Het is lang geleden dat er echt nieuws kwam van Fiat. Een rijtest deden we dus ook al lang niet, maar het is nu wel tijd om de elektrische Fiat 500 onder handen te nemen.
De nieuwe Fiat 500 is niet meer uit het Europese wegbeeld weg te denken. Dit model gaat immers al sinds 2007 mee, de kleine facelift in 2016 kan niet verhullen dat er feitelijk maar weinig gewijzigd is.
Fiat 500e of elektrische Fiat 500
Enigszins verwarrend is de naamgeving van de laatste telg uit de Fiat 500 familie. Op de badges op de auto staat 500e, waarbij de “E” in de laatste nul is verwerkt. Maar ja, er was al eens een elektrische Fiat 500 met de naam 500E. Die kwam in 2013 uit en was louter bedoeld om milieuboetes in Californië te ontlopen. Zoals wijlen Fiat topman Sergio Marchionne zich liet ontvallen, was dat een regelrechte bleeder. Op ieder verkocht exemplaar moest Fiat geld toeleggen. Geen auto met lekkere herinneringen dus.
Die oorspronkelijke Fiat 500E afkomstig uit de VS zie je nog wel eens in Nederland rond rijden. Na het aflopen van de (belasting)voordelen kon je ze voor een appel en een ei in de Verenigde Staten aanschaffen. Een kleine bootreis later begonnen ze dan aan hun tweede leven met van die schattig kleine gele kentekenplaten erop.
Het werd geen 500E dus, maar de New 500. Wat op zichzelf weer een vrij interessante naam is, want ook de in 1957 gelanceerde kleine Fiat had de naam Nuova 500. Van 1936 tot 1955 werd de oorspronkelijke Fiat 500 Topolino geproduceerd.
Een “geheel” nieuw design
Heel herkenbaar en toch ook echt nieuw. Het is knap als je ontwerper dat goed voor elkaar krijgt en we denken dat het met de New 500 aardig is gelukt. Volgens Fiat is het een volledig nieuwe auto, maar heel veel van de dimensies zijn nog hetzelfde. De lengte en breedte namen weliswaar met 6 centimeter toe, maar de wielbasis is bijna onveranderd. Ook het hele greenhouse heeft dezelfde dimensies, dus er is op zijn minst veel geleend bij de Fiat 500 uit 2007.
De merknaam Fiat is overigens alleen nog maar achterop de auto te vinden. Feitelijk is het merk Fiat-500 sterker dan louter het merk Fiat. Of kunnen jullie direct twee andere modellen noemen die het Italiaanse merk voert?
Accupakket en range elektrische Fiat 500
Er zijn direct twee aandrijflijnen beschikbaar. De instapper is de 24.900 euro kostende elektrische Fiat 500 Action. Deze heeft een relatief kleine accu met 23,8 kWh capaciteit waarmee de WLTP range 180 km bedraagt. De praktijk actieradius van de instap elektrische Fiat 500 is uiteraard beperkter, reken op 100-120 km.
In het vooronder snort een 95 pk sterke elektromotor die de voorwielen aandrijft. De sprint naar de 100 duurt daarmee 9,5 tel, terwijl de topsnelheid 135 km/u bedraagt. Hoewel: als je die snelheid aanhoudt, is de accu na maximaal drie kwartier leeg.
Interessanter is het tweede formaat acccupakket, wat met een capaciteit van 42 kWh echt een slag groter is. De (theoretische) WLTP elektrische actieradius voor de met het grotere accupakket uitgeruste elektrische Fiat 500 is 320 km. We konden het tijdens de rijtest niet uitproberen, maar de elektrische Fiat 500 moet daarmee in de praktijk ruim 200 kilometer kunnen halen. Met de grotere accu komt ook een sterkere elektromotor van 118 pk. De sprint naar de 100 wordt er maar iets sneller van: dan doet de elektrische Fiat 500 er 9 tellen rond over. De topsnelheid is nog steeds begrensd, maar dan op 150 km/u.
Laden en snelladen
Een goede elektrische auto wordt ook gemaakt door de laadmogelijkheden. Van het belang is het onderscheid tussen thuis (of publiek) regulier AC laden en het snel laden (DC). Dat laatste doe je voornamelijk op langere ritten bij snelladers langs de snelweg. De elektrische Fiat 500 met kleine batterij (de New 500 Action) kan met maximaal 50 kW vermogen snelladen. Gezien de beperkte accu capaciteit is dat prima, maar het beperkt wel de mogelijkheden om afstanden af te leggen.
Bij de grotere batterij gaat de maximale snellaad snelheid naar 85 kW. Tijdens de rijtest met de elektrische Fiat 500 hadden we geen tijd om een zinnige test te doen van het snel laden. In theorie is de snelheid prima, maar de praktijk kan soms weerbarstiger zijn.
Het thuis (of publiek) laden via AC met een laadpaal doet de elektrische Fiat 500 via drie fasen met maximaal 11 kW. Met enkele uren zit de accu van de elektrische Fiat 500 dus weer vol, dus dit is meer dan prima. Zorg er wel voor dat je laadpaal ook die 11 kW via drie fasen kan geven.
