Op zoek naar een Britse alleskunner met een rijke historie?
De Land Rover Defender vond in 1990 zijn oorsprong in de toen geproduceerde Land Rover 90 en 110, getallen die losjes gebaseerd waren op de wielbasis in inches. Omdat het merk in 1989 de Discovery op de markt bracht (op basis van de Land Rover 130) leek het Land Rover verstandig het kleinere model ook een eigen naam te geven. Vandaar dat de 90 en 110 voortaan de naam Defender kregen. De Defender heeft echter zijn basis in de Land Rover Series 1, die in 1948 op de markt kwam.
De Defender is een offroader, ontwikkeld om woestijnen en jungles mee te trotseren. In 2016 rolde het laatste exemplaar van de band. Althans, dat dachten we. Want in januari 2018 werd er toch weer een speciale limited edition Land Rover Defender aangekondigd, met in het vooronder een dikke V8. De Defender is blijkbaar niet te stoppen.
Belangrijkste om te weten zijn de getallen: zoek je een korte wielbasis dan wil je een Defender 90, heb je een familie of gewoon graag meer ruimte, dan kies je voor een 110 met lange wielbasis. De 110 was leverbaar met maximaal negen zitplaatsen. Verder kun je kiezen voor een Station Wagon (vast dak en ruiten achter), Hard Top (vast dak met stalen zijkant, de ‘bestelbusversie’) of de Pick Up (met laadbak). Verder zijn er vele speciale uitvoeringen, maar die zijn vaak op maat gemaakt voor bijvoorbeeld de brandweer, het leger of een boswachter. Keuze genoeg in ieder geval!
Motorisch gezien is de Land Rover Defender vooral voorzien van diesels, maar er zijn ook wat benzinemotoren de revue gepasseerd.
Aanbod op AutoTrack
Op Autotrack.nl worden momenteel ruim 100 Defenders aangeboden, waaronder ook nog een paar oudere 90’s en 110’s. Dat de Defender nog altijd populair is mag duidelijk zijn, vraagprijzen beginnen rond de 10.000 euro en lopen op tot ongeveer 150.000 euro.
Pluspunten
- Onwijs capabel apparaat buiten het asfalt
- Stoer voorkomen
- No-nonsense techniek
Aandachtspunten
Uiteraard zijn er wat algemene zaken om rekening mee te houden. Om te beginnen: de Land Rover Defender is tientallen jaren in vrijwel ongewijzigde vorm gebouwd. Vrijwel alles is voor deze auto’s nog steeds goed te krijgen, mede dankzij een enorme fanbase. Maar er wordt ook mee gerommeld: het chassis is simpel te voorzien van nieuwere technieken, een andere body en/of ander interieur. Zorg dus dat je de auto echt goed natrekt voordat je hem koopt.
Het heeft ook zijn voordelen, die ladderchassis-setup. Er zijn veel bedrijven die op basis van een oud chassis(nummer) een volledig nieuwe auto op kunnen bouwen, volledig naar klantenwens. De duurst aangeboden Defender op moment van schrijven is een supermoderne auto met minder dan 15.000 km op de teller en een moderne V8 in de neus. Maar op het kenteken staat 1988. Kortom: weet wat je koopt, trek alle nummers na (chassis, motor, kenteken) en kies een auto met aantoonbare historie. De auto moet elk jaar een onderhoudsbeurt gehad hebben. Of neem een wilde gok, YOLO! Oh, en als je op zoek bent naar rust en comfort: koop geen Defender. Zelfs de modernste auto’s zijn tamelijk spartaans en rumoerig.
Verder zijn er zoals gezegd veel specialisten. En er is nog altijd een uitgebreid dealernetwerk. Zeker in het geval van een wat oudere auto: laat een aankoopkeuring doen als je er zelf niet al teveel van weet.
Aandrijflijn
- De motoren zijn redelijk solide, maar check of distributieriemen op tijd vervangen zijn.
- Bij oudere motoren zou ook de koppakking een keer vervangen moeten zijn. Is dit niet het geval, houd er dan rekening mee dat die een keer aan de beurt is.
- Check goed of de turbo zijn werk nog netjes doet.
- Als de auto moeilijk schakelt heb je waarschijnlijk te maken met een kapotte synchromesh.
- Bonkende geluiden bij het wegrijden duiden meestal op een versnellingsbak die op het eind van zijn levenscyclus begint te raken.
- Check goed of alle differentiëlen hun werk goed doen door de locks in te schakelen. Als deze niet goed werken staat je potentieel een dure reparatie te wachten in de nabije toekomst.
- De wielophanging mag geen rare geluiden maken. Gebeurt dit wel dan moeten er waarschijnlijk draagarmen vervangen worden.
- De oliepomp van de TD5 gaat soms stuk, waardoor de hele motor in de soep kan lopen.
