Max is geen fan van de Netflix-serie Drive to Survive.
Als je een Hollywood-film zit te kijken, zoals Rush of Ford v. Ferrari, weet je waar je aan toe bent: het verhaal is in hoge mate gedramatiseerd. Er zit een kern van waarheid in, maar dat was het dan ook wel. Is dat erg? Niet echt, want je verwacht niet anders van een speelfilm. Als je geïnteresseerd bent in het echte verhaal kun je beter een goede documentaire gaan kijken.
Documentaires
Of toch niet? Bij documentaires is de verleiding namelijk ook erg groot om het allemaal net wat dramatischer te maken dan het in werkelijkheid was. In het geval van een docu over bijvoorbeeld Le Mans ’66 zijn de hoofdrolspelers niet meer in ons midden om te vertellen hoe het er nu écht aan toe ging. Bij de Netflix-serie Drive to Survive is dat een ander verhaal: daar worden hele recente gebeurtenissen in beeld gebracht.
Max Verstappen
Dat betekent ook dat we kunnen verifiëren in hoeverre zaken gedramatiseerd zijn. Bij Max Verstappen bijvoorbeeld. Godzijdank is Max niet politiek correct en neemt hij over dit onderwerp geen blad voor de mond. In een interview met Edwin Evers komt de serie ter sprake. Al snel wordt duidelijk dat Verstappen geen fan is.
Fake
Hij geeft aan dat er “best wel veel gefaked is.” Hij zag bijvoorbeeld uitspraken die hij in Oostenrijk had gedaan opeens bij een andere Grand Prix voorbijkomen. Max vind het niet kunnen en noemt het sensatiezoekerij. Het hele interview is hieronder te zien. Als je alleen geïnteresseerd bent in Max Verstappen die Drive to Survive fileert kun je doorspoelen naar 2:12.
Standpunt
Het standpunt van Max Verstappen met betrekking tot Drive to Survive is dus duidelijk. Het is in ieder geval begrijpelijk dat hij niet van zulke zaken gediend is, aangezien het over hem zelf gaat. Maar maakt het uiteindelijk voor de kijker veel uit? Zegt u het maar! Heeft Max een punt of is dit gewoon hoe het werkt bij een docuserie en moeten we daar niet te zwaar aan tillen?
gregorius zegt
Het is simpelweg verpakte reclame voor de F1 en zo moet je het ook zien. Hoe men het verkoopt: ach, wat maakt t nou uit.
Voor bijvoorbeeld Amerikanen is het niet te begrijpen dat wij Europeanen voor 1,5 uur naar Auto’s kunnen kijken die niet inhalen. En naar een voetbalwedstrijd waarbij een 0-0 uitslag spannend kon zijn. Of bijvoorbeeld wielrennen; moet je geeneens mee beginnen.
Deze Amerikaan is alleen maar geïnteresseerd in hoogtepunten; en als het mogelijk is op goed geplande momenten. In de tussentijd is er reclame.
Zonder daarvoor bewijs te hebben, heb ik het gevoel dat de jeugd van tegenwoordig eerder richting de Amerikaan van hierboven gaat, dan naar de wielrenkijker. Ik vind het jammer.
Maar goed, F1 bestaat omdat er bedrijven zijn die er geld in pompen. De inkomsten zijn voor het grootste gedeelte reclame en een kleiner gedeelte toeschouwers. Dus tja, Drive-to-Survive vraag of je even wil springen; dan moet Max alleen maar vragen: hoe hoog?
bernoulli zegt
Grappig eigenlijk. Amerikanen kunnen dan wel weer kijken naar American Football of Baseball, waar na elke 10 seconden actie het spel weer een paar minuten stil ligt. :)
Amerikanen houden vooral van sporten die ze zelf verzonnen hebben. En dan hun eigen kampioenschap World Series noemen. Weten ze zeker dat ze de beste ter wereld zijn.
gregorius zegt
American Football is juist een voorbeeld van veel climaxen met een hoop rust ertussen. Elke keer als ze het proberen, beukt iedereen tegen elkaar in 10 seconden.
Baseball is de saaiere; maar ook daar: elke slag kan een homerun zijn. Elke slag kan een dubbelspel opleveren en elke gooi kan een strike zijn van 100 mijl.
F1 is het punt van te weinig climaxen: ja, elk moment kan er iemand crashen, maar het punt is om niet te crashen.
