De meerderheid van de partijen vindt dat het toch een beetje te gortig wordt met die brandstofprijzen.
Als het je nog niet was opgevallen: de brandstofprijzen zijn op dit moment aan de hoge kant. Dat is voor niemand leuk, maar voor sommige mensen is het écht vervelend. Zoals we vanochtend schreven komen er namelijk behoorlijk wat mensen financieel in de knel door de dure brandstof. En dan moet de accijnsverhoging nog komen…
Deze accijnsverhoging (de tweede) staat gepland voor 1 januari en dit betekent dat een liter benzine nog eens 21 cent duurder wordt. Voor diesel staat een prijsverhoging met 13,5 cent te wachten. Geen vrolijk vooruitzicht voor mensen die nu al krap bij kas zitten.
Gelukkig bestaat er nog een kans dat de accijnsverhoging niet doorgaat. Sterker nog: een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat een puik plan. Daar is nog niet over gestemd, maar dit blijkt uit een peiling van RTL Nieuws.
Uit een rondvraag blijkt dat de VVD, PVV, SP, BBB, Forum, Denk, Fractie Den Haan, BVNL en JA21 allemaal tegen de accijnsverhoging zijn. “Deze prijzen zijn totaal onacceptabel,” aldus de heer Wilders. “Mensen gebruiken de auto niet alleen voor het plezier, maar zijn er ook van afhankelijk”.
Als de accijnsverhoging geschrapt wordt betekent dit natuurlijk wel dat de overheid een hoop geld misloopt. Het zou gaan om een bedrag van zo’n €1,2 miljard. Dat moet ergens vandaan komen. Maar dat is volgens Sofie Hermans van de VVD geen probleem: er ligt nog geld op plank bij het Nationaal Groeifonds.
Als het goed is zullen we woensdag en donderdag meer te horen krijgen over het wel of niet doorgaan van de accijnsverhoging. Dat zijn namelijk de woensdag en donderdag ná de derde dinsdag van september, wat betekent: Algemene Beschouwingen.
Johanneke zegt
Ding is eh, is de belasting op brandstof niet voor een deel procentueel? Dus nu de brandstof duur is, pakken ze toch sowieso meer geld dan toen we tijdens coroni voor 1.30 ofzo konden tanken.
Robert zegt
Nee, alleen de btw is procentueel. De accijns is fixed, met “in principe” elk jaar een correctie wegens de inflatie.
V8Vantage zegt
Er zit toch ook nog 28 miljard of zo iets in de milieu-pot? De contradictie is dat de mensen dan naar hun werk kunnen blijven gaan. En daardoor misschien wel eens wat centen over houden om de wasmachine, koelkast of CV te vervangen voor een zuiniger exemplaar. Misschien zelfs het huis isoleren, als er geen vleermuizen de spouwmuur zitten. En heel misschien zelfs geld overhouden voor wat gezonder eten , de mogelijkheid krijgen wat aan de eigen gezondheid te doen en daardoor minder druk leggen op de zorg. Dan blijft daar ook wat geld over en kunnen er weer wat extra kerncentrales gebouwd worden (G3+), windmolens op de noordzee kunnen dan weer weggehaald worden. Zonnepaneel parken afgebroken etc. De jonge generatie die woker ligt omdat hun ouders de aarde ‘verpest’ hebben kunnen weer wat ondersteuning krijgen zodat ze weer een huis kunnen betalen en dan is iedereen weer happy. Ipv de A12 te bezetten kunnen ze gesteund worden in het leren van een vak en dan met die kennis ook andere landen helpen zich te ontwikkelen en zo bepaalde stappen (kolencentrales) over te slaan. De mensen komen daar dan ook op een hoger welvaartsniveau en ja, daar is die, dat zorgt voor minder mensen en dat heeft dan weer voordelen, als je de tijdelijke nadelen dan even buiten beschouwing laat. Kortom, in NL kunnen we alles oplossen voor iedereen!
steephh zegt
@vantagev8 Lol, je wil actief windmolenparken afbreken en zonnepaneelparken weg halen? Waarvoor eigenaren natuurlijk compensatie gaan eisen. Kost geld. En terwijl al sinds enkele jaren subsidieloze windparken gebouwd worden: https://www.nu.nl/economie/6067482/shell-en-eneco-bouwen-subsidieloos-windpark-voor-de-noord-hollandse-kust.html
Om vervolgens gesubsidieerd weer kerncentrales neer te zetten? Want zonder subsidie en garanties van de overheid, gaan die er niet komen zie deze managementsamenvattting van het onderzoek van KPMG: https://open.overheid.nl/documenten/ronl-1b94eccd-4055-4b06-aca5-3c28e7ab7776/pdf
Dat is nog eens kapitaalvernietiging. Wat ik niet begrijp is waarom én én nooit een optie is. Tegenstanders van windmolens en zonnepanelen lijken kerncentrales als het gouden ei van columbus en “the one and only solution” te zien, terwijl we daarmee onze afhankelijkheid van het buitenland alleen maar groter maken: immers kunnen in Nederland geen uranium delven. Los van alle voor- en nadelen, laat staan het draagvlak wat toch nodig is als je verspreid door Nederland toch ruim 30x Borssele moet bouwen.
