Geen twijfel meer mogelijk als het om schadevrije jaren gaat.
Bij het wisselen van auto krijg je altijd weer diezelfde vraag. Hoeveel schadevrije jaren heb je? Voel geen schaamte als je het ooit een keer verkeerd hebt ingevuld. Jij, ik en velen met mij overkomen deze fout. Het is heel gemakkelijk om er een jaartje naast te zitten. Volgens verzekeraars maakt zeker de helft van de consumenten minimaal één keer dit foutje.
Je kunt zelf je schadevrije jaren bijhouden door in je hoofd terug te tellen. Als de verzekeringsmaatschappijen net een paar maanden anders tellen dan jij kun je er een jaar naast zitten. Bij het verkeerd invullen van deze jaren corrigeert de verzekeringsmaatschappij je, dus wat dat betreft is het geen ramp.
Wat echter wel vervelend is dat je premie negatief kan veranderen. Als jij op 3 schadevrije jaren had gerekend en het zijn er eigenlijk 2 moet je meer gaan betalen per maand. Dat scheelt toch al weer gauw enkele tientjes per maand. Soms kan zelfs een andere verzekeraar voordeliger uitvallen. Moet je weer overstappen. Kortom, gedoe!
Daar komt eindelijk een einde aan, daarover bericht Nu.nl. De verzekeraars in Nederland stappen over op een nieuw systeem om schadevrije jaren in kaart te krijgen. Met dit nieuwe systeem kan jij gemakkelijker inzien hoeveel jaren je hebt opgebouwd. Verkeerd invullen of überhaupt geen idee hebben hoeveel jaren zonder schade je hebt is daarmee verleden tijd.
Het nieuwe systeem gaat op 1 juli in. Verzekeraars krijgen een overgangsperiode om over te stappen. Op de website mijnschadevrijejaren.nl kun je doodeenvoudig inzien hoeveel jaren je hebt opgebouwd. Niet alleen transparant, maar ook handig als je een keer verzekeraars wil vergelijken. Want net als met een abonnement op internet of een energiecontract kan het soms tientallen euro’s per jaar schelen door over te stappen. Dat zal vanaf 2025, als de transitie voor de verzekeringsmaatschappijen afgerond moet zijn, een stuk makkelijker worden.
Foto: M5 met schade via @jeroen797 op Autoblog Spots
autodrome zegt
Volgens mij klopt die link niet of het is een verlate 1 april grap?
potjak zegt
Het nieuwe systeem gaat op 1 juli in.
autodrop zegt
De invoering van dit systeem is met een half jaar uitgesteld. Source: trust me bro.
Nee serieus staat ook in de laatste alinea op Nu.nl, en wellicht ook op de website van het verbond van verzekeraars.
fanboy zegt
Maar hebben we dan nog steeds verschillende aantallen schadevrije jaren op meerdere auto’s (dus op meerdere polissen) mogelijk? Daar kunnen we hopelijk ook vanaf.
Robert zegt
Nou, ook dat scheelt weer per verzekeraar. Ik had ooit een oldtimer als daily driver en moest deze, gezien het jaarkilometrage als een gewone auto verzekeren. Toen ik weer een moderne daily ging rijden en het oude beestje er naast wilde houden als oldtimer met km-beperking, zou voor die auto bij die bewuste verzekeraar ook mijn no-claim weer ‘gereset’ worden. Dat was dus een mooie gelegenheid om over te stappen.
Ik zit trouwens ook al jaren aan mijn maximale no-claim, dus ik maak mezelf er weinig zorgen om of ik wel het exacte aantal heb opgegeven.
Klojum zegt
Net effe in m’n autoverzekeringsapp gekeken… 29 jaar schadevrij.
Ga maar ‘ns na hoeveel geld je dan weggegooid hebt.
sulobb zegt
Niet weggegooid: je hebt immers heel wat medeburgers een nieuwe auto gesponsord! 😂
schuimbekje3 zegt
probleem is natuurlijk alsje 11 maanden na starten een andere verzekering kiest, je heb dan geen of n-1 jaar schadevrije jaren en je boort dan x procent korting door je neus…
Design_Driven zegt
Hier in het VK heb ik schadevrije jaren opgebouwd per auto/verzekering. De verzekering is hier sowieso anders. Die neem je op de auto EN persoon. Dus anderen mogen (tenzij ik ze bij mijn verzekering zet) niet in mijn auto’s rijden.
Schadevrije jaren bouwen dus ook op per auto/verzekering. Zo heb ik er een met 17 jaar schade vrij en andere met veel vinder (7, 5 en 3 uit mijn hoofd) Heel raar.
dinolog zegt
Het is belachelijk dat je bij schade die gemaakt is waarbij de dader door is gereden. jij er jaren bij opgeteld krijgt.
Dubbel ellende. Hrb een Allrisk verzekering bij Alliance Direct, maar je ontdekt dat goedkoop duurkoop is. Want een verzekerimgsmaatschappij kan zo maar de premie verhogen.
Had eerst een ongelukkig geval waarbij ik achteruit reed bij een onoverzichtelijke hoek waarbij een stel jongeren id auto v papa, ineens die hoej omkwamen en toch terwijl je ziet dat de achteruitrij lichten branden er toch perse langs moesten. Door de dode hoek had ik ze niet zo snel gezien. Gevolg zij in mijn zijdeur. Mijn schuld omdat ik acheruit reed.
2 jaar naar beneden. Twee maanden later,mijn geparkeerde auto tref ik met forse schade aan, waarschijnlijk een fietser tussen een auto od rijbaan en mijn geparkeerde terecht gekomen en door gereden. Weer 3 jaar er af. Gevolg ik ging van €45 naar ruim 70 euro per maand.
Geweldig Allianze Direkt min 5 jaar. Nu kun je overstappen wel vergeten of je betaald 3x zo veel! 😵💫