Koningin Elizabeth heeft zevenvoudig F1 wereldkampioen Lewis Hamilton geridderd. De Brit draagt nu de titel Sir.
Stirling Moss, Jackie Stewart, Jack Brabham, Frank Williams. Zomaar een paar legendarische namen die in het verleden zijn geridderd in Engeland. Aan dat rijtje mag Lewis Hamilton zich nu voegen, want koningin Elizabeth heeft de Mercedes-rijder geridderd voor zijn uitzonderlijk resultaten in de Formule 1. Door de coronapandemie dit keer geen ceremonie met enorme poeha. Het ridderen ging virtueel.
Lewis Hamilton geridderd
Voortaan draagt Lewis Hamilton de titel Sir voor zijn voornaam. Iedere jaar selecteert Buckingham Palace een lijstje met mensen die geridderd worden. Dit jaar zijn het er 1.239. Hier in Nederland deelt de Koning ook jaarlijks een Koninklijke onderscheiding uit aan mensen die op een eigen manier hebben bijgedragen aan de maatschappij. In Engeland krijg je echter zo’n kekke titel als je geridderd wordt, bij ons moet je het doen met een lintje.
Het is niet de eerste keer dit jaar dat Hamilton erkenning krijgt voor zijn behaalde resultaten. Eerder dit jaar werd won hij ook al de BBC Sports Personality of the Year. In 2008 kreeg Hamilton bovendien de Order of the British Empire uitgereikt. De geruchten gaan dat er in het verleden discussie was of hij überhaupt wel geridderd zou moeten worden, aldus Autocar. In 2017 werd bekend dat Hamilton voor miljoenen aan belasting ontweek via het Isle of Man schema. Gezeur of niet: we mogen nu gewoon sir Lewis Hamilton zeggen.
viezefreddyw zegt
En de start/finish op Silverstone noemen we tegenwoordig Hamilton Straight. Gedoe allemaal zeg.
mashell zegt
@viezefreddyw: wat is nou het gedoe? Stukken weg vernoemen naar mensen die legendarisch waren in de auto sport doen wij toch ook? Hugenholtzbocht, Coentunnel, Melkertbaan…
SpeedGeek zegt
Wij vernoemen zelfs bochten naar fictieve bosmeneren. Tarzanbocht…
viezefreddyw zegt
@SpeedGeek: Nee nee, dat zie je verkeerd. Die bocht is vernoemd naar een of ander speeltje waar een bepaald geslacht vaak mee speelt. Schijnt…
SpeedGeek zegt
Geen idee waar je het over hebt. Kun je in je eigen woorden het doel en werking van het speeltje uitleggen aan ons als lezers?
okdoei zegt
@SpeedGeek: sluit me hierbij aan. Snap er helemaal niks van wat je nu precies probeert te zeggen viezefreddyw.
Wees eens wat duidelijker.
m550d zegt
@okdoei: ik ben ook heel benieuwd Freddy. Haha.
kareljansen zegt
@viezefreddyw: Ik heb ooit in een zoektocht naar vermaak wel eens een verkeerde afslag genomen op het internet en kan je vertellen dat dit zich beperkt tot 1 geslacht.
kareljansen zegt
@kareljansen: *niet
toniominestrone zegt
@SpeedGeek: Als jij je beetje in de historie van het circuit zou hebben verdiept had je kunnen weten dat het niets met een bos meneer te maken heeft, vroeger lagen op de plek van de huidige Tarzan bocht volkstuintjes, een van de bezitters was een ruig type met het uiterlijk van Tanzania vandaar deze naam.
sportevo zegt
@toniominestrone: en die bezitter wilde zijn volkstuintje niet afstaan. Pas nadat men met hem had afgesproken dat de bocht naar hem zou worden vernoemd.
mcshine zegt
@mashell: kan niet liken in de app, dus vandaar : +1
S zegt
Als je in een Mercedes vooraan kan starten dan is het niet zo moeilijk om een Sir onderscheiding te ontvangen. Kijkt het Koningshuis weleens F1 vraag ik mij dan af? 🤔
mashell zegt
@serg: ik denk het wel en daarom zien ze ook dat Hamilton qua niveau boven de anderen uitsteekt. Hij heeft er ook een grote rol in gehad dat de Mercedes zo goed werd.
boriske zegt
Hij heeft de motor ontwikkeld en ook het chassis?
