Binnenkort gaat de allereerste door Caroll Shelby aangepaste AC onder de hamer, een mooi moment om eens in de geschiedenis van dit icoon te duiken.
In 1953 presenteert het Britse AC de Ace. Deze door John Tojeiro getekende sportwagen is duidelijk geïnspireerd op de Ferrari 166 MM Barchetta. Onder de motorkap echter geen V12, maar een verouderde tweeliter zes-in-lijn met 100 pk. In 1956 wordt optioneel ook de tweeliter l6 van Bristol leverbaar. Deze 130 pk-sterke krachtbron is een doorontwikkeling van de motor van de vooroorlogse BMW 328. In 1961 komt een 2.6 l6 van Ford beschikbaar, maar daarvan worden maar weinig exemplaren verkocht aangezien tegen die tijd Caroll Shelby zijn magie heeft laten botvieren op de Ace.
In 1961 krijgt AC een brief binnen van Shelby, waarin hij de fabriek vraagt hem een Ace te bouwen met een V8. AC ziet dat wel zitten, op voorwaarde dat Shelby zelf op zoek gaat naar een krachtbron. Als eerste benadert hij Chevrolet, maar zij zitten niet te wachten op een Corvette-concurrent met Chevy V8. Ford heeft daarentegen wel oren naar het project en heeft juist een gloednieuwe 4.3 V8 (260ci) klaar. Het blok wordt verscheept naar Engeland, waar de monteurs van AC het blok in de Ace met chassisnummer CSX2000 lepelen. Het resultaat is verbluffend, de Cobra zit in 4.3 seconden op de honderd en heeft een topsnelheid van bijna 250 km/u. Dat zijn nu nog fantastische waarden, moet je nagaan hoe buitenaards ze waren in 1962…
De conversie blijkt niet heel moeilijk, aangezien AC de Ace al flink heeft aangepast om de 2.6 l6 van Ford passend te krijgen. Het diff moest iets steviger worden uitgevoerd in verband met het toegenomen vermogen en de stuurinrichting moest worden aangepast op de bredere V8. Verder heeft deze allereerste Shelby Cobra de schijfremmen zo ver mogelijk naar binnen zitten, om het onafgeveerde gewicht te verminderen. Dit werd uit kostenoverweging echter geschrapt op de productiemodellen, die de remmen op de conventionele plek hebben zitten.
Uiteindelijk worden er, inclusief prototype CSX2000, 126 Cobra Mk I’s gebouwd. 75 daarvan hebben het 260 ci-blok, terwijl de overige 26 een vergrote 289 ci-versie (4.7 l) kregen. Dit blok zou ook de basis vormgen voor de Cobra Mk II. De meest legendarische is echter de Cobra Mk III, met zijn bredere spatborden en machtige 427 ci (7.0 l) V8.
In vergelijking met die laatste brute Cobra 427’s, is deze CSX2000 behoorlijk subtiel en ingetogen. En toch heeft hij het in zich om de duurste AC Cobra ooit te worden. De auto is namelijk in al die jaren eigendom gebleven van de in 2012 overleden Caroll Shelby. Hij sprak af dat de auto na zijn dood geveild zou worden en de opbrengsten naar de Carol Shelby Foundation zouden gaan en zo zal geschieden. De auto is in originele staat en nooit gerestaureerd, wat met name aan het interieur goed is af te zien. Overigens is dit blauw niet de kleur die de fabriek er oorspronkelijk op spoot, Shelby gebruikte deze CSX2000 intensief om de Cobra te promoten en liet de auto regelmatig in een andere kleur spuiten. Zo leek het net alsof de productie al goed op gang was…
De auto wordt tijdens de Monterey-veiling op 19 en 20 augustus geveild door RM Sotheby’s, samen met een aantal andere originele Shelby Cobra’s. Een schatting van de opbrengst heeft het veilinghuis niet openbaar gemaakt, maar het zou mij zeer verbazen als er minder dan 5 miljoen euro voor betaald gaat worden.
csx3000 zegt
Mooie stoelen.
