Steeds meer auto’s in Nederland. Het aantal groeit hard.
Er komen meer auto’s bij in Nederland dan het land verlaten of gesloopt worden. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers. Het is zelfs op een dusdanig groeiniveau dat de BOVAG het als opmerkelijk omschrijft.
Aantal auto’s in Nederland
Er zijn in Nederland 9,4 miljoen personenauto’s. Vorig jaar zijn er 180.000 auto’s bijgekomen. Daarover schrijft het AD vandaag op basis van cijfers van de RDW via BOVAG. Opmerkelijk, want normaal gesproken stijgt het wagenpark niet zo hard. Sterker nog, het aantal nieuwe personenauto’s in Nederland is bijna dubbel zo hard gegroeid in vergelijking met voorgaande jaren.
Normaal gesproken komen er jaarlijks zo’n 100.000 auto’s bij. Dat was dus 180.000 in 2023. De groei gaat onverminderd door. In 2015 reden er nog 8,2 miljoen auto’s in Nederland. Het groeiende wagenpark is te merken op de wegen. Meer files, langere files en de algehele indruk dat het de heel dag door vol is op de wegen. Met name in de Randstad speelt deze indruk. Een ‘rustig stukje rijden’ is vooral iets voor op een vroege zondagochtend.
In 2023 werden er 370.000 nieuwe auto’s verkocht. Via import kwamen er nog eens 254.000 auto’s bij. Er werden er echter ook 280.000 geëxporteerd en 164.000 auto’s gesloopt.
Nederland stond al bovenaan het lijstje in Europa met het aantal auto’s per vierkante kilometer. De harde stijging van het wagenpark is alleen maar een betere bewaking van de eerste plaats.
Het groeiende wagenpark is geen leuk vooruitzicht voor autorijdend Nederland. De ANWB Verkeerscentrale stelt dat die 9,4 miljoen personenauto’s ook de weg moeten delen met 1,25 miljoen bestelauto’s, bussen en vrachtwagens. Kortom, het aantal files zal alleen maar toenemen is de verwachting. Ook in de lengte.
petroldrinker zegt
Tja hier afgelopen jaar geen autos weg gedaan, maar wel toegevoegd, en we zijn nu weer aant shoppen voor een toevoeging :)
heckblende zegt
we?
dare2think zegt
Een extra auto erbij zorgt in jouw geval niet voor een probleem omdat je er maar in 1 tegelijk kunt aanschuiven bij de lokale file.
Algemeen getrokken geldt dit natuurlijk ook als reactie op het artikel; hoeveel auto’s zijn er nu praktisch extra op de weg?
Als het druk lijkt op de snelweg: wat ik de laatste jaren zie is de gegenereerde vertraaaging door vrachtwagens op tweebaanssnelwegen omdat vaak slechts 1 of 2 automobilisten in de hele rij met amper 95 km/h menen te moeten inhalen. Omdat het snelheidsverschil relatief klein is (95 is maar 15 km/h meer dan 80 km/h) duurt de hele inhaalactie veel langer dan ‘vroeger’. Het is ook lastig om vanaf de trage rechterbaan in een split second naar 100 km/h te accelereren. Dat roept de vraag op waarom vrachtwagens niet gewoon 100 mogen rijden.
Rokende Wielen zegt
In de praktijk merk ik niet dat vrachtwagen en masse 80km/h rijden, ik zou eerder zeggen dat ze tegen de begrenzer aan rijden. Maar inderdaad, er rijden ook genoeg personenauto’s die voor de angst voor een snelheidsbekeuring zeker niet te hard zullen rijden, ook niet op de linkerbaan. En dan heb je ook personenauto’s die vanwege de hoge brandstofprijzen zeker niet te hard zullen rijden, ook niet op de linkerbaan.
Als vrachtwagens hun begrenzer op mogen rekken naar 100km/h vraag ik me overigens af of die niet alleen elkaar dan nog meer gaan inhalen, maar ook de “95 km/h-rijders” in personenauto’s. Menig vrachtwagenchauffeur is niet gevoelig voor een inhaalverbod hoor. Op vakantie in het buitenland scheelt het behoorlijk in de doorstroming op zondag of pak ‘m beet een woensdag of donderdag, zeker op tweebaanssnelwegen.
rwdftw zegt
Het is ook wat Chiel van Lent van de ANWB laat noteren in het stukje. Er gaan meer auto’s richting het platteland. Dit door het uitmergelen van het OV en het verdwijnen van winkels en voorzieningen. Mensen zijn daar meer en meer van de auto afhankelijk. En dus komen er meer auto’s.