En je kan zeggen: elk moment kan er iemand iemand anders inhalen, maar dat is dus ook niet zo: de meeste coureurs blijven netjes 1,5 sec weg van de voorganger, ook als ze misschien net iets sneller zijn; pas als ze merken dat ze echt sneller zijn, dan gaan ze proberen in te halen.
brammetjedeb zegt
@gregorius: toch al een paar prachtige races gezien. En hopelijk wordt de dominantie van Mercedes doorbroken en het veld dichter bij elkaar gezet, kan het gewoon een zeer aantrekkelijke motorsport worden!
mashell zegt
Er is zo veel fake. Vrijwel alle TV series, films, allemaal fake. Formule 1 is fake, ze gaan nergens naar toe, ze rijden gewoon rondjes. Dat doen ze op een aantal circuits en dan wordt Hamilton kampioen. Dat noemen ze een kampioenschap maar het is hartstikke fake. Dat zou Max inmiddels wel door mogen hebben. En het jaar er op gaat het weer van voren af aan, gaat nergens om… Soms denk ik wel eens dat alleen Sinterklaas nog echt is.
JamesBond007 zegt
Zolang Sinterklaas voor mijn neus staat en niet alleen maar digitaal op een iPad is te zien, is Sinterklaas echter dan egt
marinepower zegt
@mashell: er schijnen zelfs Fake Taxi’s te bestaan.
mcshine zegt
Soms mag Max iets eerder denken aan het belang van de sport versus je eigen drang om je ongezouten mening te geven…. maar hey, dat moet ie zelf nog leren.
jasbelle zegt
@mcshine: Als mensen alleen zo zouden denken dat wordt het al snel een saaie boel!
Van mij mogen er juist meer mensen in de F1 komen die durven hun ongezouten mening te geven
mcshine zegt
@jasbelle: tis geen kwestie van durven.. Hollanders denken vaak van wel. Het is weten wanneer je mening wat toevoegt aan de wereld.
marc94 zegt
@mcshine: wat is dat voor correct conformisme? je mening hoeft helemaal niks toe te voegen, daarom hebben we vrijheid van meningsuiting hier.
mcshine zegt
@marc94: dat is niet de reden waarom er vrijheid van meningsuiting is. En gelukkig is dat laatste er, anders hadden we nooit geweten wat Lange Frans van de Haagse politiek vindt….
krankjorem zegt
@mcshine: ?
giel zegt
Waarom zou je mening wat moeten toevoegen aan de wereld? Als iemand iets vraagt kan je eerlijk antwoord geven. Veel mensen doen dat niet (of durven dat niet dus) omdat men bang is hun eigen glazen in te gooien omdat het geven van een eerlijke mening ongewenste consequenties zou kunnen hebben. Ik vind het goed dat sommige mensen zich daar niets van aantrekken en hun mening durven te geven. Als iedereen maar veilige antwoorden geeft, dan wordt alles pas saai en fake.
mcshine zegt
@giel: waarom zou je inderdaad rekening moeten houden met anderen……..
Dutchdriftking zegt
Tja, er zal wel eens wat geknipt en geplakt worden, toch vind ik de docu erg leuk. En de reguliere F1 volg ik natuurlijk ook dus vergelijken is goed te doen. Het is wat spannender gemaakt, maar ik heb toch het idee dat het best realistisch is. Weet iemand of seizoen 2020 ook door Netflix gecoverd is, of gooide Covid roet in het eten?
peugpower1000cc zegt
Er is wel gefilmd bij de vorige races
w0o0dy zegt
What’s next? Deep faken van de hele serie op basis van wat gedigitaliseerde fragmenten?
Ik vind dat je best wat mag knippen omdat daardoor het gevoel bij een gesprek dan beter uit de verf komt en het korter is. Maar teksten uit een ander weekend gebruiken om een alternatieve werkelijkheid te creëren gast te ver.
MaartenD zegt
Laten we gewoon eerlijk zijn. Max is een geweldige coureur maar ook een zuurpruimpje en nou niet de meest mediagenieke en charismatische persoonlijkheid in het paddock.
karhengst zegt
Je vraagt je inderdaad af of hij het spelletje niet snapt, of gewoonweg niet wil snappen. Ik heb enorm veel respect voor z’n rijvaardigheid maar hij lijkt in z’n eigen bubbel te leven terwijl hij eigenlijk onderdeel is van een gigantisch mediacircus waar de show, marketing en pegels voorop staan en zijn prestaties slechts een middel zijn, geen doel.