Rijden
Een compacte auto, met een laag zwaartepunt, Italiaanse roots en redelijk wat vermogen: dat belooft wat. Maar de elektrische Fiat 500 stelde wat teleur. Echt veel communiceert de kleine Fiat niet over wat er gaande is. Het is alsof je op knikkers rijdt: vermoedelijk gaat het niet eens snel glijden, maar vertrouwen geeft het niet.
Net zoals bij andere elektrische auto’s is de strijd tussen het koppel van de elektromotor en de aangedreven voorwielen een ongelijke. Gelukkig grijpt de tractiecontrole snel en gedecideerd in. Maar toch was een concept met achterwielaandrijving en de motor achterin, zoals bij de ID3 en de Fiat 500 uit 1957 niet onlogisch geweest. Alles bij elkaar maakt het de elektrische Fiat 500 wat minder gooi- en smijtbaar dan je wellicht verwacht.
Het interieur en goodies
Dit is wat Fiat absoluut goed doet, er is echter ook een “MAAR”. Eerst het zoet: voor een compacte auto is de New 500 verbazingwekkend praktisch. Je zit relatief rechtop en wat hoger, waardoor er ook op de achterbank nog best wat ruimte overblijft.
Maar je zit dus nog steeds te hoog, ondanks dat Fiat claimt dat de stoel lager is geplaatst. Qua ruimte is het prima, maar in een prettige zithouding kijk ik met 1,94m wel tegen de dakrand aan.
Een gigantische upgrade is dat er tegenwoordig een heus infotainmentsysteem leverbaar is. De basisversie heeft alleen nog een houder voor een smartphone, maar de luxere versies krijgen een UConnect 5-infotainmentsysteem. Afhankelijk van het uitrustingsniveau is het scherm 7 of 10,25 inch groot.
De prijs van de elektrische Fiat 500
Voor 24.900 euro staat de elektrische Fiat 500 met de kleine batterij en theoretische actieradius van 180 km voor de deur. Die versie is niet echt een aanrader, want voor 3.700 euro meer stijgt de actieradius naar 320 km. De Fiat New 500e Berlina Passion is er voor 28.600 euro.
Een cabriolet met groot stoffen vouwdak is 3000 euro duurder, de 3+1 kost 2.000 euro meer. Bij de New 500 3+1 is een kleine derde deur aan de passagierszijde toegevoegd. Een deur die naar achter opendraait, net als de eerste 500 in 1957. De derde deur gaat in de tegenovergestelde richting open, maar doet dat alleen als de voordeur ook al geopend is. Door het ontbreken van een middenstijl wordt de achterbank daarmee wel een stuk bereikbaarder. Dit alles met een gewichtstoename van 30 kg.
Uniek voor het segment zijn de veiligheidsfeatures die leverbaar zijn. De Adaptive Cruise Control (iACC) en Lane Centering kan een beetje zelf sturen, dus Fiat kan de primeur claimen dat de New 500 de eerste in zijn segment is die Level 2 zelfrijdend is.
Conclusie elektrische Fiat 500 rijtest
De instapper is geen aanrader, maar met grotere accu is de elektrische Fiat 500 goed dagelijks inzetbaar. Concurrentie is er nog niet veel, de elektrische MINI is duurder en groter, maar komt minder ver. Het trio van de Volkswagen Group (Mii, up! en Citigo-e) zijn goedkoper en hebben een range van 260 km.
Met een lage bijtelling is een elektrische Fiat 500 voor de zakelijke rijder nog redelijk interessant. Vergelijk je de elektrische Fiat 500 met zijn benzinebroers, dan wordt weer duidelijk hoe duur de batterijen zijn. Voor bijna 10 mille minder staat er al een benzine Fiat 500 in de prijslijst. Ondanks de lagere runningcosts is een elektrische Fiat 500 zelfs met aanschafsubsidie voor elektrische auto’s voor een particulier nog niet heel erg aantrekkelijk.
Via onze partner Mobility Service is de elektrische Fiat 500 vanaf 539 euro te leasen.
Mobility Service is de Autoblog partner in zakelijk (elektrisch) leasen. Meer informatie over Mobility Service vind je op hun website zakelijkelektrischleasen.nl
MaartenD zegt
Italianen weet in ieder geval wel hoe ze een auto moeten ontwerpen…wat een plaatje!
mennok zegt
@maarten020: Inderdaad, het eerste wat ik dacht. Prachtig ontwerp.
GWBoes zegt
Ik heb zaterdag ook in de nieuwe e gereden en was toch wel erg positief verast. Rijdt iig veel verfijnder dan de Amerikaanse import e’s.
Qua ruimte viel het me ook mee, je hebt het idee in een veel grotere auto te zitten dan bij de vorige 500.
Snelheid heeft hij ook meer dan zat.
wimbers zegt
nog verfinder? waar uit zich dat in?
