit is de gefacelifte Mercedes-Benz A-klasse, maar je faalt niet voor het petrolhead examen als je de facelift niet direct herkend. De wijzigingen zijn miniem: Mercedes-Benz heeft het over powerdomes op de motorkap, maar eigenlijk zijn het twee extra lijnen. De koplampen zijn ook wat smaller, maar LED is nog steeds optioneel. Ook voor de achterzijde en dat is een voorbode van een vrij lange optielijst, ook wat dat betreft is de A-klasse een echte Mercedes.
Er zijn ook wat nieuwe velgdesigns in maten tot 19”, waaronder de optionele hoogglanzend zwarte multispaaks lichtmetalen velgen met hoogglanzend velgrand. Schijnbaar is de achterdiffusor ook nieuw, maar ook hiervoor geldt: het verschil is amper te zien.
Een geil interieur
Na de oh zo degelijke, maar wat belegen interieurs in Mercedessen uit de jaren 80 en 90 zijn ze in Stuttgart tegenwoordig wel lekker bezig. Overigens moet je dan wel de schermen direct upgraden: standaard heeft de A-klasse twee vrijstaande schermen, één van 7” en het grotere 10,25” display in het midden. Als je de upgrade naar twee 10,25” displays doet komen die achter één zwarte glasplaat te zitten, wat veel lekkerder smoelt. Op die schermen toveren ze dan weer veel gave dingen, zoals een augmented reality weergave van het navigatiesysteem. In de stad worden op het scherm beelden van de frontcamera getoond waar overheen pijlen van de te volgen route te zien zijn.
Details als drie ronde en verlicht luchtuitstroomopeningen in turbinelook zijn een hommage aan de wereld van de luchtvaart, niet dat Mercedes-Benz ooit vliegtuigen heeft gebouwd. De rest van het interieur is fraai afgewerkt met mooie materialen.
Mercedes-Benz A180 en de stoplichtsprint
We zijn overigens weer gefaald om de absolute instapper te kiezen voor de rijtest. Eigenlijk is de langzaamste A-klasse de 116 pk en 280 Nm sterke A180d. De diesel dus, maar die gaat sowieso niet ontzettend scoren in de verkoopstatistieken. Net als de 150 pk sterke A200d en de A220d met 190 pk, voor Nederland is de A250e PHEV met 218pk interessanter (we reden de A250e nog eens in een duurtest).
Om het motorenpalet compleet te maken: er zijn ook nog twee AMG-versies: de A35 met 306 pk en de 421 pk sterke A45S. Daarnaast zijn er nog drie benzine-versies: de 163 pk sterke A200, 190pk voor de A220 en 224 pk voor de A250. Al deze versies behalve de A200 hebben trouwens standaard 4Matic vierwielaandrijving.
De A180 (en A200 en A250e) krijgen een bescheiden 1.3 viercilinder benzinemotor die samen met Renault is ontwikkeld. Het blokje levert voor de A180 136 pk en 230 Nm, maar het is een mildhybride dus levert de starter generator nog 14 pk extra. Het torretje kan vrij zuinig zijn werk doen, 1 op 15 is best goed te doen. En als je je best doet, wordt het nog wel zuiniger.
Op de stoplichtsprint sla je met de A180 niet direct een modderfiguur, hoewel de hoogglans zwarte AMG-velgen wellicht nog meer beloven. De A180 voelt redelijk levendig en sprint in 9,3s naar de 100. Met een topsnelheid van 216 km/u laat je veel EV’s en alle moderne Volvo’s sowieso ver achter je.
De laatste baby-Benz?
Ondanks het verkoopsucces van de A-klasse gaat wellicht toch het bijltje vallen voor de baby-Benz. De ambities van Mercedes-Benz zijn om nog meer luxe merk te worden en daar passen de (relatief) betaalbare auto’s minder goed bij. Vier van de zeven compacte modellen dreigen te sneuvelen, de A-klasse en B-klasse staan schijnbaar hoog op de nominatielijst.
Geniet er dus nog maar even van zolang het kan, straks rijden we allemaal in een te zware, te dure en te hoge elektrische cross-over.
Prijskaartje A180
Allereerst de olifant in de kast maar eens benoemen: Mercedes-Benz heeft de A-klasse als vijfdeurs hatchback, vierdeurs limousine, maar biedt vreemd genoeg ook nog de vierdeurs coupé CLA aan.
Als A180 is de vijfdeurs hatchback er vanaf 42.893 EUR, de limousine kost 43.805 eur en de CLA 45.183 EUR. Als je met een beperkt budget aan het winkelen bent, zijn de verschillen best significant. Op dikkere uitvoeringen is het verschil van 2.300 euro wat minder boeiend.
Aan de andere kant zullen de meeste kopers dan direct voor de CLA Shooting Brake gaan die er vanaf 46.691 EUR is. Of wil je dan liever een GLA of GLB, want ook die auto’s staan op hetzelfde platform. De keuzestress voor de Mercedes koper moet inmiddels levensgroot zijn.
Overigens wil je de Mercedes-Benz A-klasse het liefst met een AMG-line, dan smoelt die een stuk beter. Net als bij de Duitse premium concurrentie doet het wel pijn om dit te doen. Financiele pijn hebben we het dan over, want de vanafprijs stijgt naar 47.882 EUR. Vink nog wat opties aan en de halve ton is zo in zicht.