Wat een brute held is dat zeg.
mashell zegt
Nee, hij heeft ze verteld hoe het moet rijden om er races mee te kunnen winnen.
rutgerg zegt
@serg: je moet toch iets goed doen om in die Mercedes te komen hoor. En dat gel*l van iedereen kan in die auto kampioen worden…. de beste man is gewoon de aller beste coureur van het moment. Los van het feit of je hem als persoon mag of niet kan daar niemand omheen volgens mij.
S zegt
@rutgerg: Hamilton is echt wel een goede coureur. Maar hij steekt niet boven zijn materiaal uit. En Bottas verschalken is niet zo moeilijk kijk maar naar Russel die hem zowat stront reed in de Mercedes. Als je het over coureur heeft die echt alles uit de auto haalde terwijl de Ferrari niet zo heel goed was dan was het Schumacher wel.
jelmer zegt
De kwaliteit van Hamilton is niet alleen zijn snelheid, maar ook zijn consistentie, vermogen om slim te rijden en gebrek aan (echte) fouten. Denk als voorbeeld aan zijn winst in Turkije dit jaar. Een absolute topcourreur, die op de momenten dat het er het meest toe doet levert.
mashell zegt
Bij Hamilton ziet het er vaak erg gemakkelijk uit. Je zou dan kunnen denken dat het gemakkelijk is dankzij de Mercedes. Maar het is iets dat je in de topsport vaak ziet, als iemand echt heel goed is dan ziet het er vaak juist heel gemakkelijk uit. Voor de TV kijker is een strijd zoals Vettel leverde (niet in de minste plaats met zijn eigen zenuwen) om zijn wereldtitels te halen natuurlijk veel leuker.
boriske zegt
Gebrek aan echte fouten is niet zo moeilijk als je wagen zo veel beter is. Max die rijdt constant op of over de limiet. Dat hoeft Hamilton helemaal niet te doen.
negennegenzest zegt
Max is roekeloos en een driftkikker. Daarom gaat het zo vaak fout bij hem.
Lewis is cool en denkt na in de auto, dat kan je van Max niet (vaak) zeggen.
Dat gezeur over Schumi slaat nergens op. Ten eerste is de tijdsgeest helemaal anders. Ten tweede was Schumacher veel onsportiever en roste regelmatig mensen van de baan als hij ze niet kon verslaan. Daar heb ik Hamilton nog niet bewust op kunnen betrappen. Terwijl Michael minstens twee kampioenschappen zo gewonnen heeft.
mpgc zegt
@serg: kijk jij eigenlijk wel eens F1. Word hier zo moe van. Tuurlijk heeft Hamilton al jaren de beste auto, maar dat betekent niet dat hij niets gepresteerd heeft. Hij heeft vanaf zijn eerste seizoen met (Mc Laren) in de F1 geweldig gepresteerd. Er zijn in GB wel sporters die voor minder geridderd zijn.
S zegt
@mpgc: Vanaf wanneer ik kijk. Dat is vanaf 1994. Haha. Ik heb dus al heel wat gezien.
mpgc zegt
@serg: broekie dus, ik heb Lauda de laatste GP van Zandvoort nog zien winnen 😄. Maar even serieus, ik ben zelf niet echt een fan van Hamilton maar als je kijkt naar de sporters die in GB werden , was het juist raar dat Hamilton nog niet eerder aan de beurt was geweest.
kniesoor zegt
Sir . . . klinkt als ‘zeur’. Kan in dit geval geen toeval zijn.
outlook zegt
@amghans: haha
mashell zegt
@amghans: in dat geval is het maar goed dat zijn ouders hem geen Pete genoemd hebben…
MaartenD zegt
@mashell: haha
MaartenD zegt
@amghans: als dat zo is kan het niet lang duren voordat Maxie de titel ook krijgt
Cuprafan123 zegt
Ik dacht exact hetzelfde 😂😂😂
erikhj zegt
Elke vorm van Koninklijke onderscheidingen zeggen me niks. Wat geeft die lui die op basis van voorouders boven de wet te staan het recht medailles uit te reiken?
