Lang hebben we moeten wachten op deze Husqvarna Norden 901. Was deze motorfiets echt het wachten waard? Of is het een grote deceptie?
Motorbeurs Milaan 2019
In 2019 presenteerde Husqvarna op de EICMA-motorbeurs in Milaan een prototype van de Norden 901. De complete motorwereld was ‘in love’. Deze motorfiets moest er komen. En dat gebeurde ook, want zie hier de productieversie. We hebben even moeten wachten, maar het moment is daar dat we de Husqvarna Norden 901 kunnen rijden.
Vreemd model voor Husqvarna
Voor Husqvarna is de Norden 901 helemaal nieuw, ook qua concept. We kennen het merk – dat in handen is van KTM – toch vooral van de Svartpilen als naked en de Vitpilen als caferacer. Husqvarna is bovendien een grote naam in de motorcrosswereld maar ook met straatmodellen timmert het merk al aardig aan de weg.
Adventure touring-motorfiets
Nu is daar de eerste adventure touring-motorfiets van Husqvarna. En we kunnen er heel eerlijk over zijn: Husqvarna weet van wanten. Deze machine laat een goede eerste in druk achter. Maar hoe komt dat dan? Sowieso geeft de machine een solide indruk. Hij is opgebouwd uit fraaie materialen en de afwerking is van hoog niveau, vergelijkbaar met zustermerk KTM.
WP Apex-vering
Husqvarna gebruikt ook hoogwaardige hardware, denk hierbij aan een WP Apex upside down voorvork van 43 mm met 220 mm veerweg of een WP Apex schokdemper achter met een veerweg van 215 mm. Grote wielen met een diameter van 21-inch voor en 18-inch achter maken de Norden 901 wendbaar genoeg op het asfalt, maar zorgen ook op onverhard terrein voor veel grip. Het veercomfort is van hoog niveau, rijden over drempels is geen enkel probleem.
Husqvarna Norden 901: de krachtbron
De Husqvarna Norden 901 wordt aangedreven door 899 cc paralleltwin met een vermogen van 105 pk en 100 Nm een koppel. Het blok beschikt over balansassen die trillingen tot een minimum moeten beperken en heeft een onderhoudsinterval van 15.000 kilometer. De tweecilinder is ondergebracht in een licht stalen trellis frame. Waar het bij de Norden 901 een beetje aan scheelt is niet zozeer het motorvermogen. Dat is er zelfs in overvloed. Je bent gevoelsmatig met 150+ pk onderweg.
Gebrek aan sound
Nee, waar de Norden 901 wat punten laat liggen is het gebrek aan motorsound. De machine heeft een wat ‘hol’, inspiratieloos geluid. Een titanium Akrapovic slip-on demper kan vast een hoop schelen, maar standaard zit er niet veel karakter in de soundtrack. We missen wat ‘donkerbruin’ geroffel.
Het rijgedrag en het gevoel dat de machine je geeft maakt een hele hoop goed. Je lacht bijvoorbeeld de ‘ballen uit je broek’ – is hier ook een alternatief gezegde voor dames voor? – als je kijkt naar het gemiddelde brandstofverbruik. De Norden 901 is extreem zuinig.
Wie haalt 500 kilometer?
Dankzij de brandstoftank van 19 liter is het zomaar mogelijk om 500 kilometer af te leggen. Geen grapje: 450 kilometer haalde de auteur van dit verhaal zonder problemen. Als je echt je best gaat doen, moet die 500 kilometer haalbaar zijn. Hierbij dan ook de challenge: wie gaat die 500 kilometer halen?
Nadelen Husqvarna Norden 901
Nadelen, laten we ook die eens benoemen. Want er valt meer te klagen dan alleen over het gebrek aan engine sound. De Norden 901 heeft bijvoorbeeld een extreem klein schakelpookje. Die steekt niet ver genoeg uit, waardoor je soms ‘mis schakelt’ met je linkervoet. Ook de ronde spiegels zijn net te klein waardoor het zicht naar achteren beperkt is.
Het ruitje is niet verstelbaar, gelukkig is er wel een windschermspoiler verkrijgbaar zodat je ook als langere rijder goed uit de wind kunt zitten. En tot slot: de machine heeft geen alarmlichtfunctie om ‘opvallend’ tussen files door te rijden. Vooruit: nog eentje dan. De Husqvarna Norden 901 is niet goedkoop. Hij kost in Nederland minimaal 17.400 euro. In België heb je hem al voor 14.799 euro.
Allemansvriend
Gelukkig zijn het allemaal kleine zaken waarmee de Husqvarna Norden 901 wat punten laat liggen. Overall scoort deze adventure motorfiets van Husqvarna nog altijd uitstekend. Het is een allemansvriend die de rijder trakteert op snaarstrakke besturing en maximaal gevoel van controle.
Zithoogte
De zithoogte komt uit op 854 mm, maar met een verlagingsset is dit terug te brengen naar 832 mm (-22 mm). Ook aan kleinere rijders is dus gedacht. Het zadel kun je bovendien omhoog plaatsen.
