Meer dan 1000 pk of meer dan 800 km range, de specs van de Lucid Air Dream Edition zijn interessant genoeg om een rijtest te waarborgen.
Een echte Tesla killer
We worden zo vaak bestookt met deze term dat we die niet echt meer serieus nemen. Echter, de naam Peter Rawlinson zou je wat kunnen zeggen. Het is de man die verantwoordelijk als Chief Engineer was voor de ontwikkeling van de Tesla Model S. Daarvoor werkte hij onder meer bij Jaguar en Lotus Cars en heeft zodoende meer dan 30 jaar ervaring in de autosector. Sinds 2013 werkt Peter Rawlinson bij Lucid, hij bekleedt nu zowel de rol van CEO als CTO.
In zekere zin zou je kunnen bedenken dat Peter na het kunstje met de Model S nu een nog betere EV wil bouwen. En dat klopt, dus dat is op zich heel erg interessant, vandaar dat we de Lucid Air lospeuterden voor een rijtest.
LEAP
Het recept voor een goede elektrische auto lijkt niet heel erg ingewikkeld: elektromotoren zijn zo in te kopen en het liefst koppel je ze aan een beetje grote batterij. Zodra je in de wereld van de software van batterij management systemen (BMS) komt wordt het al ingewikkelder, maar ook elders is er nog veel winst te halen.
Vandaar dat Lucid LEAP bedacht, het Lucid Electric Advanced Platform. Het platform zet in op maximale efficiency, minimaal gewicht en omvang. Zo levert iedere elektromotor tot 670 pk en weegt slechts 74 kg.
Accu, range en laden Lucid Air
Waar normale EV’s een accu hebben die op 400 volt opereert, doet Lucid dit (net als Porsche en KIA/Hyundai) anders. Dankzij een spanning van 900 volt moet de accu van de Air sneller kunnen laden en ontladen. En met ontladen worden de pk’s en Nm’s gegenereerd waar wij petrolheads zo van houden.
Eerst even terug naar het snelladen: volgens opgave van Lucid moet de Air Performance tot 300 kW kunnen snelladen aan een geschikte paal. In theorie komt er in 15 minuten 400 kilometer aan range bij. We hebben (helaas) niet uitgebreid kunnen testen, maar aan een 300 kW paal bij Fastned kwam de Lucid Air nog niet eens tot de helft van deze snelheid. Om tot een optimale performance te komen, moet de accu precies leeg genoeg zijn, de paal er zin in hebben en de accu op de juiste temperatuur zijn, maar toch viel het tegen om slechts 125 kW laadsnelheid te zien.
Thuisladen gaat via drie fases tot 22 kW en de Lucid Air Dream Edition kan via V2L ook nog 10kW leveren aan andere EV’s.
Dan de hamvraag: hoe ver kan je op één accu halen? Met de 118 kWh grote accu (2x een Model 3) haalt de Lucid Air Dream Edition Performance van de rijtest tot 799 km in de WLTP cyclus. Dat geeft al weinig reden tot laadstress en er is zelfs een Lucid Air die 883km haalt tijdens de verbruikscyclus.
De theoretische range is indrukwekkend en de praktijkrange is dat ook: meer dan 500 km tussen laadstops moet tot de mogelijkheden behoren. Als Lucid de snellaadsnelheden waar weet te maken bij verschillende palen, dan wordt het nog wel eens wat met de elektrische auto.
Prestaties Lucid Air
Voordat ik jullie gek ga maken met de specificaties van de monsterlijke Performance, eerst even aandacht voor de iets “normalere” Airs. Dat normalere tussen aanhalingstekens gaat, heeft ook een reden. De instapper bij Lucid wordt de Air Pure, maar die heeft al 480 pk en sprint in een dikke vier tellen naar de 100.
Daarna wordt het alleen maar gekker met de Air Touring met 620 pk, de Air Grand Touring met 800 pk en de 933 pk sterke Air Dream Edition Range.
