We balen nog altijd dat dit speeltje niet in productie is genomen.
Het voordeel van verschillende disciplines beoefenen, is het kunnen combineren van vaardigheden. Suzuki weet precies hoe ze haar diverse producten bij elkaar in de blender moet gooien. Althans, vandaag de dag is ze op dat gebied misschien de weg een beetje kwijt, maar bijna twee jaar geleden was er nog ruimte voor dergelijke onzin.
Het speelse gedrag bereikt in 1999 een hoogtepunt, als Suzuki de overtreffende trap presenteert van de motor die op dat moment gezien wordt als de snelste tweewieler op aarde. Honda’s Super Blackbird wordt vrijwel letterlijk opgegeten door de Suzuki GSX-R1300R Hayabusa (Japans voor slechtvalk, de vogel die merels oppeuzelt). De GSX-R1300R kan op twee wielen vrij gemakkelijk snelheden bereiken van boven de 300 km/u, maar dankzij tegenstand en luidkeels geklaag van eeuwig zeurende politici wordt er al gauw een limiet gezet op 300 km/u.
De Hayabusa en het daarbij behorende motorblok drukken vrijwel direct hun stempel op enthousiastelingen wereldwijd. Terwijl talloze zeldzaam gestoorde figuren het 175 pk sterke 1,3-liter blok in een grote verscheidenheid aan bolides beginnen te schroeven, heeft Suzuki zelf ook de nodige plannen met de viercilinder.
Een van die plannen komt al gauw ter wereld. In 2002 onthult Suzuki in Tokyo de Hayabusa Sport Concept. Het studiemodel is in feite niets meer dan een potentiële straatversie van Suzuki’s minstens zo krankzinnige Formula Hayabusa, een bijzonder lichte, wendbare raceauto met het blok van de gelijknamige productiemotor.
Wat door Suzuki wordt bestempeld als de “ultieme lichtgewicht sportauto”, gaat (zoals gepland) uiteindeijk nooit in productie. Het blijft bij een enkel, uniek studiemodel. Zonde, want in werkelijkheid was er buitengewoon veel potentieel om een fenomenale sportauto te maken. Uiteraard is dit voor een groot deel te danken aan het pittige motorblok, maar de rest van de auto was minstens zo indrukwekkend. De Hayabusa Sport Concept is uitzonderlijk compact. De auto is nog geen 3,8 meter lang en is daarbij slechts 1,1 meter hoog. De ingenieurs hebben de auto daarnaast dusdanig aerodynamische vormen gegeven, dat deze als op rails moet rijden. In zekere zin geniet de bolide zelfs van ground effect, een slimme techniek om de auto aan de grond te laten plakken, die in de jaren ’70 aan populariteit won in de Formule 1.
We schrijven er in de alinea hierboven al over, maar afgezien van het motorblok en het ontwerp van de auto, is de auto tevens enorm licht. In werkelijkheid weegt de Hayabusa Sport Concept slechts 550 kg en heeft hij een gewichtsverdeling van 50:50. Suzuki heeft het lage gewicht van de auto weten te realiseren door het lichaam te maken van kunstof dat versterkt is met koolstofvezel. Het motorblok hangt in een aluminium frame, met hier en daar een verdwaalde stalen buis.
Ergens is het hartstikke vervelend dat Suzuki nooit de moed heeft gehad deze krankzinnige sportauto in productie heeft genomen. Immers, we zien ze dergelijke grappen tegenwoordig niet meer gauw uithalen. Aan de andere kant, waarschijnlijk was de bolide alleen in de handen van extreem vaardige coureurs iets waard geweest. Nee, wacht, dat maakt hem nu juist aantrekkelijker.
tjorque zegt
Oh kijk een hayabusa die ik niet afzichtelijk vind!!
Niet dat ik dit mooi vind, maar de motorfiets vind ik ?
Dit met nog een turbootje er op zou nog waanzinniger zijn! En dan wordt ik helemaal hebberig!
