De Land Rover Freelander kwam voor het eerst op de markt in 1997 en werd in 2006 vervangen door de tweede generatie: de Freelander 2.
De Freelander werd door Land Rover op de markt gebracht omdat marktonderzoek had uitgewezen dat er ruimte was voor een compacte SUV. Als de auto vandaag op de markt zou komen had men het waarschijnlijk een crossover genoemd, maar die termen gebruikten we toen nog niet.
Enfin, we behandelen in dit aankoopadvies de Freelander 2, die in 2006 op de markt kwam en beschikbaar bleef tot vlak voor de introductie van de Discovery Sport (in 2015).
In tegenstelling tot de andere Land Rover producten van die tijd, had de Freelander geen ladderchassis, maar een zelfdragend chassis. Onderhuids is veel Ford-techniek te vinden. Zowel het platform als de motoren waren van Ford afkomstig. De Freelander 2 was in voorwiel- en vierwielaangedreven varianten beschikbaar.
Aanbod op Autotrack
Op Autotrack.nl zijn ongeveer 65 Land Rover Freelanders te vinden op dit moment, waarvan de prijzen variëren tussen de 6.000 en 32.000 euro. Hoewel de Freelander 2 met zowel benzine- als dieselmotoren geleverd is in Nederland, zijn er slechts een handjevol auto’s met benzinemotor te krijgen. Op dit moment staan er niet meer dan zeven te koop. De verdeling tussen handbak en automaat is ongeveer 40/60.
Pluspunten
- Een stuk minder spartaans dan de Freelander 1
- Niet alleen stoere looks, ook de bijpassende prestaties
- Ruim van binnen
Aandachtspunten
Aandrijflijn
- Bij auto’s van voor 2011 zijn de automaten wat gevoeliger voor stukgaan. Er is een recall geweest om het probleem op te lossen. Daarbij werd ook de controlemodule voor de differentiëlen aangepakt, met name om problemen met stukgaande achterste differentiëlen op te lossen. Dat gebeurde namelijk nogal eens met auto’s van voor 2011.
- De 2.2 dieselmotoren die t/m februari 2008 gebouwd zijn willen nog wel eens een nokkenas slopen als er niet de juiste olie gebruikt is. Voorgeschreven is een 5W30 olie, dus check dit in de onderhoudshistorie. Overigens lijkt dit probleem vooral voor te komen in landen met minder hoge kwaliteitseisen voor brandstof, zoals in Oost-Europa.
- De vierwiel aangedreven varianten hebben een centrale Haldex koppeling die elke drie jaar of 60.000 kilometer geserviced moet worden.
Onderstel
- De stuurinrichting gaat nogal eens stuk, vervanging is niet goedkoop. Check goed of de besturing soepel, zonder haperen gaat en verzeker je ervan dat er geen rare bijgeluiden uit de besturing komen.
Exterieur
- Het is een auto met offroad-capaciteiten, dus check goed of er geen gekke schades zijn, ook onder de auto.
Interieur
- De brandstofmeter staat erom bekend dat hij je nog wel eens probeert te foppen.
Elektrisch
- Bij sommige Freelanders ging de radio niet uit met het uitschakelen van het contact, met als gevolg dat de accu wordt leeggetrokken als je de radio niet handmatig uitzet.
- De computer van de centrale vergrendeling schakelt zichzelf na vijf dagen uit om de batterij te sparen. Daardoor kan je de auto niet meer met de sleutel op afstand openen, maar wel gewoon met de sleutel in de deur. Na opnieuw starten wordt de timer gereset en zou alles weer normaal moeten werken.
- Het scherm van de navigatie werkt niet altijd goed, even kijken of het goed leesbaar is.
