Dat een relatief ouderwetse club als de FNV het fileprobleem heeft opgelost. wie had dat ooit gedacht?
Het fileprobleem is een hardnekkig probleem. Dat weten we allemaal. Nederland maakte voor het eerst kennis met het fenomeen op eerste Pinksterdag 1955. Bij het knooppunt Ouderijn was dat. Mensen vonden het toen zo leuk, dat ze speciaal naar die snelweg toekwamen om te kijken. Ze stonden voor die file in de rij, zou Herman Finkers er later over zeggen.
Maar het bleef helaas niet bij die ene bijzondere file in 1955. Sinds die dag is het een probleem waar we maar niet vanaf geraken. Sterker, het fileprobleem wordt zwaarder en zwaarder. Het aantal kilometerminuten in de file steeg van 443.000 in 2022 naar ruim 834.000 vorig jaar. Da’s bijna een verdubbeling.
Maar nu is er een club die het fileprobleem gaat oplossen. En dat is de good old FNV. Zij komen met een geniaal plan…
FNV heeft het fileprobleem opgelost
De vakbond wil namelijk een vierdaagse werkweek introduceren voor verschillende beroepen. En dan ben je er eigenlijk al, want als niet iedereen op dezelfde dag vrij neemt, heb je per week 20% minder mensen op de weg. Weg file, zou je kunnen zeggen…
Hoe zit dat dan? Nou, de FNV wil de vierdaagse werkweek het eerst invoeren in de zorg, met name bij de ziekenhuizen. Daar lijkt het de meeste mensen een heel goed plan, volgens de vakbond. Ook in de thuiszorg, gehandicaptenzorg, jeugdzorg en het onderwijs is er veel vraag naar kortere werkweken.
Bovendien moet het loon in zoverre stijgen, dat de werknemer netto net iets meer overhoudt dan wanneer hij/zij/hen/X de volle vijf dagen werkt. De laatste plus is dat er meer mensen aan het werk kunnen, want als iedereen een dag arbeid laat liggen, moeten anderen dat overnemen.
Klinkt als een topplan toch? Minder hard en lang werken, wel minimaal net zoveel verdienen én het fileprobleem is opgelost. En als het kabinet het niet doet, doet de FNV het wel…
Wat een stelletje bazen zitten er bij dat FNV.
Wicos zegt
Kilometerminuut? Waar staat die eenheid voor? Km/min is snelheid, maar dan zou je km per minuut moeten schrijven. Km*min klinkt als een moment (kracht x arm), maar dan anders. Heel bijzonder. Ben benieuwd naar de verklaring!
Richmond zegt
Het aantal minuten dat je stil staat per km
Dutchdriftking zegt
In vier dagen net zoveel verdienen. En gek vinden dat we nóg meer mensen nodig hebben om de economie te laten draaien… En je krijgt een enorme inflatie waardoor we alsnog 5 dagen moeten werken als je een hypotheek wilt kunnen krijgen…
Flutterbear zegt
Nee hoor want iedereen neemt de vrijdag vrij..
Robert zegt
Valt allemaal best mee hoor.
Ik val onder de CAO Metaal en Techniek, waarin voor werknemers vanaf 60 jaar de 80-90-100 regeling mogelijk is. Daarmee werk je 80% tegen 90% van het voltijds salaris met behoud van 100% pensioenopbouw. Ik moet nog een paar jaar, maar heb mijn werkgever alvast verteld dat ik hier straks zeler gebruik van wil maken.
Deze CAO is trouwens van toepassing op (ik dacht) 320.000 mensen, en daarmee een van de grootste georganiseerde werknemers groepen,
kareljansen zegt
En hoeveel van die 320000 mensen die boven de 60 zijn werken überhaupt nog? (Wat overigens geen commentaar is hoor, zitten veel zware beroepen bij). Wat ik wil zeggen, effectief gaat het dan alsnog niet om heel veel mensen.
sportevo zegt
Ik dacht dat het ‘generatiepact’ alweer was afgeschaft.
Overigens snap ik het systeem voor iemand die zwaar werk op de vloer doet maar iemand op kantoor heeft toch niet zoveel te lijden dat hij/zij minder zou moeten werken voor meer loon en 100% pensioenopbouw om zo zijn pensioen te kunnen halen zonder roofbouw op zijn lichaam te plegen?
En de voordelen voor de werkgever? In verhouding meer loonkosten en minder werkkrachten (zie die maar weer eens op te vullen in de huidige arbeidsmarkt).
mashell zegt
Hoho niet zo snel. Als je het aantal burnouts en kapotte ruggen van al dat zitten ziet dan zou je werken op kantoor ook best wel als zwaar werk kunnen beschouwen.
jaso013 zegt
Het fileprobleem was een jaar of 2 opgelost….. alleen willen veel werkgevers niet meedenken en rijdt iedereen weer vrolijk iedere dag naar kantoor.
kniesoor zegt
Dan rijst de vraag : waarom zouden die werkgevers dat niet willen ?
jaso013 zegt
Goede vraag. Omdat ze anders met peperdure kantoorpanden zitten die leegstaan?
Jurgen zegt
En met werknemers die in die tijd erg veel in de bossen te vinden waren overdag? Nog nooit zo druk geweest op doordeweekse dagen in de Drunense duinen
DeWitteCondor zegt
Moet je nagaan hoeveel tijd er zinloos op kantoor werd besteed. Het gaat om productiviteit. Tenzij je in de maakindustrie zit met een prikklok is dat een nogal rekbaar begrip.