- In geval van de V8: check of er geen olie in de koelvloeistof zit, of dat er koelvloeistof lekt.
- De TD5 motor heeft vaak last van barsten in de cilinderkop.
Onderstel
- Roest. Roest roest roest. Met name op het ladderframe kan dit een probleem zijn. En denk niet dat een jonge auto dit niet heeft: als een auto bijvoorbeeld al veel terreinactie gezien heeft kan een kleine beschadiging zomaar uitlopen op roest. Bovendien is de afwatering van het chassis aan de achterzijde van de auto niet optimaal, waardoor ook roest kan ontstaan. Goed checken dus!
- Als je toch al onder de auto kijkt: check of er geen gekke beschadigingen aan onderstel, chassis of wielophanging te vinden zijn. Zeker bij auto’s die veel buiten het asfalt gebruikt zijn.
Exterieur
- Deuken zijn geen probleem in het aluminium plaatwerk, dat geeft alleen maar karakter. Maar de stalen delen (zoals de deurframes) zijn wel gevoelig voor roest na beschadiging.
Interieur
- Check goed of er geen vochtige plekken in het interieur zijn. Meest voorkomende oorzaken: slecht passende rubbers van de voorruit of het zonnedak.
Elektronica
- Onder de bestuurdersstoel zit (bij auto’s tot 2001) een geel relais. Dit is voor de ECU, maar is niet goed vastgezet. Door trilling kan het relais beschadigd raken, waardoor de motor af kan gaan slaan.
Bekijk hier het aanbod van de Land Rover Defender op AutoTrack.
gove zegt
pick up was de 130
gove zegt
@gove: ps top snelheid met zo’n ding is 140 max en je schijt 10 kleuren in de broek, maar wat zijn ze cool
dees zegt
@gove: Dat zelfde gevoel had je als je in een oude fiat panda de top snelheid rijd. Behalve dan dat het cool was.
robert110 zegt
@gove: Alle drie de varianten zijn er als pick up geweest (ook de 90).
gove zegt
@robert110: klopt maar, correct me if im wrong, was de 130 alleen als pickup leverbaar
robert110 zegt
@gove: Klopt, in twee varianten: de HCPU en de “gewone”. Wagon varianten zijn er wel op bestelling gebouwd zowel door Land Rover zelf als door externe bedrijven.
reggie-boy_rood zegt
@gove: 130 is bedoeld voor dubbelcabines grijskenteken. Een 110 op grijskenteken moet je het dak verhogen.
drommedaris zegt
@gove: de 130 is toch de crew cab? En dan met of zonder huif
sr20det zegt
@gove: 90’s en 110’s heb je ook als pick ups,
Mijn aankoop advies: koop dit gewoon niet.
Wat een verschrikkelijke krengen.
gove zegt
@sr20det: licht eraan wat je ermee doet,
alleen snelweg km’s, er zijn betere auto’s
alleen ofroad, er zijn betere auto’s
betrouwbaar, ook hier zijn er beter alternatieven
comfort, haha
maar zo’n ding moet je voor de fun hebben, paardetrailer erachter, of weekende in de modder spelen, korte ritjes daarvoor zijn ze geniaal,
mout zegt
Leuk shot, rond 1:50. Dat je die weg ziet, en pas te laat ontdekt dat hij daar natuurlijk niet op rijdt :-)
wimof zegt
Alleen om naast de weg te rijden en in mijn ogen niets anders, tenzij om te paraderen.
RickB zegt
Oh, had net anderhalf uur vrij gepland voor deze video. Blijkt het allemaal binnen 13 minuten te passen. #Engelsedegelijkheid
reggie-boy_rood zegt
Defender td4 heeft dezelfde motor als een ford transit.
EdGaR zegt
Lekker laten staan dus. Ohnee een Landrover is natuurlijk “karakter”…
Robert zegt
@edgar: totdat voor de derde keer in korte tijd je -midden in het veld- met een kapotte krukaskeerring de olie onder aan het motorblok ziet weglopen. Zoals een vriend van me ooit meemaakte. Dan ben je niet meer zo vergevingsgezind.
Het zijn echt schitterende auto’s, uiterst capabel in ruw terrein, en met een subzero coolness factor, maar het grootste manco is m.i. het feit dat men bij een auto met zo’n lange serieproductie (i.i.g. gevoelsmatig) toch zo weinig productverbeteringen heeft weten te realiseren.
sntial zegt
@RRRobert: Defenders hebben geen coolgehalte. Wranglers zijn cool.