Conclusie Autoblog Instapservice Mercedes-Benz A180
Je kunt voor hetzelfde geld in snellere auto’s rijden. Of in ruimere. Of in beter uitgeruste. En toch snap ik de A-klasse. Als toegang voor de wereld die Mercedes-Benz heet doet de A-klasse een prima job. Het is een fraaie auto om te zien, de afwerking is subliem, de systemen werken voorbeeldig, de prestaties zijn prima. Het zou zonde zijn als Mercedes-Benz daadwerkelijk besluit om te stoppen met deze baby-Benz. Get one while you can.
O plaat zegt
Een voorwiel aangedreven Benz met Renault motor en ondanks zijn 4 deuren minder achterbank ruimte dan een w123 coupé. Sorry maar dit zie ik als “willen maar niet kunnen” ik begrijp volkomen dat Mercedes-Benz hier mee stopt. Als je echt een Mercedes-Benz wilt voor dat bedrag koop je een tweedehands E klasse.
DeWitteCondor zegt
Het is ook geen ‘echte’ MB. Een zee aan grijs plastic en droevenis op de achterbank. Ze hadden beter 1 van die belachelijke schermen bij het dashboard kunnen inruilen voor afwerkingsbudget voor de rest vd auto. Inderdaad willen en niet kunnen. Geldt ook voor de cla wmb
Richmond zegt
Het is geen renault motor. Alleen het motorblok delen ze, maar cil kop en alles wat eraan zit is van MB zelf. En de reden waarom deze en de A3 en de 1 serie bestaan is zodat een jonge doelgroep al kennis maakt met het merk en de dealers en dan kunnen doorgroeien naar een groter model.
DeWitteCondor zegt
Dat klopt ook wel, maar in bijv een C klasse (wat we vroegahh toch wel enigszins als de ‘instapper’ zagen) zit voor zover ik weet wel een door MB zelf ontwikkelde motor. Hoewel de degelijkheid er niet per se op vooruit is gegaan afgelopen twee decennia was een belangrijke reden vroeger om voor een MB te gaan toch ook wel de motor en de betrouwbaarheid. Marketingtechnisch snap ik het allemaal maar het is gewoon te veel geld voor wat je krijgt, nog meer dan bij andere premiums.
net10 zegt
De A klasse is vind ik gewoon een echte Mercedes, mooi afgewerkt en behoorlijk luxe. Voorwielaandrijving is in deze klasse de standaard, ook BMW is inmiddels om, het scheelt gewoon veel ruimte.
De met Renault ontwikkelde motor is een hele fijne, krachtige en betrouwbare motor, en past erg goed bij de A. Ik zie niet in wat daar mis mee is.
Mercedes werkt al heel lang samen met Renault.
mattr zegt
Mooie auto, perfect zo voor dagelijks gebruik. Om hem als typisch Nederlandse leaseauto af te maken moet er alleen nog een rukpukkel op.
A3 sedan ziet er idd ook goed uit, in deze klasse is alleen het ontwerp van de 2-serie totaal mislukt.
raoufff zegt
Blijft een foute trouwstoet auto.
tjaam zegt
Ik kan me voorstellen dat het voor berijders met een “afstand tot de automarkt” zo’n getransplanteerd Renault torretje niet uitmaakt zolang er maar een ster is om me te pronken. Mercedes ziet denk ik nu ook dat de glans van hun ster ook erg aan inflatie onderhevig is.
Ik woon naast een wijk waar Merceds-Benz erg populair; is er rijden daar veel B-klasse (rood-wit met zwaailicht…) en erg veel A-klasse, AMG look-a-likes;-)
karhengst zegt
“Specsheet + Video” zou de lading beter dekken. Jammer niks te lezen over weg- en stuurgedrag en hoe een wagen als deze zich bijvoorbeeld verhoudt tot de 2-Serie sedan of A3 limousine.
Persoonlijk vind ik dit het meest overbodige model wat MB heeft. De CLA is de compacte sedan in dit segment. De sedan oogt noch rijdt sportief en biedt bovendien dus niet het praktische van de CLA station, of de GLA / GLB. En voor de bejaarden is er ook nog altijd de B-Klasse.
atrak zegt
Grove fout in de tekst. De diesels zijn helaas al een tijd niet meer leverbaar.
Johanneke zegt
Als je hier 1 op 15 mee rijdt kan je echt niet autorijden. Ja als je zoals de gemiddelde persoon niet verder dan 10 meter voor je kijkt en van stoplicht naar stoplicht remt.
Net nog achter een crossover. Al het extra overzicht door de ‘hoge’ zit werd gebruikt om weg te rijden bij het stoplicht, om vervolgens te remmen in de bocht. Een bocht die vrijwel direct na de stopstreep begon.
mc96 zegt
Begrijp je opmerking niet. Als je niet ver voor je uit kijkt moet je vaker remmen en daarna weer optrekken. Dat verhoogt dus het verbruik. Ergo mensen die het lukt om 1 op 15 te rijden zijn dus juist eerder weggebruikers die goed kijken en anticiperen (en niet sportief rijden 😀).
Johanneke zegt
Hier moet je toch wel 1 op 18 mee kunnen halen.
renskuhh zegt
In mijn ogen overduidelijk de beste in zijn klasse. Een mooie introductie tot het merk.
marcus zegt
Mercedes heeft dus wel vliegtuigen (en helicopters) gebouwd Wouter. De ster van Mercedes staat zelfs voor de drie disciplines; over land, door de zee en door de lucht.
Het is de luchtvaart afdeling van Mercedes die uiteindelijk Fokker de nek omgedraaid heeft. Schremp heette de toenmalige topman geloof ik, die hield van kostenbesparing. De luchtvaart afdeling van Mercedes is opgegaan in Airbus en verzelfstandigd.