Het is beter om vandaag te tanken in plaats van morgen door de stijgende brandstofprijzen
Het is voorlopig huilen aan de pomp. Pak er maar een nieuwe doos tissues bij, want voorlopig ga je alleen maar meer betalen. Het heeft voornamelijk te maken met het feit dat Saoedi-Arabië en Rusland minder olie produceren. Daardoor stijgen de olieprijzen en dat merk je weer aan de pomp.
De stijging is niet meteen te merken. Er zit altijd een vertraging in het effect. Dat betekent dat als je nu weet dat de olieprijzen stijgende zijn, dat je de komende periode in elk geval niet hoeft te verwachten dat er een einde gaat komen aan de stijgende brandstofprijzen.
Vandaag een nieuw dieptepunt op dat vlak. De olieprijzen zijn voor de vierde dag op rij gestegen en staan vandaag op het hoogste niveau in bijna 10 maanden tijd. Een vat Brentolie heeft een prijs van 95 dollar. Een stijging van 0,7 procent in vergelijking met gisteren.
Rusland en Saoedi-Arabië kondigden in juni aan minder olie te produceren. Sindsdien zitten de brandstofprijzen in de lift. Olie is in die tijdsperiode al meer dan 30 procent in prijs gestegen. En dat is te merken aan de pomp.
Langzaamaan schurkt de prijs richting het record van verleden jaar. In juni vorig jaar bedroeg de adviesprijs iets meer dan 2,50 euro voor een liter Euro95. Vandaag staat de adviesprijs op 2,30 euro volgens UnitedConsumers. Dat was gister nog 2,29 euro.
Een lichtpuntje in deze barre tijden voor de petrolhead is dat het meerendeel van de Tweede Kamer niets ziet in een accijnsverhoging op 1 januari. Daarmee voorkomt Den Haag een stijging van nog eens 21 cent voor benzine. Desalniettemin zien de komende weken er niet rooskleurig uit met de ontwikkelingen op de oliemarkt. Kijk niet gek op als de prijs langzaam doorkruipt richting 2,40. Hopelijk hebben we niet straks te maken met een nieuw record..
Dutchdriftking zegt
De oorlog moet ergens van betaald worden, en dit is de makkelijkste manier. En het is voor Poetin natuurlijk de ideale tegenreactie voor alle sancties en hulp aan de Oekraïne. Het enige waar wij op kunnen hopen is op een verstoring in de relatie tussen Rusland en het Midden Oosten. Als de laatste partij er baad bij heeft dat de inkomsten van Rusland teruglopen zullen ze de kraan wel weer open draaien.
Robert zegt
“Daarmee voorkomt Den Haag een stijging van nog eens 21 cent voor benzine.”
Even een correctie op deze uitspraak: een motie die een Kamermeerderheid behaalt is nog géén garantie op een beleidsaanpassing of wetswijziging. Dat is aan het Kabinet. En er is maar één van de vier coalitiepartijen (VVD) die vóór deze motie heeft gestemd. Dus als het Kabinet besluit zo’n motie naast zich neer te leggen (waartoe ze in hun recht staan), dan gaat het hele feest niet door en krijgen we volgend jaar januari nog eens 21 cent per liter voor onze kiezen.
mashell zegt
Zeker maar als XR vindt dat er een 37,5 miljard subsidie aan de fossiele sector moet worden afgebouwd, Jetten zegt dat het zelfs 39 miljard zijn dan is het politiek heel onverstandig om niet iets van die miljarden die blijkbaar zo gul besteed kunnen worden bij de burger te laten terechtkomen.
Frankypanky zegt
Maw.
Zelfs die Jetten doet niets aan de subsidies voor die sector?
Maar de gewone man/vrouw mogen wel bloeden van Herr Jetten!
Lachwekkend!
Stefje zegt
Denkfout. Die ‘subsidies’ zijn geen hard geld wat we weggeven, maar kortingen die we verlenen bij meer verbruik. Als je die kortingen wegneemt, zullen veel bedrijven besluiten om te verkassen naar gunstigere belastingklimaten. Kun je wat van vinden. Maar als je dat bij te veel bedrijven doet is Nederland kaal, want er komt dan zoveel minder belasting binnen dat het gewoon afgelopen is met de welvaart.
Beter is het om deze bedrijven te verplichten en belonen voor het vergroenen van bedrijfsprocessen, zonder deze weg te jagen.
Maar zoveel logica gaat er bij de gemiddelde XR’er natuurlijk niet in.
Frankypanky zegt
Het is een reflex van de NL overheid om burgers uit te knijpen.
Over een achterlijke cultuur gesproken.
Stefje zegt
De enige reden om het gros van alle voorzieningen over te laten gaan op elektriciteit, duurzaam opgewekt, in Nederland. Stop daar die 27 miljard maar in. En laat de andere Eurolanden dat ook maar doen.
Dan is er minder vraag naar olie en kunnen we die dictators buiten spel zetten. En dat beetje benzine wat we voor sportauto’s nodig hebben halen we wel bij Porsche. Dat is nou een toekomst waar ik wel mee kan leven.
enricoleerdam zegt
Wanneer gaan we staken? Met zn allen dan hè!
flatsix010 zegt
Accijns liggen vast, alleen BTW draagt procentueel bij aan de prijsstijging. Dit is puur een kwestie van symptoombestrijding om ‘de burger’ gerust te stellen voor de verkiezingen.
Het kan alleen maar opgelost worden door structurele wijzigingen die niet gemaakt durven te worden en er daardoor 100.000 subsidiepotjes en uitzonderingsregels zijn waarmee het probleem complexer, duurder en groter wordt met als enige voordeel dat het vooruit geschoven kan worden.