Sommige Nederlanders gooien principes overboord als het op Zwarte Zaterdag aankomt.
Hoera, de vakantietijd is weer begonnen. Lekker in de auto stappen op reis naar je bestemming in bijvoorbeeld Frankrijk, Oostenrijk of Italië. Traditioneel vertrekt een grote groep zaterdag, aangezien vrijdag de laatste werkdag is. Zwarte Zaterdag is dus nog steeds een ding. Toch verzinnen Nederlanders steeds vaker manieren om aan die enorme drukte ontkomen.
Dat gaat van netjes eerder vertrekken tot onorthodoxe maatregelen zoals het kind ziekmelden op school. Verzekeraar Allianz Direct heeft onderzoek gedaan naar de manieren waarop Nederlanders omgaan met Zwarte Zaterdag.
Uit het onderzoek blijkt dat bijna de helft (41%) van de Nederlanders het liefste al midden in de nacht in de auto zit op weg naar de vakantiebestemming. Dat is nog steeds geen garantie om aan files te ontkomen. Op drukke plekken zoals de Gotthardtunnel kan ook midden in de nacht file staan. Het is dus zeker geen garantie.
Een derde (32%) geeft aan juist bewust de auto te laten staan. Ze kiezen ervoor om het vliegtuig of via openbaar vervoer op de vakantiebestemming te arriveren. Een vijfde (19%) huurt een auto op de plaats van bestemming. Het voordeel is dat je niet 1.000 kilometer of meer vanuit Nederland hoeft af te leggen.
Dan is er nog een kleine groep (14%) die zelfs het lef heeft om een kind te ziekmelden op school om zo eerder te kunnen vertrekken. Niet de bedoeling natuurlijk, maar sommige ouders doen het toch.
Ergernissen
Voor de één begint de vakantie als de voordeur op slot gaat, de ander begint pas met genieten bij aankomst van de bestemming. Onderweg zijn er altijd wel ergernissen die optreden. De grootste ergernis is files met 55 procent, je verwacht het niet.
Andere ergernissen zijn linksplakkers, onduidelijke routes in het buitenland, onduidelijke verkeersregels of er pas onderweg achterkomen dat je iets vergeten bent. Herkenbaar? Ook kinderen die ruzie hebben in de auto, extra toiletstops, een langzaam of te hard rijdende bestuurder en de verkeerde muziek in de auto zijn reden tot ergernissen.
Als je dit lijstje zo lees denk je bij jezelf: nou lekker gezellig op vakantie, bij die groep met al deze ergernissen hoef ik niet in de auto te zitten.
Heb jij nog de ultieme, verantwoorde, tip om Zwarte Zaterdag te ontwijken? Laat het weten in de comments. Misschien maar gewoon in Nederland op de camping?
tommycooker zegt
Zucht, dit speelt al sinds de jaren ‘80 en er is niets veranderd. Makes me feel old ;-)
ghengiskhan zegt
Als jij je bewust de jaren ‘80 kunt herinneren ben je inderdaad oud, of in ieder geval ver gevorderde middelbare leeftijd. Zei hij met bouwjaar ‘68.
Richmond zegt
Dat ziekmelden snap ik wel. De laatste schooldag doen ze toch niks meer behalve rond spelen.
kennone zegt
Maak daar maar de laatste week van.
geelbarrel zegt
Laten scholen zich ook aan leerplicht houden. Dochterlief had hele week niks meer (leerzaam?) maar MOEST vrijdag om 12 uur op een treiterplek verder dan school rapport ophalen
Allison Burgers zegt
Dit idd.
Dutchdriftking zegt
Alleen al hierom zou ik dit sowieso níet doen. Wel of niet op vakantie doet er niet toe.
PunicaOase zegt
Bij ons was donderdag de laatste schooldag.. Maar misschien maar eens kappen met die zomervakantie.. wat mij betreft niet meer van deze tijd.. Waarschijnlijk door het leraren tekort niet goed op te lossen.. jammer..
potver7 zegt
En dan? Iedereen zelf laten kiezen wanneer ze drie weken op vakantie gaan terwijl de school doorgaat, zodat die kinderen gegarandeerd 3 weken lesstof missen?
