Nooit eerder waren de winterbanden zo in trek, maar ondertussen neemt het aantal ongevallen op de Nederlandse autosnelwegen nog steeds toe. Dit komt doordat veel mensen niet de juiste banden in het juiste jaargetijde gebruiken, volgens een woordvoerder van de Verzekeraars Hulpdienst (VHD).
Volgens de ongevallenanalyse van de VHD zal het aantal ongevallen dit jaar op ruim 35.000 uitkomen. Vorig jaar waren dit 33.207 ongevallen en het jaar daarvoor 31.950. Een duidelijke stijging dus, die volgens de VHD dus vooral wordt veroorzaakt door verkeerd gebruik van de autobanden.
Ik heb het niet onderzocht, maar zet persoonlijk toch vraagtekens bij deze conclusie. Is het niet gewoon steeds drukker geworden op de weg? Een simpele redenering zou dan zijn: meer verkeer = meer ongelukken. Natuurlijk zal het een berg schelen wanneer iedereen op de juiste banden rijdt, maar is dat werkelijk de kern van het probleem? (via: nu.nl)
Citrofiel zegt
Ik geef Dennis gelijk… Wat een onzin.
jasper zegt
ge moet wel de juiste banden kiezen he!
Robin zegt
Ik merk geen duidelijk verschil in drukte tussen 2004, 2005 of 2006 hoor…
Ik neem aan dat de onderzoekers daar zelf wel op waren gekomen, mocht dit zo zijn geweest.
Wellicht vergissen mensen zich in de banden omdat het minder hard en veel later gaat vriezen, ze rijden dus eigenlijk al een tijdje op de foute banden voordat deze hun nut kunnen bewijzen.
relax zegt
Is het gevaarlijk om te rijden op winterbanden in november en december terwijl de temperatuur nog ver boven de 7 graden is? Word je remweg dan juist langer bijvoorbeeld?
Kevski-Style zegt
Over het algemeen is 7 graden het punt waarop winterbanden en zomerbanden gelijk presteren. gevaarlijk is het niet, maar je remweg kan langer zijn. met nadruk op kan, aangezien dat per band verschilt.
Ik weet niet of dit interessant is voor een aantal mensen hier, maar ik heb hier een stukje over geschreven. ik kan hier de link wel plaatsen.
Voor wat betreft dit stukje: Het lijkt me onwaarschijnlijk dat dit door de banden komt. Temperaturen worden steeds hoger en dus worden winterbanden steeds minder nodig in feite. Ik denk dat het dan ook meer komt door het steeds minder afstand houden, en met name het steeds gehaaster leven. Daar zullen de juiste banden niks aan veranderen….
Rick dos zegt
Het kwam toch door die leasesletten?!
http://www.autoblog.nl/archive/2006/10/30/leaseautos-rijden-meer-schade ;)
Kevski-Style zegt
Het stukje gaat overigens niet om het feit dat er meer ongelukken te wijten zijn aan autobanden, maar wat dieper gaande info over banden en velgen. Als ik de link hier moet posten moeten jullie het maar zeggen….
Mark zegt
Arme winterbandenfabrikanten. Sinds deze week komt er schot in de zaak voor het nut van die dingen. Word kouder, moet alleen wel nog glad worden. Anders zijn zomerbanden gewoon nog in hun voordeel, getuige de test van Autoweek. Ze maken hier handig gebruik van wetgeving in buitenland. Gewoon lekker iedereen in de herfst het nut van winterbanden aansmeren. Dan rijdt iedereen lekker met meer slijtage, zijn ze sneller op, kunnen ze weer aan je verdienen..
Tjaard zegt
Dat vind ik dus harde onzin. Ik hoorde op de radio ook een andere uitleg van de relatie tussen de toename van het aantal ongelukken en banden.
Namelijk, dat jongeren nonchalant omgaan met de kwaliteit van hun banden. Goedkope rubbers, veel te lage spanning en natuurlijk veeel te weinig profiel. Ze zeiden: Hoe ouder de eigenaar van de auto, hoe beter de banden.
En over seizoenrubbers in Nederland:
Er stond een test in de Autoweek van een paar week terug. Alleen op sneeuw&ijs was de winterband duidelijk beter. Op droog wegdek, zelfs onder nul, en op nat wegdek, was de zomerband altijd beter!! (veiliger)
Hij had wat meer geluid in de metingen, dat wel.
Dus, nederlanders… Ligt er sneeuw, schroef je winterslofjes eronder, regent het, rijdt dan gewoon op je goeie zomerrubbers!!
Robin zegt
jow jow Kevski Style, post de link eens:)
frkoi zegt
Ik heb een aantal jaren bij een schadebedrijf gewerkt, en vaak waren de auto’s die binnen gebracht werden voorzien van banden die meer de naam slick konden gebruiken. Ik denk dat de oorzaken meer zijn: slecht oderhoud aan banden, remmen en vooral schokbrekers. Ook banden zijn niet meer wat ze geweest, heb afgelopen anderhalf jaar 3 kapotte banden gehad, die steeds in de binnenwang scheurden, het waren in dat geval 3 maal dunlop. Ik denk dat de prijzenoorlog die overal is , mede door de dure Euro, olie en andere grondstoffen, allerlei kwaliteitscontroles en productieprocessen er voor zorgen dat fabrikanten in alle snijden, om de winsten maar hoog te houden, ik weet niet hoe jullie het allen vinden, maar veel artikelen die het vroeger jaren volhouden, zijn vaak al (gelukkig) nog binnen de garantie termijn defect, maar dat geeft wel te denken.
ruben zegt
ik denk dat veel mensen het gewoon niet nodig vinden om andere banden te nemen. zo ‘besparing’ op je banden kan achter af nog eens slecht aflopen.
relax zegt
@ Kevski Style: kom maar op met die link, ik wil wel wat extra info.
maartenunplugged zegt
ik rijd nu alweer een maandje ofzow op nieuwe goodyear winterbanden tegenover bijna nieuwe nan kang zomerbanden (ja vraag maar niet, die zaten er al onder toen ik hem kocht). En wat een verschil! Ondanks de temperaturen veel meer grip (ondanks smallere band).
Kortom, die nan kangs zijn wel de platste banden in die maat, maar zodra ze af zijn ga ik echtwel weer voor een merk. Zelfs de kumho op mijn vorige auto kleefden veel beter aan het wegdek.
Kevski-Style zegt
De link:
http://www.4yourcar.nl/forum/viewtopic.php?t=36
JANUS zegt
Ja hoor. Ik ben om !!
De winterbanden liggen eronder !
alfarobbert zegt
Ik geloof niet zo in winterbanden.Typisch weer iets wat mensen elkaar wijsmaken.In sneeuwrijke gebieden zullen ze zeker nut hebben,maar in ons platte,sneeuwarme landje?Nee,volgens mij is goed profiel,de juiste spanning en aangepaste snelheid bij slecht weer veel belangrijker.Hoef je ook niet van die lelijke zwarte velgen op je kar te leggen.
Arie Horst zegt
Eind 2006 heeft Autoweek een test laten zien over winterbanden.
Wanneer er geen sneeuw of ijs ligt zijn zomerbanden altijd beter wat betreft remweg/uitbreken etc.
Hogere aansprakelijkheid bij gebruik van winterbanden zou daarom bij het rijden zonder dat er sneeuw/ijzel ligt zou moeten gelden voor winterbanden-gebruikers.
In deze omstandigheden is de wegligging met zomerbanden beter.
Voor de bandenhandel is een winterband natuurlijk geweldig.