Het geld lenen voor auto’s gaat duurder worden volgend jaar.
Een auto kopen is een dure aangelegenheid. Zowel een nieuwe wagen als een puike occasion kosten tegenwoordig een enorm hoop geld. Het kan maar zo zijn dat je nét te kort komt financieel gezien. Dan kon je vroeger altijd vrij makkelijk een lening afsluiten.
Dat kan nu nog steeds, maar het geld lenen wordt straks nog duurder. Dat komt omdat er sprake is van een maximale rente die kredietverstrekkers mogen rekenen. Het gaat om de rentelimiet voor de zogenaamde ‘consumptieve kredieten’.
Gelde lenen duurder
Dit zijn kredieten voor, ja ja, de consument om ‘iets bevredigends’ aan te schaffen. En nee, dat hoeft niet per se de verrassingsdoos van Easy Toys te zijn, alhoewel dat ook kan. Nee, het gaat om kredieten voor items als wasmachines en auto’s.
De maximale rente is NU 14%, maar dat zal vanaf 1 januari stijgen naar 15%. In juli van dit jaar steeg de maximale rente overigens ook al een beetje. In Nederland volgen we overigens bijna altijd de stijgingen van de ECB. Het is al de tiende keer op rij dat de maximale rente stijgt.
Heb jij geld geleend voor een auto?
In principe hadden we dit artikel niet hoeven publiceren, want niemand heeft ooit geld voor een auto geleend. Althans, in de commentsecties hebben we nog nooit iemand kunnen betrappen op het geld bietsen voor een auto. Ben jij die unieke persoon die wel geld heeft geleend voor een vehikel, laat het dan weten in de comments.
We beloven dat @nicolasr en @wouter jouw situatie gaan behandelen in de Autoblog Podcast van aankomende zaterdag.
Via: Nu.nl
Fotocredit: Volkswagen Golf ‘R’ door @hhitalia via Autoblog Spots.
Dutchdriftking zegt
Zelf nooit gedaan, sorry :P. Maar ik ben wel van mening dat je beter wat kan lenen (wanneer de rente gunstig zijn) voor een verstandige saaie auto, dan dat je in nood een oud barrel koopt en hier steeds ellende mee hebt. Tegen een hoge rente geld lenen voor een dikkere auto die je anders niet kan betalen is natuurlijk een beetje dom. Zeker als er zo ook nog weinig geld over blijft voor onderhoud.
okdoei zegt
Goed punt. Ooit een keer gelezen/of gehoord dat armeren vaak op de lange terminn duurder uit zijn omdat zij minder kwalitatief goede producten kunnen kopen.
dijan zegt
Ben 74 ,maar ons is altijd geleerd ,pas iets kopen als je er geld voor hebt . Geld lenen kost HEEL veel extra.
michaelras zegt
Ach zoals alles, doe het met mate.
Schat de afschrijving hoog in en betaal die cash, dan kan je de restwaarde van de auto natuurlijk wel financieren. Als je tenminste de lasten kunt dragen. Dat is natuurlijk het belangrijkste, dat je niet boven je stand gaat lenen. Maar het niet 100% op je bankrekeningen hebben staan betekent niet direct dat je boven je stand leeft.
W115 zegt
Lenen om te investeren in bijv bitcoin is veel slimmer dan voor een auto. Een kar daalt gegarandeerd in waarde.
rulefollower zegt
Haha, u houdt nogal van een (leveraged) gokje.
kniesoor zegt
Speculeren moet je alleen doen met geld, dat je kan missen (oftewel geld waarvan het niet erg is, dat je kwijt bent als de markt tegen je in draait). Niet met geleend geld dus.
OT : jep, lang geleden toen de rente daarop nog belastingaftrekbaar was. Dan was het overigens nog steeds niet perse een goed idee.
Johanneke zegt
15% rente holy moly. Ik spaar wel door. Spaargeld op een beleggingsrekening, dan kan je ook nog eens winst maken met je geld.
De enige reden dat geld lenen voor een auto nuttig kan zijn naar mijn mening: je kan beter 4500 lenen en een perfecte Fiat Panda kopen die nog met gemak 10 jaar goedkoop, veilig en betrouwbaar mee gaat, dan voor 1000 euro een barrel waarbij je ieder jaar 1000 in moet gooien aan onderhoud. Maar dat is het dan ook wel.
Robert zegt
Die 15% op jaarbasis is een maximaal tarief, hè. Dat wordt in principe alleen toegepast bij kopen op afbetaling bij webshops. Klassieke postorderbedrijven als de Wehkamp hebben er zelfs hun verdienmodel in hoge mate op gebaseerd.
