
En dat is allemaal de schuld van de ouders die hun kids naar school brengen met de auto.
Dat meldt het AD vanmorgen. Een groeiend aantal kinderen kan niet of niet goed fietsen omdat hun ouders hen naar school brengen met de auto. Daardoor fietsen ze niet vaak genoeg en leren ze niet goed omgaan met verkeerssituaties. Gevolg is dat steeds meer scholen ook nog eens besluiten het verkeersexamen maar af te schaffen omdat de kinderen niet genoeg fietsen, niet goed kunnen fietsen of zelfs helemaal geen fiets hebben, aldus een woordvoerder van Veilig Verkeer Nederland.
We hebben het hier over een vicieuze cirkel die door de ouders die hun kinderen met de auto wegbrengen in stand worden gehouden. Deze ouders ervaren namelijk de situatie rond scholen als gevaarlijk, omdat er steeds meer auto’s zijn die kinderen wegbrengen. Ouders zien hun kinderen daar liever niet doorheen fietsen, ervaren de situatie als gevaarlijk en dus brengen ze hun kind liever met de auto weg. Daardoor kunnen steeds minder kids die naar de middelbare school gaan nog fatsoenlijk fietsen en is de zogenaamde “achterbankgeneratie” een feit.
Wees dus op je hoede voor kinderen op fietsen, dikke kans dat ze geen reet snappen van waar ze mee bezig zijn en dat ze nog onvoorspelbaarder gedrag vertonen dan je van een kind op een fiets überhaupt al verwacht. De verplichte helm op de fiets komt steeds dichterbij, zo vermoeden wij hier op de redactie.
Verwende nestjes zijn het
@forzaferrari: luie ouders bedoel je..
@gast: ja daar zat ik ook meer aan te denken :-)
@gast: leg uit hoe een kind naar school brengen luier is dan nog even een extra kop koffie en je Telegraafje?
Probleem ligt niet bij de kids, maar idd wel bij de ouders. Niet omdat ze lui zijn, maar omdat ze met zn allen kinderen wegbrengen. Zij bepalen namelijk wat er gebeurt in het gezin…
@rijnooit: kinderen wegbrengen op de fiets is echt minder lui dan achter het stuur van de leaseslet of mama’s rijdende koektrommel…
@Griffin: touché :-)
@gast:
Ho ho, niet te snel, het is natuurlijk allemaal de schuld van die profiteurs uit Den Haag.
Die hebben ervoor gezorgd dat modale ouders beide fulltime moeten werken om hun kop boven water te houden (het huis staat al onderwater).
Die hebben dus echt geen tijd om de kiddo’s met de fiets naar school te brengen, sterker. die hebben eigenlijk helemaal geen tijd voor kids….
@jrk68: Fietsen is goedkoper hoor!
@jrk68: Ho ho niet zo snel..
Als je geen tijd hebt voor koters moet je ze niet nemen.
Creche telt niet imho.
@kaasboerin:
Yep, maar leg dat maar eens uit aan een vrouw met rammelende eierstokken….
Dan nog een praktisch puntje van aandacht, die koters van nu mogen straks werken voor jouw en mijn AOW, dus hebben we er wel een zwikkie nodig.
@jrk68: Als ik kijk naar mijn gemiddelde leeftijdsgenoot zakt de moed me in de schoenen..
@kaasboerin: bij mij ook (de “kinderen” van mijn leeftijd dus).
@jrk68: O maar diezelfde profiteurs in Den Haag zijn nu druk bezig al die werkende mama’s weer thuis te krijgen, simpelweg door de subsidie op kinderopvang zodanig in te perken dat de creche en naschoolse opvang voor veel ouders onbetaalbaar wordt.
@potver7:
Als ze geen baan hebben hoeven ze ook niet naar de opvang, dus met de huidige regering lost dat probleem zich vanzelf op.
Die kunnen straks geen auto meer betalen dus moeten ze wel weer op de fiets, goed voor het terugdringen van de files ook. Ik zie hier een win/win situatie.