Om aan te geven hoe ingewikkeld dat is voor een school: bij mij in de buurt zit een particuliere (!) school gestart die zoiets aanbood (vrije dagen en vakanties per kind vrij in te delen, mits het minimum aantal lesdagen per jaar werd gehaald) en die zijn daar na een aantal jaar mee gestopt. Dat vergt namelijk een zodanig individueel lesprogramma per kind dat het niet op te brengen is.
rbou zegt
Zou wel fijn zijn als je naast de zomervakantie bijv nog een weekje of twee weken zelf vrij van school zou mogen kiezen (bij voor de wintersport (stukje eigenbelang)) Nu is het zo druk maar vooral ook duur.
petroldrinker zegt
Had je ook kunnen bedenken voor je kids nam toch?? je weet immers dat je dan de komende tig jaar aangewezen bent op de dure schoolvakantie periodes….
Jeroen zegt
Variabele vakanties werken prima. Mijn zoon zit op een openbare school waar we zelf een groot deel van de vakanties zelf kunnen inplannen (net als de juffen en meesters). De gemiste lesstof haal je in op het moment dat anderen op vakantie zijn. Kwaliteit van onderwijs is prima. Ouders, kinderen en onderwijzend personeel zijn na gewenning zeer tevreden met de variabele indeling. Niet iedereen wil/ hoeft/ kan op vakantie in het hoogseizoen. Variabele vakanties zouden een hoop issues voorkomen met dure vakanties, files, werkverdeling bij bedrijven en arbeidsplekken. Waarom blijven vasthouden aan de vaste vakanties (“ja, maar dat doen we altijd zo”). Het is de eerste jaren aanpassing in werkwijze, het onderwijs heeft decennia lang een vast ritme gehad, maar als je mensen hebt die willen veranderen (daar valt of staat het bij, net zoals elke verandering in elk bedrijf), dan werkt het prima.
leefvrij zegt
Vertrek op zondag. Weinig tot geen vrachtverkeer en veel minder files.
potver7 zegt
Dat dus.
Maar goed, wat mij betreft ligt de oplossing ook een beetje bij de aanbieders van accomodaties. Die immense filedruk op zaterdagen wordt niet echt geholpen door het feit dat veel accomodaties in het hoogseizoen alleen van zaterdag tot zaterdag te boeken zijn. En gezien de hoogseizoentarieven zijn er niet zo heel veel mensen die er dan alsnog voor kiezen om op zondag aan te komen om die files te omzeilen.
Wat mij betreft mag daar best wat aan gedaan worden, bijvoorbeeld door verplicht twee wisseldagen per week te hanteren (met een mechanisme om spreiding te bevorderen).
gregorius zegt
je kan toch een hotel boeken van wanneer tot wanneer je zelf wil?
Peter zegt
Nou, dat dacht ik dus ook bijna twee weken geleden op zondag vertrokken en het was erg druk. Om 4 uur in de nacht vertrekken uit Amsterdam en dan vol doorrijden, plaspauze niet toegestaan totdat wij bij Parijs waren. Maar bij Parijs om zondagochtend om 9 uur was het al feest tot Evry meer stilstaan dan rijden, denk 2.5 uur om langs Parijs te komen, de A71 richting Montpellier leek wel maandagochtend spits benzinepompen kon je niet eens parkeren om eten/koffie te kopen. Zelfs bij de tol was het feest, poortjes waar je normaal met 30km/u doorheen gaat gingen mensen stoppen, achteruit enz. Wat een drama. Gelukkig was het in Spanje iets rustiger op de weg, helaas was de auto van mening dat de lol er wel vanaf was bij Barcelona, dus na twee dagen bekvechten met de anwb nu met de huur/vervang auto op de bestemming. Helaas morgen laatste dag en dan weer terug. Als het goed is, is de auto dan weer klaar en pikken wij die op, op de terugweg.
por100 zegt
Mijn tip is een caravan nemen en om 18 uur vertrekken. Zo langzaam rijden dat vrachtwagens je inhalen en als je moe bent, wat je natuurlijk altijd bent want je hebt een caravan, ga je even stoppen, lekker onhandig 3 parkeerplaatsen innemen en even slapen in de caravan.