Maar ja, “het volk” vindt het koningshuis leuk ookal heeft onze koning dit jaar een wat lagere rating van zijn “onderdanen”.
kniesoor zegt
@erikhj: Gewoon zelf hard werken joh, hoef je niet afgunstig te zijn tov lieden, die het op basis van afkomst komt aanwaaien. Succes ! 🙂
erikhj zegt
@amghans: Ik ben zelf welvarend door hard werken. Snap niet waarom je de aanneemt dat ik dat niet doe. Het is verder geen afgunst maar het feit dat ik niet snap dat eeuwenoude obsolete tradities in stand worden gehouden met een totaal gebrek aan transparantie.
quincy zegt
Sinds 1848 staat de koning niet meer boven de wet. De koning heeft nog wel onschendbaarheid, maar de definitie daarvan is complexer dan alleen dat woord. In de afgelopen honderden jaren zijn er ook wetten gekomen om de zeggenschap van de koning te combineren met de gekozen volksvertegenwoordiging (denk aan formatie na verkiezingen, waarbij de informateur tegenwoordig de tweede kamer moet informeren).
Desondanks kan ik mij voorstellen dat mensen niet in een monarchie geloven, omdat deze niet gekozen is.
Ik vind het wel iets hebben en geloof juist dat ons koningshuis meer voor ons land betekent en dat we zonder hen slechter zouden af zijn. De koninklijke familie is al decennia lang goed in handel drijven en opent daarmee deuren voor ons als land en onze bedrijven. De schattingen zijn dat ze (in)direct tussen de 3 en 5 miljard per jaar bijdragen aan inkomsten voor of binnen Nederland.
pomoek zegt
Dat laatste getal ken ik, maar is volgens mij volkomen uit de lucht gegrepen.
quincy zegt
Het zal nooit via een berekening direct kunnen worden aangetoond. Maar er zijn redelijk wat mensen en berichten die aangeven dat bij handelsmissies waar het koningshuis mee was, de verdiensten vaak velen malen meer waren dan bij handelsmissies waar zij niet mee waren. Maar dat zal altijd natte vinger werk blijven en echt aan te tonen is het niet.
potver7 zegt
Die onderscheidingen hebben sec genomen toch niks met het koningshuis te maken? Dat zou namelijk betekenen dat in republieken niemand een onderscheiding zou kunnen krijgen… Het tegendeel is echter waar. In Frankrijk en de VS delen ze presidentiële onderscheidingen uit, simpelweg omdat daar toevallig presidenten als staatshoofd zeggen.
Je mag best tegen het koningshuis zijn, maar om daar dan maar willekeurig tegenaan te schoppen als er iets ‘koninklijk’ heet is op z’n zachtst gezegd enorm kortzichtig.
Edge zegt
Je denkt toch hopelijk niet dat Queen Elizabeth samen met haar kinderen en kleinkinderen zelf die lijst van meer dan 1000 mensen samenstelt die een koninklijke onderscheiding krijgen hè?
Het is een koninklijke onderscheiding op basis van historie, maar je wordt in bijna alle gevallen voorgedragen door anderen, vergelijkbaar zoals dat hier ook gaat met de jaarlijkse lintjesregen.
Je moet het dus meer zien als een oude vorm van de Oscars, waarbij Willem Alexander of Queen Elizabeth het beeldje mag overhandigen aan de winnende filmmaker.
Wolfeschlegelsteinhausenbergerdorff zegt
Het gaat niet zozeer om de gever van de onderscheiding, maar vooral om de (prestaties van de) ontvanger. Het is toch hartstikke leuk en eervol om gewaardeerd te worden voor iets wat je gedaan hebt? Of dat nou in de sport, zorg, kunst/cuktuur of vrijwilligerswerk is, dat maakt niet zoveel uit.