De Tesla Model S Plaid leek het summum, maar (uiteraard) gaat de Lucid Air Dream Edition Performance er overheen. Het vermogen is 1.111 pk en het maximumkoppel 1.390 Nm. De topsnelheid probeerden we niet uit tijdens de test, Lucid geeft 270 km/u op. Gezien de sprintcapaciteiten geloven we direct dat de Lucid Air Dream Edition Performance dat moet halen. De sprint naar de 100 is ziekmakend snel: 2,7s. Op een niet helemaal schone weg haalde de Lucid Air de 0-100 in 3.07s. Enerzijds een grote afwijking, maar de Air Performance is echt snel. Met een paar tussensprints tover je je lunch zo weer terug, vooral voor je passagiers kan je maar beter iets rustiger rijden.
Meer een limousine dan een sportsedan
Gezien het vermogen en de prestaties had Lucid een Panamera- of M5-killer kunnen bouwen, maar ze zijn de andere kant op gegaan. Snel is de Air absoluut, maar het weggedrag is in alle standen wat braaf. De enige attractie is dat bij het ruiger bochtenwerk er zowel wielspin op het binnenste achterwiel als het binnenste voorwiel ontstaat. Het is een teken van hoeveel koppel de Air Performance richting het asfalt kan sturen.
De Lucid Air Dream Edition Performance die je met het gas kan sturen, zoals je dat wel kan bij sportievere BMW’s en ook bij de Model S Plaid. Juist met moderne elektronica kunnen autofabrikanten ook een modus creëren waarin de auto wat meer pointy is, zoals ook Max Verstappen zijn F1 auto het liefst heeft. Qua rijden lijkt de Air op een oudere RS6: snel, maar je wordt niet echt betrokken bij het sturen.
Zitten we in de tram?
Sommige elektrische auto’s hebben wat elektrische bijgeluiden, die opvallen omdat de rest van de auto zo stil is. Ook de Lucid Air Dream Edition Performance liet zich tijdens de rijtest van de wat lawaaiige kant zien. De elektromotoren produceerden een hoog fluittoon die niet heel storend, maar wel duidelijk aanwezig is.
Ernstiger is de klacht over de achterbank. Met de bank zelf is niet heel veel mis, maar voetenruimte is er niet. In plaats van de voetengarages die sommige EV’s hebben, loopt de accu van de Lucid Airs met het grootste accupakket helemaal door. Je voeten kunnen dus nergens heen, waardoor je alsnog beroerd zit achterin.
Wel weer briljant zijn de bagageruimtes, inderdaad het zijn er meerdere. De frunk aan de voorkant is de grootste van een EV en herbergt alleen al 280 liter. De achterklep die over de volledige breedte opent geeft toegang tot een bagageruimte van 458 liter.
Prijs en conclusie Lucid Air rijtest
De Lucid Air Dream Edition Performance kost een whopping €222.000. Daar koop je twee Taycans voor, of anderhalve BMW i7 en Tesla Model S Plaid. De Grand Touring komt er vanaf 165 mille, de overige versies hebben nog geen prijskaartje.
De Lucid Air is dus prijzig, erg prijzig. Als EV is die onverslaanbaar, hoewel ik nog wel een beter resultaat met snelladen zou willen zien. Qua limousine schiet de achterbank tekort en voor de liefhebber is het weggedrag wat saai. Voor diegenen die echt hard rechtuitrijden en/of lange afstanden met een EV willen rijden is de Lucid Air een interessante kandidaat. Maar nog steeds erg duur, dat dan weer wel.
Joris24 zegt
“Met de 118 kWh grote accu (2x een Model 3) haalt de Lucid Air Dream Edition Performance van de rijtest tot 799 km in de WLTP cyclus. – De praktijkrange is dat ook: meer dan 500 km tussen laadstops moet tot de mogelijkheden behoren.”. Zeg je nou dat je een theoretisch bereik van praktisch 800 km hebt en in de praktijk 500 km ‘mogelijk moet zijn’? Ik vind dat niet bepaald een soepel verkooppraatje. Of lees ik het verkeerd?
PunicaOase zegt
Prijst zich helemaal uit de markt lijkt me..
