De ontsnapte ex-topman van Renault-Nissan doet zijn verhaal.
Na zijn Johnny English/Hugo de Groot-capriolen van vorige week laat Carlos Ghosn nu voor het eerst zijn gezicht zien. Dat gezicht stond zoals gewoonlijk niet vrolijk, maar deze keer heeft hij er ook een reden voor. Op een persconferentie in zijn toevluchtsoord Libanon doet hij uit de doeken hoe het hem de afgelopen maanden vergaan is.
Het verhaal is al veelvuldig gepasseerd, maar nog één keer kort: Ghosn was topman van Renault-Nissan, werd in november 2018 opgepakt in Japan op verdenking van fraude en vluchtte vorige week naar Libanon.
In de persconferentie legt hij verantwoording af van zijn daden. Van zijn vlucht, althans. Ghosn zegt daarover dat hij geen andere keuze had. Hij deed dit om zichzelf en zijn gezin te beschermen. Wat de aanklachten aangaat: die zijn volgens Ghosn volledig ongegrond. Met de persconferentie wil hij zijn naam zuiveren.
Ghosn is naar eigen zeggen niet alleen onterecht opgepakt, het gaat nog veel verder dan dat. Hij beschuldigt Japan namelijk van het schenden van zijn mensenrechten. Ghosn claimt dat hij tot acht uur per dag ondervraagd werd, zonder advocaat en zonder te begrijpen wat de beschuldigingen luidden. Ook mocht hij geen contact hebben met zijn vrouw, behalve via brieven.
De voormalig Nissan-topman zegt open te staan voor een eerlijk proces. De gang van zaken in Japan viel daar volgens hem duidelijk niet onder.
Foto: Wikimedia Commons
towi1989 zegt
Ja, juist. Zal wel weer zo’n malloot zijn met grootheidswaanzin en denkt nu overal ongestraft mee weg te kunnen komen.
blackmilo zegt
@towi1989: jij kent het systeem in Japan nog niet he.. Je bent daar schuldig. Je moet daar je onschuld bewijzen ipv dat mensen jouw schuld korten bewijzen.
Dutchdriftking zegt
Als er nu daadwerkelijk een eerlijk proces met feiten komt ben ik benieuwd hoe schuldig hij echt is, en of de Japanners een zonderbok nodig hadden, of dat we hun juist groot gelijk geven in hun manier van handelen.
Boomer zegt
Ik denk niet dat Japanners zomaar een proces beginnen op basis van wat vermoedens. Dat gekoppeld aan het feit dat deze man nu als crimineel vlucht geeft mij wel aan dat er wel degelijk vanalles mis was.
Iedereen die zegt dat hij het niet voor het geld hoefde te doen snap niet hoe deze mensen denken. Het is nooit genoeg…
gregorius zegt
@airc: het meerendeel van ‘deze’ mensen: type CEO die tegen hun 65e 10tallen miljoenen hebben verdiend; bouwen gewoon normaal en legaal af. Her en der zit het meerendeel van dit soort mensen nog steeds in raden van bestuur. Deels om zichzelf belangrijk te voelen, deels omdat ze daadwerkelijk iets bij kunnen dragen en ook deels omdat dat hun leven is. Zelden zitten ze daar echt alleen voor het geld.
Ik zou nog niet snel zeggen dat Ghosn in de ‘nooit genoeg’ category valt.
d4r1 zegt
Het is een bijzondere zaak en het Japanse rechtssysteem zit heel bijzonder in elkaar. 99% van de gedaagden wordt veroordeeld. Volgens The Economist onder meer doordat verdachten weken tot maandje zonder advocaat gehouden worden en er in die tijd geregeld bekentenissen afgedwongen worden. Er is bovendien een prikkel voor het “OM” om mensen t veroordelen, en Ghosns ambitie om Renault en Nissan samen te voegen was tegen velen bij Nissan tegen het zere been. Tenslotte is het in Japan niet ongebruikelijk dat CEOs vi allerlei diverse constructies beloond worden.
We kennen de details in deze zaak niet, maar Ghosns standpunt zou ik zeker niet op voorhand naar het rijk der fabelen verwijzen.
gregorius zegt
Ergens heeft die vent ook wel een punt ook.
Zolang moeten zitten in huisarrest en zolang ondervraagt worden en dan zonder advocaat; dan gaat het zn doel voorbij. En wat ik lees op andere bronnen, is dat geen ongebruikelijke zaak in Japan; waardoor dit verhaal van Ghosn iig te geloven valt (wat anders is dan dat ik zeg dat het zeker waar is).
Op zich zou je er van moeten verwachten dat als een land je probeert te vervolgen (zeker als we het over een zogenaamt ontwikkeld land hebben) dat dit gewoon netjes moet gebeuren en ook in een normaal timeframe.
