Een gestroomlijnde koets maakt dat de Hyundai Ioniq 6 in deze rijtest nog verder moet kunnen komen op een acculading.
Het zijn twee trends die botsen: iedere autokoper wil tegenwoordig hoog zitten en een beetje stoere “offroad” looks. Tegelijkertijd zetten we vol in op elektrificatie, waarbij efficiency ineens weer het hoogste goed is. Dat vrijwel iedere autofabrikant als eerste elektrische SUV’s op de markt brengt, heeft dus iets tegenstrijdigs. Later in deze rijtest laten we zien hoeveel de actieradius tussen de IONIQ5 en IONIQ6 verschilt.
Even opfrissen: het E-GMP platform
Hyundai en KIA bouwen een deel van hun elektrische auto’s op een dedicated elektrisch platform: het Electric Global Modular Platform (E-GMP). Zo delen de KIA EV6, Hyundai IONIQ 5 en 6 de basistechnologie.
Het fraaie aan het E-GMP platform is dat het gebruik maakt van een architectuur met 800 volt, waar veel andere EV’s het nog met 400 volt moeten doen. Het hogere voltage zorgt voor sneller laden en ontladen (dus meer pk’s) van de accu’s.
Vooral sneller laden is nog steeds geen overbodige luxe, het is nog steeds niet zo snel als tanken. De Hyundai IONIQ6 haalt aan de geschikte laadpaal tot 230 kW, waardoor er in theorie in 15 minuten 351 km aan range bij kan komen. In de praktijk gaat het ook bijna zo snel, zeker omdat de laadcurve erg fraai is. Bij veel EV’s lijkt de curve meer op een skihelling, het E-GMP platform heeft een duidelijk plateau.
Ook thuis kan er netjes geladen worden, de AC lader werkt via drie fases en met een maximumsnelheid van 11 kW. Andere elektrische apparaten opladen met de IONIQ6 kan ook, daarvoor is er Vehicle-to-Load (V2L) technologie aan boord. Via een aparte adapter kan via de laadpoort tot 3,6 kW geleverd worden en binnenin is ook nog een 230V-aansluiting onder de achterbank.
Stroomlijn is alles
De uitgesproken druppelvorm, de lage neus, aflopende kont en ducktail-achtige achterspoiler doen wonderen voor de luchtweerstand. De Hyundai IONIQ6 hoef qua CW-waarde alleen de Mercedes-Benz EQS voor zich te laten, maar ik durf wel te stellen dat de IONIQ6 beter smoelt dan de Duitser.
De cW waarde komt uit op een fraaie 0,21 en dat betekent dat de IONIQ6 een stuk verder komt op één acculading. Om het vergelijk met zijn broers maar eens te maken: de IONIQ6 heeft tot 107 km meer range dan de IONIQ5 en tot 86 km meer dan de KIA EV6.
Drie varianten – tot 614 km actieradius
Het E-GMP platform heeft in de basis achterwielaandrijving, maar kan ook met vierwielaandrijving worden uitgevoerd en er zijn diverse formaten accu’s. Voor de IONIQ6 biedt Hyundai in eerste instantie drie varianten aan, waarvan wij er één kozen voor de rijtest.
De basisversie is achterwielaangedreven en heeft een bescheiden 151 pk en 350 Nm te bieden. Met de 53,0 kWh grote batterij kan de IONIQ6 in de WLTP cyclus tot 429 km ver komen. Een stuk leuker is de topversie: met twee motoren worden beide assen aangedreven en is er 325pk en 650 Nm beschikbaar. De 77,4 kWh geeft een range die maximaal 583 km is.
In de rijtest hebben de middelste Hyundai IONIQ6: de achterwielaangedreven Long Range versie met 77,4 kWh batterij. De WLTP range is een indrukwekkende 614 km. De motor op de achteras is 228 pk en 350 Nm sterk. De sprint naar de 100 duurt er 7,4s mee, de topsnelheid is begrensd op 185 km/u.
Die 228 pk lijken royaal, maar de snelheid in EV’s went ook weer snel. Objectief gezien is deze IONIQ6 snel genoeg, maar door het gebrek aan sensaties, geluiden en schakelmomenten voelt het wellicht tammer dan het is.
Wil je digitale spiegels en kleine wielen?
Het is namelijk wat de maximale range oplevert. In plaats van ouderwetse stukjes glas, zijn de futuristische cameraspiegels een stuk kleiner en daarmee gestroomlijnder. Op het camerabeeld kan je bovendien heel goed de dode hoek elimineren en met streepjes aangeven of je nog voor iemand kan invoegen. En toch werkt het (wederom) maar matig. Op je zijspiegels achteruitrijden kan niet meer en ook op de snelweg verschilden de software en ik nog wel eens van mening. Het scheelt bovendien maar 1% op de range, dus die 1400 euro kan je in je zak houden.
De Hyundai IONIQ6 biedt keuze uit twee maten velgen: 18 en 20”. Op de duurste Lounge uitvoering is 20” standaard, maar kan je zonder meerkosten ook kiezen voor de kleinere velgen. We melden wel eens dat het nogal kan schelen op de actieradius; nou hou je vast…. De 18 inch velgen geven voor de IONIQ6 13% meer range ten opzichte van de 20” velgen. Dat scheelt in het meest gunstigste geval dus bijna 80 km aan range…
Minder lounge dan de IONIQ5
Beide Ioniqs zijn behoorlijk uitgesproken qua design, maar de IONIQ6 is van binnen iets normaler dan de IONIQ5. Nog steeds zijn materialen en kleuren behoorlijk afwijkend, maar de witte bezels rond de schermen zijn gelukkig verdwenen. Dankzij de platte bodem (waar de accu in verwerkt zit) en de lange wielbasis (2,95m) is het interieur lekker ruim. Enige echte nadelen zijn de wat te hoge zit voorin en het feit dat de IONIQ6 een sedan is. Geen lekker grote kofferklep dus om wasmachines in te laden, maar dat is ook een lekker excuus om niet mee te helpen verhuizen.
