Je zou zeggen dat het belangrijkste voor Lewis Hamilton bij Ferrari is om alsnog zijn achtste titel te pakken. Maar in plaats daarvan is zijn prioriteit, diversiteit.
Lewis Hamilton maakt volgend jaar alsnog een zeer verrassende switch naar het team van Ferrari. Nu is de beste man natuurlijk een groot kampioen, dus in die zin is het niet gek dat team rood hem wil hebben. Echter, in het verleden waren er al heel vaak geruchten en kwam het er maar niet van. De laatste trein leek dan ook voorbij te zijn gekomen, nu Hamilton 39 is. Maar uitgerekend diens grote oude vriend Alonso, laat zien dat de echte groten ook na de 40 nog ‘zeer goed meekomen’. En nu dus: Hamilton alsnog in rood (volgend jaar).
De Brit zal ongetwijfeld hopen dat er zich eenzelfde scenario aftekent als toen hij naar Mercedes ging. Dat team werd in 2013 ook nog mokerhard verslagen door Red Bull. Maar vanaf de regelwijziging in 2014, was het zelf dominant. Op die regelwijziging moet Ferrari dan ook in dit geval echter nog minimaal een jaar wachten. Want dit jaar en volgend jaar, worden Max en Red Bull gewoon nog kampioen, zoveel is zeker.
Enfin, Hamilton heeft dan ook niet per se winnen als prioriteit bij Ferrari. Hij wil het team vooral diverser maken. In de praktijk betekent dat gepassioneerde Italiaanse mannetjes eruit en alle andere categorieën mensen erin. De moderne uitleg van de term ‘diversiteit’ resulteert wat dat betreft immers altijd per definitie in hokjesdenken. Precies datgene wat gevoelsmatig de antithese is, van wat (ooit) de geclaimde bedoeling was.
Ooit was (toch?) het (zeer nobele) idee tegen discriminatie dat ras, sekse, afkomst of geaardheid juist géén invloed meer zou moeten hebben op maatschappelijk succes. Een prachtige utopische samenleving waar er respect was voor iedereen die zijn best deed de mogelijkheden kreeg zich te ontplooien op basis van talent en inzet. Inmiddels lijken dezelfde facties die hier ooit achter stonden, de grootste promoters van discrimasjie geworden te zijn. Alleen dan ‘de andere kant op’. Want vooruitgang, of zoiets. De hypocrisie viert hoogtij. Zoals Nietzsche al zei:
Beware that, when fighting monsters, you yourself do not become a monster… for when you gaze long into the abyss. The abyss gazes also, into you.
Friedrich Nietzsche, onverbeterlijke positivo
Hamilton is in ieder geval trots op wat hij in dit opzicht bij Mercedes voor elkaar heeft gebokst. Hij kreeg het zelfs voor elkaar dat Mercedes de Silberpfeile waar het decennialang mee reed, in het zwart werden uitgedost. Maar hij ziet ook dat men bij Ferrari in dat opzicht, erg ver achterloopt.
Dit heeft hij dan ook maar vast aangekaard bij John Elkann, opperbaas van de Italiaanse tak van Stellantis. Volgens HAM is Ferrari enthousiast om ermee aan de slag te gaan. Hoewel andere grote bedrijven zich juist steeds meer realiseren dat als je veel te woke gaat, je vervolgens niet zelden ook broke gaat. Zie bijvoorbeeld Disney.
We zullen zien wat ervan komt. Hamilton strijdt natuurlijk waar hij in gelooft, met het onontkenbare talent dat hem gegeven is. En dat op zich, is altijd te bewonderen. Of het ook gaat resulteren in meer titels en zeges voor de Brit, zal de tijd leren.
William zegt
Hamilton wil eigenlijk blanke werknemers daar op straat zetten en vervangen door “mensen van kleur”. Racisme dus. Mensen ontslaan op basis van hun huidskleur.
Waar woke media weer om zullen juichen uiteraard. Geil als ze zijn op zelfhaat en hypocrisie.
Omgekeerd zou het meteen een enorm schandaal opleveren.