NLBUURMAN zegt
@tjorque: een turbo op een motorfietsblok heeft vrij weinig toegevoegde waarde; kijk maar eens naar de Honda CX-turbo serie… in dit toerenbereik is het veel minder zinvol
markietwo zegt
@NLBUURMAN: er rijden Hayabusa’s rond met met turbo’s waarvan het vermogen tussen de 325 en 560 pk liggen. Dus denk dat zo’n turbo dus weldegelijk effect heeft op dit blok. De gebroeders Coronel reden in hun Dakar buggy’s ook met een turbo geblazen Hayabusa blok.
e36thuglife zegt
Coño swa…
Hayabusa’s zijn voor Anti’s!
coffeecup zegt
Mooi stukje journalistiek door Google Translate? Body=lichaam?
peug206 zegt
@coffeecup: leenwoord?
Gulli zegt
@peug206: nee
welkom101 zegt
@peug206: lichaam is geen Engels woord
potver7 zegt
Ultiem trackday speeltje
ghost zegt
Ze hebben de front van een Panoz Esperante genomen?
mopar70 zegt
Ik zie een verband. Eerder de driewieler met motorblok en nu dit. Googelen voor een nieuw artikel.. Maakt niet uit, ook dit lees ik.
jeffreyderuiter zegt
Zonde dat dit niet in productie gaat. Het zeiaanzicht is geweldig
mopar70 zegt
@jeffreyderuiter: Zeiaanzicht. Really?
stephane8200 zegt
@mopar70: dat ging over het aanzicht wat door de schrijver benoemd werd: ‘zei-aanzicht’. Dat wordt dan gemeten met de ‘pijlstok’.
Gulli zegt
@mopar70: kei-cars hebben een zei-aanzicht
rolov zegt
Ik heb een keer een super 7 gezien met een busa blok. Die jankte flink .
KEV9 zegt
Er is geen begrenzer enkel de teller gaat niet verder dan 300km/u
SimonMc zegt
@soulmaster: Had ik inderdaad ook horen zeggen.
phaeton zegt
@soulmaster: Is dat sindsdien niet bij alle motoren?
KEV9 zegt
@phaeton: enkel bij die, die de 300km/u grens kunnen doorbreken, de BMW rijdt soepeltjes 330/335km/u op de gps waar de teller dan 000 aangeeft. De 4-pitter Ducati gaat zelfs nog iets sneller.
kees66 zegt
Als ik die laatste foto zo zie passen er alleen kleine Japannertjes van 1.65m is…
pomoek zegt
Prachtig minimalistisch interieur. Dat zie je ook niet veel meer.
ramshoek zegt
De schakelpook is netjes voorzien van het schakelschema. Leuk !
Kan zo niet zien waar de ‘R’ zit.
Dizono zegt
@ramshoek: Ik denk niet dat er een achteruit op zit, hoogstens met een knop om bv de startmotor achteruit te laten draaien. Gezien het 1N23456-schema is de sequentiele bak van de Busa rechtstreeks overgenomen in de concept.
nikilaudaferrari zegt
Er zitten wel ventilatieroosters in het interieur! Wat een luxe :-)
JanJansen zegt
Daar hebben we de 50:50 gewichtsverdeling weer. Wat een hardnekkige mythe is dat.
De best rijdende auto’s hebben allemaal rond de 42:58.
Een lijstje:
Porsche 911 40/60
McLaren F1 41/59
Lotus Esprit 42/58
Lamborghini Gallardo 42/58
Ford GT 43/57
Deze gewichtsverdeling heeft 2 voordelen.
1) Tijdens acceleratie wil je meer gewicht op de achterwielen voor meer tractie.
2) Bij remmen heb je gewichtsverplaatsing naar voren. Deze 40/60 gewichtsverdeling zorgt dat de rembalans weer meer naar achteren wordt verplaatst. Nu werken opeens alle wielen mee met remmen ipv alleen de voorwielen. Dat is een van de redenen waarom een 911 zo hard kan remmen: de achterwielen doen ook mee.