Er komt een funtax in Zandvoort op grootschalige evenementen, zoals de Grand Prix.
Inmiddels is de Grand Prix van Nederland een evenement om jaarlijks naar uit te kijken. Het altijd zo rustige Zandvoort is één weekend per jaar opeens het wereldtoneel van de Formule 1. Kost honderden miljoenen, maar dan heb je ook wat.
De gemeente Zandvoort is zeker blij met de F1, maar heeft er ook een mening over. Zo zou de organisatie van het raceweekend de gemeente jaarlijks ongeveer 800.000 euro kosten. Gemeenschapsgeld dus, pecunia’s die de gemeente liever op zak houdt. Daar is wat op verzonnen met vermakelijkheidsbelasting. Oftewel; funtax.
Funtax Zandvoort
Het voorstel door het college van burgemeester en wethouders is gisteren goedgekeurd door de gemeenteraad. Dat betekent dat de invoering van een vermakelijkheidsbelasting er gaat komen in Zandvoort. Evenementen van 10.000 bezoekers of meer in de badplaats krijgen te maken met deze funtax.
In de praktijk betekent dat evenementen duurder worden. Zo zijn de kosten voor de gemeente gedekt. Een kaartje voor de Formule 1 gaat 3 euro duurder worden. Robert van Overdijk, directeur van Circuit Zandvoort, is altijd tegenstander geweest van deze maatregel. Volgens de directeur levert de komst van de F1 de gemeente jaarlijks veel geld op.
Ondanks het pleidooi van van Overdijk heeft de gemeente de funtax toch ingevoerd. Of de F1-fan zich hier echt zorgen over gaat maken valt te betwijfelen. Een ticket kost toch al gauw enkele honderden euro’s. Die drie extra euro’s zullen de fans niet tegenhouden.
Nog even en dan gaat de Grand Prix van Nederland 2023 gebeuren. Eerst strijkt het circus neer in Hongarije, daarna is België aan de beurt. Vervolgens zal op zondag 27 augustus de GP op Zandvoort plaatsvinden.
kniesoor zegt
Begrijpelijk, dat de gemeente een graantje mee wil pikken van het F1-circus. En die drie Euro voelen de toeschouwers toch hoegenaamd niet. Dus voorshands geen reden tot ongerustheid, lijkt me.
MarcoM zegt
Begrijpelijk? Straks gaat iedere gemeente zoiets toepassen.
alassad zegt
Niet gedacht dat ik het ooit zou zeggen, maar dit lijkt me een verstandige vorm van belasting heffen.
mashell zegt
Moeten de standbezoekers ook funtax gaan betalen?
gregorius zegt
nee. Het heet funtax. Er is weinig fun aan om op een zomerse dag op het strand nog net een gaatje te vinden om je handdoek neer te leggen. Geen normale wc. Alles onder het zand. Irritante mensen om je heen. Ranzige Noordzee. Nee, fun hoort daar niet bij!
Edge zegt
Niemand die voor 3 euro funtax een kaartje Zandvoort laat schieten. En is er een enkeling die dat toch doet, dan staan duizenden mensen in de wachtrij om dat kaartje wel te kopen. Het is dus heel makkelijk cashen voor de gemeente. En het bedrag zal ook niet verkeerd zijn. Vorig jaar waren 305.000 bezoekers. Nou zit daar altijd een flink aantal mensen bij die drie keer meegeteld worden vanwege hun weekendticket, maar dan nog denk ik dat de gemeente makkelijk een half miljoen per jaar moet opleveren.
ghost zegt
Hebbertjes altijd bij de roverheid. Ik ga ook Ghost-belasting invoeren, ik wil namelijk ook een graantje meepikken aan de Dutch GP. 😅
Hubert zegt
Roverheid???
Moet je eens kijken wat je moet betalen voor F1 tickets.
Daar zitten de echte rovers.
lekkaah zegt
Vraag en aanbod? Is toch gewoon uitverkocht elk jaar? ‘If anything’ vragen ze te weinig te zien aan het aantal bezoekers elk jaar..
Hubert zegt
Omdat het uitverkocht is, zijn de kaartjes te goedkoop???
Wat een onzin.
lekkerlinksrijden zegt
Toeristenbelasting is toch ook een vorm van pretbelasting dus niets nieuws.
MarcoM zegt
Verhuizen naar Assen met de Formule1, ben je gelijk van dat gezeur af.
lekkaah zegt
Gemeente pakt überhaupt veel poen qua extra toerisme en naamsbekendheid door de F1. Desalniettemin, geef ze eens ongelijk.
kle500 zegt
Enige manier waardoor de gwmeente direct verdoend aan F1 is door evt wat extra toeristenbelasting door extra bezettingsgraad, de rest is voor de diverse ondernemers. Alle schoonmaakkosten, verkeersmaatregelen etc etc. Zijn wel voor rekening vam de gemeente. Dus ja ik snap wel dat ze iets van die kosten willen terugzien.