Rijmodi
Standaard biedt de 204 kilogram wegende (zonder brandstof) Husqvarna Norden 901 drie selecteerbare rijmodi, te weten Street, Rain, Offroad. Optioneel is een Explorer-modus waarmee je wat dieper in de systemen kunt duiken. Met de Easy Shift-functie kan zonder te koppelen worden op- en teruggeschakeld met de zesversnellingsbak. Doe dit schakelen vooral bij ongeveer 4.000 toeren per minuut. Onder dat toerental kan het systeem soms even dienst weigeren.
Nog meer systemen
Wat heeft de Norden 901 nog meer te bieden? In ieder geval bochten-ABS, hellingshoekgevoelige, volledig instelbare MTC (Cornering Motorcycle Traction Control), een Ride-by-wire gashendel, tubeless spaakwielen en Pirelli Scorpion Rally STR-banden. Kortom: aardig compleet dus. Het TFT-display laat zich goed aflezen. In de video gaan we uitgebreider in op al die systemen. Kijk dus!
Conclusie
Zeg het maar. Neem je genoegen met een 13.799 euro kostende Aprilia Tuareg 660 of Yamaha Ténéré 700 (12.099 euro)? Of investeer je liever wat meer in een KTM, Ducati DesertX of Husqvarna Norden 901. De 901 weet in ieder geval met zijn design, puik afwerkingsniveau, rijke uitrusting, koppelrijke parallel twin en fijne rijeigenschappen te charmeren. Wij zijn fan.
jmeverts zegt
Verbaast me eigenlijk hoe onzuinig motorfietsen over het algemeen zijn.
ktm690sm zegt
@jmeverts: gezien het gewicht en formaat misschien wel. Gezien de prestaties niet. Ga rond de 3 sec naar de 100 en rij 1 op 25.
miata93 zegt
@jmeverts: Voor de zwaardere motoren klopt dat zeker, maar onder de +- 600cc gaat het verbruik wel drastisch naar beneden.
718s zegt
Je bent duidelijk geen motorrijder… Een motorrijder interesseert verbruik ongeveer helemaal niks. 😁
racerx zegt
Heel bijzonder dat er geen alarmlichten op zitten, ik dacht dat dat een wettelijke vereiste was… verder wel een leuke motor in dit segment.
cvoo zegt
Het lijkt me een mooi alternatief voor de gevestigde orde.
Verder mooi om te zien dat ze een hele eigen designtaal hebben, maar wel KTM techniek gebruiken.
Met een kwaliteitsdempertje komt daar vast wel n mooi geluid uit.
sportabgasanlage zegt
@bart met alarmlichten tussen de file rijden is VERBOTEN. Gewoon tussen de file rijden wordt gedoogd, mits het snelheidsverschil niet te groot is. Je mag alleen je alarmlichten gebruiken om gevaar aan te geven, dus bijv wanneer je achterop een file rijdt of als je met pech langs de weg staat, zodat je het verkeer achter je kunt waarschuwen.
Staat allemaal gewoon in je theorieboekje.
Het argument (betere zichtbaarheid) om met alarmlichten tussen de file door te rijden, is een non-argument. Autobestuurders die goed in hun spiegels kijken en anticiperen, hebben je ook zonder alarmlichten wel gezien. Het gros (dus de niet -kijkers) zien je sowieso niet, met of zonder alarmlichten.
Zelfde geldt overigens voor “loud pipes save lives”. Ook onzin. Tenzij bestuurders massaal hun autoramen openen en hun radio uitzetten, horen ze je niet eerder aankomen. Ook niet met een luide uitlaat.
Overigens ben ik pro sportuitlaat, maar alleen omdat het lekker klinkt, en zolang je je enigszins gedraagt en niet als een idioot overlast loopt te veroorzaken.
Dit is het einde van mijn oude-mannen-gezeur.
baardmijt zegt
@sportabgasanlage: Die alarmlichten mag je inderdaad niet gebruiken. Tussen de file doorrijden is echter niet gedoogd, het is simpelweg niet verboden. Er is wel een gedragsregel die een snelheidsverschil van maximaal 10 km/u voorschrijft. En boven de 50 km/u is het geen file meer en word je geacht weer in te voegen.
degrotemuis zegt
Klinkt als een leuk alternatief voor de bestaande keuzes. En als ik me niet vergis een Nederlands tintje, is WP niet gebaseerd in Malden bij Nijmegen? Alarmlichten in de file zijn niet handig. Kans dat iemand een van je knippers mist en denkt dat je rijstrook wisselt op tussen de file doorgaat. Zo heeft een vriend van me een aanrijding gehad in de file. Is volgens mij ook niet toegestaan in Europa, alarmlichten bij rijden tussen de file? Wel redelijk wat electronica op deze fiets, daarom misschien toch liever de Tenere 700. Da’s een prima fietsje zo lang het terrein niet idioot lastig wordt, zonder te moeten kiezen uit de tig verschillende combinaties in rijmodi. En zonder koppeling schakelen gaat voor opschakelen na wat oefening ook prima zonder hulpsysteem.
Alternatief gezegde voor dames, in dezelfde trend ‘je lacht je de borsten/ballen uit je shirt’. Of gewoon het verbruik is erg gunstig, kunnen we de ballen overslaan.