@gast, helemaal mee eens, kleine kinderen kunnen er weinig aan doen lijkt me zo
En op de een of andere manier verliezen ouders die hun kinderen naar school brengen ook alle skills met betrekking tot autorijden en verkeersregels… Parkeren kan ineens overal, ook voor iemands oprit, verkeer van rechts telt niet meer, etc…
@griffendahl: Dat vind ik onder de fietsende Mama’s nog veel erger. Die fietsen als een soort Gi-Jane/Moeder de Gans hybride met soms wel 4 kids naast hen. En dan nog boos kijken als je via de andere rijbaan er zo wijd mogelijk om heen probeert te gaan. Want, geen tussenruimte is groot genoeg als het om haar kinderen gaat.
@E34M5Touring: Ik zou willen dat ik dat kon ontkrachten of bevestigen, echter ondanks dat ik op 100 meter afstand woon van een gebouw met minimaal 4 basisscholen (grofweg 1000 leerlingen), kom ik die fietsende moeders amper tegen… Die gaan hier vermoedelijk gewoon met de auto.
@griffendahl: Dat zou idd kunnen. Hier fietsen ze meestal nog. Maar wel met 4 kids om hen heen.
@griffendahl: Dat is altijd met woon-werk verkeer.
Mensen hebben altijd haast..
En waarom? God mag ’t weten, zodra ze thuis komen gaan ze gewoon op de bank RTL Boulevard kijken..
Ik kan gewoon fietsen hoor ;)
Geldt niet hier op het platteland hoor. We maken hier echte doordouwers van onze kinderen.
@midasracer: sowieso!
@midasracer: Maar toch zie je hier in het dorp vaak genoeg dat mensen hun kinderen van nog geen kilometer ver naar school rijden.
@midasracer: Zodra ze volwassen zijn rennen ze gillend naar de grote stad nu zit 020 mede vol met boeren m/v.
De foto bij dit artikel in combinatie met dit artikel is wel geniaal!
Een andere oorzaak is dat (veelal) allochtone ouders vaak zelf niet kunnen fietsen en het hun kinderen dus ook niet kunnen leren, maar dat moeten we natuurlijk niet neerzetten, want dat zou weleens als zwaar racistisch opgevat kunnen worden.
Scholen fietsles laten geven is ook geen oplossing, ten eerste omdat je scholen niet overal verantwoordelijk kan maken, ten tweede omdat je ouders niet kunt verplichten een fiets te kopen voor hun kinderen.
@wimpster: dan krijgt iedere school dus een paar leenfietsen, moeten we het zo maar oplossen… Een school kan je inderdaad niet overal voor verantwoordelijk houden maar helaas is het met de huidige generatie zo dat als de school er niets aan doet het nauwelijks gebeurd..
@wimpster: Bij mijn dochter zit een Marokkaans meisje in de klas. De meest zelfstandige van de hele klas. Fietste al op haar 8e het hele dorp rond. Dat wil niet zeggen dat je stelling geen hout snijdt, maar er zijn kanttekeningen te plaatsen.
@pomoek: Ik zeg toch ook niet dat ze allemaal niet kunnen fietsen? Ik ken ook tientallen allochtonen die prima fietsen.
Je demonstreert het probleem wel prima: Het is heel lastig om dit soort zaken aan te halen, zonder dat er allerlei uitzonderingen aangehaald worden met daarbij het verzoek vooral niet te generaliseren ipv het er gewoon over te hebben en oplossingsgericht te denken.
Ik moest vroeger ook altijd fietsen. Eerst 3 km naar de basisschool, 11 km naar de middelbare en later soms zelfs 35 als ik de bus gemist had. Mijn kleine jongen gaat straks op gewoon fietsen als ie naar school gaat.
Ik mocht van de school niet eens komen fietsen want woonde te dicht bij. Toch snel en goed leren fietsen, gewoon omdat het leuk is.