Of was jij vroeger ook niet onder de indruk als je een sticker kreeg van de juf als je je veters had gestrikt, of als je de tafel van 3 kon opzeggen?
quincy zegt
In Nederland krijg je ook een titel. Alleen niet om mee aangesproken te worden zoals sir of ingenieur. Maar je kan lid, ridder, groot officier en nog meer van de Orde van Oranje-Nassau worden.
https://www.lintjes.nl/onderscheidingen/orde-van-oranje-nassau
Wolfeschlegelsteinhausenbergerdorff zegt
Ingenieur is een titel die je mag dragen na het afronden van een technische studie op hbo (ing) of wo (ir) niveau. Dat heeft niks met onderscheidingen te maken. Je bedoelt wellicht monseigneur, wat een adellijke of kerkelijke titel is?
En ps: naast de orde van Oranje Nassau, kennen ook nog andere ordes.
mashell zegt
Een ir dien je aan te spreken als weledelgestrenge. Tenminste als je van de etiquette bent of gewoon graag grappig bent.
MaartenD zegt
Lijkt mij niet meer dan terecht. Een levende legende die ook buiten de formule 1 zijn steentje bijdraagt
gregorius zegt
Uhm….
De beste man is een aardige hypocriet:
– Hij doet alsof hij vóór het milieu is, maar hij beoefent een sport die juist een van de slechtste voor het milieu is. an doet Lewis wel alsof hij goed voor het milieu is door te vragen over personenauto’s ook nepleer mogen krijgen en door zijn prive-vliegtuig te verkopen, maar het reist zelf ook gewoon de wereld rond naar zijn huizen over de hele wereld. Hypocriet.
– Over de prive-vliegtuig: gekocht door een off-shore firma die geen belasting betaalt en af en toe ingehuurd door een andere firma van Lewis: kosten voor die firma Lewis, hoef je ook geen belasting over dat gedeelte te betalen = hypocriet.
– Lewis managt ook gewoon zijn beeldrechten in off-shore landjes. Hiervoor zijn al die voetballers in Spanje veroordeeld, maar in de UK en Monaco ‘mag het nog’.
– Lewis woont in Monaco: belasting ontwijken voor de UK; terwijl die hem juist een lintje geven: de man woont al 15 jaar niet meer in jullie land!
– Lewis was de ENIGE die niet in het Demo-event in London wilde rijden; in ZIJN land wat hem een nu Sir wil noemen; geld en beeldrechten.
– Lewis weigert om de een na beste coureur van het veld (want hij is natuurlijk het beste) naast hem in het team te hebben: iets wat MB graag zou willen natuurlijk.
– Lewis zeurt over andere coureurs die niet voor BLM elke race iets willen doen wat Lewis graag zou willen (wat overigens weinig met BLM te maken heeft): dat is niet eerlijk tov de andere coureurs (die zelf zouden moeten mogen bepalen was en hoe ze iets willen doen voor gelijkheid etc). Daarnaast rijden ALLE coureurs in de F1 omdat ze toch net iets gelijker waren dan het gemiddelde kind in hun jeugd. Overigens valt daarnaast nog maar te bewijzen dat afkomst of kleur je kansen in de F1 (als werknemer of coureur) verkleint.
Charles Taycan 4S zegt
Gefeliciteerd Lewis! Terecht verdiend! Gewoon de beste coureur in de beste auto!
kniesoor zegt
Met name dat laatste (in de beste auto), zo meen ik van de kenners begrepen te hebben.
Charles Taycan 4S zegt
@amghans, haha! Jazeker! Klopt! Ik had ook niet anders verwacht met jouw naam.😉👍
Edge zegt
Het feit dat Valtteri Bottas slechts 9 punten voor Verstappen eindigt, terwijl Verstappen een langzamere en minder betrouwbare auto heeft, toont in mijn ogen prima aan hoe absurd goed Lewis Hamilton is en dat het echt niet alleen de auto is.