Dan vroeg op en weer op pad. Voordeel is ook dat je altijd in je caravan naar wc kan.
seatleon zegt
Wij vertrekken zondag en rijden dan naar een overnachtingsplek. We zien wel hoe lang we erover doen. Ik verwacht dat het rustiger is dan zaterdag.
jaso013 zegt
Wat een stress allemaal. Vertrek gewoon een dag of 2 later op een maandag. En je kind thuishouden? Tsja, dat is niet heel netjes inderdaad. Laten we dan vooral de vaste vakantieperiode eens ter discussie stellen… want dat slaat natuurlijk ook nergens op.
erik911 zegt
Vertrek allemaal gewoon op zaterdagochtend! Ik herhaal: vertrek gewoon allen op zaterdagochtend!
(…anders wordt ‘t zo onprettig veel drukker op woensdagnacht / donderdag overdag…)
Dutchdriftking zegt
Je kan ook gewoon op maandag vertrekken….
gregorius zegt
Waarom gaat het over ‘op zaterdag vertrekken’? Die kids hebben toch 6 weken vakantie? Zijn hier ouders die ook 6 weken vakantie hebben en daarom alle 42 dagen weg moeten zijn?
Zo’n baan wil ik ook wel!
alloallo zegt
Vele productiebedrijven hebben collectief vakantie! Dit veroorzaakt die drukte
tenaci zegt
Ik ga nooit de eerste dag van de vakantie weg. Met de stress van je werk nog in je donder de hele zooi nog pakken, kort slapen en dan achteraan sluiten in de file. Mij niet gezien. Wij pakken altijd rustig onze spullen en rijden dan op zondag of maandag weg. Als we ver gaan pakken we nog een overnachting. Zo zijn we met 3 weken vakantie meestal 2 a 2,5 week weg maar hebben we alle tijd voor het pakken en later weer uitpakken. Is mij die paar dagen wel waard.
mashell zegt
Jij hebt het goed voor elkaar. Maar wat als je werk je geen stress maar slechts frustratie geeft? Dan kan ik me voorstellen dat je zo snel mogelijk weg wilt en meteen uit het werk al gaat rijden.
sportevo zegt
Je hebt natuurlijk iets van een leerplicht maar je kind de laatste dag voor de vakantie thuishouden, alsof je dan nog allemaal nieuwe leerstof voorgeschoteld krijgt.
Die laatste schoolweken, of het nou middelbare of basisonderwijs was, je deed nooit iets. Het was altijd de tijd uitzitten.
Vrienden van mij hadden het ooit eens netjes gevraagd aan de schoolleiding of ze hun kind die vrijdag thuis konden houden omdat ze dan al konden vertrekken. Had ook iets te maken met zijn vakantieopname bij zijn werk. Maar ze kregen toen te horen dat het absoluut niet kon en nu ze wisten dat hij eigenlijk die dag wilde vertrekken, dat het ook geen goed idee zou zijn om hun kind ziek te melden.
Maar eigenlijk zou je als ouders 1 of 2x per jaar een soort dispensatie moeten krijgen om je kind een dagje thuis te houden voor dit soort zaken.
okdoei zegt
Leerplicht klopt maar er is gewoon een minimum aantal schooluren die een kind moet volgen en bij het programma van onze school – er waarschijnlijk veel scholen – gaan ze daar al ruimschoots overheen.
Dus zeker mee eens dat een dergelijke dispensatie moet komen. Liefste voor 5 dagen – dus een volle week.
Bij onze persoonlijke situatie hebben we 1e lijns familie in zuid-oost azië hebben waar het tijdens de zomervakantie dik regenseizoen is.