Robert zegt
@sntial: de Jeep Wrangler zal wellicht langer heel blijven, maar is m.i. meer ‘macho’ dan ‘cool. Maar goed, smaken verschillen.
robert110 zegt
Naast de V8 benzinemotoren zijn er ook nog een handje voor 4 cylinder benzinemotoren geleverd. Maar doe maar gewoon niet. Het verbruik van die motoren is zo hoog dat een diesel eigenlijk altijd goedkoper is tenzij je echt nooit rijdt. Daarnaast is de betrouwbaarheid van die motoren over het algemeen niet echt geweldig.
Roest is echt niet zo erg. Dat ga je nooit van zijn leven tegenhouden tenzij de vorige eigenaar de stalen onderdelen heeft laten galvaniseren. Wen er maar aan dat je roest en corrosie (want de body roest niet maar corrodeert wel) gewoon een beetje bij moet houden.
Hoewel roest niet erg is moet het schudbord in nette staat zijn. Dat is het naarste deel om te repareren/vervangen. Is het schudbord verrot en heb je geen zin in een project loop maar gewoon weg.
De achterste dwarsbalk is gevoelig voor roest maar deze is redelijk makkelijk te vervangen, als de prijs goed is hoeft dit echt geen punt te zijn om de auto te laten staan.
Probeer exemplaren met veel traanplaat op het plaatwerk te vermijden. Vaak is het plaatwerk daarachter niet echt meer in acceptabele staat.
De gewilde en vaak wat duurdere wolf (een militaire variant) modellen zijn er niet veel en zo worden vaak nagebouwd en als wolf aangeboden. Het is lastig om goed het verschil te zien tussen een echte en een neppe.
Defenders zijn diefstal gevoelig. Ze zijn makkelijk te stelen en onderdelen zijn gewild. Houd een mooi bedrag vrij om direct te investeren in wat beveiligingsmaatregelen, alleen een tracker is niet voldoende.
Onderdelen zijn er in overvloed maar niets past. Op een of andere manier heeft Land Rover het gepresteerd om elke Defender net even anders in elkaar te schroeven.
De 200TDI en 300TDI hebben minder met elkaar gemeend dan de naam doet vermoeden (hoewel het wel allebei 2.5 ltr’s zijn) haal ze dus ook niet door elkaar. Voor de 300TDI zijn onderdelen makkelijker te vinden.
Motoren die ook in de Discovery geleverd zijn (oa de 300TDI en TD5) zijn vaak wat krachtiger in de Discovery. Het is bij die motoren dus vrij makkelijk wat extra power eruit te krijgen met originele Land Rover onderdelen.
Er zijn een aantal Puma’s (model na 2007 met de Ford Puma motor 2.2 of 2.4) met een 5 cylinder 3.2 liter motor. Dit is in de basis dezelfde motor als de Puma 2.2 en 2.4 maar deze is nooit door Land Rover zelf in de Defender geleverd. Dit zijn motoren uit de Ford Transit of de Ford Ranger en passen ongeveer 1 op 1. Mocht je er een vinden (de kans is klein) controleer of de versnellingsbak ook aangepast is. De standaard Defender bak kan niet met de kracht van de 3.2 overweg.
De 130 is wat harder geveerd dan de rest. Deze onderdelen passen ook gewoon onder de 110. Sleur je vaak veel lading mee kan het handig zijn wat 130 onderdelen eronder te schroeven.
Rechts gestuurde exemplaren hebben meer ruimte voor de bestuurden dan links gestuurde exemplaren.
robert110 zegt
@robert110: En laat de niet turbo motoren ook maar gewoon staan. Die zijn leuk als je een betrouwbaar ezeltje zoekt voor lage snelheden maar voor degelijks gebruik zijn die gewoon hopeloos. Later een turbo erop bouwen is ook niet echt een optie.
robert110 zegt
@robert110: De Defender 130 heette in zijn eerste levensjaren 127 verder is er weinig verschil.
robert110 zegt
@robert110: Grijze kentekens en Defenders zijn altijd lastige zaken geweest, of je nou een 90, 110 of 130/127 hebt je zit altijd op het randje van de eisen. Houd hiermee rekening met de aanschaf en het eventueel ombouwen van je Defender. Een huif op een Defender 130 zetten kan er bijvoorbeeld al voor zorgen dat deze niet meer aan de eisen voldoet. Land Rover Nederland heeft zelf ook jaren Defender 130’s op grijskenteken geleverd die door de optionele huif eigenlijk niet aan de eisen voldeden.
peter911 zegt
@robert110: de Robert uit Roosendaal?
robert110 zegt
@peter911: nope
Gulli zegt
@robert110: Puma is nooit geleverd met motoren groter dan 1.7 liter. Bedoel je niet de Cougar?
robert110 zegt
@gulli: Nee, de motoren serie heet Puma. Het zijn Ford Duratorq motoren en de specifieke serie heeft de codenaam Puma. De motoren zelf komen uit de Transit (en in het geval van de 2.2 ook de Ranger en de Mondeo)
Vanwege de motoren wordt deze generatie Defenders ook wel de Puma Defenders genoemd.