V8Vantage zegt
Haha. Vind je het geen goed verkiezingsprogramma? De rekenkamer was een beetje druk om de een of andere manier om de cijfertjes door te rekenen. Maar dat maakt tegenwoordig niet meer uit. Mensen stemmen wat ze het ’t beste in de oren klinkt dus het verhaal heb ik al. De stemmen gaan zo ook wel lukken, nu nog alleen een partij oprichten. Yes het is weer verkiezingstijd dus ’t wordt weer ‘smullen’ van de programma’s en ideeën die we over ons uitgestort krijgen.
steephh zegt
@vantagev8 Haha, origineel en leuk bedacht vind ik m iig wel! :D
Maar het niet laten doorrekenen dat is wel een ding tegenwoordig. Wel een stuk makkelijker. Ik denk dat ik ook een partijprogramma ga bedenken. :-)
V8Vantage zegt
Dank :-) Er zit natuurlijk wel een kern van waarheid in ;-)
Er zijn nu eenmaal meerdere problemen binnen Nederland en afhankelijk van wat het ‘beste’ gelezen wordt zie je dit terug in de media. En ik weet zeker dat we nog een keer spijt gaan krijgen van het volplempen van de zee met al die windmolens. Maar dat is natuurlijk een not done uitspraak. Beste, naar mijn idee is wel dat we eenmaal meer focussen op het omgaan met een veranderend klimaat ipv het te voorkomen. Dat kan namelijk niet. Zelf zonder mensen kan dat niet. Kijk ik ontken niet dat de mens daar invloed op heeft. Sterker nog ik denk dat de mens dit proces misschien wel wat versneld heeft. Concreet betekent dit dat we ontwikkelingen naar voren moeten halen en wereldwijd elkaar moeten helpen met o..a. infrastructuur en energie opwekking. Nu bouwen aan kernenergie is daar een onderdeel van. Maar bv minder vlees eten, meer planten / bossen laten groeien en minder kappen is daar een ander onderdeel van. En dan bedoel ik op wereldwijd niveau. Dat gaat ons aardbewoners meer helpen hier langer te kunnen wonen. Tenslotte hoeven we ons geen zorgen te maken over de natuur die zorgt wel voor zichzelf. Maar moeten we ons, als je dat wilt, meer zorgen maken over wat de natuur met de mens doet in de minder ontwikkelde gebieden.
mashell zegt
Hahaha. Er komen verkiezingen aan dus zijn VVD, PVV, SP, BBB, Forum, Denk, Fractie Den Haan, BVNL en JA21 allemaal poeslief voor de kiezers. Maar het gaat om het terugdraaien van een accijnsverlaging, dus de accijns waren dankzij deze partijen al zo hoog. Mag je straks ook niet verbaasd zijn waar deze partijen straks voor stemmen als er na de verkiezingen een begroting rondgebreid moet worden. Accijnsverlaging, geniet er van zolang het kan!
lekkerlinksrijden zegt
Bij Ter Apel kun je wel een beetje bezuinigen, als ze dat een beetje goed doen kan de peut naar 1,50 de ltr
pomoek zegt
@lekkerlinksrijden: je bedoelt natuurlijk het stoppen van die contraproductieve Dublin procedures? Mee eens. Vluchtelingenwerk overigens ook.
pomoek zegt
#slappeknieën. Doe dan wat aan de belastingvrije voet, huursubsidie of de accijns die mensen betalen op hun aardgas. Je weet wel, nog steeds de meest gebruikte brandstof om woningen te verwarmen.
en ook zo opvallend hoe er opeens “potjes” met geld te vinden zijn. Als de verkiezingen er aan komen. Sinterklaas bestaat wel. En ze heeft Sophie. Zolang je maar een auto rijdt met een verbrandingsmotor. Rij je elektrisch of ga je met de trein? Pech gehad. Want dan ben je een milieudrammer. en dan tel je wat de VVD betreft niet mee.
Die 100% elektrische autoverkopen per 2035? Dat komt er niet. Weet ik nu al zeker. Ik ben al blij als we dan nog in de EU zitten.
slickrick zegt
Accijnsverhoging komt zo wie zo. Het is bijna verkiezingstijd dus de politiek houdt u een worst voor , na de verkiezingen trekken ze weer hun eigen plan……zoals altijd
seatleon zegt
Vanochtend hoorde ik op de radio dat de ANWB had uitgezocht dat als de benzineprijzen nog verder zouden stijgen een groot percentage vd mensen zou gaan nadenken over het wel/niet pakken vd auto. Dat leek mij nou eens goed nieuws. Dat we als samenleving gaan nadenken over de vraag of dat ritje, dat vliegticket of die graad extra op thermosstaat het waard is.
Begrijp me niet verkeerd. Ik gun iedereen dat hij naar zijn werk kan, kan eten en zijn huis kan verwarmen. Maar ik denk dat de overheid die mensen beter kan helpen door gerichte steun. dan de benzine een paar cent goedkoper te maken.
flatsix010 zegt
Exact, autobrandstof is helemaal geen grote kostenpost voor de gemiddelde Nederland. Daarbij zag je inderdaad dat afgelopen winter toen de gasprijzen stegen iedereen in eens toch minder gas kon gebruiken.
Typisch gevalletje ‘penny wise, pound foolish’.
shellplc zegt
1 juli is de accijns natuurlijk ook al omhoog gedaan door de overheid met als gevolg lange files aan de pomp toen, en nu nog de stijgende prijzen op de oliemarkt dan krijg je dit natuurlijk.
Stefje zegt
Maak maar duurder. Sinds ik een veelvoud modaal verdien boeien die prijzen niet meer. Maak het maar 3€ de liter. Wel lekker als het rustiger op de wegen wordt. Egoïstisch, I know.