Bekijk hier het aanbod van de Land Rover Freelander op AutoTrack.
henk_he zegt
Ik heb de Freelander altijd een beetje het debiele broertje van de grote Laro’s gevonden. Net niet indrukwekkend genoeg om de Landrover badge te mogen dragen..
granlusso zegt
@henk_he: Al blijf ik me verbazen over het feit dat ze in het echt behoorlijk groot zijn. Zet ‘m maar eens naast een Q5.
hilpp zegt
Ik had graag meer aandachtspunten gelezen, want deze LR staat op mijn verlanglijstje om de huidige auto (Saab 9-5) te vervangen.
En ik voel gewoon dat dit een auto is die je links moet laten liggen.
tmenges zegt
@hilpp: ja de lijst lijkt mee te vallen maar een saab inruilen op een landrover? Krijg je spijt van.
transaxleman zegt
Och och och jullie hebben echt maar de halve lijst met aandachtspunten opgeschreven.
Wij hebben zelf hier al een jaar of 6 zo’n ding staan (bouwjaar 2007) en het is elk jaar wel iets.
Punten die bij alle Freelanders voorkomen:
Als je een TD4 hebt, gaat je roetfilter storing geven. Of het nu door het filter komt, of door de delta druk sensoren, maakt niet uit, maar het ding gaat storen. En dan schiet ie in noodloop. Dus maximaal 60kmh.
Is bij ons 7x voorgekomen (allemaal onder BOVAG garantie gelukkig) en uiteindelijk heeft een Land Rover DEALER de roetfilter leeggehaald en de ECU voor de gek gehouden (auto denkt dat die in het midden oosten rijdt waar geen roetfilter geleverd is).
Oh, en vorig jaar waren de differentiëlen voor en achter versleten. Dat gebeurt ook met modellen van na 2011. 180k ongeveer, dan ben je aan de beurt als je pech hebt.
In de stuurkolom kan een storing optreden waardoor de auto denkt dat het stuurslot er op staat, en dan start ie niet meer. Dan gaat de auto helemaal nergens heen.
Noodloop systeem is echt super gevoelig afgesteld. Ooit een pisgaatje in de intercooler gehad (het is een terreinwagen, dus daar komen wel eens steentjes tegenaan) en daardoor ontstond er een verschil in druk tussen enkele sensoren, wat voor de ECU voldoende was om maar in de noodloop te schieten.
Niet leuk als je 2 ton stenen op een aanhanger hebt op de snelweg….. gelukkig was ik net bij mijn afrit.
Oh en willekeurig knipperen van alle waarschuwingslampen op het dashboard is ook niet ongewoon. Gaat eigenlijk altijd weg met een keer uit/aan zetten.
Verder gaat het knipperlicht pookje ook kapot waardoor grootlicht niet meer ingeschakeld blijft.
De radio antenne is een raamantenne, en met een aftermarket unit heb je altijd slecht ontvangst. Een aftermarket unit moet je zowiezo niet doen, want die is bijna niet af te lezen omdat die zo laag zit. Origineel navi zit op de juiste plek, maar is weer niet echt up to date bij de oudere modellen
Verder nog dingen? Och ja natuurlijk:
Uitlijning is super, super belangrijk bij deze wagens. Meeste gewone garages verklooien dat. Een specialist heeft die van ons goed uitgelijnd, en die auto reed opeens 100x beter.
Oh en de auto is in die 6 jaar dat we m hebben bizar afgeschreven.
Maar verder best een fijne wagen. Lekker stil, fijne motor met fijn koppel. Trekt prima 2 ton. Veel ruimte binnen, met goede stoelen. Mooie wagen om te zien ook.
maxidyne zegt
@transaxleman: mooie aanvulling, nuttige informatie! Best wel wat aan verspijkerd als ik het zo lees, niet ’s werelds meest betrouwbare wagen. Voor mijn bedrijf heb ik jaren een Landcruiser als servicewagen/transportbegeleiding gehad, 5.5 ton in totaal meegereden, differentiëlen waren nog origineel. Alleen het achterste differentieel begon wel te suizen… Dus zat er wel tegen aan. Verder alleen wat onderhoud en slijtdelen. Zat al een tijdje te kijken naar een Freelander op grijs kenteken voor het bedrijf, maar doe het maar niet. Te gevoelig.
