Kapot! Alles moet kapot!
Goed nieuws voor zij die vrezen voor een toekomst waarin de auto’s niet meer bestuurd worden door de mens, maar door de auto zelf. Er ligt namelijk een gigantische dreiging op de loer, die volledig te danken is aan de zon en zijn uitbarstingen.
De dreiging wordt aangekaart door meteorologische deskundigen, die erop wijzen dat zonnewind enorme invloed kan hebben op autonome auto’s. Zonnewind is een fenomeen waarbij de zon grote hoeveelheden energie produceert in de vorm van straling en geomagnetische activiteit. De zonnewind zelf is voor mensen niet gevaarlijk, maar kan intelligente systemen op heftige manier in de weg zitten, doordat de effecten ervan de datastroom tussen satellieten en de daaraan verbonden apparaten (lees: auto’s) kunnen verbreken.
Wanneer we praten over autonome auto’s heeft de dreiging vooral te maken met de GPS-systemen waarvan de wagens gebruik maken. Hoewel de auto’s voorzien zullen zijn van systemen die de auto in vergelijkbare situaties van falen naar de kant van de weg zullen helpen, moeten autofabrikanten absoluut rekening houden met de invloed van de zon om dergelijke drama’s te voorkomen.
Gelukkig zijn de autofabrikanten al lang en breed bezig met het ontwikkelen van systemen om situaties zoals deze te voorkomen. Zo worden auto’s nu al voorzien van allerlei camera’s en sensoren voor in noodgevallen, en zullen autonome bolides dergelijke systemen in een nog grotere hoeveelheid toe gaan passen om ervoor te zorgen dat er geen gigantische drama’s plaat zullen vinden.
Desondanks waarschuwt Scott McIntosh, van het National Center for Atmospheric Research, autofabrikanten om zich extra te focussen op situaties als deze. Volgens hem moeten autonome auto’s zo geprogrammeerd worden dat ze zichzelf bij een zonnewind, of een vergelijkbare verbreking van de verbinding, in veiligheid kunnen brengen.
Afgezien van de inzet van autofabrikanten zelf, zweeft er dankzij de Verenigde Staten een satelliet op anderhalve miljoen kilometer van de aarde. De satelliet staat in direct contact met de aarde en fungeert als een waarschuwingssysteem voor in noodsituaties. De satelliet kwam enkele jaren geleden al in actie tijdens een vergelijkbaar scenario, waardoor verschillende vliegtuigen uiteindelijk een andere route kregen zodat ze storingen zouden mislopen. (Bloomberg)
Svenska_Aeroplan_AB zegt
Schakelen we de zon toch gewoon uit? Alles voor de progressie…
shibby zegt
@svenska_aeroplan_ab: meteen de opwarming van de aarde opgelost!
granlusso zegt
@svenska_aeroplan_ab: Doet een beetje denken aan de spelen in Beijing, waarbij China destijds vreesde voor slecht weer tijdens de openingsceremonie en uiteindelijk diverse stoffen in de lucht spoot om zo de wolken te doen oplossen.
bmwalpina zegt
@granlusso: Dat klopt niet helemaal. In Beijing is gigantisch veel smog (vergelijk het met een hele dikke mistbank, maar dan eentje die ontzettend op je keel slaat). Die vervuiling komt van veel industriële bedrijven en bij de spelen, maar ook tijdens politieke activiteiten, wordt de productie van die bedrijven teruggedraaid en wordt de lucht weer strak ;-)
noosaheads zegt
Nog maar vijf miljard jaar.
kimhung zegt
Ik moet toch eerlijk bekennen @ikschrijfookoverautos , Ik vind het een meesterlijke photoshop. De zon ziet er echt nice uit! of gaan de credits naar iemand anders?
ikschrijfookoverautos zegt
@kimhung: Dank! Echter was het niet meer dan simpelweg een PNG-plaatje boven de Tesla plakken ;) De ware Photoshopguru is onze @jaapiyo
Gulli zegt
@ikschrijfookoverautos: ik weet dan ook niet precies welke van de twee nou de zon is. Een goed geplaatste gele pijl had die verwarring kunnen voorkomen
lincoln zegt
Klinkt “levensgevaarlijk” ..