Wolfeschlegelsteinhausenbergerdorff zegt
En vergeet de 5 uitvalbeurten van Max niet. Zonder of met minder uitvallen was hij eenvoudig 2e geworden, met veel minder goed mteriaal.
mustang750supersnake zegt
wat voor had ie ook alweer gedaan om de mensheid te redden?
precies dit geeft aan dat het totaal niks betekent…
Wolfeschlegelsteinhausenbergerdorff zegt
Je hoeft niet de mensheid te redden voor ’n lintje. Als je je leven lang vrijwillig koffie rondbrengt in een bejaardentehuis voor gehandicapte alleenstaande moeders, maak je er al kans op. Lewis heeft natuurlijk ontegenzeggelijk veel betekent in de F1 (7x wereldkampioen) en is een voorbeeld en rolmodel voor veel jonge Lewisjes (m/v) . Meervoudig Olympisch kampioenen worden in GB ook regelmatig geridderd, dus dit past keurig in dat rijtje.
deSjonnies zegt
Eigenlijk is hij hypocriet, omdat hij nu ineens willens en wetens deel uitmaakt van hetzelfde establishment dat verantwoordelijk is voor het slavernijverleden.
Daarnaast heeft hij ook nog moeten knielen voor een blanke vorstin om op die manier zijn onderwerping aan haar te tonen.
Mensen die deze onderscheiding geweigerd hebbben zijn o.a. :
David Bowie
Stephen Hawking
Henry Moore
John Lennon
om er een paar te noemen.
Robert zegt
@deSjonnies: so true. Maar enige hypocrisie is Lewis ‘I am from da hood’ Hamilton sowieso niet vreemd. Als -ie écht principieel was, stapte hij uit eigen beweging over naar de Formule E, als een eerste stap, zeg maar.
En m.b.t. de genoemde onderscheidingen-weigeraars, da’s voorwaar ook geen slecht lijstje om in te worden opgenomen:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_people_who_have_declined_a_British_honour
vaakbenjetebang zegt
@RRRobert: Waarbij de naam Bernie Ecclestone me verbaast en toch ook weer niet. Intrigerende figuur is dat toch.
Wolfeschlegelsteinhausenbergerdorff zegt
De riddering was virtueel ivm corona, dus hij hoefde niet te knielen.
roadster zegt
In Engeland word ik ook altijd met sir aangesproken. Heb ik verder niets voor hoeven doen.
bjr1983 zegt
Zo fanatiek ‘sir’ is ‘ie volgens mij niet…
petroldrinker zegt
” In 2017 werd bekend dat Hamilton voor miljoenen aan belasting ontweek via het Isle of Man schema.”
Je bent ook dom als je zoiets niet doet als het wettelijk kan… waarom betalen als je het ook (legaal) niet kan doen?
mashell zegt
Een reden kan zijn: het hebben van een geweten, er van overtuigd zijn dat de belasting een goed doel dient of het onethisch vinden belasting te ontduiken.
Wolfeschlegelsteinhausenbergerdorff zegt
Ontduiken mag niet, ontwijken mag wel.
mashell zegt
Je hebt gelijk. Ontduiken is illegaal, ontwijken onethisch.
dromedaris zegt
Zou die dan ijdel worden of zeer bescheiden zoals nu?
boriske zegt
Zouden ze zulke titels niet beter geven na je carriere?
Richmond zegt
Waarom zou een sportman / vrouw of artiest, hoe goed dan ook, zo’n onderscheiding moeten krijgen? Ze bewijzen geen dienst voor het vaderland. Entertainment noem ik geen dienst. Ze dienen niet hun land, maar zichzelf en het team
mashell zegt
@benja01: de fout zit dat je entertainment geen dienst noemt. Want dat is het wel de Romeinen wisten dat ook al “brood en spelen”. Zeker in het huidige tijdsgewricht is entertainment overal, denk aan de bibliotheek, Netflix, Spotify, Facebook, pornhub, autoblog. Het is zelfs de dominante factor in de maatschappij. Geen toeval dat de Nederlandse regering vreselijke lockdowns afkondigde maar dat de eredivisie gewoon door mocht gaan.
dhrr zegt
2 honderdste sneller dan buurjongen schaatsen, in NL eerder ‘ridder’ dan volwassen.
Kvgorp zegt
Geen beeld? Alles wordt gefilmd bij die jongen en dit niet?