“Zet de camera aan de voorkant aan, dan kan je straks de boeggolf mooi zien.” Het zijn niet de eerste woorden die je verwacht te horen als een fabrikant je met een elektrische auto op pad stuurt.
Wat is het
De eerste volledig elektrisch productieauto van Jaguar. En ja dat is een big deal. Dit is zeker niet de eerste EV van een “reguliere” autofabrikant, maar wel de eerste met een actieradius waar iedereen mee uit de voeten kan. Bovendien is het gewoon een auto, dus alles wat je met andere Jaguars kan, kan ook met de I-PACE. Vandaar dat we dwars door een beek werden gestuurd, over een onverharde weg een steile heuvel op en dat de I-PACE over een circuit gejaagd mocht worden.
De batterij van de I-PACE is 90 kilowattuur groot, genoeg voor een actieradius van 480 km volgens de nieuwe WLTP testcyclus en 543 km volgens de oude testmethode (NEDC). In de praktijk blijft daar minder van over, maar 300 km afleggen op één acculading lijkt niet echt een issue.
De I-PACE is een crossover, maar als je er een opgehoogde hatchback in wilt zien, dan gaat dat ook lukken. De vorm is net even anders en bovendien is het dak 10 centimeter lager dan de F-PACE. Hoe langer je kijkt en hoe meer je over de I-PACE te weten komt, hoe interessanter de vorm wordt. Kijk eens naar de wielbasis en overhangen: de eerste is drie meter, gigantisch groot voor het formaat auto. De overhangen zijn daarmee relatief klein, de hele packaging is anders dan bij een auto met verbrandingsmotor. De neus is relatief laag, want ook daar bleef ruimte over om het eens lekker anders te doen. De wereld van EV’s gaat ons op designgebied nog interessante auto’s leveren.
Hoe rijdt het
Ja. Jahaaaa. Eerst even de specs: 400 pk en 696 Nm zijn waarden waar “petrolheads” enthousiast van kunnen worden. Bedenk dan even dat de koppelkromme voor een elektromotor linksboven in de hoek begint, helemaal op zijn maximum. Het koppel klapt er letterlijk in bij het vloeren van het gaspedaal en dat blijft verslavend. De specificaties zijn ook prima: de sprint naar de 100 doet de I-PACE in 4,8 seconden, de topsnelheid is begrensd op 200 km/u. Daar loopt de elektrische SUV van Jaguar heel makkelijk heen, maar zoals bij alle EV’s is dat de manier om de accu heel snel leeg te trekken. Voor een rit met hoge snelheden dwars door Europa is het nog altijd beter om een diesel te kiezen.
In Portugal kregen we in twee dagen een gevarieerd programma voor de kiezen: offroad, bergweg, snelweg en circuit. Het is veel meer dan een gemiddelde eigenaar van een I-PACE zal doen, maar de Jaaag gaf geen krimp. Het koppel van elektromotoren kan heel precies worden aangestuurd, dus offroad is tractie uitmuntend. Of er ooit iemand het equivalent van een container aan penlites door een beek gaat sturen valt ook te betwijfelen, maar de I-PACE kan het wel.
Ook op de weg is het lol trappen met de I-PACE. Vooral op het circuit liet de I-PACE zien dat dit niet de zoveelste SUV is met veel power en veel grip, maar onthulde ook een speelse kant van de elektrische roofkat. Met te veel snelheid duw je de Jaguar in veilig onderstuur, maar zodra je netjes tegen de gripgrens aanrijdt laat de I-PACE zien dat de kont lekker beweeglijk is. In het laatste rondje trakteerde ik de I-PACE (en de I-PACE mij) op een heuse vierwieldrift het rechte stuk op. Ronduit geniaal.
Zijn er nog minpunten
Jaguar heeft met Alfa Romeo gemeen dat er ook al wel iets te klagen valt over een auto die verder een glimlach op het gezicht weet te toveren. Verbazingwekkend genoeg viel het Touch Pro Duo infotainmentsysteem met twee schermen wat tegen, terwijl we van het vergelijkbare systeem in de Velar absoluut fan zijn. In de I-PACE is het bij tijd en wijle net te traag en het tweede scherm is een maatje te klein en slecht afleesbaar. Vooral met de zon erop kan je prima je haren kammen in de licht gebogen kunststof wat voor het tweede scherm zit. Aflezen wat er op het scherm getoond wordt, gaat dan weer wat minder.