Dizono zegt
@csx3000: goeie inhoudelijke reactie van iemand die aan zijn username te zien tot de Cobra-fan’s gerekend mag worden ;)
csx3000 zegt
@Dizono: Je hebt alles al gezegd, wat er te zeggen valt over deze Cobra.
viezefreddyw zegt
Je kan merken dat @dizono op vakantie is geweest zeg. Die is flink uitgerust en gooit er even een paar dijken van een teksten uit! Prettig!
danmar zegt
Maar hoe kwam Shelby nu op Ace uit? En waarom wilde hij juist die Ace?
lincoln zegt
@danmar:
Waarom niet ..
Tis toch een clean model ..
dawwg zegt
@danmar: Wikipedia vertelt het net ff anders,inclusief dat het oorspronkelijk een 3.6L HiPO Ford motor zou zijn, maar die was nog niet klaar in januari 1962 en toen heeft Ford de 4.2L motor ‘geleend’ aan AC.
Chassis (buizenframe + alu panels) en motor waren licht & krachtig (en modern); daarom was het zo’n goed huwelijk. Tevens waren die speciale remmen van de Jaguar E-type.
Bron voor nog meer mooie anekdotes: https://en.wikipedia.org/wiki/AC_Cobra
danmar zegt
@dawwg: toch haal ik ook niet uit dat artikel hoe Shelby, als Amerikaan, wist van het Engelse Ace en waarom hij juist dat model wilde.
danmar zegt
@danmar: AC bedoel ik dus als fabrikant en Ace als model.
lincoln zegt
@danmar:
Shelby was een Texaan ..
In Amerika bestonden toen louter stalen fabrieksauto,s ..
Voor een lichte aluminium koets moest je in Europa zijn ..
Carol was een echte automan dus kon alle fabrikanten zo opnoemen ..
Engels is een prettige voertaal voor Texanen ..
En AC zat waarschijnlijk in de eeuwige rode cijfers ..
lincoln zegt
Om het cirkeltje rond te maken ..
De Carol Shelby foundation is er om jongeren op te leiden in traditionele autobouw ..
Dizono zegt
@lincoln: Da’s niet helemaal waar, juist in Amerika was er eind jaren ’40 en jaren ’50 een ware explosie aan glasvezel sportwagens als de Kurtis, Glasspar en Woodill Wilfdfire.
Deze website is dan ook zeker de moeite waard: http://www.forgottenfiberglass.com/
E34M5Touring zegt
@Dizono: Heb je helemaal onderaan de site gezien dat je kunt volgen hoe jij (en ik dus net) op die site bent gekomen? Grappig, Amsterdam geeft ie aan, mijn woonplaats wordt: The Netherlands.. Toffe site, leuke auto’s staan daar op.
viezefreddyw zegt
@E34M5Touring: Haha vet man! “A visitor from Sneek, Friesland.”
lincoln zegt
@Dizono:
Top .. Onbekend terrein .. Dank ..
Dizono zegt
@danmar: Als coureur racete hij met Allards, Engelse sportwagens met een Ford, Chrysler of Cadillac V8. Deze zouden Shelby naar eigen zeggen hebben geïnspireerd om zelf ook aan de slag te gaan met een kleine Engelse sportwagen en een grote Amerikaanse V8.
danmar zegt
@Dizono: & @lincoln & @viezefreddywddyw: dank heren. Vond het fascinerende vraagstukken ??
