Dames en heren, wilt u ons helpen en te vertellen wat we moeten doen met de toekomst van Seat?
Tijdens de IAA 2023 was het weer zover. Ondanks dat Seat niet aanwezig was op de beurs zelf, was het wel onderwerp van gesprek. Het doorgaans keurige Britse Autocar had een quote van de de Seat-CEO dat het merk zou stoppen met het bouwen van auto’s.
De soep bleek zoals wel vaker iets heter opgediend te worden dan dat deze gegeten werd. In een zeldzaam moment van verstandsverbijstering moest de Britse publicatie de boude woorden toch rectificeren.
Toekomst van Seat voorlopig veilig
Mocht je je zorgen maken om Seat, maak je niet ongerust, die blijven nog wel eventjes onder ons. Maar het zette ons wel aan het denken. Waar is het eigenlijk mis gegaan met Seat?
Want waar Skoda enorm floreert onder de Volkswagen-vlag, heeft Seat nooit echt door kunnen pakken. We nemen een paar bijzondere beslissingen/modellen/strategieën die toegepast zijn bij Seat die dus kennelijk niet het gewenste effect hadden.
Styling
Een grote uitdaging is het ontwerp van Seats. In eerste instantie kreeg Giugiaro van Italdesign een paar opdrachten. Daarna haalde Seat Walter de Silva binnen van Alfa Romeo. Hij had nét de 156 opgeleverd. De verwachtingen waren hooggespannen, maar heeft hij nooit kunnen waarmaken bij Seat. Hij werd al vrij snel gepromoveerd naar Audi en vervolgens als designbaas van het gehele concern.
De stap die Seat in de jaren ’90 zetten met de Ibiza, Cordoba, Leon en Toledo hebben ze eigenlijk nooit een vervolg kunnen geven onder Da Silva. Luc Donckerwolcke kwam over van Lamborghini om de Seat-modellen wat meer pep te geven. Dat lukte niet helemaal. De concepts waren veelbelovend, maar de bonentellers zorgden ervoor dat een toffe Ibiza ST ontdaan werd van alle franjes:
Ook de derde en vierde generatie Toledo waren respectievelijk maf en wel erg belegen. Seat moest sexy, emotioneel en sportief zijn. Dat lukte niet helemaal, kiek dan:
Skoda stond (en staat) ‘te hoog in de markt’
Misschien wel het grootste probleem voor Seat is Skoda geweest. Als je een auto met Volkswagen-techniek zoekt voor een lagere prijs, dan is een Skoda ook een prima optie. En waar Seats veelal te saai en sober zijn, doet Skoda het telkens beter op het gebied van design.
Als je kijkt naar sommige Leons van de tweede en derde generatie, zag je gewoon dat een gelijkwaardige Octavia (of een andere C-segmenter) een fraaier interieur had. Dat kon nooit de bedoeling zijn. Skoda schurkte heel erg dicht tegen Volkswagen aan (nog steeds zo), terwijl Seat een bepaalde afstand moest houden. Dat is zonde, want het deed wel degelijk afbreuk aan de kwaliteitsbeleving
Lupo – Arosa
De Seat Arosa kwam eerder op de markt dan de Volkswagen Lupo. An sich was er niets mis met de Arosa. Het kleintje reed verrassend volwassen. De auto was misschien iets te saai, dat bleek wel toen de veel frivolere Lupo op de markt kwam. What’s up with that? De VW had een geinige neus en een compleet ander dashboard. Met de facelift maakte Seat overigens heel erg veel goed. De neus werd een stuk aantrekkelijker en de Arosa kreeg een nieuw dashboard.
Sport, jeugdig, sexy: daar hoort een MPV bij.
Als je dan toch aan het positioneren bent, waarom kreeg Seat dan de grote MPV? Er is niet zoveel mis met de Alhambra. Het is een prima MPV voor mensen die een prima MPV zoeken. Sterker nog, Seat hield beide generaties erg lang in productie. Dus grote kans dat voor grote gezinnen de Alhambra een geweldige auto is. Maar waarom moest een vrij sobere MPV onder het frivole Seat-merk vallen?
Was het niet veel logischer geweest om de Alhambra als Skoda op de markt te brengen? De auto werd (samen met de Volkswagen Sharan en Ford Galaxy) in Portugal gebouwd, dus niet in een specifieke Seat-fabriek. Een MPV is toch een verkeerd symbool om aan te geven dat je een potente meneer bent.
De Audi van Seat
De Audi A4 van de B7-generatie was een dijk van een auto. Een fraai interieur, fijne motoren en eventueel erg luxe aan te kleden. Maar ‘fun’ was ‘ie niet echt. Toch kreeg Seat ‘m door de neus geboord. De Audi A4 kreeg een andere neus en achterzijde.
Maar dat was echt de neus boetseren, want aan de zijkant zag je de gelijkenissen. De Audi A4 was niet echt een rijdersauto en de Seat Exeo was dat ook niet. Er was an sich niets mis met de Exeo, zeker als occasion zijn het geweldige auto’s. Maar waarom zoveel moeite doen om de auto als Seat in de markt te zetten?