Dit is ook de belangrijkste reden waarom vooral mensen met lage inkomens zo makkelijk in de schulden eindigen: een bedrag van 100 terug betalen op afbetaling in 12 maanden, kost je dan ruwweg 115 euro. Maar afbetalen in twee jaar kost je al snel 132 euro en in drie jaar al snel 150 euro. Ik zal er in detail een paar euro naast zitten, maar onder de streep kost dit je na drie jaar dus ongeveer de helft meer.
dawwg zegt
Ze rekenen vaak inderdaad nog aanvullende administratieve kosten; proberen je een ‘verplichte’ aanvullende garantie aan te smeren, mis een termijn en je krijgt 40+ administratiekosten aan je broek per keer, etc. Dan loopt het inderdaad snel uit de klauwen …
Joris24 zegt
Mijn enige lening is m’n hypotheek… En 20 jaar vast tegen 1,68% durf ik nog wel aan, die wordt sneller minder waard dan alles wat los en vast zit ondertussen. Heb nooit voor een auto geleend, maar ik hou ook gewoon niet van dat soort verplichtingen. M’n zorgpremie en WOZ aanslag e.d. betaal ik ook gewoon meteen in 1x, heb ik er de rest van het jaar geen omkijken naar.
Als ik het zo lees dan zijn we de kredietcrisis alweer helemaal vergeten. Maximaal lenen = maximaal leven, yolo.
JelmerS zegt
Rookie mistake van een decennium geleden en een dure levensles die ik ter harte heb genomen. Moest die muts wel vertellen dat ik €100 extra wou om in een gunstiger rente tarief te komen, regel rechte graaiers die banken als je nu ook ziet wat de deposito rentes zijn.
Lenen, huren en leasen is er niet meer bij. Gewoon uitgeven wat je verdient hebt en niet op de pof leven. Een YOLO auto is al duur genoeg van zichzelf.
petroldrinker zegt
Geld lenen voor een auto is net als het lenen voor alles behalve een hypotheek, in mijn ogen achterlijk, je weet dat je er meer voor betaald dan dat ie kost, en je kan hem al niet op het normale bedrag betalen….
michaelras zegt
meer voor betalen dan dat ie kost geldt ook voor dat huis en omdat die lening 30 jaar duurt is dat uiteindelijk nog best veel groter dat effect ;-)
Johanneke zegt
Sure, maar je snapt ook wel dat de rente op een huis veel lager is (ik heb 1.4%), want onderpand. Plus een huis schrijft niet af, wordt altijd meer waard als je maar lang genoeg blijft zitten. Daarnaast is het een 1e levensbehoefte, en, het alternatief is huren. In mijn geval was het 820 in de maand huur, of 800 hypotheek, waarvan wat, 650 ofzo aflossing is, en de andere 150 oid bruto rente is. Dan wordt een huis kopen ineens heel goedkoop (lees winstgevend) ten opzichte van het alternatief.
Bij auto’s krijg je al snel: 10k voor een normale auto, een meervoud ervan lenen voor een mooier / beter model, maar in essentie is het beiden vervoer. En je verliest er altijd geld op, want torenhoge rente + afschrijving.
V8Vantage zegt
Dat is bij je hypotheek ook ;-) Alleen is dat algemeen geaccepteerd. Je bent veeeeeel goedkoper af wanneer je je hypotheek in 15 of max 20 jaar terug betaald. Van dat prijsverschil kan je een leuke auto erbij kopen. In Nederland is de standaard 30 jaar. Dat is niet zozeer om het betaalbaarder te maken voor Jan met de pet, maar levert gewoon veel meer op voor de hypotheekverstrekker.
Tip van de dag, los gewoon zoveel mogelijk af op je hypotheek, dan houd je gedurende de rit meer geld over voor je hobbies.
Johanneke zegt
Ligt eraan. Ik betaal 1.4% rente. Als ik ipv aflos beleg met een hoger rendement dan 1.4% kan ik beter beleggen.
Wel risico natuurlijk, aflossen op je huis heeft altijd dat 1.4% ‘rendement’.
maotje zegt
Als je maandelijks budget voldoende is kun je prima lenen als je geen zin of geen tijd hebt om een paar jaar te sparen.
kjeld zegt
Zeker wel eens 8.000 van de bank geleend voor een auto (2e-hands VW UP!).
Ik verdiende met mijn eigen 8.000 in aandelen (die daar dus niet uit ging) portefeuille +75% dus die rekensom was snel gemaakt.
bassrt zegt
heb ik gedaan voor mijn huidige auto. Een auto van 12,5 jaar oude fiesta met 260k op de teller weg gedaan, omdat ik het een risico vond op hoge uitgaves. En een 2 jaar oude Fiesta ST gekocht met 34k op de teller voor de prijs van een ST line. Zelf een stuk bijgelegd en het laatste stuk geleend, om zo een buffer te houden als er iets kapot gaat aan mijn woning of inboedel. Maandbedrag ruim binnen mijn uitgave budget, dus heb er totaal geen spijt van. Was ook wel in de tijd dat de hypotheek rentes onder de 2% zaten, dus de persoonlijke leningen waren ook een stuk beter dan de genoemde 14-15%.