dawwg zegt
@danmar: Er is de LeMans + SCCA Production Championships (in de US) van 1956 t/m 61: Ken Rudd race’de een bijna standaard Ace met (inmiddels) verouderde Bristol motor bijzonder goed (de genoemde coureurs Jack Turner en Ted Whiteaway) in steeds hogere classes en versloeg bijna/soms Porsches en Ferrari’s. De underpowered motor was toe aan een upgrade – die AC niet zelf zomaar kon regelen – en Shelby zag z’n kans rijk. Bewezen chassis + superknappe Ford motor erin om Ferrari en Chevy te dissen: gat in de markt. De rest is geschiedenis …
Bron: dit boek; https://www.amazon.com/Shelby-AC-Cobra-Brian-Laban/dp/1785000039
pomoek zegt
@dawwg: Dat lijkt logisch. Ik heb er ook, even, naar gezocht maar ben niet zo ver gekomen als jij. Het zou leuk zijn als iemand “het” moment kon aanwijzen, als in: dat is het moment waarop Shelby een brainwave kreeg. zoiets. Maar goed, hij is/was er zelf ook nogal vaag over. http://www.motortrend.com/news/questioning-carroll-shelby/
viezefreddyw zegt
@danmar: ACeen auto al een tijd in productie maar daar lag een verouderd Bristol 6 in lijn cilinder blok in. Ik geloof dat dat blok ontwikkeld was door BMW nog van voor of tijdens de tweede wereldoorlog en dat kon niet meer mee komen eind jaren ’50 en ’60. Dus Bristol vond een vervangend blok bij Chrysler terwijl AC ze vond bij Ford.
Automotive Designer Carroll Shelby had contact gezocht met AC met de vraag om voor hem een auto te bouwen waar een V8 in kon. Dat wou AC wel maar dan alleen als Carroll Shelby voor een V8 kon zorgen. In eerste instantie dacht Carroll Shelby het wel bij Chevrolet te kunnen proberen maar Chevy was bang voor concurrentie voor de Corvette die testijds de dienst uitmaakte.
Ford wou juist een een auto hebben dat het op kon nemen tegen deze Corvette en beloofde Carroll Shelby en AC dat zij de nieuwe V8 van Ford mochten gebruiken. En zo werd, in korte lijnen uitgelegd, de AC Cobra geboren.
Ik weet natuurlijk niet alle ins en outs van dit hele gebeuren, ik denk dat team Autoblog of team Autoblogreageerders mij hier wel kunnen aanvullen.
danmar zegt
@viezefreddyw: ja dat had ik allemaal begrepen ? (smiley). Maar hoe kwam Shelby erbij juist dat model te kiezen? Hoe kende hij AC?
viezefreddyw zegt
@danmar: Het autowereldje is klein, AC begon blokken van Ford te gebruiken en aangezien Ford Amerikaans is en Carroll Shelby ook was het contact zo gezocht en gevonden.
csx3000 zegt
@viezefreddyw: Mooie logica maar wanneer je de tekst leest wordt het misschien iets duidelijker voor je.
viezefreddyw zegt
@danmar: Overigens reed Meneer Shelby (ja, Meneer Shelby want de beste man is een legende) vroeger ook races voor Aston Martin. Aston Martin is zoals je weet Brits en AC ook. 1+1=2, altijd!
http://cdn05.motorsportretro.com/wp-content/uploads/2012/06/p1x16.jpg
csx3000 zegt
@danmar: Ac was toen actief in de USA racerij, Shelby natuurlijk zelf ook.
csx3000 zegt
@viezefreddyw: Heb je de tekst wel gelezen?
Je herhaalt wat AB schrijft.
viezefreddyw zegt
@csx3000: Ja, ik heb de tekst wel gelezen en inderdaad, ik herhaal wat AB schrijft. Uit dat verhaal kan je namelijk het antwoord halen waar om gevraagd werd.
lekkaah zegt
Gaaf stukje, kom de replicas elk jaar wel weer tegen op de lemans campings, dit jaar zelfs nog een hollander met een mooie cobra (meestal engelse)
Lijkt net of er een harley voorbij komt blazen als dat ding alleen al in zn neutraal staat te draaien
Fantastisch project
Ooit…. :)
Dutchdriftking zegt
Mooi verhaal, mooie plaatjes, helemaal goed!
denniss00 zegt
@dutchdriftking: Geen mooie auto..?
svdv zegt
Ik vindt dit model toch net even die krachtige uitstraling van de 427 missen
pomoek zegt
@svdv: Dat heb ik ook, maar goed, het is natuurlijk het begin van de Cobra.
pomoek zegt
Gaan ze nog eens wat doen met die Ford Shelby Cobra Concept? https://en.wikipedia.org/wiki/Ford_Shelby_Cobra_Concept
toyotafortuner zegt
Pff… heerlijk stukkie leesvoer!