Ondanks de fantastische rijeigenschappen liet het ESP soms een aardig steekje vallen. Alsof we weer terug waren in de jaren negentig met bruusk ingrijpende systemen die alle vaart eruit halen. Het gebeurde niet iedere keer, maar zowel op circuit als openbare weg kon het ESP het niet meer allemaal volgen en besloot alle power weg te regelen. De beide elektromotoren kunnen separaat worden aangestuurd en het lijkt erop alsof ze dan beiden het commando krijgen om het rustig aan te doen.
Alternatieven
Met een vanafprijs van 80 mille zit de I-PACE net onder de prijzen van de enige elektrische concurrenten: Tesla’s Model S en Model X. Die twee hebben het voordeel van Tesla’s excellente supercharger netwerk en het feit dat ze allebei als zevenzitter leverbaar zijn. Verder zijn er weinig rationele redenen te verzinnen om niet voor de Jaguar te gaan.
Conclusie
Lage bijtelling, geen uitstoot, een goede actieradius, genoeg ruimte, goede looks, zeer indrukwekkende prestaties, een heerlijk weggedrag. Must I go on? De I-PACE is niet alleen een leuke auto, maar is ook nog eens praktisch. Als dit de toekomst van mobiliteit, dan teken ik ervoor.
Jaguar Benelux is nog hard bezig om meer I-PACES beschikbaar te krijgen en verwacht dat dit gaat lukken. Dit jaar een I-PACE met 4% bijtelling is dus zeker niet uitgesloten, vanaf volgend jaar gaat de bijtelling omhoog. Filmpje!
9000cse zegt
Eindelijk! Na ’t zien van deze video kan ik niet anders meer concluderen dan dat “de EV” vanaf dit moment volledig wordt geaccepteerd! Als zelfs Wouter m.b.t. de prestaties tenminste 3 keer de term “briljant” laat horen, dan moet AB wel helemaal om zijn! Jaguar heeft er dus eindelijk voor gezorgd, dat er nu ’n auto is gecreëerd, die zelfs voldoet aan eisen, die “petrolheads” niet voor mogelijk hielden. En dat zorgt bij mij voor een opperbeste stemming, omdat ik hiermee als het ware een wens in vervulling zie gaan.
Zelf heb ik nog steeds noodgedwongen een diesel, ’n Mondeo Combi 2.0 TDCi met 115 PK van 2006. Op zich ’n fantastisch en oerbetrouwbaar, zuinig werkpaard. Maar ik heb er geen lekker gevoel meer bij, omdat ik me er steeds meer bewust van word, dat ik toch echt wel ’n hele grote hoop rotzooi de lucht in gooi op mijn ritten. Zo reed ik in 2017 120.000 km, waarvan 32 ritten van 2.000 km en méér. Dit jaar zijn dat er ook al 13! En als mijn budget het toeliet, dan zou ik dat liever elektrisch willen doen. Op die ritten maak ik gemiddeld gezien om de drie uur een pauze van ca. 3 kwartier en ik heb vastgesteld, dat er op de plaatsen waar ik die pauzes maak, overal laadpalen zijn. Ik denk dat zo’n EV voor mijn ritten geen enkel probleem meer zou zijn. Daarnaast heb ik geen behoefte aan de coureursneigingen, die Wouter hier demonstreert, zodat de actieradius groot genoeg zou zijn. En driften doe ik al helemaal niet! Ik rijd voor eigen rekening en houd daarom dus ook rekening met mijn kosten. Voorbeeld: Mijn zomerbanden, Continentals, zijn vanaf april het 3e seizoen ingegaan met nog ongeveer 5 mm profiel en dat terwijl ze er dus al zo’n 120.000 km op hebben zitten.
Ik hoop echter, dat ik spoedig kan melden, dat ik overgeschakeld ben naar ’n EV. Deze video heeft mij er in ieder geval helemaal van overtuigd.
lekbak zegt
@9000cse: Een moderne diesel zonder sjoemelsoftware is behoorlijk schoon als je die gebruikt zoals jij het doet. Met een warme motor en uitlaat systeem is de auto zuinig, werkt de katalysator optimaal en kan het roetfilter goed z’n werk doen.