560pk zegt
Te duur, in het echt érg lomp, en met een I7 en/of Taican op de markt voor heel veel minder geld: kansloos.
kniesoor zegt
Gezien de aanwezige concurrentie lijkt het me een behoorlijke uitdaging om de Air voor een dergelijke prijs aan de man (m/v/x) te brengen 😳
iphonistvongates zegt
Hoge bouwkosten of hele dure materialen?? Wellicht een combo. Er komt toch ook nog een Bentley Flying Spur EV na de huidige hybrid. Vraag me af wat die gaat kosten in de EU.
CYBRTRK zegt
”De frunk aan de voorkant is de grootste van een EV en herbergt alleen al 280 liter.”
1. Ford F150 Lightning 400L
2. GMC Hummer EV 320L
3. Rivian R1S/R1T 314L
4. En dan komt de Lucid Air met 280L
https://www.myevreview.com/electric-cars-frunk-capacity-comparison-chart
nameel zegt
Meer range betekent vooral ook dat je een keer een heel stuk 130/140, of 150 zelfs (jeetje) kan rijden, of een heel stuk met een aanhanger, of bij -3c, zonder dan ineens alsnog range gezeur te krijgen. Want uiteindelijk ziet bijvoorbeeld een Taycan er beter en sportiever uit, maar als die een heel stuk 150kmu rijden, staan ze een stuk eerder bij een laadpaal dan een slome 100 rijder en is de 100 rijder eerder thuis.
mjpamsterdam zegt
Je hebt absoluut gelijk. Langere afstanden binnen Europa zijn niet efficiënt te doen met elektriciteit. En argumentatie over plannengeloof ik wel. Wil gewoon zo snel mogelijk van Berlijn naar huis.
mashell zegt
Wie zo snel mogelijk van Berlijn naar huis wil neemt natuurlijk het vliegtuig of de trein.
DeWitteCondor zegt
Niet dat ik m kan betalen maar ik had hier best verwachtingen van. Wat een afknapper. Die achterbank is schandalig.
alfaqv zegt
Het model heeft op zich wel wat en ik kan me voorstellen dat er een groep early adopters zijn, met veel geld, die er een gaan bestellen of kopen. Ik zie alleen geen echt USP. Tesla had dat in het begin wel en is daarom zo’n succes geworden.
Ondanks dat het model wel iets van status uitstraalt, blijft het ook daarbij.
Net niet genoeg geld om het helemaal uit te
ontwikkelen waardoor erop termijn een flauwe smaak overblijft.
Jammer want ik zie er graag meer van rijden.
Frankypanky zegt
Gaaaap!
Laat een fabrikant eens met een EV komen met een range van minimaal 450 km, voor een vaste prijs van minder dan 20k.
Dat gespeel met onbetaalbare 1000 pk EV’s kennen we al. Nul innovatie, want wat is de meerwaarde? Juist een zeer betaalbare EV zou veel kunnen doen bij het grote publiek.
mashell zegt
Zijn er überhaupt nog serieuze auto’s voor minder dan 20k? Jan Modaal rijdt 12k km per jaar, dat is 230km per week. Waarom dan een dure range van 450km? Je eisenpakket is nog steeds onrealistisch. Dat is een bekende communicatiestrategie, als je iets niet wilt maar ook geen botterik wilt zijn die nee zegt, dan zeg je ja, maar gevolgd door een niet te vervullen wens.
Frankypanky zegt
Onrealistisch?
Met een Aygo/Up kom je 600 km ver op een volle tank.
En hoe groter het bereik, hoe minder vaak je hoeft te laden.
Jij vergeet ietsje te graag dat niet iedereen een huis met aangebouwde garage heeft…
William zegt
Sympathiek bedrijf en indrukwekkend eerste product, maar….garantie, restwaarde, dealers zijn vraagtekens, net als de vraag of LUCID over drie jaar nog bestaat.
En wie wil er zoveel geld uitgeven voor een lage sedan?
Redrum zegt
Toen ze hem aankondigde, was het de jouwe voor 50K, als ik mij goed herinner….🤔
Fernando zegt
Dat snelladen valt al dik tegen en die achterbank is teleurstellend. Beetje veel geld, doe mij dan maar 2 Taycans
Eduardo Cuvelier zegt
Lucid Air Dream Edition Excitement – Score :
– Nat King Cole : ‘Making Believe You’re Here’
– https://www.youtube.com/watch?v=9tm4zGbatSM