(Zware) criminelen worden door de politie in de kraag gevat dankzij kentekenregistratie.
Het valt je misschien niet op, maar de Nederlandse snelwegen staan vol met camera’s. Gelukkig niet om overal je snelheid te meten. Nee, deze camera’s dienen een andere functie. Het gaat hier om ANPR-systemen. Die afkorting staat voor Automatic Number Plate Recognition (ANPR). Of gewoon automatische kentekenherkenning in goed Hollands. De komst van kentekenherkenning is een absolute zegen voor de politie. Het helpt om boeven te vangen.
Politie kentekenregistratie
Met ANPR kan de politie aan de hand van het kenteken een voertuig volgen door het hele land. Zo kunnen agenten bijvoorbeeld zien of een auto de grens verlaat of juist het land binnenkomt. Ook kunnen patronen in kaart gebracht worden. Met name drugsrunners zijn door ANPR het haasje. Tegenover de Telegraaf geeft de politie openheid van zaken.
Patroon
Een auto met bijvoorbeeld Duits kenteken die telkens dezelfde route rijdt kan opvallen bij de politie. Dit kan een onschuldige Nederlander zijn in een doorsnee Opel die over de grens woont en in Nederland werkt. Maar dit kan ook iemand zijn die op vaste basis drugs aflevert. Het enige wat de politie dan hoeft te doen is de verdachte opwachten op een bekend traject. Bij een staandehouding kijkt men vervolgens of er inderdaad drugs in het spel is. Bij een ontdekking is dat een heterdaad en kan de verdachte worden aangehouden.
De politie spreekt over een pakkans van 90 procent dankzij ANPR. Niet alleen drugscriminelen worden aan de hand van kentekenregistratie door de politie gevangen. Ook vervoerders van wapens of grote sommen contant geld lopen op deze manier tegen de lamp.
Moord
Verder helpt ANPR bij het vangen van criminelen naar aanleiding van een zware misdaad. Verdachten op de moord van Peter R. de Vries in 2021 werden dankzij kentekenregistratie door de politie op de snelweg aangehouden. De daders dachten nietsvermoedend over de snelweg rijdend te kunnen ontsnappen. Via de camera’s waren ze allang in de smiezen bij de politie.
Privacy
Niet iedereen is fan van ANPR. Er zijn onder meer zorgen over de privacy. De politie mag kentekengegevens tot 28 dagen bewaren. Ook van onschuldige burgers. Volgens privacywaakhond Privacy First is dit totaal niet noodzakelijk en is daarom eerder dit jaar een bodemprocedure tegen de Staat begonnen in verband met de wijze waarop de politie met kentekenregistratie werkt in Nederland.
Thieuke zegt
Die camera heeft me ook een keer gepakt toen ik ruimte te kort kwam en per ongeluk over een verdrijvingsvlak ging. Heb nog bezwaar gemaakt, zonder succes.
Johanneke zegt
Mag dat serieus? Ik dacht dat het dus niet gebruikt mocht worden om overtredingen vast te stellen.
mashell zegt
Maar dat is natuurlijk gewoon een andere camera die er naast hangt om verdrijvingsvlakhelden op te sporen en dan mag het wel. Wat zeg je, is het onlogisch om twee dezelfde cameras naast elkaar te hangen? Natuurlijk maar de politie moet toch wat, als de kamer privacy en keihard aanpakken door elkaar blijft schreeuwen dan krijg je dit. Misschien moeten we eens accepteren dat je op straat geen privacy hebt en privacy niet dient om met strafbare feiten weg te kunnen komen.
outlook zegt
Zolang Big Brother een beetje nice blijft en allleen de boefjes pakt… ergens voelt het niet fijn dat men precies weet op welke dagen ik op kantoor werk…
HelldogBE zegt
Ben wel benieuwd naar het wettelijk kader. Straks gebruiken ook de fiscus en de ziekenkas het…
marh zegt
Ja dat zou niet de eerste keer zijn (kenteken parkeren gebruiken om privé rijden met zakelijke leaseauto te controleren)
waterisnat zegt
Echte criminelen (op de gebruikelijke uitzondering na) weten heel goed om door soort systemen heen te werken, terwijl de overheid met een heel duur systeem wel alle privacy schendt. Mooi propaganda verhaal van de politie, maar een middel wat volledig uit proportie is.
werf76 zegt
Ach daar hebben we hem hoor. Lul niet man. De politie gebruikt de ANPR puur om boeven te vangen. Gasten die bekend staan voor rijden zonder rijbewijs. Gasten die bekend staan voor plofkraken etc etc.
En dan komen janken over dat het uit proporties is.
crashingduke zegt
Eigenlijk heb ik maar één bezwaar met dit soort systemen. Als ik als burger mijn gegevens wil inzien om mijn onschuld aan te tonen, dan gaat dat niet.
cossiekiller zegt
Daarmee dat ik mijn drugs altijd met de fiets over de grens breng.
Onehp zegt
Bakfiets met naar de politie zwaaiende kleinkinderen…
Slimme boefjes worden nooit gepakt en die wisten natuurlijk al jaaaren van het ANPR systeem af.
mashell zegt
Waarom zo kleinschalig? Met een 40 ton vrachtwagen op Pools kenteken val je ook helemaal niet op.
ouwedibbes83 zegt
Ze mogen de gegevens 28 dagen bewaren en in zo’n korte tijd kunnen ze al patronen van drugsrunners opstellen? Je zou denken dat ze zoiets op basis van dat over een langere periode doen. Anders gaan die runners toch over op 1x per 30 dagen “bevoorraden” en kan er nooit een patroon vastgesteld worden…
JelmerS zegt
Ik neem aan dat een beetje slimme boef dit spelletje snel doorheeft en zijn/haar gedraag erop aanpast. Hoe bepalen ze een patroon, en stel dat een auto wordt gecontroleerd en er is niks mis mee, is dat kenteken daarna voor altijd ‘goed’ zodat je niet vaker wordt aangehouden? Daar kan je ook weer op inspelen…
launchcontrol zegt
Maak van dit land een politiestaat en de zegen voor de politie zal steeds groter worden….
lecomte zegt
Registreren die camera’s ook de momenten dat criminelen nummerplaten wisselen?
jaapies zegt
Wat een eng marketing artikel met als wisselgeld onze privacy. Niks positiefs aan zo’n systeem. Maar goed zolang we allemaal ‘vrijwillig’ met een gps tracker in de vorm van een telefoon in onze zak lopen, mogen we hier ook niet over klagen.
rismo zegt
Het probleem is dat onze huidige regering hier iets over mag vinden, dat is het meest enge, en we weten niet wie er in de toekomst mee aan de slag mag.