Wat doet de politie als er mogelijk te hard gereden is bij een dodelijk ongeval? Ze gaan zelf te hard rijden op de plaats des onheils.
We schreven het dinsdag al: het gaat niet goed met het aantal verkeersdoden. Dat zit namelijk op het hoogste niveau sinds 2008. Er vielen vorig jaar 155 dodelijke slachtoffers te betreuren. Na een ongeval met fatale afloop moet natuurlijk uitgezocht worden hoe dit kon gebeuren.
Politie Utrecht-Noord geeft nu een kijkje achter de schermen bij een onderzoek na een dodelijk ongeval. De aanleiding is een aanrijding die 8 april plaatsvond. Daarbij werd een 78-jarige vrouw geschept door een 21-jarige in een Polo GTI. De vrouw bezweek helaas aan haar verwondingen.
Het ongeval vond plaats op een weg waar je 50 km/u mag, maar er is natuurlijk een reële mogelijkheid dat de Polor-rijder harder reed dan dat. Te meer omdat een omwonende zei dat de auto kort daarvoor met “ruim 100” voorbij kwam gescheurd.
Hoe kun je nu inschatten hoe hard de auto reed op het moment van de aanrijding? Nou, door het na te bootsen. De politie sloot de dag na het ongeval de weg af om met verschillende snelheden over de weg te scheuren en te remmen. Op basis daarvan kunnen ze inschatten hoe hard de Polo ongeveer gereden moet hebben.
Op de beelden is te zien dat de politie voor dit experiment een Passat Variant gebruikt. Dat is natuurlijk een hele andere auto dan een Polo GTI, dus er moet nog wel wat omgerekend worden. Uiteraard houdt de politie ook rekening met de banden en de weeromstandigheden.
De politie loopt nog niet op de zaken vooruit, want ze zeggen expliciet dat deze beelden niets zeggen over de oorzaak van de aanrijding. Maar het geeft wel een interessant inkijkje in het onderzoek na een dodelijk ongeval.
De test werd uitgevoerd met een onherkenbare politieauto.
Video: Politie Utrecht-Noord
vindik zegt
Tis vrij eenvoudig: Utrecht overvecht, 21 jaar, gti en dood…
Hoe zeg je dat tegenwoordig?
rutger97 zegt
Ik vraag me dan af. Hebben ze echt niet ergens een poli GTI staan. Dan is het toch gelijk duidelijk?
pinkman94 zegt
Ze zullen er genoeg in beslag nemen.
RickB zegt
Vaak huren ze een auto van een autohandelaar/autobedrijf.
Misschien was er geen Polo GTI beschikbaar voor dit tijdsbestek bij de vaste leveranciers van de Politie? Het is natuurlijk wel een specifieke auto die je vaak treft bij een ongure boevenschuur. En als die de telefoon aannemen en ze horen “Politie onderzoek” dan hoef ik jou niet uit te leggen wat ze me de telefoon doen. ;-)
por100 zegt
Worden getuigen ook wel eens getoetst? Niet iedere getuige is in staat om een snelheid goed in te schatten. Maar als een getuige achteraf aantoont dit wel goed te kunnen, heb je een sterke getuige …
melcon zegt
Een getuigenverklaring werkt ondersteunend maar wordt altijd beschouwd als indirect bewijs (alleen een getuigenverklaring is onvoldoende als bewijs aangezien een getuige over het algemeen onbetrouwbaar is, vanwege o.a. perceptie, waarneming, interpretatie, geschiedenis, vooroordelen -> zie 1e reactie vindik). Aangezien geen enkele getuige in staat is om snelheid te meten / in te schatten van een passerend voertuig zonder hulpmiddelen is juist dit soort onderzoek nodig. Hiermee wordt ook de getuige getoetst. Als uit het onderzoek blijkt dat bijvoorbeeld de remweg overeenkomt met de verklaring van de getuige dan kan de verklaring van deze getuige meegenomen worden in het onderzoek (de getuige kan als betrouwbaar worden beschouwd). Als echter uit het onderzoek blijkt dat de de snelheid veel lager gelegen moet hebben wordt de verklaring als onbetrouwbaar beschouwd en kan deze ook niet meer als ondersteunend gebruikt worden (in elk geval niet t.a.v. de snelheid).
weekert zegt
Laatst ook ergens een stuk gezien over een aanrijding, daar reed de politie met de auto die betrokken was bij het ongeval met verschillende snelheden om een zelfde bandenspoor te krijgen en zo te weten te komen hoe hard gereden is.
CYBRTRK zegt
Ze gebruiken ook wel een auto’s om een crash na te bootsen. Dan rekenen ze eerst de snelheid uit waarmee ze verwachten dat het ongeluk gebeurd is. En daarna laten ze een zelfde auto (gecontroleerd) met die snelheid crashen om te kijken of de schade overeenkomt.