Koplampfolie mag nu ineens weer wel, hoe zit dat dan?
Er zijn soms van die modificaties aan je auto waarbij je goed moet opletten of ze wel mogen. In veel gevallen hebben upgrades bepaalde goedkeuringen en labels zodat je weet dat je het kunt monteren. Maar er zijn ook bepaalde upgrades waarbij dat niet opgaat. Denk aan sommige spoilers (steekt te veel uit) of sportuitlaten (die te veel herrie maken).
Een andere die weleens voorbij komt is het gebruik van folie. Bij het tinten van ruiten dat mag je de voorruit en voorste zijruiten slechts beperkt tinten, bijvoorbeeld. Uiteraard ligt de verkeersveiligheid daaraan ten grondslag. Het onderwerp van vandaag is koplampfolie.
Daarbij is altijd de veronderstelling dat je daar niets aan mag doen, wederom onder de noemer verkeersveiligheid. Zowel de achterlichten als de koplampen mag je niet voorzien van folie, want de lichtopbrengst is dan minder en de veiligheid dus ook.
Feitcode N550
Dus als oom agent je te staande houdt, terwijl je folie hebt op de koplampen of achterlichten, dan kun je op basis van feitcode N550 een boete krijgen.
“Als bestuurder van een voertuig rijden, terwijl glazen verlichtingsarmaturen of retroreflectoren niet aan
Feitcode N550, windt er geen doekjes om.
de gestelde eisen voldoen.”
Voor de feitcode ligt er een wettelijke grondslag, namelijk 5.2.55. Die stelt dat de koplampen en achterlichten niet bespoten, geverfd of beplakt mogen zijn. Dus als jij modificaties hebt aangebracht met folie op de verlichting, kun je een boete krijgen.
Maar is de boete die je dan krijgt wel terecht? Enerzijds wel. Je hebt immers wijzigingen aangebracht aan de verlichtingsarmaturen of retroreflectoren. Een bestuurder van een BMW M4 had koplampfolie op zijn auto en kreeg op basis van feitcode N550 dan ook gewoon een boete. Deze vocht hij aan met de hulp van de specialisten van boete.nu.
Koplampfolie gewoon legaal
Het gaat, zoals wel vaker, om de interpretatie van de wet, dan de wet zelf. In dit geval ging het volgens de juristen van boete.nu om beeldverstorende items en niet om een folie die de lichtopbrengst niet beïnvloedt.
De kantonrechter heeft het zorgvuldig overwogen en deelde de stelling. Er is namelijk geen bewijs dat het lichtbeeld is veranderd en/of de de functie van de koplampen nadelig is beïnvloed. De uitgeschreven boete werd dan ook vernietigd.
Dus hoe zit het nu met koplampfolie? Nou, het mag dus gewoon! Dit omdat de agent in kwestie niet ter plekke kan beoordelen in hoeverre de folie op de lampen van jouw bolide de lichtopbrengst verstoren. Daarvoor moet je naar een garage of RDW-keuringsstation.
Fotocredits: Audi RS4 met gele lampen door @thomcarspotter via Autoblog Spots.
slickrick zegt
Waarom ? Waarom zou je überhaupt je koplamp van folie voorzien…..echt kansloos
Gele koplamp zegt
Bijvoorbeeld om te voorkomen dat het plastic binnen een paar jaar verweerd en daarmee wél de lichtopbrengst sterk verminderd.
Of, gele koplamp :)
faalhaas zegt
Mijn koplampen begonnen te verweren na 10 jaar, heb de boel laten polijsten en folien. De auto toont weer fris en de koplampen als nieuw. Buiten dat, zie ik ook weer een stuk meer. Stiekem scheelt het een hoop licht terwijl de boel niet zo erg verweerd was.
sabrerator zegt
Als dat volkomen doorzichtige folie is, zal dat ook niet zichtbaar zijn.
Of had je ook gele folie gebruikt zoals op de foto van die Audi?
rollingstoned zegt
Knakentuning.
pomoek zegt
Prima, maar zijn we het er dan wel over eens dat het er gewoon een beetje vreemd uitziet?
Gele koplamp zegt
Als je net 24 uur naar Le Mans hebt gekeken, went het snel
pomoek zegt
2e opmerking: Als je naar het VK gaat moet(?) ik altijd stickers plakken op mijn lampen omdat ze daar aan de verkeerde kant van de weg rijden. Was dit dus eigenlijk illegaal?
ricksmits zegt
opmerkelijke uitspraak wel. de wet ( en de APK eisen ) stellen namelijk zover ik weet dat armaturen niet bespoten, geverfd of beplakt mogen zijn. er staat niet bij; tenzij het lichtbeeld niet verstoord mag worden. Of het al dan niet krom is dat een lamp niet geplakt mag worden als het niks uitmaakt voor de werking is dan niet relevant als de wet simpel zegt dat het niet mag.
maotje zegt
Inderdaad opmerkelijk. Als in de wet staat dat het niet mag, dan doet er lijkt mij niet toe dat het geen negatief effect heeft.
escort77 zegt
die redenering zou je dan ook op kunnen laten gaan voor koplampspoilers, booskijkers, of die “maskers” die van spiegelei-koplampen “gewone” ronde koplampen maken. Die worden ook op of over de koplamp geplakt en beïnvloeden het lichtbeeld in principe ook niet.