Sportuitvoeringen
Nee, we gaan het niet hebben over ‘Cupra’. Dat is nu een merk, maar was dus de topuitvoering van de Ibiza en Leon. Eigenlijk lag de kracht van Seat daar net onder. Seat heeft een hele hoop namen gehad: GT, Sport, Topsport en uiteindelijk FR.
Het zijn juist die FR-modellen die perfect zijn. Je hebt relatief dikke motoren, een leuke sportieve aankleding en complete uitrusting. Het rijdt net eventjes wat leuker dan de standaardmodellen, maar het is nog prima elke dag te gebruiken als daily.
Geweldige concepts
Het is niet dat er geen leuke ideeën waren bij Seat. De Bolero 330 BT was een sportsedan met V6 biturmotor. Een soort Audi S4 van Seat. De Seat Formula moest een betaalbare roadster worden met middenmotor. Het idee van een open Seat kreeg in 2001 een vervolg met de Seat Tango Concept.
In 2003 onthulde Seat de Cupra GT, een supersportwagen met enorme achtervleugel. Daar werd uiteindelijk wel mee geracet. Daarna moest Seat het kennelijk het wat rustiger aan doen, want de concepts die volgden waren meer een indicatie voor de productiemodellen die zouden volgen. Speciale vermelding voor de Seat Tribu Concept.
Ze hadden bij Seat al in 2007 door dat een crossover een goede aanvulling zou zijn op het gamma. Het duurde alleen eventjes, terwijl Skoda wel een Yeti kreeg, Audi een Q3 en Volkswagen een Tiguan. Wederom: vanuit het hoofdkantoor in Wolfsburg hadden ze wel meer moeite in Seat mogen steken c.q. Seat meer vrijheid mogen geven.
En nu dan?
Op dit moment heeft Seat geen Cupra meer, dat is nu een eigen merk. Maar eigenlijk heeft Seat op dit moment misschien wel het beste gamma dat ze ooit gehad hebben. De Ibiza ziet er vlotter uit dan een Polo of Fabia.
De huidige Seat Leon heeft wel een flinke stap gemaakt ten opzichte van zijn voorganger. Dit terwijl de overgang van Golf 7 naar Golf 8 geen gelukkige was. Ook is het prijsniveau van een Leon best interessant: 32 mille voor een Leon klinkt beter dan 37 mille voor een gelijkwaardige Golf.
Ok, de Ateca begint een beetje op leeftijd te raken, maar de Tarraco is een prima aanbieding. Voor minder dan 50 mille heb je een zevenzits crossover met PHEV-aandrijflijn en de meeste uitrusting die je kunt wensen. Dus eigenlijk heeft Seat nu een modelportfolio waarmee je de gemiddelde klant die op zoek is naar een goede deal prima kunt bedienen.
Heeft Seat wel toekomst?
En daar lijkt het te wringen. Een goede deal. Een Seat is dus eigenlijk altijd een goede deal geweest. Je kon voor een gunstig bedrag de premium techniek van Volkswagen en Audi krijgen. Sterker nog, je kon in Ibiza’s motoren krijgen die je bij VW pas in de Golf kon krijgen!
De reden dat men (uiteindelijk) gaat overstappen naar Cupra, is logisch. Daar kan simpelweg meer per unit voor gevraagd worden. Meer marges, meer winst. De tijden zijn aan het veranderen en daar past Seat dus kennelijk niet helemaal in. Normaal gesproken is het dat een automerk het er ook zelf naar heeft gemaakt.
In dit geval moeten we dat ernstig nuanceren. VW heeft 20 jaar Seat laten overleven met de knip erop. De financiële, creatieve en strategische vrijheid was bijzonder beperkt. Aan Seat zelf heeft het niet gelegen ditmaal. Koop er dus eentje nu het nog kan!
mashell zegt
Dat Turquoise model op de eerste foto is een…? Dat oogt zelfs wat Japans.
Seat heeft twee pluspunten: de SUV modellen lopen goed en Cupra loopt goed.
vaakbenjetebang zegt
128
hotze zegt
Rijdt inmiddels in de 5e Leon en ben uitermate tevreden door de jaren heen, zeker nadat ‘k twee van de Leons had voorzien van “Eibach pro street” veren/dempers. Bij elkaar zo’n 880.000 kilometers erop zitten met nagenoeg geen technische problemen. Seat trekt me als merk meer dan VW en Skoda, misschien heeft ’t er mee te maken dat ik ook fan van Spanje ben. Hoewel, Audi spreekt me wel weer aan maar vond die te duur. Vond, want ga binnenkort over op een Q2, iets de lucht in dus. En dat komt omdat de Seat Arona niet verkrijgbaar is met een handmatige 6-bak, althans niet in ons land. De Q2 wordt vaak verfoeid om het uiterlijk maar vind het een kek wagentje. Smaken verschillen gelukkig.