Het is wel een dikke middelvinger naar de milieuclubs maare die hoor je dan weer niet.
mashell zegt
De rechtste politiek zal wel zeggen “er komt elk jaar een stad als Eindhoven bij” en de linkse politiek “autorijden is veel te goedkoop”.
berlinetta zegt
Tja, rechts heeft gelijk in mijn ogen. En autorijden is niet te goedkoop, het OV is te duur.
gwnbmw zegt
Het word langzamerhand wel een moeilijke keuze. Met de auto heb ik ongeveer dezelfde kosten, kan ik zitten, doe ik zo’n 40 minuten over mijn standaard reis en hoef ik niet te ruiken wat de buurman gister heeft gegeten en wanneer die voor het laatst gedoucht heeft. Met het ov duurt diezelfde reis 1,5 uur als er niemand gaat staken (waar ze overigens volledig gelijk in hebben) of weer is iemand voor de trein is gesprongen. Ik moet dan ook 15 minuten door de regen, wind of -2 lopen ipv van de overdekte parkeergarage direct naar binnen. Als de benzine prijzen dan vervolgens dalen en de ov prijzen stijgen word het wel heel verleidelijk elke dag aan te sluiten in de lokale files.
fanboy zegt
@gwnbmw: Niet zo’n moeilijke keuze dus.
Wel worden we soft van al dat comfort. En sommige mensen gaan dan dat gebrek aan beweging weer inhalen op andere momenten waardoor ze meer tijd kwijt zijn. Soms ook in de sportschool waar ze dan met de auto naar toe rijden :D
gwnbmw zegt
Dat comfort scheelt mij anderhalf uur reizen per dag, daar kan ik prima in (op de fiets ernaartoe) een uurtje gaan sporten.
petert zegt
Dan missen we nog die van de mensen die elders uit de EU komen, maar hier verblijven en werken. Volgens mij is dat ook een behoorlijk aantal, ik zie zeker met regelmaat Poolse kentekens op de weg.
faalhaas zegt
Stemmingmakerij? Volgens mij moet je niet rekenen met auto per km2, want we hebben ook een hoog aantal mensen per m2.
Als je auto’s afzet vs inwoners valt het best mee en komen we op ongeveer plek 40 en zitten we meer aan de onderkant van het Europese gemiddelde.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_vehicles_per_capita
rulefollower zegt
Hoe tellen we de Oekraïense auto’s mee?
De mensen wonen hier formeel ook, maar zijn vrijgesteld van de regel om zich aan te melden voor NL wegenbelasting.
Robert zegt
Gelukkig anticipeert onze overheid hierop door nieuwbouwwijken autoluw te maken, noodzakelijke uitbreidingen en onderhoud aan wegen uit te stellen en bij elke nieuw aanbestedingsronde ook het enige ‘alternatief’, het OV, steeds verder uit te kleden.
Oh wacht…
Jasp3r zegt
Ik zie de groei in verkeer ook meer als een gevolg van overheidsfalen. Als je 15 jaar lang geen huizen bouwt en OV uitkleed is het nogal wiedes dat er meer auto’s komen.
Robert zegt
Absoluut.
slickrick zegt
Dat is geen falen , het is een verdien model.
W115 zegt
In Nederland klotst het geld tegen de plinten. Electriciteit en benzine mag best 2x duurder worden.
hondafiel zegt
Tuurlijk belast de werkenden.
Dutchdriftking zegt
Het aantal inwoners groeit ook keihard, dus niet zo gek dat de auto’s dan meegroeien toch?
hondafiel zegt
Eens, waarbij het wegennetwerk minimaal uitbereid en OV geen alternatief is vanwege frequentie, reisduur en/ of prijs.