V8Vantage zegt
Hangt er inderdaad vanaf of je volledig financiert of niet. Volledig zou ik nooit doen, maar ik kan me voorstellen dat je deels financiert om een nieuwere/betrouwbaarder auto te kopen. Dat streept de kosten voor financiering (deels) weg tegen extra onderhoud.
Daarnaast is het ook een kwestie, voor als je het geld wel hebt, van wat je er voor over hebt om niet al je geld in een auto te stoppen. Stel je koopt een auto van 50.000,- je financiert de helft, ipv alles contant te betalen, dan houdt je 25.000 (voor de minder snelle rekenaars) extra over op je bankrekening.
SanderB zegt
Er zijn naar mijn idee minimaal 3 scenario´s waarin het prima is om geld te lenen voor een auto
1. Je hebt hebt echt een auto nodig, bijvoorbeeld om medische redenen of voor je werk en kan een geschikte auto niet uit je spaargeld volledig betalen
2. Je koopt een duurdere auto die zuiniger en degelijker is dan wat je hebt, waardoor je maandlasten meer zakken dan je aan rente betaald dus onderaan de streep het geld oplevert.
3. Je kan meer rendement behalen op je geld dan dat je aan rente betaald. Zelf heb ik ook ooit 40% van een auto gefinancieerd omdat mijn geld elders meer opleverde dan de 6% rente die ik toen betaalde. Geeft je een stuk meer financiele flexibiliteit dan dat je geld vast staat in een auto en je betaald voor je gevoel de afschrijving elke maand in plaats van dat je die in een keer voor financieert.
potver7 zegt
Geld moet rollen enzo. En met de huidige autoprijzen (ook voor redelijke kwaliteit occasions) wordt het voor een steeds grotere groep mensen lastiger om een auto contant af te rekenen.
Daar staat tegenover dat sommige mensen zich wel héél makkelijk in de schulden steken om iets te kopen wat ze (nog) niet kunnen betalen. Dan hoeft er maar íéts te gebeuren, en ze zitten diep in de shit…
gregorius zegt
Het probleem is dat de mensen die zo’n lening van 14 of 15% afsluiten eigenlijk geen idee hebben hoe absurd hoog dat is. Gevoelsmatig ben je met de helft, 7,5% al in een zone waar je gewoon een woekerlening afsluiten.
Dus wat voor klanten krijg je die zo’n lening afsluiten:
– Mensen die te dom (sorry) zijn om te snappen dat dit een absurde lening is en die gaat er spijt van krijgen als ze het proberen af te betalen.
– Of mensen die het geld echt nodig hebben (pech, ziekte, etc) en nergens anders terecht kunnen.
De mensen aan de andere kant zijn simpelweg asociale uitbuiters. Een limiet stellen van 14 of 15% is hetzelfde als zeggen: we willen dat mensen niet meer gaan roken en dan een pakje peuken 8 euro gaan maken. Houdt toch op, als je echt wil, als regering, dat mensen stoppen met roken, maak dat pakje 25 euro. Gevolg is dat winkels het geeneens meer willen verkopen en alle handel zal via de import gaan. Daarnaast: binnen 100m van een kroeg mag je niet roken, ook niet op een terras. Dat werkt.
En die max rente op een lening van 7.5% dat is ook meer dan genoeg.
lekkaah zegt
Vraag en aanbod. Des te meer mensen lenen (cq. geld zoeken), des te hoger de rente. Ben het met je eens dat het geen ethisch product is, maar je bent er zelf bij. Wat opvallender is op de rentemarkt, zijn de lage rentes die je krijgt van de bank ten opzichte van de rente van de ECB. Je ziet nu dan ook dat overheden hierop inspelen door obligaties te emitteren waar men voor in de rij staat momenteel.
Robert zegt
Ik heb één keer middels een doorlopend krediet geld geleend omdat mijn auto total loss was en de uitgekeerde dagwaarde bij lange na niet voldoende was om een vergelijkbare auto te kopen. Bij de eerstvolgende gelegenheid (vakantiegeld) de nog resterende schuldsom afgelost en de lening weer opgedoekt. Járen later wilde ik een nieuwe hypotheek, en toen liep de beoogde hypotheekverstrekker gigantisch moeilijk te doen, omdat de bank waar ik dat krediet had gehad, nooit de BKR registratie had verwijderd én dat ook niet wilde(!) doen. Pas na dreigen met een advocaat (eindelijk had ik eens nut van m’n rechtsbijstandsverzekering) en interventie van de hypotheekadviseur gingen ze overstag.