Of ik het jammer vind dat Seat bij overgang naar elektriek wordt vervangen door Cupra? Aan de ene kant wel, aan de andere kant heeft Cupra Seat-genen en straalt ie wellicht een hogere klasse uit dan Seat. So be it.
seatleon zegt
Ik vind het heel jammer dat Seat mogelijk gaat stoppen. Ik rij al 4 jaar in een Leon 5F en dat is gewoon een goede auto. De auto rijdt heel goed en ik snap niet dat mensen kunnen leven met een Golf of Octavia. Een keer een Golf mee gehad als leenauto, ik was op de parkeerplaats al zeeziek van het deinen.
Maar bedrijfseconomisch begrijp ik wel dat VAG het merk de nek gaat omdraaien. Naar mijn mening heeft Skoda een beter productbeleid gevoerd en beter kunnen laten zien waar het voor stond. Seat had iets vaags met Emotion ofzo. Skoda zei gewoon: onze auto doet alles wat een gezin nodig heeft.
erik911 zegt
Goedemorgen Autoblog.
Het is toch echt:
“Hoe moet het nu verder met Seat?”, OF “Wat is de toekomst van Seat?”.
Het antwoord hebben jullie volgens mij zelf gegeven: _Cupra_ (‘Seat Electric’), analoog aan _Polestar_ (‘Volvo Electric’).
Verder weer leuk artikel!
mc96 zegt
De keuze om van cupra een merk te maken heb ik nooit begrepen. Zo iets heeft alleen zin als je alleen de top versies met de echte sportieve aspiraties aanbiedt onder die naam. Anders wordt het gewoon weer Seat onder een andere naam. Beter was het geweest om Cupra gewoon te handhaven als het topmodel van Seat modellen. Voor Seat is nog wel ruimte als het sportieve equivalent van Skoda. Dat betekent wel dat je skoda (nog meer) moet neerzetten als maker van voordelige no nonsense familie auto’s en Seat de ruimte moet geven om soms op sportief gebied iets meer te bieden dan VW voor het zelfde geld.
vaakbenjetebang zegt
Volkswagen heeft nooit echt een consistent idee gehad om Seat een eigen identiteit te geven. Het dichtste bij zijn ze nog geweest met het plan om er ‘het Alfa Romeo van de Volkswagen-groep’ van te maken maar darmee liepen ze tegen hetzelfde probleem aan als Alfa Romeo zelf: je kunt een Fiat of Volkswagen wel een hippere jurk aantrekken, maar in de basis blijft het een niet al te interessante auto.
basman147 zegt
@vaakbenjetebang; Het probleem is (volgens mij😉) dat VAG te bang was om het consequent door te voeren doordat Seat in Zuid-Europa ook die budget-functie heeft die Skoda in Oost-Europa heeft. Dus werd de Sharan de Alhambra en de Rapid werd omgekat tot Toledo, en was de Leon ook leverbaar met een 85 pk 1.2. Alles om maar niet te veel marktaandeel te verliezen.
Als ze Seat echt sportief hadden willen neerzetten hadden ze het basismodel de 110 of 120 pk, IRS en sportstoelen mee moeten geven in tegenstelling tot de Golf, en wat mensen van de onderstelafdeling van Ford moeten overnemen.
Om het over de SUV’s van Seat maar niet te hebben, lelijk en inspiratieloos, heb moeite om het verschil met de Skoda’s te zien.
golf1985 zegt
Ik rijd sinds december een seat leon st uit 2019 met de 1.6 tdi voor mijn werk. Heb er in die tijd al dik 40000 kilometer mee gereden. Vind het oprecht een fijne auto. Ik zit er goed in, heb genoeg ruimte met mijn 2 meter en rijd lekker. Mijn vriendin heeft een golf 6 uit 2009 en rijd toch liever in de seat als ik eerlijk ben. Fantastisch fijne auto. Ga hem ook missen als ik hem in april moet inleveren voor een nieuwe caddy. Er gaat nog steeds niks boven mijn eigen golf 2 hoor maar de seat is een goede dagelijkse auto voor de werkkilometers. En denk dat het daar mis is gegaan inderdaad.
Richmond zegt
Hoe ga je van een Leon St naar een caddy
golf1985 zegt
Meer ruimte in een caddy voor al mijn spullen. Achterbank ligt altijd vol. Zit toch altijd alleen in de auto dus dat maakt niet uit.
Allison Burgers zegt
Goed geschreven stuk. Laatste alinea is de spijker op zijn kop. SEAT heeft dankzij en ondanks Volkswagen overleefd.
potjak zegt
Wat moet je met het merk Seat? Het merk nu terziele laten gaan en de komende jaren werken aan een nieuwe merkidentiteit zodat het zich kan herpositioneren in de markt. Wellicht als budgetmerk (denk aan Dacia) of wellicht als premium electrische wagens (denk aan Zeekr) bijvoorbeeld.
1320nl zegt
Het probleem voor merken die onderdeel worden van een groot concern is dat het al snel een eenheidsworst wordt. Het onderscheidende vermogen zit enkel in het design. Als je dan niet consistent bent met een design strategie dan is de identiteit van een merk verloren.
MarcoM zegt
Opheffen, beter nu dan uiteindelijk de VAG groep nog verder omlaag te trekken. De opkomst van de Chinezen en Koreaanse merken is niet meer te stoppen.