Ik hield op bij “een groeiend aantal”
Gewoon een schreeuw om aandacht en subsidie van VVN, niks te zien, gewoon doorlopen.
@Simpson: Dat sowieso.
Ik heb veel last van al die ouders die hun kinderen met de auto naar school brengen wanneer ik en mijn zoon daar op de fiets naar toe willen. Bijkomend probleem is dat uders ook nog eens zo lui zijn dat ze állemaal pal voor de ingang willen staan. En ze kunnen niet parkeren óf met elkaar afspreken dat één rijrichting handiger is dan van alle kanten de ingang benaderen.
Dan hebben we het verder niet over de staat van de berm rondom de school.
Tijdens de ouderaad wél klagen dat de kinderen niet genoeg gymen. Ik haat ouders.
Beter leren ze ook eens wat het belang nu is van verlichting en het kennen van de verkeersregels. Als je auto kan rijden houd dat ook nog niet in dat je geschikt bent om deel te nemen aan het verkeer.
Mooi, zijn we eindelijk van die rot fietsers af over een paar jaar.
Mijn vrouw heeft al jaren de webwinkel http://www.kinderhelmen.nl met stoere helmen voor kinderen.
Voorlopig draag ik alleen maar een helm in mijn raceauto. Op de fiets vind ik het zelf niets.
Voor kinderen echter…… Echt doen!
@dutchmark: Is dit geen spammen dan?
En dan te bedenken dat we bij ons op de basisschool deze regel hadden: Wie op meer dan 200 meter van school woont mag op de fiets komen, de rest moet lopen. Die goeie, ouwe tijd.
@Joost1990_2: Yep. Bij mij vroeger ook zo. Ik woon vlak bij een school en het verkeer ’s morgens is soms bizar. Bij slecht weer kun je de straat niet in of uit komen. Sommige ouders doen het omdat ze overbezorgd zijn, andere ouders omdat ze anders te laat op hun werk komen. Af en toe zie ik echt bizarre dingen. Ouders die hun kind aan de overkant van de weg laten uitstappen zelf blijven zitten en de kleintjes zonder begeleiding tussen de auto’s door laten oversteken. Eigenlijk bizar dat er niet veel meer ongelukken gebeuren. Tja. En dan alle kinderen een helm op? En wat is dan de volgende stap? Beschermende kleding?
Ach, een jaar of 10 geleden was dit ook al zo. Bepaald ouders brachten hun kinderen, vaak niet eens uit luiheid of gemakzucht maar uit pure overbezorgdheid met de auto naar school. Wanneer die kinderen dan naar het voortgezet onderwijs gingen waren ze, als kleine brugwupjes met een (te) grote tas op de rug een regelrecht gevaar op de weg. Gelukkig leerden ze allemaal snel, met vallen en opstaan. Zoals het hoort!
Ik mocht vroeger van geluk spreken als ik een keer tijdens hevige regenval naar school werd gebracht. Dat was dan luxe.. Nu is het volgens mij vanzelf sprekend dat kinderen worden gebracht.
@adjudant: Wij brengen onze kinderen ook altijd naar school, simpelweg omdat ze nog te jong zijn om alleen te gaan. Echter altijd te voet, met de step of fiets. De keren dat ik ze de afgelopen drie jaar met de auto heb gebracht zijn letterlijk op de vingers van één hand te tellen (en dan heb ik echt niet alle vingers nodig!).
@adjudant: in de tijd van jouw ouders was het hebben van een auto al een onvoorstelbare luxe. Tijden veranderen hè.
Kinderen kunnen niet fietsen, maar de meeste ouders die hun kinderen naar school brengen kunnen mijn inziens ook niet met de auto rijden…
Kga Elke dag naar school op de fiets met 40km/h (nee, niet elecktrisch, gewoon spierkracht :)) ik Fiets ook lekker stabiel zonder handen (als het kan) en let netjes op het verkeer en de regels, niks aan de hand dus