roadster zegt
Een afgeloste lening is geen probleem, al blijft die wel nog een aantal jaren zichtbaar. Mits er geen sprake is van een achterstandscodering.
roadster zegt
Ik ben acceptant bij een hypotheekverstrekker geweest en heb toen heel wat BKR toetsen uitgevoerd. En de meerderheid van de mensen had geen lening voor een auto. De mensen die dat wel hadden, konden vaak de benodigde hypotheek niet krijgen.
oveazibi zegt
Ik doe het via financial lease maar dat staat vaak niet eens bij het bkr geregistreerd. Heb het gelijk even gecheckt. Het staat wel in mijn BKR, en er staat ‘lopend’ bij, maar het bedrag staat op 0.
rc1990 zegt
Ik ben toch wel heel blij dat onze cultuur is zoals hij is; met veelal sparen voor zulke uitgaven als standaard manier van handelen. In Amerika hoor je regelmatig dat mensen een auto van 35K “kopen” met 100% financiering met een rente van meer dan 20%. En dat is daar veel meer normaal en daardoor ook veel meer toegepast. Nee dan ben ik blij met onze “zuinige” instelling.
oveazibi zegt
Ik doe niet anders. Rij wel altijd nieuw tot ie een jaar of 5 oud is. De restwaarde leg ik in op de volgende. Heb 1 keer een nieuwe cash betaald, maar dat was oerdom. Een aanslag op de cashflow. Doe het wel zakelijk via een financial lease constructie. Hier kun je zelf alles bepalen. Doe het altijd zonder eindbedrag. Niet dat je de laatste maand nog zoveel k moet betalen dus.
En zorg altijd dat het bedrag niet hoger is dan wat ik in een dag om kan zetten. Ideaal voor mij persoonlijk.
Privé zou ik er nooit aan beginnen want dan ben je een vermogen aan rente kwijt. Via een doorlopend krediet al helemaal niet.
Ik betaal momenteel trouwens 5% rente bij de huidige auto. Heb nu een golf van 2 jaar oud met een nieuwwaarde van ruim 43k en moet nog 12k aflossen. Belangrijk is ook dat de dagwaarde -liefst veel- hoger is dan wat je nog af moet lossen. Omdat je dat weer gebruikt voor de volgende auto. Als ie 5 is staat er ongeveer 150k op de teller. Dan zal ie nog wel rond de 15k opbrengen neem ik aan. De btw krijg ik uiteraard terug. Alleen moet je daar ook weer bijtelling over betalen omdat ik hem ook privé rij. Bijtelling en afschrijving kun je ongeveer tegen elkaar wegstrepen.
Doe het inmiddels een jaar of 7 op deze manier en dat bevalt me meer dan prima. Als je er eerder vanaf wil los je gewoon het resterende bedrag in 1x af. Ook al een paar keer gedaan.
HZW zegt
Je eigen vermogen op maken aan een auto, is pas dom.
Beter een auto kopen met geleend geld en je eigen vermogen voor betere dingen gebruiken.
HZW zegt
En als je het goed doet, kan je zelfs geld verdienen met je autolening.
Je koopt je auto met 100% geleend geld, en als je de lening na bv 5 jaar afgelost hebt, heb je nog een auto die meer waard is dan het bedrag dat je aan rente betaald hebt.
Bijvoorbeeld je auto is nog € 8K waard en je hebt bv € 5K aan rente betaald.
dree16v zegt
Droom lekker verder
petroldrinker zegt
Tis net hoe je het ziet, ik koop dingen van mijn geld ipv dat ik anderen het laat financieren voor mij, overigens vind ik het al vreselijk elke maand mn telefoon abbo te moeten betalen, dus nog meer maandelijkse betalingen zou mij vd stress opvreten
padoempats zegt
Eeeeeuh
Stefje zegt
De auto van mijn vriendin is gefinancierd. Tegen 1,95%. Gelet op de huidige spaarrentes krijgen we nu dus geld toe op die lening. Heeft zich heerlijk uitgepakt. En als deze over 3 jaar afgelost is dan tikken we de opvolger gewoon af, want lenen is nu veel te duur.
dree16v zegt
Als je zelf gewoon maandelijks een bedrag opzij zet financier je gewoon zelf je auto en ben je niet afhankelijk van banken of leasemaatschappijen. En zit het financieel of qua onderhoud wat tegen dan rijd je wat langer door. Lijkt me nog altijd de beste oplossing.
V8Vantage zegt
Zelf sparen is altijd beter voor je onafhankelijkheid.. Maar met hoge inflatie en lage rente kan het interessant zijn om toch (een deel) te lenen zoals in @Stefje zijn voorbeeld.
Inflate betaalt tenslotte ook mee aan je hypotheek die vast staat qua bedrag en doorlooptijd.