2wheeler zegt
@transaxleman: de auto druipt van karakter zie ik!
transaxleman zegt
@2wheeler: en toch is het wel zo haha
Die wagen heeft gewoon wel iets van karakter. Want de vorige auto (bij ons thuis, niet van mijzelf gelukkig) was een Freelander 1. Met evenveel problemen (kan ik hele verhalen over schrijven).
En als over een jaar of 2-3 deze auto ook weg mag, dan is de opvolger ook al bekend: een rode Discovery Sport met zwart dak.
En dat gebeurt niet als de auto alleen maar ellende is.
Want voor het geld vind je geen fijnere en luxere vergelijkbare SUV. Leer, automaat, prima AWD (voor nederland zeker), 2 ton trekgewicht, fijne sterke motor.
2wheeler zegt
@transaxleman: oh ik snap je helemaal hoor! Mijn hart gaat uit naar een heerlijk analoge G klasse uit de jaren 80. Kan niet spreken over een rationele keus…
henk_he zegt
@2wheeler: een mooie 290GD van Defensie zeker ?. Wat een verschrikkelijke rammelbakken zijn dat. Behoorlijk aantal keren op en neer naar Duitse oefenterreinen gereden. Op de weg een drama, in het terrein fantastisch!
rufctr01 zegt
@henk_he: haha eens, wat een hokken zijn die MB’s
hilpp zegt
@transaxleman: Kijk, dit had ik nodig. Dank! Ik rijd voor nu lekker door met de Saab,.
tjongejongejonge zegt
@transaxleman: sterkte
Design_Driven zegt
Als Land Rover liefhebber ben ik nooit echt warmgelopen voor de Gaylader 2. Van binnen best mooi maar mist dat stukje karakter die de eerste generatie (Het nijpaardje) wel had.
Interieur was en is nog steeds best netjes. Je hebt er een keurige auto aan. Bleek ook best betrouwbaar te zijn, juist dankzij die Ford techniek. Ook off-road doen ze het voor een uni-body zeker niet slecht. Jammer dat er zo weinig off-road mods voor te krijgen zijn.
MaartenD zegt
waardeloze auto met een aandachtpuntenlijst waar je een boek van kan drukken
windhoekgokarting zegt
In 1999 als student bij Budget rent a car, namem we een nieuwe in ontvangst, die LR embleembjes op de zijkant, 1 daarvan zat er andersom op geplakt vanaf fabriek, bleek later eennprptest actie van het LR personeel….pfff wat een K auto
windhoekgokarting zegt
@windhoekgokarting: lekker feel spelvouten sorry….
Design_Driven zegt
@windhoekgokarting: Dat was een Freelander 1 dus, niet de 2 waar dit artikel over gaat. Die K in je reactie slaat hopelijk op de K serie motor (en niet die ziekte) die inderdaad niet de beste was.
Wat betreft kwaliteit van Land Rover producten uit die tijd (en ik heb er een) is er een bekende grap.
Een BMW en een Land Rover engineer zitten in een bar en hebben het over kwaliteitstesten. De BMW engineer zegt: We controleren de kwaliteit door s’avond een kat in de auto achter te laten en als die dan de volgende morgen door is door zuurstof gebrek weten we dat alle rubbers en spleten tussen de panelen goed zijn.
De Land Rover engineer zegt dan: Oh ja die test doen we ook. We zetten de kat s’avonds in de auto en als die er s’ochtens niet ontsnapt is keuren we hem goed.
Design_Driven zegt
@sketcher: door is dood
henk_he zegt
@sketcher: sinds wanneer is kudt een ziekte? ?
moveyourmind zegt
@sketcher: Haha, mooie anekdote!
Design_Driven zegt
door is dood
tjongejongejonge zegt
@sketcher: dat hoop ik niet voor door