Jij kiest er nu voor om heel veel km’s te maken in een oude auto zonder al die techniek. Met een (bijna) nieuwe auto ben je al tig keer schoner dan nu. Daar zou ik dan eerst mee beginnen totdat elektrisch betaalbaar is. Dan is er echt geen reden meer om je schuldig te voelen. De grootste reden dat een diesel nu zo vervuilt is omdat ze verkeerd gebruikt worden. Een diesel is optimaal als je 32 keer per jaar 2000km rijdt!
evdw zegt
@lekbak: Als je nu een nieuwe diesel koopt is een groot gedeelte van je budget weg. En als dat diesel bashen van tegenwoordig zo doorgaat ga je een hoop afschrijven op je nieuwe diesel zodat het heel lang duurt voordat je dan weer geld gespaart hebt voor een nieuwe EV.
Wat je het beste kan doen is lekker door blijven rijden met je diesel uit 2006 en gewoon rustig afwachten wat er aan aanbod gaat verschijnen de komende 2 a 3 jaar en dan een keer overstappen naar een EV.
lekbak zegt
@evdw: Hij rijdt 120.000 per jaar en volgens mij gaat die mondeo al een paar jaartjes mee. Ik betwijfel of dat een mogelijkheid is.
Daarbij stoot een diesel met katalysator echt heel weinig uit als die goed warm is dus is de winst van een ev tov diesel lang zo groot niet als voor de meeste mensen.
evdw zegt
@lekbak: Vorig jaar heeft hij 120.000 gereden, hij zegt nergens dat hij dat elk jaar rijdt. En daarnaast moet dit met een diesel ook helemaal geen probleem zijn zolang je normaal onderhoud pleegt.
Of een diesel nu wel of niet veel vervuilender is, ik kan me voorstellen dat je wil over stappen naar een EV en dan lijkt me voorlopig even doorrijden met je huidige diesel de juiste oplossing.
9000cse zegt
@evdw: Die 120.000 km per jaar is een gemiddelde over de afgelopen 5 jaar. En dit is de 3e Mondeo waarmee ik dat heb gedaan. Ik zorg altijd voor uitstekend onderhoud en (daarom?) ben ik over 600.000 km ook slechts één keer met pech blijven liggen. De waterpomp begaf het in België. Geen slecht resultaat dacht ik zo. Gezien mijn uiterst geringe budget ben ik echter op goedkope tweedehandsjes aangewezen en verbaas mij er zelf vaak over dat ze het volhouden.
Maar ik (70 jaar!) heb al mijn hele leven erg veel gereden. De teller staat inmiddels op >5.000.000 km…….
9000cse zegt
@lekbak: Het probleem is niet alleen de uitstoot. Dat zal bij een nieuwe aanmerkelijk minder zijn dan bij die Mondeo van mij. Maar er wordt je niet gevraagd naar het aantal kilometers dat je er vaak mee rijdt. Het beleid is: Diesel weren! Steeds meer steden krijgen de mogelijkheid om je met een diesel te weren en dat kan invloed hebben op de bereikbaarheid van mijn klanten. Kan ik die niet meer bereiken, dan betekent dat ook dat ik minder opdrachten kan uitvoeren = minder inkomen. Verder ben ik het met @evdw eens, dat de afschrijving op ’n nieuwe diesel de komende tijd steeds groter zal worden, zodat dat ook weer ’n inkomensdaling zal betekenen.
lekbak zegt
@9000cse: Een paar jaar geleden heb je eens lopen klagen dat de nieuwere generaties zich te goed voelen om jou werk te doen. Ze/wij willen niet buiten reguliere werktijden klaarstaan om opeens naar de andere kant van europa te moeten rijden. Wellicht zit het probleem vooral in de prijs waar je het voor doet, dat men het niet wil doen voor te weinig geld. Want als jij op je 70e nog zulk werk moet doen en je kunt eigenlijk geen passend gereedschap betalen moet je eens na gaan denken of het bedrag op de factuur na zo’n rit wel passend is.