tysson zegt
Als je er blanke folie op plakt om je lamp te beschermen, vind jij dus dat je een boete moet krijgen? Beetje vreemd. Volgens mij doet dat in geen enkel geval iets af aan het lichtbeeld. Maar in de wet staat wel dat het niet mag. Ik ben blij dat deze rechter een praktische man of vrouw was en de juiste uitspraak heeft gedaan.
setz zegt
Misschien is het lichtbeeld niet aan te tonen, maar het algemene beeld dat je er bij rijdt als een tokkie wel…
rikus zegt
Hahaha
petroldrinker zegt
Heel goed dit, ik vind zelf 100000x fijner als er een auto met gele lampen op me af komt dan die ontiegelijke spierwitte ledjes, krijg je gewoon koppijn van in NL met al die onverlichtte wegen tegenwoordig, dan zij gele koplampen stukken fijner
mashell zegt
Je kunt de wens hebben duizend auto’s aan te laten passen maar kunt de oplossing ook bij jezelf zoeken. Ik rijd al jaren in het donker met een gele nachtbril, die precies dat doet waar je om vraagt: de felle lampen minder fel en geler maken.
Overigens word ik veel vaker verblind door H7 piloten die met grootlicht rijden wanneer dat niet moet of handige Harries/Henriëttes die het gelukt is er een H7 verkeerd om in te zetten dan door moderne automatisch op hoogte gestelde LED of Xenon lampen.
pomoek zegt
@mashell: vergeet ook niet de vaak defecte “automatische hoogteverstelling” bij veel auto’s.
Verder wel leuk dat ik nu een beeld heb bij de gebruiker Mashell!: https://images.newscientist.com/wp-content/uploads/2019/08/01172553/pn4k1k.jpg?width=900
kerre zegt
Mooi. Nu nog de wet aanpassen voor led verlichting die wel aan de eisen kan voldoen. Bijvoorbeeld in Duitsland al is toegestaan. Zoals bijvoorbeeld Osram Night Breaker Led H7.
kniesoor zegt
Dan in het vervolg maar meteen een WOK-status voor het aldus mishandelde voertuig. Plus inname rijbewijs van de bestuurder wegens verminderde toerekeningsvatbaarheid.
ra-smit zegt
Het wordt tijd dat de politie iets gaat doen aan het zicht van de automobilist! Uitgerekend de RS4 op de foto’s bij dit artikel heeft iets aan de binnenspiegel hangen. Daar kan een hele fietser of voetganger achter verdwijnen!
Robert zegt
“Dit omdat de agent in kwestie niet ter plekke kan beoordelen in hoeverre de folie op de lampen van jouw bolide de lichtopbrengst verstoren. Daarvoor moet je naar een garage of RDW-keuringsstation.”
Ergo: tref je een agent met een slecht humeur, dan riskeer je dus een WOK status op je auto…
arta zegt
Dit dacht ik ook meteen. Geen boete, maar wel een WOK.
flyerbunch zegt
Juridische interpretatie.. zo kan je dat op nog veel andere zaken toepassen lijkt me.
Hubert zegt
In de snelheid las ik ” kamperfolie” .
En als ik dit zo zie, lijkt mij dit een juiste omschrijving hiervoor.
Dutchdriftking zegt
Kortom, door deze pannenkoek krijgt de volgende met folie niet een boete maar met een een WOK melding. En dan mag je twee maanden wachten tot dat de RDW tijd heeft om je koplampen te keuren. Hele verbetering dit.
maxidyne zegt
Mijn buurjongen heeft een zwarte Golf 6 GTI met pikzwarte koplampen, achterlichten, ramen en velgen. Nog nooit gepakt voor z’n rondom geblindeerde ramen en lampen. Komt amper licht vanaf, maar staat “stoer”.
melv zegt
Allemaal hartstikke leuk en aardig maar tijdens de APK keur ik het gewoon af. De regels zijn hier hartstikke duidelijk in.
Hubert zegt
En anders moet de smaakpolitie maar op gaan treden.
screamer zegt
Goed om te weten, ik heb de 3e remlichten van beide auto’s voorzien van zwarte folie, vooral omdat ze beide binnen een zwarte plastic spoiler zitten. En dat oogt net wat beter. Maar dit geeft me moed om wat donkerdere folie toe te passen. (wel even checken dat het nog steeds goed zichtbaar is bij gebruik natuurlijk)
Johan zegt
Als de agent kwaad wil kan je dus wel een wok status krijgen op je auto.
Gulli zegt
Ik heb een grote ronde koplamp op mijn motor en die heb ik van gele folie voorzien. Aan de ene kant omdat ik het mooi vind, aan de andere kant om meer op te vallen tussen het overige verkeer. Ik weet dat het officieel niet mag (of mocht) vanwege verminderde lichtopbrengst en daarom heb ik er Philips BelachelijkFel in gestopt met iets van 130% de opbrengst van een normale lamp. Voor de zekerheid heb ik het bonnetje ervan ook in de binnenzak van mijn motorjas zitten. Ik rij er al vier jaar mee rond en ben in de tussentijd al een hoop politie tegengekomen, niemand die me met loeiende sirenes achterna is komen rijden.