En als ze dan nog geen bewijs hebben kunnen vinden van fraude; tja.
En dat CEO’s, boardmembers, advocaten en M&A bankmanagers gigantische bonussen (legaal of niet) krijgen in dit soort deals; ook dat is een gegeven. Nummers verdraaien (met goedkeuring van de consultancy bureau’s) is ook logisch.
Wat er ook uit gaan komen; deze man heeft in principe gewoon een jaar gezeten. Daarnaast zal hij, zolang dit speelt, geen normale baan meer krijgen (pensioen dus). Ik weet niet bij hoeveel van zijn geld hij nu nog kan en er zullen een heleboel landen zijn waar hij niet meer heen kan (om van zijn pensioen te genieten). Als je de CEO van Renault Nissan bent en relatief dicht bij je pensioen, dan vraag ik me oprecht af of je daadwerkelijk iets zo-illegaal zou doen waarbij je zou riskeren om nog jaren te moeten zitten.
Ik vind die Ghosn een engerd; maar ik zou hier niet makkelijk een kant kunnen kiezen.
moveyourmind zegt
Je kan zeggen wat je wil, maar die Goshn krijgt het wel weer voor elkaar…
Hij is nog geen dag opgepakt en hij heeft al het privilege dat zijn vrouw hem niet mag bezoeken en op mag bellen. Zal die wel vast wat smeergeld voor betaald hebben, masr gelijk heeft hij. Lekker rustig.
raoufff zegt
Maak je geen zorgen Carlos, wij vanuit NL sturen wel een paar wereldvreemde D66 rechters jou kant op om ervoor te zorgen dat je alleen een paar uurtjes wat auto’s moet gaan wassen bij een Libanese Nissan dealer.
rijnounsdoor zegt
@raoufff: Wat is je punt? Ik ben over het algemeen tevreden over NL rechters die genuanceerd, beargumenteerd en proportioneel straffen.
stradale888 zegt
@rijnounsdoor: Zijn punt is dat je je beter nergens in kan verdiepen als je een reactie wil schrijven die kant noch wal raakt. Iets anders kan ik er niet van maken.
spence zegt
Niemand zou verhoord mogen worden zonder de aanwezigheid van een advocaat, punt.
De onderzoekers dienen de wet te respecteren en enkel de advocaat staat daarvoor garant.
Voor de rest laat ik het gerechtssysteem uitmaken indien de man schuldig is of niet. Het zou mij niet verwonderen dat het franse gerecht hem eveneens in vervolging stelt.
smijsie zegt
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
seicilindri zegt
@smijsie: Goed dat je hem hier op wijst, anders had ik niet begrepen wat hij bedoelde.
smijsie zegt
@seicilindri: blij dat ik je heb kunnen helpen!
iphonistvongates zegt
Narcisme in full effect…..die andere(n) heeft/hebben ‘t gedaan ??♂️. Ik kan me moeilijk voorstellen dat het japanse justitiële apparaat NIET het spelletje; Follow The (Dirty) Money hebben gespeeld voordat ze ‘m huisarrest hebben opgelegd.
kniesoor zegt
Hoewel Ghosn vermoedelijk een aantal dingen heeft gedaan, die op het randje, misschien wel erover zijn, kan ik me in zijn omstandigheden (en financiële mogelijkheden) voorstellen, dat-ie besloten heeft zich aan het Japanse rechtssysteem te onttrekken. Gezien het tot nog toe inhoudelijk niet erg sterke verweer van justitie in Japan tegen de aantijgingen van Ghosn is het niet geheel ondenkbaar, dat laatste een punt heeft. Daarmee is z’n ontsnapping niet gerechtvaardigd. Maar begrijpelijk is ‘t wel.
wimof zegt
Hij heeft zijn smoeltje niet mee.
bmwfe zegt
Er wordt aan voorbij gegaan dat de heer Ghosn zowel Renault alsmede Nissan uit het moeras heeft getrokken. Dit zeker met grote saneringsprogramma’s. Geen vriendjespolitiek meer bij orders. Dit was wennen voor de Japanners. Daarna heeft hij Mitsubishi mee aan boord genomen. Dit heeft alle bedrijven geen windeieren gelegd. Ook heeft hij in Europa Dacia op de goede weg geholpen: goed en goedkoop. De Japanners vonden dat hij veel te veel macht en vooral krediet voor dit alles kreeg. Dit is binnen de Japanse cultuur heel zwaar te verkroppen. Er zit denk ik veel meer achter dan wij met z’n allen vermoeden. Zoals uit vele commentaren blijkt is de Japanse rechtspraak niet zo zuiver als dat je van dit “nette” land zou verwachten.