Rokende Wielen zegt
Mwah, verkoop of anders verhuur voor woningruimte is een optie?
HZW zegt
Ik zou ook graag 4 dagen in de week werken, voor het zelfde salaris van 5 dagen werken.
Rokende Wielen zegt
Ik ook. Werk in het onderwijs. Hoe eerder hoe beter.
lpgbarrel zegt
En wie mag / wil / gaat dit betalen?! En als de vergrijzing lekker door zet is het helemaal klaar.. Mooi luchtkasteel
lekkerlinksrijden zegt
Ik wil ook 4 dagen werken per week, maar dan wel 120% salaris van wat ik nu heb want vrije tijd kost extra geld. Maar laat maar want ik ben zelf de baas en werk 6 dagen in de week
lpgbarrel zegt
Check ;-)
jaso013 zegt
Dat is je eigen keuze en ik hoop dat je daar ook naar verdiend. Persoonlijk vind ik 32 uur ( in onregelmatigheid) meer dan voldoende. Maar ook dat is voor iedereen anders. Qua productiviteit schijnt het onder de streep allemaal niet veel uit te maken.
sportevo zegt
Het is inderdaad een eigen keuze om werkgever te zijn maar ook die hebben we nodig net zoals werknemers.
lekkerlinksrijden zegt
Het is ook mijn eigen keuze om meer dagen te werken, ik vind het ook helemaal niet erg want wat ik doe is werk en hobby tegelijkertijd, dus dikke prima. Alleen de papieren rompslomp komt mij af en toe de oren uit en die ben ik dan ook zoveel mogelijk aan het uitbesteden.
mclovin zegt
Een software bedrijfje uit Leusden is bezig met een pilot van een jaar voor een vierdaagse werkweek met behoud van vol salaris voor alle werknemers. Ik denk dat het best goed kan uitpakken als mensen in die overige 4 dagen een tandje bijzetten.
kniesoor zegt
De arbeidsproductiviteit in Nederland is al vrij hoog, dus benieuwd hoeveel opwaartse rek daar nog in zit.
mashell zegt
Dat “software bedrijfje” is AFAS. Geen kleine jongen en hoewel ze heel saaie producten maken verdienden die daar zo veel geld mee dat ze een voetbalstadion, een concerthal en een theater mee kunnen sponsoren.
RAW zegt
Moeten meer mensen participeren in werk en dus zullen meer arbeidsmigranten nodig zijn. Maar dat wil het kabinet juist niet.
audirs3 zegt
Vroeger vond men een zesdaagse werkweek normaal, nu niet meer. In de zorg werken überhaupt nog maar heel maar weinig mensen full time. En ik ken best wat medisch specialisten die al een vierdaagse werkweek hebben (al is dat dan wel 4x10u)
rutger97 zegt
Fulltime is in de zorg 36u. Waar artsen sws dik overheen gaan.
En als werknemer met onregelmatigheid is 36u combineren met een gezin al amper te doen. Ik werk zelf 32u onregelmatig en zelf dan moet je sommige weken al 6 dagen per week.. omdat met je verplichte rusttijden na nachten ed veel vrije dagen verloren gaan terwijl je brak op de bank ligt.
mashell zegt
Waarom wordt de FNV een ouderwetse club genoemd? Zij komen met een vooruitstrevend voorstel.
Het zijn juist de werkgevers die “meer uren = arbeidsproductiviteit = meer omzet = meer winst = meer dividend” als regel hanteren die ouderwets zijn.
In de zorg wordt er altijd geklaagd over personeelstekorten, dan lijkt minder werken niet logisch. Maar de zorg heeft ook last van ZZP vlucht zodat mensen onaangename diensten kunnen ontlopen, als je in vaste dienst werken aantrekkelijker maakt dan ZZPer zijn dan kon het inderdaad wel eens zijn dat je met minder uren werken toch de roosters beter en eerlijker rond krijgt.
rutger97 zegt
De zorg heeft het probleem dat je met onregelmatigheid zit waardoor je max. 36u per week kan werken om het nog enigzins roosterbaar te krijgen. En dat is al niet echt te combineren met een gezin. Dus werkt het gros max 32. Dat is gewoon 8u per week minder per werknemer tov een kantoorbaan. Dus heb je veel meer mensen nodig om hetzelfde aantal uren werk gedaan te krijgen.
fapfap zegt
“De laatste plus is dat er meer mensen aan het werk kunnen, want als iedereen een dag arbeid laat liggen, moeten anderen dat overnemen.”
Geweldig plan, maar….
Als iedereen 20% minder werkt, er daardoor 20% meer banen nodig zijn, hoe lost dat precies het fileprobleem op?
Richmond zegt
Omdat die mensen dan niet de weg op zouden hoeven, maar dan doe je de aanname dat die 20% altijd onderdeel maakt van de dagelijkse file. Terwijl je natuurlijk veel hebt die gewoon in de regio wonen en niet via de snelweg gaan..
marcomanta zegt
Waarom geen zesdaagse werkweek?
mashell zegt
Deden we vroeger in de mijnen, beviel niet zo goed… Minder werken is meer welvaart, want welvaart uit zich niet in iets abstracts als economische groei of te besteden geld maar in vrij te besteden tijd.
Overigens wordt er in de zorg natuurlijk gewoon op zeven dagen per week gewerkt en ook s’nachts, dus nog meer van mensen vragen is niet realistisch.