Het mysterieuze gat in het dak van deze Clio komt toch niet door een meteoriet. Maar waardoor dan wel?
Dit is een update van een artikel gepubliceerd op 20 november.
Een auto is een kwetsbaar object, dus de kans dat je trotse bezit vroeg of laat een keer beschadigd raakt is aanwezig. Bij de eigenaar van een Franse Renault Clio gebeurde dit alleen op een hele mysterieuze manier.
Eerst even de feiten: de Renault Clio, die geparkeerd stond in Straatsburg, had op 20 november opeens een gat met een doorsnee van een halve meter in het dak. Volgens ooggetuigen kwam er ook rook uit de auto. In de Clio werd vervolgens een object ter grootte van een hazelnoot aangetroffen.
Aangezien een hazelnoot in het ergste geval een klein putje achterlaat was hier meer aan de hand. Het vermoeden was dat de arme Clio geraakt was door een meteoriet, hoe klein deze kans ook is.
Omdat meteorieten ook radioactief kunnen zijn had de lokale brandweer voor de zekerheid nog een meting gedaan. Dit leverde echter niks op. Het mysterieuze object werd vervolgens naar een universiteit gestuurd voor nadere inspectie.
De universiteit van Straatsburg heeft het voorwerp uitgebreid onder de loep genomen en presenteert nu hun bevindingen. Wat blijkt? Het is tóch geen meteoriet. Volgens de wetenschappers vertoont het steentje geen enkel kenmerk van een meteoriet. Dat is duidelijke taal.
De universiteit voegt er ook aan toe dat de kans dat een meteoriet een auto raakt echt extreem klein is. Sinds de uitvinding van de auto is dit maar één keer voorgekomen. Dat was in 1992, in het Amerikaanse Peeksill. De meteoriet raakte toen de kofferbak van een Chevrolet Malibu uit 1980. De getroffen auto staat nu in een museum.
De meteoriethypothese kan dus in de prullenbak, maar de grote vraag is: hoe is het gapende gat in de Clio dán ontstaan? Dat blijft een mysterie. De universiteit noemt bij wijze van voorbeeld nog wel een brok ijs dat van een vliegtuig valt. Dat kans dat zoiets op je auto valt is óók heel klein, maar toch groter dan de kans dat je auto wordt getroffen door een meteoriet.
Foto’s: DDSP
kreukelzone zegt
Zou me niks verbazen als dat stukje meteoriet meer waard is dan die clio.
rogerzz zegt
Hmm, dat steentje lijkt wel erg klein en licht, de luchtweerstand moet dat toch voldoende afremmen dat de snelheid vergelijkbaar is aan een hagelsteen die uit de lucht valt. Ik snap niks van de schade. Lijkt mij haast onmogelijk, zelfs ondanks het feit dat het een Renault is.
Ik zet mijn aluminium hoedje op en zeg verzekeringsfraude.
mashell zegt
Waarom denk je aan afremmen? Dat steentje komt van buiten de planeet en vliegt daar al rond met een bepaalde snelheid, die kan flink hoog zijn. Het steentje raakt in de ban van de zwaartekracht van de aarde. Het steentje gaat steeds sneller en de zwaartekracht krijgt er steeds meer grip op. Het laatse stukje remt de lucht wel wat af maar gezien de enorme snelheid die het steentje al heeft doet dat niet zo veel. Het steentje komt dus met een enorme snelheid op het flinterdunne (het is verbazingwekkend hoe dun zo’n auto dak eigenlijk is) dak van de Clio terecht. Daarbij komt al die snelheidsenergie vrij en heb je dus een flinke krater.
Jagris zegt
Ik weet niet of dit onder de verzekeringspolis valt… De eigenaar kan beter het stukje meteoriet als eigendom opeisen omdat het in zijn auto is beland, dat heeft veel meer waarde.
Dickie zegt
Zo groot als een hazelnoot en dan zo’n gat?
kniesoor zegt
Dan zou dat stukje meteoriet de eigenschap van een dumdum kogel moeten hebben. Het lijkt me een enigszins ongeloofwaardig verhaal.
Fruitcake zegt
Luchtdruk
Robert zegt
Dat, plus een snelheid die waarschijnlijk vele malen hoger heeft gelegen dan de snelheid van het geluid. En bij het maken van de impact waarschijnlijk ook gloeiend heet zal zijn geweest.
De kinetische energie is 0,5 x m x v² – hieruit kun je al opmaken dat de massa van dat steentje er sec gezien maar weinig toe doet. Vergelijk het maar met de impact van een kogel van verarmd uranium, die zich door het pantser van een tank boort: die gaat door vele centimeters staal heen alsof het boter is.
Het steentje zal waarschijnlijk ook 10 tot 100 keer groter zijn geweest toen het de aardse atmosfeer binnen trad, maar het merendeel is verbrand of verdampt.
rogerzz zegt
Een snelheid hoger dan de snelheid van het geluid? Dat is 330 meter per seconde, dat is bijna 1200 km/u. Hoe kan het dat een gemiddeld hagelsteentje met dezelfde omvang wel afremt door luchtweerstand en dit stukje wat de gehele atmosfeer doormoet niet afremt door de luchtweerstand? Het is niet zo dat het steentje blijft versnellen, door het afnemende gewicht wordt juist de luchtweerstand steeds relevanter in mijn optiek. Dus de laatste kilometer voordat hij de aarde raakt is de omvang/gewicht/snelheid al flink afgenomen.