Geen wonder dat er zoveel motorrijbewijzen worden gehaald.
pomoek zegt
@dutchdriftking. Deels zal dat waar zijn. Maar er zijn 140.000 mensen bij gekomen in NL het afgelopen jaar. Ik vermoed niet dat die pp 1,2 auto’s bij zich hadden.
bmw1cabrio zegt
En misschien dat veel huishoudens een extra auto hebben naast die electrische? Voor de lange ritten wellicht
heckblende zegt
hoor dit ook steeds vaker.
Johanneke zegt
Jup, hier wil ik dit jaar ook naar toe. Een EV voor woon werk en woon sportclub, woon familie in een straal van 100km ritjes, maar de D segment benzine gaat nog niet weg, want soms moet je verder. Plus, kan enkel een EV die pokketraag laadt betalen, zoals een Leaf.
Jurgen zegt
Zodra er dan MRB belasting betaald moet gaan worden voor die EV is dat toch altijd duurder dan alleen de benzine auto rijden?
Johanneke zegt
Neuh. Heb zonnepanelen. Plus, ookal is het iets duurder, ik ruil een A segment 69pk gebakje in voor een 220pk c segment. Ook wat waard.
pomoek zegt
Ben eigenlijk wel heel erg benieuwd naar de reden van deze groei, zeker omdat het aantal treinreizigers bijvoorbeeld niet is toegenomen maar juist is afgenomen.
Het lijkt er op dat mensen de hogere kosten voor autorijden voor lief nemen omdat autorijden flexibeler gemakkelijker en comfortabeler is dan reizen met het OV. Ik las ook een interessant stukje over dat mensen het reizen met het OV te complex vinden. Daar kan ik me best iets bij voorstellen. Zeker omdat met het reizen met een chipkaart niet vooraf duidelijk is wat de kosten van een reis zijn.
hondafiel zegt
Prijzen van OV zijn gewoon bekend via internet. Het probleem van OV is dat je nooit op en afstapt waar je zou willen. Tel loopafstanden en wachttijden op, dan wordt het al snel niet meer interessant.
Files in de randstad beginnen voor mijn gevoel steeds eerder.
Robert zegt
Ik heb jarenlang gependeld tussen Arnhem-Zuid en Nijmegen-West. Appeltje-eitje voor het OV, zou je zeggen; nou, vergeet het maar. Ik kon het aanvangstijdstip van half acht ’s ochtends niet eens halen, al zou ik het willen.
Ik reed 19 km in ±20 minuten per auto, of 21 km in ±75 minuten per fiets (bij mooi weer en weinig wind, zonder je zwaar in het zweet te trappen), maar tweeënhalf uur per dag op de fiets zag ik ook niet zo zitten. Een goeie speed-pedelec zou uitkomst kunnen bieden (er ligt een mooi snelfietspad lans de A325), maar een fietsenplan om zoiets financieel te faciliteren (dergelijke fietsen zijn duurder dan de meeste auto’s die ik in m’n leven heb gekocht) was niet iets waar de werkgever echt aandacht aan wilde besteden.
berlinetta zegt
Het ligt ook maar net aan je verbinding inderdaad. Ik reis al jaren met de trein tussen Arnhem Zuid en Nijmegen Goffert. Nu scheelt het ook dat ik heel dicht bij deze stations woon/werk. Van deur tot deur is 25 minuten. Met de auto red ik dat niet in de spits.
Robert zegt
Ik werkte destijds midden in industriegebied Westkanaaldijk, en was het alleen al dik 20 minuten lopen tussen de dichtstbijzijnde bushalte (op de Van Heemstraweg) en de voordeur van mijn toenmalige werkgever…
berlinetta zegt
Ja het is voor iedereen persoonlijk inderdaad. Het OV kan een uitkomst zijn, maar het kan ook helemaal geen alternatief voor de auto zijn. Waar ik kantoor Nijmegen beter met de trein kan doen, is kantoor Amersfoort geen optie vind ik. Met het OV doe ik er 2x zo lang over als met de auto en dan mag ik ook nog de hele reis staan als ik pech heb.
potver7 zegt
De afgelopen jaren zag je de prijzen van occasions snel oplopen, het is dan economisch gezien niet vreemd dat er minder auto’s geëxporteerd of gesloopt worden.