9000cse zegt
@lekbak: Ik denk dat je je vergist en ook niet op de hoogte bent van wat er in deze branche speelt. Ik kan geen prijs bepalen. Dat doen de opdrachtgevers onder het motto: Slikken of stikken!
alfapeter zegt
De elektrische auto is volwassen geworden al was hij dat eigenlijk al met Tesla. Nu hoeft hij alleen nog betaalbaar te worden. Hij zal wel enige aanpassing vragen aan de gebruikers, het rijbereik met een dynamische rijstijl en de vrij lange laadtijd noopt tot een meer civiel gedrag. Ik heb enige twijfels bij het offroaden, met name de vrees om de batterij/bodem te beschadigen.
dutchneon zegt
@alfapeter: Grootste verschil met Tesla is niet alleen het Supercharger netwerk maar ook de OTA updates voor de Tesla’s…. Tesla is geen traditionele autofabrikant maar een technologie fabrikant. Daar gaat ook een hele grote uitdaging zitten voor de gevestigde orde!
alfapeter zegt
@dutchneon: Uit eerdere berichten had ik begrepen dat de I-Pace net zo goed ove-updates krijgt. Snelladers zijn dan wel praktisch maar met de huidige techniek compromitteren ze nog steeds de levensduur van een batterij. Tesla heeft als niet traditionele autofabrikant natuurlijk zijn beperkingen, wat begrijpelijk is maar gezien hun prijs niet echt getolereerd kan worden. In pure rijkwaliteit zijn ze nog niet helemaal optimaal en Jaguar legt wat dat betreft de lat toch iets hoger. Er blijft echter het probleem van een auto die uitnodigt tot sportief rijden maar algauw zonder stroom valt als je je daar aan waagt. Ik vrees dat ik daar zelf echt niet de disipline voor heb, om over het geld te zwijgen.
pramm zegt
@alfapeter: ik ben benieuwd hoe volgens jou de levensduur wordt beïnvloed bij Tesla door superchargen. Als je dit nu noemt hij de leaf (zoek maar eens op problems leaf chademo). De batterij degradatie bij Tesla is ook bij 300k km minimaal, zelfs ondanks frequentie superchargen
mashell zegt
Zo in het rood ziet de wagen er fantastisch uit. Dit is een cross-over zoals dat bedoeld is.
loserboi932 zegt
Als je met een Range door t water rijdt gaat je dynamo naar de klote. Gelukkig heeft deze geen dynamo, dus dat scheelt.
Joerek zegt
@loserboi932: Geen dynamo? Voor en achter twee joekels van ‘dynamos’
V8Vantage zegt
@loserboi932: Daar heeft deze geen last van :-) : https://youtu.be/oUGOgF4UgsY?t=6m30s
shalomleon zegt
Wat grappig bij tesla word altijd geklaagd dat ze niet de actieradius hebben die ze claimen en bij deze is het prima ofzo? De model x kan wel wat verder rijden dan 300km maar goed advertorial enzo…..
RubenPriest zegt
@shalomleon: ‘De batterij van de I-PACE is 90 kilowattuur groot, genoeg voor een actieradius van 480 km volgens de nieuwe WLTP testcyclus en 543 km volgens de oude testmethode (NEDC). In de praktijk blijft daar minder van over, maar 300 km afleggen op één acculading lijkt niet echt een issue.’ In de tekst staat letterlijk dat de I-PACE niet de actieradius heeft die Jaguar claimt, zoals eigenlijk bij elke auto in de praktijk. Wat grappig.. maar goed, azijn enzo…..
shalomleon zegt
@RubenPriest: nee zo bedoel ik het niet…. die zin maar 300 km lijkt niet echt een issue, die doet het hem. Het verhaal van theoretisch en praktijk klopt als een bus maar nu is het net of dat bij deze niet uitmaakt
RubenPriest zegt
@shalomleon: Ah zo. Maar dan moet je rekening houden dat elk artikel een andere auteur kan hebben met een andere mening. Iedereen trekt immers een andere conclusie. Heeft een Tesla vs Jaguar weinig mee te maken. Kon overigens in onze rijtest van de Model X geen klacht vinden over de actieradius theorie vs praktijk.
willeme zegt
@shalomleon: Dat is interpretatie. Ik begrijp wat je bedoeld. Als je het zo wilt zien, zul je het ook zo zien ;-). De NEDC is niet heel erg representatief als het gaat om het vermelden van de actieradius. Dat zijn zuiver theoretische waarden. De cijfers van de WLTP komen al veel dichter in de buurt. Als je een beetje rustig rijdt moet dat mogelijk zijn. Bij elektrische auto’s kan de afwijking veel groter zijn, zeker als je hogere snelheden gaat rijden. Maar 300 km ga je in principe altijd wel redden, dat was meer de strekking van die zin.