En hoeveel kinetische energie heb je nodig om zo’n groot gat te maken in een auto, met enorm weinig massa moet de snelheid dus belachelijk hoog zijn, wat ik persoonlijk redelijk wantrouw.
mashell zegt
Schatje, vroeger was je dom als je wetenschap wantrouwde. En eigenlijk is dat nog steeds zo…
Een hagelsteentje komt uit een wolk ergens tussen 3 en 5 kilometer. Want je herinnert je met het vliegtuig ga je vaak door de wolken heen. En dat hagelsteentje begint daar met snelheid 0 km/h.
https://willemwever.kro-ncrv.nl/vraag_antwoord/de-aarde/hoe-hoog-zweven-de-wolken
Een meteoriet komt van buiten de dampkring, heeft daar een snelheid van 70.000 km/h.
Die dampkring is 10.000 km hoog en hoewel er veel afgeremd en verloren wordt van de meteoriet heeft deze toch nog net wat meer snelheid dan een hagelsteentje als die het dak van je Clio raakt.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Exosfeer
https://www.artis.nl/nl/ontdek/verhalen/meteoor-meteoriet/#content-panel
Inslag kraters zijn daarom ook nogal groot, veel groter dan de meteoriet.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Inslagkrater
rogerzz zegt
Ik snap dat het allemaal moeilijke taal lastig is en Willem Wever als bron kan worden gebruikt, maar op Wikipedia staat het volgende:
“De snelheid waarmee meteoroïden de atmosfeer binnenkomen bedraagt 35 000 tot 250 000 km/u (10 tot 70 km/s). Om de tocht door de dampkring te kunnen overleven, moet zelfs voor grote meteoroïden de snelheid niet hoger zijn dan ongeveer 100 000 km/u (27 km/s). Alleen zeer grote meteoroïden (meer dan 100 000 kg) ondervinden relatief zo weinig weerstand dat de snelheid voldoende blijft om bij inslag een krater te veroorzaken. Een aanzienlijk deel van de meteoroïde verdampt en slechts een beperkt deel bereikt de aarde: vaak zelfs helemaal niets”
https://nl.wikipedia.org/wiki/Meteoriet
Lees maar even onder “Snel en zwaar”. Luchtweerstand is echt enorm complex en ondanks de hoge snelheid blijft er dus vrij weinig over, en wat er over blijft kan als het geen enorm ding is met hoog gewicht geen krater maken (dus ook niet dit steentje).
En schatje, pak echt even je Binas (als je weet wat het is) om je geheugen op te frissen en gebruik echte bronnen op het juiste moment in de juiste context. In de formule Fw,l = ½·cw·ρ·A·v2 (formule luchtweerstand) te zien dat de luchtweerstand v^2 heeft, reken dat bijvoorbeeld maar even door met 70.000km/u.
snelheidisrelatief zegt
Een dampkring die 10.000km hoog (dik) is??? Je zit er een factor 10 naast vrees ik
moveyourmind zegt
Ik denk aan toch echt aan een vergisaanslag.
Hebben ze tegen de huurmoordenaar gezegd dat het doelwit in Straatsburg verblijft, Frans is, zo rood is als het maar kan en ongeveer 1000 kilo weegt.
Arme Clio dat hij in de war is gehaald met Timmermans.
ar166 zegt
Hahahaha! Jij wint het internet vandaag! (Of gisteren dan)
tenaci zegt
Zeker weten dat het geen eekhoorn was met obstipatie en buikkrampen?
Robert zegt
Het kan altijd erger, hè:
https://i.fokzine.net/upload/23/11/231121_1_daily1108_23.jpg
Dutchdriftking zegt
En nu hopen dat je van de meteoriet een nieuwe Clio kunt kopen.
smokin zegt
Ik denk dat, als deze Clio inderdaad door een meteoriet is getroffen, het wrak best nog eens wat waard kan zijn.
DeWitteCondor zegt
Weten we zeker dat het niet Wesley Sneijder was die weer op een auto stond te dansen?
heckblende zegt
wie?
mashell zegt
Uit de context kun je halen dat Wesley een danser is.
bietje zegt
Blok ijs vanaf een vliegtuig (met meegevroren steentje erin wellicht).
Hoe moeilijk kan het allemaal zijn.
cossiekiller zegt
Omdat jij kan lezen, win jij vandaag het internet.
rogerzz zegt
Mooi dat het wetenschappelijk is vastgesteld dat het een onzinverhaal is, het kon ook haast niet anders en ik dacht het al. Altijd leuk, natuurkunde en getalletjes. De snelheid icm de weerstand van de lucht doet alles ongeveer verbranden, helemaal met de belachelijk hoge snelheid waarmee ze binnenkomen. Hevig interessant hoe luchtweerstand werkt met die snelheden, dat valt lastig te bevatten. Dat lukt nog wel qua natuurkunde voor diegenen met iets gevoel voor getalletjes hier en die een beetje hebben doorgeleerd. Snelheid in het kwadraat welke in de formule staat van luchtweerstand onderschat je snel, niet te bevatten welke temperaturen dan worden bereikt.
Als je echt niet wil slapen zoek dan even op ’tijddilatatie of tijdrek’ (de speciale relativiteitstheorie) – dat natuurkundige verschijnsel kan ik als simpele wetenschappelijke Engineer nooit gaan bevatten – maar ik gok maar weinig stervelingen.