Een set banden onder je auto is redelijk onmisbaar, dus als je wilt blijven rijden moet je om de zoveel-duizend kilometer nieuwe monteren. Kijk echter niet verbaasd als je volgende set wat duurder is, want Chinese beleggers schijnen en masse rubber aan het hamsteren te zijn.
Je zou kunnen zeggen: hoog tijd dat die Chinezen eens wat meer rubber(s) gebruiken, maar helaas: dit gaat niet om hun piemelotje, maar wordt (in ruwe vorm) opgeslagen in warenhuizen, in anticipatie op een flinke prijsstijging, zo meldt Reuters.
In totaal werd er vorig jaar 240.000 ton meer ingeslagen dan dat er verwerkt werd. Nu stijgt de autoverkoop, en dus de vraag naar banden, nog steeds sterk in China, maar hier lijken de handelaren toch vooral een flinke slag te willen slaan, in plaats van Wanli’s te maken. Vooralsnog ziet het er aardig uit, want de prijs heeft zijn hoogste niveau in 10 maanden bereikt.
Het is een van de oudste truukjes uit het boek der economie: schaarste creëeren om zo de prijs op te drijven. Echter, de grondstof rubber is niet het meest handige product om het mee te doen, aangezien het niet eeuwig goed blijft. Je mag het maximaal 6 maanden ‘ongestraft’ opslaan. Doe je dit langer, dan moet je een kwaliteitscheck laten uitvoeren. Maar het is altijd nog een betere durfinvestering dan aubergines.
Slagen de Chinezen in hun snode plannetje? Daar komen we vanzelf achter. Wellicht valt het mee, in het verleden is hetzelfde truukje ook al geprobeerd op de wereldcacaomarkt, en destijds hebben we ook niet echt gemerkt dat onze chocolade ineens drie keer zo duur werd.
label89 zegt
Scumbag Chinezen!
betonstaal zegt
Misschien valt de prijsopdrijving mee, omdat grondstoffen vaak nog maar een klein deel uitmaken van de produktprijs. De rest van de prijs is vervoer, marketing en overhead.
lincoln zegt
@betonstaal:
yep idd ..
of en er nu voor 2 euro of 3 euro in een bandje zit maakt niet uit voor de consument ..
Esprit_de_Flandre zegt
@betonstaal: Een zogenaamde “schaarste” is dikwijls al genoeg om de prijs ferm op te drijven, los van de werkelijke productiekost. M.a.w., gewoon een grotere winstname…
lincoln zegt
idd .. doe dat rubbertje maar om hun piemel ..
die lui hebben tenslotte al 100den jaren gezinnen met minimaal 10 kinderen ..
moet nml van hun godje ..
Emile_Benz zegt
@lincoln: en o wee als het een meisje
iswas.On topic: zo’n grote ramp is het ook weer niet. Hier zijn de autoverkopen gedaald en iedereen houdt de hand op de knip ivm de crisis. Zoveel gladde banden als ik de laatste tijd zie…
sir_smokalot zegt
@Emile_Benz: Jij zakt steevast op een parkeerplaats door de hoefjes voor een inspectie? :)
alassad zegt
@lincoln: meen je dit? Ooit gehoord van de one-child policy?
eklasse zegt
Mannen van de radio!!!
betonstaal zegt
@eklasse: voor de radio-liefhebber die een radio bezit die ook op een andere zender kan dan Radio 538! Fantastisch materiaal.
Megakix zegt
Of de zilvermarkt…dat zelfs alle partijen röntgenfoto’s werden opgekocht, omdat daar ook een hoeveelheid zilver in zat / zit.
OT: maar de chinezen hebben toch niets te maken met ‘houdbaarheidsdatums’ ? 6 maanden kan daar zo 6 jaren zijn…als de partijbons dat wenst.
Henk_he zegt
Ach. Over 10 jaar rijden we op banden gemaakt van paardenbloemen (geen grap). Dan wordt de grondstof goedkoper dan rubber uit de rubberboom.