Het is overigens een rijtest en geen advertorial. Een advertorial is een artikel met gesponsorde content, dat is met deze rijtest geenszins het geval ;-).
porker zegt
O O O allemaal geweldig want het is een jaaaag. Stond er tesla op de neus dan was het rommel. Dat is toch de algemene mening? Laat Jaguar zich eerst maar eens bewijzen dat het spul storingvrij is voordat er een ton (intro versie kost 105k) wordt neergeteld. Hoor graag de bevindingen van de lezers die hem straks rijden. Het is de toekomst, zeker, maar is dit het moment en de auto?
87sandyd zegt
@porker: Als er een tesla-badge op stond had iedereen gezegd: Eindelijk een mooie auto van Tesla.
pramm zegt
Grandioos dat Jaguar als een van de eerste traditionele autofabrikanten met een dergelijke fraaie en bruikbare ev komt.
In de vergelijking met een model s of model x wordt m.i. vrij gemakkelijk voorbij gegaan aan het feit dat de auto’s qua afmetingen nogal verschillen en dat merk je zeker ook in de binnenruimte. De Jaguar is een mid size auto, de Tesla een fulltime size.
Maar voorlopig is het belangrijkste verschil de praktische bruikbaarheid. De jaguar wordt enkel geleverd met een 1 fase lader om thuis mee te laden. Dat betekend om de praktijk dat je per uur maximaal 20 km kan bijladen. De auto heeft wel een 1 fase 32a lader maar huishoudens hebben veelal een 3 fase 25a afzekering. Dus laden met meer dan 1f 16a zal er vaak niet in zitten. Dus dan duurt het meer dan 24 uur om een lege batterij vol te krijgen
lekbak zegt
@pramm: Dat is vrij onhandig als je vaak/altijd lange afstanden rijdt. Rij je dat wat minder vaak dan begin je dus zelden te laden met een lege accu en krijg je de accu wel vol in een nacht.
pramm zegt
@lekbak: maar als je er 3x per jaar op mis pakt, ben je er klaar mee,zeker meteen auto die met wat opties op 1 ton uit komt.
Mijn ervaring is dat ik nog wel eens thuis kom met minimale lading. Tijdens eten even aan de lader en je kan ’s avonds al weer prima 100 km afleggen.
lekbak zegt
@pramm: Uiteraard is het voor enkelen onhandig, maar de meeste mensen rijden alleen zoveel op één dag als ze op vakantie gaan.
Voor mij zou het ook geen enkel probleem zijn om langzaam op te laden als ik met een lege accu thuis kom. Maar ik heb dan wel weer een auto nodig die, als die eenmaal vol is, minimaal 500km range heeft in de winter op de snelweg. Dat is wat ik zonder noemenswaardige pauze rij als ik ver weg moet. En dan aan de snellader voor weer 250km.
amg65 zegt
@pramm: Dit dus. Enorm veel van Tesla overgenomen, en dat is alleen maar goed. Laden is echt een heel stuk minder. Die 4.8s naar de 100 is nou ook niet echt heel bijzonder meer tegenwoordig. Dit deed Tesla 6 jaar geleden al.
Ook is het ineens bijzonder dat je op de navigatie ziet met hoe veel batterij je aankomt, dat zal in een rijtest met een Tesla niet genoemd worden, maar goed, beetje biased maakt niet uit.
Verder mooie auto, van binnen ook een mooie combinatie tussen traditioneel en nieuw. Al vind ik die interface nu al verouderd. Hopelijk gaan we hem veel zien hier in Nederland. Die 8.000 stuks in 2018 is nog maar peanuts natuurlijk.
fransananas zegt
Goede looks? Wellicht moet ik hem in het echt zien maar dit oogt veel te veel als een Aziaat. Waar niks mis mee is maar voor een jag niet het juiste uiterlijk denk ik. Ik ben zelf erg benieuwd naar de Audi. Alleen is die helaas niet voor 2019 te leveren
alfapeter zegt
Ik ben bijzonder verheugd dat Wouter eindelijk een kledingsponsor gevonden heeft.