Edge zegt
Jij hebt het overduidelijk niet begrepen.
racerx zegt
Hoe je het ook wendt of keert, streven naar diversiteit houdt automatisch in dat bij een gelijk blijvend aantal functies personen met een bepaald soort oppervlakkige kenmerken vervangen door personen met andere soorten oppervlakkige kenmerken: huidskleur, geslacht en geaardheid bijvoorbeeld. Waarom oppervlakkig? Omdat het weinig zegt over persoonlijkheid, werkethos, kwaliteitsmaatstaven etc. Het is dus wel een tikkeltje discriminerend op z’n minst.
Ik pleit ook voor diversiteit in teams, functioneren ze beter van (bewezen). Maar dan wel op basis van karakter/persoonlijkheid. Hoe iemand eruit ziet of waar hij/zij/het ‘s avonds het bed mee deelt zal me een rotzorg zijn. Totaal niet interessant.
harrie zegt
Als je maar in genoeg hokjes denkt, kom je vanzelf weer uit bij het individu.
jaapiyo zegt
Mooi.
lekkerlinksrijden zegt
het gaat dus niet om de kwaliteit van de werknemers maar om het pigment. Gefeliciteerd, u meneer bent een racist van het grootste soort. Maar dat zal wel zo worden gedraaid dat hij zo lekker inclusief bezig is. Om te kotsen dit. Prettige avond allemaal
Wolflow zegt
Niet alleen pigment.
Het liefst natuurlijk ook nog complete bouwpakketten, die hebben immers aangetoond dat ze ervaring met optische tuning hebben.
Robert zegt
Nu zullen ze in Italië weinig moeite hebben met de kleur roze (denk: Giro d’Italia), maar voor de rest… geen lamd waar bijvoorbeeld rondom het voetbalveld het racistisch bejegenen van donkere spelers helaas meer regel is dan uitzondering als in Italië.
Ik wens ’that guy’ (sic) veel succes. En een hele dikke huid, voor als hij faalt.
ericc zegt
De beste kracht op de voorziene plaats. Als eigenaar van een bedrijf kijk je naar de capaciteiten van de sollicitant en ga je niet kijken naar de cijfers hoeveel de verhouding man/vrouw in je bedrijf.
mashell zegt
Als eigenaar van het bedrijf besteed je sollicitatie procedures uit aan je HR personeel. En dat HR personeel kijkt toch hopelijk in de eerste plaats naar het passen van de persoon in het team waarin deze mogelijk gaat werken. Als je dat doet kom je vanzelf uit op een divers bedrijf.
str8six zegt
Lewis gaat het zwaar te verduren krijgen bij de Italianen. Zowel op als naast de baan. Maar goed, daar heeft ie zelf voor getekend. Dus achteraf niet mekkeren.
dolledries zegt
Nog geen meter gereden voor Ferrari en nu al praatjes. Wat een figuur
racerx zegt
Succes Lewis, misschien krijg je Elkann wel mee, maar ik vraag me af of de mensen waar je op zult moeten rekenen (uitvoerende organisatie) ook blij worden van dit soort berichten. Italianen kennende denk ik van niet. Als je toch zoiets wilt: zonder teveel bombarie binnenkomen en incrementeel je stempel drukken. Dat werkt echt beter.
mashell zegt
Racen is bijzaak, logo’s showen en publieke opinie beïnvloeden is de hoofdzaak. Lewis heeft dat als één van de weinigen echt door.
racerx zegt
En ik maar denken dat het ging om de trofee mee naar huis nemen op zondag of aan het einde van het seizoen. Zoveelste voorbeeld dat ik blijkbaar vast zit in een ouderwets gedachtenpatroon…
petroldrinker zegt
“Hamilton heeft dan ook niet per se winnen als prioriteit bij Ferrari Hij wil het team vooral diverser maken..” ik mag hopen dat dit een conclusie van jullie is en niet iets wat ie hardop roept, zoja dan is dit by far de grootste ras racist die er in de hele motorsport rondloopt… wat is belangrijker winnen?