Je wilt dus in dit geval rond de kerst of in het voorjaar, maar dan zijn de vakantie maar max. 2 weken of korter (en daarnaast stervensdruk op de luchthavens). Geloof dat er een hoop gezinnen zijn die zo’n situatie hebben.
str8six zegt
Tja, welke zielen gaan dan ook vrijwillig erin staan. Ga gewoon een dag later oid. Het is een keuze..
wimbers zegt
ik heb op de vrije school gezeten, en een deel in het buitenland, daar was het nooit een probleem om zomaar op vakantie te gaan, je kreeg gewoon te horen welke stof behandeld werd en dat moest je dan zelf maar regelen. nooit een probleem geweest.
ook met mijn eigen kinderen voorgaande jaren in het buitenland op school, zelfde verhaal: “oh gaan jullie in oktober naar het buitenland wat leuk!, mischien kunnen ze er wat over vertellen als ze terug zijn!”
nu zit de jongste sinds dit jaar weer in Nederland op de middelbare school, en kregen we een ambtenaar aan de deur toen we op wintersport gingen in Januari. Ik heb hem echt uit staan lachen, en verteld dat we niet bekend waren met het Nederlandse systeem, we zullen het nooit meer doen..
En nu is het 3 weken geleden toetsweek geweest, heeft ie al 2 sportdagen gehad maar geen les, maar we kunnen niet op vakantie omdat ie vanmiddag nog 2 uur aanwezig moet zijn bij een sociaal evenement, totaal van de pot gerukt hier..
Jurgen zegt
Het staat je uiteraard volledig vrij om te vertrekken naar het land waar je eerder gewoond hebt, het feit dat je zo stoer verteld dat je een ambtenaar hebt staan uit lachen zegt genoeg over de mentaliteit, die man doet ook gewoon zijn werk.
PunicaOase zegt
Ja krijg steeds meer het idee dat het een ‘verdiensysteem’ is voor reisbranche geholpen door de overheid..
mashell zegt
Je hebt wel weinig waardering voor sportonderwijs en sociale evenementen, lijkt alleen in klassikaal onderwijs te geloven. Terwijl de maatschappelijke vorming van het kind veel belangrijper is dan 1+2.
Zelf heb ik weinig waardering voor mensen die “op wintersport gaan”, want we weten allemaal dat als mensen het wintersport noemen het niet om skiën of snowboarden gaat maar om zich klem te zuipen in de après-ski.
drdre1 zegt
Wij hadden per ongeluk verkeerd geboekt. Serieus. We konden omboeken, maar dat betekende a) dat we een andere accommodatie moesten boeken, kan maar is niet altijd praktisch of beter en b) we moesten de vliegreis omboeken. Beiden betekenden een meerprijs van Eur 500+. De boete zou lager zijn. Dus hebben we besloten om gewoon open kaart te spelen en de boete te accepteren. We dachten klaar te zijn en simpelweg een acceptgiro te ontvangen. Maar nee, we moesten langs het gemeentehuis, daar officieel vragen gaan beantwoorden en vervolgens werd onze input overgedragen aan het OM. Ja, het OM. We hadden al naar de school toe en naar de opsporingsambtenaar aangegeven dat we fout waren en de boete accepteerden. Ook hadden we foto’s gemaakt van onze kleine die van allerlei schoolopdrachten aan het doen was op vakantie. Onze kleine is 5 en miste 3 dagen. De hadden natuurlijk kunnen kiezen om onze kleine ziek te melden, maar willen niet dat hij liegt. Normen en waarden. Vinden we belangrijk. Daarom hebben we open kaart gespeeld. We hebben inmiddels de boete en acceptgiro ontvangen en betaald. Toch een beetje met een krom gevoel. Ben je van begin tot eind eerlijk, krijg je een boete. Lieg je, krijg je geen boete.
Jurgen zegt
En voor zo’n hufterige acties van de overheid hebben ze dus het leugentje om bestwil bedacht, soms gewoon beter.
sabrerator zegt
Mijn ultieme tip: naar Groot-Brittannië op vakantie gaan.
Met de nachtboot van Hoek van Holland naar Harwich.
mashell zegt
Om met m’n zus te spreken: in Frankrijk hebben ze tenminste mooi weer. Dat lukt ze in Groot-Brittannië net zo min als ons.
kniesoor zegt
Eventueel gedoe met de onderwijsinspectie geldt alleen voor kinderen op de basisschool, neem ik aan. Middelbare scholieren zijn sowieso al een paar weken eerder vrij toch ?