Ben daarom ook voor directe invoering van zonne-belasting in minimaal 7 vormen ..
koekwaus zegt
@lincoln: 7 schalen, hoe meer panelen hoe hoger de schaal
moveyourmind zegt
Voordat de wind van de zon de aarde zal bereiken is dé producent van de autonome auto allang naar de maan…
cloverleaf zegt
Als je al ziet hoevaak er technische issues zijn met de autoflight en navigatie of hoe vaak het fout gaat met drones. Dan denk ik dat het bij auto’s, die zich voort moeten bewegen in een veel ingewikkeldere infrastructuur, nog wel even gaat duren voordat ze vol autonoom zijn…
daihatsucuore zegt
Dan rijd je toch alleen s’nachts, heb je er ook geen last meer van.
marc94 zegt
@daihatsucuore: haha dat is niet hoe het werkt. Zonlicht is hey probleem niet, maar de elektromagnetische pulsen die op de aarden worsen afgevuurd. Maar hier worden we voor beschermd door het magnetische veld om de aarde van pool tot pool. Deze reactie vormy het noorderlicht bijv.
daihatsucuore zegt
@marc94: Oke – ik zal voortaan een disclaimer voor sarcasme hanteren.
marc94 zegt
@daihatsucuore: mijn fout. Had ik doorheen moeten prikken.
vondick zegt
@marc94: Je bent pas uit 1994, dan is dat je vergeven.
zegheteens zegt
Eigenlijk is er geen probleem, want de fabrikanten zijn er al mee bezig.
mashell zegt
Die bangmakerij over zonnewinden komt elk jaar wel een keer weer op steken. Als je de doomdenkers moet geloven valt dan ook heel de electriciteitsvoorziening uit. Omdat de transitie naar autonoom rijden en electrisch rijden ongeveer gelijk op gaan bestaat heel het probleem dus niet. Komen de zonnewinden des doods eindelijk eens keer dan kan niemand meer laden.
spylegion zegt
@mashell: Reeel gevaar, niets met bangmakerij of doemdenken te maken, daarentegen alles met gewoon wetenschap en onze kennis mbt de zon-aarde relatie.
Zon is met haar cyclussen de leidende factor van ons klimaat, aan de hand van zonneactiviteit (coronal holes in deze) kunnen we reeds aardbevingen voorspellen en begrijpen we steeds meer van de relatie tussen ruimteweer en activiteit van silica rijke vulkanen.
Vanwege ons verzwakkend magnetisch veld zal de invloed van de zon en vooral kosmische Xrays de grootste factor zijn in aantasting van onze huidige manier van leven.
Lijkt me verstandig om deze invloed serieus te nemen en onze elektrische manier van leven zoveel als mogelijk hiertegen te beschermen. De man heeft het dus volledig bij het rechte eind.
spylegion zegt
@spylegion: gisteravond/vannacht was er een ‘gemiddelde’ geomagnetische storm (6 op de Kp index) en de mogelijkheid is reeel dat de sein/wisselstroom bij Rotterdam daar bv een gevolg van is.
drdre1 zegt
Altijd weer die $#@! ZON!!! Hij (of zij) moet ons ook ALTIJD hebben!! :~|
bertorelli zegt
Eigenlijk zit ik helemaal niet te wachten op autonome auto’s.
Voor filerijden is het nog wat, maar verder niet.
Ik vind zelf sturen gewoon té leuk.
m-tfsi zegt
@bertorelli: eigenlijk ik ook niet. Daarom mark my words; geniet ervan zolang het nog kan!
flutterby zegt
@bertorelli: die 25000 km per jaar woon-werkverkeer is ook zonder file niets aan hoor..
flutterby zegt
Volgens mij zijn autonome auto’s ten alle tijden van twee bronnen informatie afhankelijk. Zijnde camera’s, gps, lidar, radar en/of navigatiekaarten. Zo is foutieve informatie uit sensoren uitgesloten.
rob5nismo zegt
Ik denk soms weleens dat mijn kinderen van de generatie zijn die de overstap gaan maken
Erik zegt
@rob5nismo: zeg maar gerust de kleinkinderen van je kinderen. Ik denk dat dan pas ALLE infrastructuur klaar is met alle satellieten enz., enz. Dan zijn we minimaal 10 kabinetten verder.
lekkerlinksrijden zegt
@erik2907: eerder dan je denkt
fanboy zegt
@erik2907: Er rijden nu al autonome auto’s rond, en de wetgeving wordt er al actief voor aangepast om het mogelijk te maken.
In 2030 is het volstrekt normaal om een volledig elektrische volledig autonome auto te kopen, misschien wel eerder.
avdb55 zegt
Niet alleen de zon, maar de gewone dagelijkse weersomstandigheden zijn al een uitdaging. Sneeuw, vuil, mist e.d. Zorgen nu al voor voldoende vervuiling van de sensoren om de betrouwbaarheid teniet te doen.