Deze Defenders zijn trouwens goed te herkennen aan de wat dikkere grill, de bobbel op de motorkap, het ontbreken van de luchtkleppen onder de voorruit en het “moderne” interieur. Er zijn dan ook veel onderdelen die er het zelfde uitzien als bij de oudere Defenders maar niet het zelfde zijn en dus ook niet (zo maar) passen.
Gulli zegt
@robert110: lol ik vond het al apart.
techniekmeneer zegt
@gulli: Het zijn Puma motoren. Liggen o.a ook in Peugeot Boxer en Citroen Jumper.
lincoln zegt
omkatten is toch het enige bestaansrecht van die meuk ..
2wheeler zegt
Altijd leuke dingen gevonden! Ik ben me een beetje aan het oriënteren voor een nieuwe auto en twijfels tussen dit Britse werkpaard of een G klasse uit de jaren 80/90. Straks het filmpje eens kijken, wie weet vergemakkelijkt het mijn keuze.
loserboi932 zegt
Mn eerste auto was een escort Mijn tweede auto was een Land Rover, met aardig wat problemen. M’n huidige auto is een land rover met aardig wat problemen. En mijn volgende auto wordt een Land Rover. Ik noem het een hobby, anders denkt men dat ik gek ben.
luxaeterna zegt
Mooi, maar dat is dan ook alles.
Liever een Smart.
sntial zegt
Zelfs mooi zijn ze niet :)
toyotafortuner zegt
Liever een Land Cruiser
alcantara zegt
Tja je kunt ook een tractor kopen.
Maar of het nou Freude am Fahren brengt? Uhhh……….nee.
laptom zegt
@alcantara: Ik rij in erg veel verschillende auto’s, maar er is voor mij maar eentje die freude am fahren brengt. Dat zijn toch de oudere Defenders en Range Rovers.
p964 zegt
@alcantara: mijn vriendin is zielsgelukkig met haar Defender. In zo’n auto is rijden nog een echte belevenis itt het meeste moderne spul.
techniekmeneer zegt
@p964: Het is maar waar je gelukkig van wordt..
p964 zegt
@techniekmeneer: het is fijn om te weten waar je geluk uit haalt. Nu ben ik persoonlijk wel benieuwd uit welke auto jij dat gevoel haalt.
Gulli zegt
Volgens mij heeft een van onze fotograferende Autobloggers die foto’s voor de garagedeuren op de achtergrond verzorgd. Ziet er gaaf uit!
desjonnies zegt
Koop er nooooit eentje met de LaRo vier cilinder Diesel, ik had een 79’er 109 stationwagon met tropendak -want zo heette de 110 eerst- maar ik heb nooit meer een auto gehad met een brakkere motor.
Wat denk je, mijn baas toen koopt een DAF 400 bestelbus Diesel waar hetzelfde brakje aggregaat in ligt.
60000 kilometer en hij was naar dekleauten toe.
Voor de rest kan ik de LaRo van harte aanraden als je van landbouwvoertuigen houdt waarmee je op de snelweg mag rijden. Ik begrijp de liefde niet meer, de latere hebben hun eenvoud van repareren in de bagger verloren en daarmee hun charme.
Er is tegenwoordig zoveel beters te koop wat wel rijdt, ik heb ooit een 3.9 liter RR Vogue gehad en die was de LaRo de baas. In alles.
Wees eerlijk, de snelweg opgaan in een lelijke eend is eigenlijk ook not done.
alcantara zegt
@desjonnies: Een RR Vogue is toch ook een LaRo?
desjonnies zegt
@alcantara:
……met schroefveren.
sr20det zegt
@desjonnies: luchtbalgen*
robert110 zegt
@desjonnies: De 200 TDI en 300 TDI zijn prima 4 cylinders. De 2.4 TDCI en 2.2 TDCI zijn eigenlijk gewoon moderne Transit motoren en dus wel prima maar die missen inderdaad het echte Defender gevoel. De rest van de 4 cylinders zou ik ook niet aanraden nee.
frank2b zegt
Ik was al van plan GEEN Defender te kopen maar dit heeft me tóch overtuigd: ik koop GEEN Defender.
e28forever zegt
@frank2b:
Briljant!
johnhert zegt
Een Defender is een auto die je koopt voor erbij, niet als je maar één auto kunt betalen.
Het zijn uiterst vermakelijke en krappe auto’s met uiterst veel mankementen.
Je vind ze super of niet…
peke zegt
Het rijtje aandachtspunten is net een lijstje wat je een leek meegeeft als hij auto’s gaat kijken.
En blijkbaar kan je dit lijstje volledig aanvinken bij defender.
Leuke historie, verder niks voor mij.’