Joerek zegt
Grote achilleshiel van deze auto is zn beperkte laadcapaciteit in Nederland. Laden op 1 fase is verre van ideaal. ’s Avonds thuis leeg aankomen betekent de volgende ochtend pas voor de helft opgeladen
kroon zegt
@joerek: meeste huishoudens hebben zonder aanpassingen de mogelijkheid voor een laadpaal met 3 fasen. Laden met maximaal 11 kWh is mogelijk. De auto is al voor middernacht weer vol. Geen issue en achilleshiel dus.
lekbak zegt
@kroon: Deze auto kan dus maar op 1 fase laden. Dan maakt het weinig uit wat je thuis hebt.
kroon zegt
@lekbak: je hebt gelijk. Dat is niet best… Ontwerp foutje van Jaguar?
1320nl zegt
@lekbak: gemiddeld is een fase op 25 ampere afgezekerd dus kan je 5.75 kw laden. Er van uitgaand dat je niet volledig leeg thuiskomt, en ook niet tot 100% op gaat laden, lijkt mij dat voldoende. 3 fase zou mooi zijn, maar een echt probleem is het imo niet.
lekbak zegt
@1320nl: Gemiddeld zitten er ook nog andere dingen op die fase aangesloten. Knap lastig dat de aardlek eruit vliegt als je de stofzuiger in het stopcontact steekt.
Daarbij staaf me bij dat je niet meer dan 16a op een zekering mag hebben in een huis, maar dat weet ik niet zeker.
koentjeduvel zegt
EV or not EV, voor mij wordt het een hele opgave om te wennen aan dat gezoem bij het accelereren.
Ik mag er niet aan denken als fabrikanten daarop nog een “sport”-speaker module op aansluiten.
Maar goed, de volgende generaties zullen er waarschijnlijk niet om malen. Die gasten zullen waarschijnlijk gieren van het lachen bij het horen van wat V8 gebrom…
evdw zegt
@koentjeduvel: Wat je in deze video hoort is een speaker geluidje wat je ook uit kan zetten. Als je dat doet dan hoor je dus gewoo niets, ook geen gezoem. Daar hoef je dus niet aan te wennen lijkt me.
frank2b zegt
Geen EGR-systeem dat kan dichtslibben. Geen katalysatoren die kunnen verbranden. Geen kleppen die kunnen vervuilen of inbranden. Geen inspuitsysteem dat ergerlijk kan gaan tikken. Geen gierende versnellingsbak. Geen schakelmomenten die je kotsmisselijk schudden. Geen klepstoters die kunnen vastlopen. Geen injectoren die moeten worden schoongemaakt. Geen olie die moet worden gewisseld. Geen oliekeerringen die kunnen gaan lekken. Geen olieschraapveren die kunnen verstoppen. Geen cylinderwanden die opnieuw gehoond moeten worden. Geen krukaslagers die kunnen uitlopen. Geen uitlaat of knalpot om na 80.000 km te vervangen. Alleen maar een elektromotor of twee en een batterij.
What’s not to like?
frank2b zegt
@frank2b: Oh had ik al gezegd: geen koppakking die kan gaan lekken? Nee he?
rs62k5 zegt
“Verder zijn er weinig rationele redenen te verzinnen om niet voor de Jaguar te gaan.”
– Autopilot
– Goed en snel werkend infotainment scherm en ux-technisch een stuk verder dan jaguar.
– OTA updates die serieuze verbeteringen hebben, zie ook tesla V9 update. Omdat tesla vrijwel alles zelf in huis doet is er veel meer te updaten. Bijna alle electronicazelf ontwikkeld, verbonden en updatebaar waar traditonele bouwers een oerwoud van gesourcede producten installeren.
– Bewezen accutechniek die langer meegaat dan de economische levensduur van een auto
– Betere range, zeker afgezet tegen kwh van accu door o.a. lagere cw-waarden
– Geen traditionele auto
Aan de ander kant:
– Betrouwbaarheid: Bij tesla hoor je wisselende verhalen. Jag heeft ook geen goed trackrecord.
– Intereur tesla is op ander niveau
– De jag is prachtig
En dan is de tesla al weer 6 jaar oud en de Jag nieuw.