Foutparkeerder één, gemeente Amsterdam nul.
Fout parkeren is niet altijd zonder consequenties. Als er een BOA in de buurt is kun je zomaar de sjaak zijn. Vaak blijft het bij een boete. Voor een inwoner van Amsterdam had zijn actie zwaardere gevolgen. Het leidde uiteindelijk tot een rechtszaak.
Wat was er aan de hand?
De man parkeerde zijn auto op een plek waar het op dat moment niet mocht. De auto stond op een zaterdag geparkeerd op een plek waar je zaterdags tussen 06:00 en 19:00 niet mag staan. Deze ruimte is dan gereserveerd voor kramen op de markt.
BOA’s zagen de auto staan en besloten meteen een zware maatregel toe te passen. Namelijk het laten wegslepen van de auto. Voor het wegslepen van een auto moet ook nog eens een boete van 373 euro betaald worden.
Foutparkeren Amsterdam: de rechtszaak
De Amsterdammer weigerde de boete te betalen, want de parkeerplek zou op zaterdags al meer dan een jaar niet meer gebruikt worden voor de markt. Het kwam tot een rechtszaak, waarbij de man in hoger beroep ging. De situatie werd uitgelegd aan de rechter.
Wellicht tot zijn verbazing ging de rechter mee in zijn verhaal. De gemeente Amsterdam had de auto niet meteen moeten wegslepen, is het oordeel. De rechter zegt dat de BOA’s eerst een boete hadden moeten opleggen. Verder vertelde de rechter dat het wegslepen van een auto een ingrijpende maatregel is en in dit geval overdreven: omdat de parkeerplek niet meer gebruikt wordt voor de markt was de autobezitter niemand tot hinder.
Een zure appel voor de gemeente Amsterdam. Ze moeten namelijk de man de boete van 373 euro terugbetalen. De markt zelfs is 100 meter verwijderd van de parkeerplek in kwestie. Aangezien die ruimte niet gebruikt wordt voor een kraam kan de gemeente overwegen hier een volwaardige parkeerplek van te maken. Maar de gemeente Amsterdam die de automobilist helpt? De kans dat je een miljoen wint met de loterij is groter. (via Telegraaf)
Foto: een fout geparkeerde Ferrari in Amsterdam, ter illustratie. Via @Diederik888 Autoblog Spots
Thieuke zegt
Het gaat dus alleen om het wegslepen en de kosten daarvan. De man heeft wellicht wel de boete voor het niet mogen parkeren wel aan zijn broek. Ik neem aan dat de “boete” was: parkeerbelasting + wegsleepkosten.
faalhaas zegt
Ik vraag het me af of het de gemeente Amsterdam of de medewerkers überhaupt iets kan schelen dat ze wel eens een rechtszaak verliezen. Je bent gewoon een andere baksteen in de muur.
mashell zegt
De rechter zegt nu dat de handhavers/BOA’s/stadswachten/melkertbaners moeten nadenken over redelijkheid en proportionaliteit en niet blind “regel is regel” mogen hanteren. Dat legt toch wel een bom onder het handhavers concept want in nadenken is daar niet voorzien.
potver7 zegt
Die handhavers zijn niet (rechtstreeks) verantwoording verschuldigd aan die rechter, dus dat zal niet zo snel gebeuren denk ik. De gemeente Amsterdam is verantwoordelijk voor het gedrag van die handhavers, en die zullen dus het beleid van de gemeente moeten volgen.
Aan de andere kant: BOA’s (met name die in Amsterdam) krijgen steeds meer bevoegdheden en dus ook steeds meer verantwoordelijkheden. Op een gegeven moment komt dat op een niveau dat ze wel degelijk over redelijkheid en proportionaliteit zullen moeten nadenken.
De grap is dat ik vlak bij één van de loodsen werk waar Handhaving weggesleepte voertuigen stalt, en het valt me regelmatig op dat de voertuigen van de Dienst Handhaving er op een zodanige manier geparkeerd staan dat ze eigenlijk weggesleept zouden moeten worden (dubbel, op de stoep, op een y-splitsing…).
potver7 zegt
Recentelijk heeft de gemeente Amsterdam ook een andere rechtzaak verloren over een parkeerboete:
https://www.at5.nl/artikelen/224645/automobilist-wint-van-scanauto-parkeercontroleur-had-moeten-kijken
Ik zou er niet op rekenen dat de gemeente hierdoor zijn gedrag zal aanpassen, parkeercontroles zijn behoorlijk eendimensionaal en gericht op zoveel mogelijk geld binnenharken.