Weggedrag
Tien jaar geleden hadden we het zeker niet bij de Koreanen gezocht, maar inmiddels weten we wel beter. En doen ze het ook beter, zowel bij Hyundai als Kia wordt er veel aandacht aan de onderstellen besteedt.
De in de basis achterwielaangedreven IONIQ6 is zelfs een hoogst vermakelijke auto als je dat wilt. De PK-gewichts verhouding is niet dusdanig dat je makkelijk ieder bochtje dwars uitkomt, hoewel het zodra het regent al avontuurlijker wordt. Ook als je rustiger rijdt, voel je dat de achterwielen duwen en dat geeft de betere chauffeur wat opties.
Prijs en conclusie
Lekker sturend, lekker smoelend, een goede range, fantastische laadmogelijkheden. De IONIQ6 is niet perfect, maar doet wel echt heel veel dingen goed. De vanafprijs van 44.800 euro is scherp, hoewel je dan aan de nogal trage versie met kleine batterij vastzit. De versie met grote batterij is er vanaf 50.895. De Hyundai IONIQ6 uit de rijtest was een Lounge Sky 77,4 kWh RWD en die kost maar liefst € 61.590,-
martinus.tussengas zegt
Echt een top wagen! Ben echt benieuwd naar de kleuren!
schreute01 zegt
De kleuren kan je gewoon zien als je er een configureert op de website.
mashell zegt
Ga je naar die configurator en dan zie je bij de Lounge uitvoering als eerste highlight staan “stuurwiel”…
robertvanheerde zegt
Het staat er inderdaad een beetje onhandig, maar het gaat om de pixel leds op het stuurwiel ;)
“Stuurwiel, interactieve PIXEL LED-verlichting”
mp014 zegt
Ik vind hem opkeek gaaf! Doet me denken aan een Citroën C6 en dat vond/vind ik een hele gave wagen.
Polo Fun zegt
Ze hadden hier een eHybride van moeten maken. Het liefst Diesel.
martinus.tussengas zegt
Diesel, hehehe!
Richmond zegt
Waarom
rogier_hentenaar zegt
Ik wacht met ‘spanning’ op de N versies van de Ioniq 5 en 6.
outlook zegt
Hahaha! Die spiegels.. en dan die achterlijke beeldschermpies… hahaha serieus waarom zou je dit willen? Enige argument dat ik me kan bedenken is ego..
utregcity zegt
De enige auto waar dit goed is uitgevoerd, is de Honda e. Super, wil nooit iets anders meer qua “spiegels”.
Allison Burgers zegt
Het zijn ook nog eens de camera’s (dus geen spiegels) van de IONIQ5, dus qua design passen ze er totaal niet bij (vierkante units op een auto waar alles rond aan is).
marcomanta zegt
Dat “snelle” laden is mooi als alles klopt, maar in de winterdag valt het echt tegen, aldus YouTube video’s. Ben benieuwd hoe het in de praktijk hier gaat.
Allison Burgers zegt
Inmiddels is batterijconditionering standaard op E-GMP (op oudere units met een softwareupgrade).
tenaci zegt
Gezien conclusie dus zwaar terechte auto van het jaar dus.
kuip zegt
Even los van de rest, wat is dit ding ongekend lelijk zeg.
marcomanta zegt
Kwestie van smaak.
mashell zegt
Ik vind deze eigenlijk best gaaf vormgegeven. Beschikbaar in rood en met schuifdak. Deze wagen zou me passen.
geespot zegt
Inderdaad
Davion zegt
Wel een ‘vernieuwend’ ontwerp, vooraan doet mij denken aan de ‘New Edge’ architectuur van Ford eind jaren 90 (denk eerste Focus), en achteraan doet het mij aan Porsche denken.. .
vopo zegt
Hier wil je toch niet in gezien worden. Dit is toch de Fiat Mulipla van 2023?!?
marcomanta zegt
Vopo? Dat stond vroeger voor Volks Polizei.
grandmasterb zegt
Ontzettend lelijk, voor geen goud zou ik hier in gezien willen worden.
flyerbunch zegt
Mij niet gezien.. Misschien moet iemand hem eens in het geel configureren?
Habanero zegt
Eén van de designers heeft een Porsche getekend met een kromme pen. Of had de kramp in z’n hand. Of had een slechte nacht gehad, gedroomd dat hij nooit met een Porsche zou rijden.
kniesoor zegt
“dat de IONIQ6 beter smoelt dan de Duitser” . . . Geloof, dat ik dat toch anders zie.
Allison Burgers zegt
Buitenkant is niet mijn smaak. Interieur zou ik graag in wat normalere kleuren zien. Dat gehoorapparaat-beige in combinatie met wit is ook niet echt mijn ding.
Qua concept wel goed. Goed ook om zo te zien wat stroomlijn doet qua bereik.
En fijn dat het eindelijk eens geen SUV-achtige is.
dtwo zegt
“(…) zowel bij Hyundai als Kia wordt er veel aandacht aan de onderstellen besteedt.”
–> besteed
robertvanheerde zegt
Goede kleur en goede wielen op deze testauto. Mooi ding zo!
v10m5 zegt
Het is echt een rijdende pissebed. Te erg voor worden eigenlijk…
pier zegt
Staat hoog op mijn EV lijstje, doet bijna niets fout en ziet er vernieuwend uit. Zag er vandaag eentje in het echt, best goed gelukt.