Ik heb net zo’n import 500e uit californie als 2e auto en ben echt heel aangenaam verrast over het confort dat die geeft. Die oude is trouwens ook een stukkie sneller dan deze nieuwe.
donaldjgarrison zegt
@wimbers:
GWBoes zegt
misschien heb ik wel niet genoeg in de oude gereden om er aan te wennen maar ik vond het gewoon niet echt soepel rijden. Reageerde heel fel op het gaspedaal en ik voelde echt de torquesteer als je hem goed intrapte, terwijl ik in de nieuwe direct soepel wegreed.
Kan natuurlijk komen doordat de motor een stukje sterker is maar waarom zou hij sneller moeten zijn? Met 9s naar de honderd trek je de meeste middenklasse 130-150pk auto’s er nog uit.
maseraudi zegt
Goed dat ook kleine autos, zoals deze nu als e-auto worden aangeboden.
Maar zijn er ook andere opties voor Fiat 500 liefhebbers? Zeker. Je kan ook voor 5000 euro een ‘oude’ 500 door Transition One laten ombouwen.
Off topic: zou graag een artikel willen zien, waar jullie dit soort projecten behandelen. Welke opties zijn er als je je eigen ICE naar electro wilt (laten) ombouwen.
O plaat zegt
Als je in België woont zijn er geen, onmogelijk dat je met zo’n ombouw door de keuring komt. Als oldtimer liefhebber werkte deze regel jaren lang in ons nadeel als je een andere ICE motor wou monteren maar nu juich ik het enkel toe. Ik hoop dat klassiekers gespaard mogen blijven van deze gruwel.
kevertje zegt
25000€ voor een auto die 100-120km ver geraakt? Nog 3700€ extra om ongeveer 200km te halen? Accu tegen 130km/h op drie kwartier leeg? Hoe mooi deze auto ook mag zijn, je had het kunnen raden met zo’n super-compact en het is niet de eerste keer dat ik het schrijf, zolang we bij dit soort van batterij/motorconcepten blijft, hoeft het voor mij niet, elektrisch rijden. Ik geraak vanuit m’n woonplaats nog niet eens naar de Belgische kust over en weer. En in weze staat het basisidee zelf eindeloos ver van het schitterend concept uit 1957. De bedoeling was om een allemans-auto te creëren en dat is deze elektrische gadget-auto heel duidelijk niet. In de jaren 60, ik herinner me de beelden nog uit m’n jeugd, had vrijwel iedereen ofwel een 500, een 600, een Vespa of zo’n driewielertje. De echte ecologische voetafdruk lag waarschijnlijk ook vele malen lager dan deze te zware plastieken bubbel vol toxische metalen.
Richmond zegt
De BEV is nog volop on ontwikkeling, het is zeker niet voor iedereen een oplossing. Vooral als wij als mens ons gedraag, het overal zsm willen aankomen, weigeren aan te passen. Als je geen oprit hebt en geen andere laad mogelijkheden bij jou thuis en geen bij de eindbestemming (werk, klant etc) dan is het geen oplossing. Wil niet zeggen dat het geen oplossing is voor anderen, iemand die het voor korte afstanden gebruikt en op werk kan laden, kan hiermee prima uit de voeten.
jmeverts zegt
@kevertje: prima voor de stad dus
kevertje zegt
Dat is zo’n gezegde. Ja, er zijn ook mensen die een Rado kopen, prachtig uurwerk maar veel meer dan het uur aflezen kan je er niet mee. Precies dat gevoel krijg ik bij deze auto en een gemiddeld (klein) gezin heeft aan zoiets niets want veel te duur en veel te onrealistisch. Bouw een elektrische auto van 10-12k€ die 900km ver geraakt zoals het eerste de beste Peugeotje en ik ben mee. Met een verbruik van rond de 3-4l/100km wil ik bovendien nog wel eens het verschil in (de echte) ecologische voetafdruk zien, van emissies tot de benodigde grondstoffen, ik geloof er niets van dat deze concepten in TCO (ook ecologisch) beterschap brengen.
Richmond zegt
Een nieuwe auto voor 12k kopen is vrijwel onmogelijk en als je die al vindt, haalt die ook geen 900km. Gemiddeld rijden mensen 30km per dag, dat is dus inclusief alle mensen die hele dag van noord naar zuid en oost naar west rijden. Het probleem is dat men zo gewend is geraakt aan oeverloos kunne rijden en indien nodig na 5min (15min als het heel druk is), dat 30min wachten bij een laadpaal een godspe is. Nee het is niet geschikt voor iedereen, zker niet voor de gemiddelde gezinnen, maar je moet ergens beginnen. Diesels waren ook niet vanaf dag 1 beesten die 1200km doen. Waarom het ongeduld bij de BEV?
roadster zegt
Je doet net alsof de elektrische auto een uitvinding van gisteren is. De eerste elektrische auto kwam 2 jaar na de eerste benzine auto, in 1888. Deze Fiat is dus het resultaat van 132 jaar ontwikkeling.
Mensen mochten zelf bepalen of en wanneer ze een diesel wilden kopen, de elektrische auto wordt ons door de strot geduwd. Over 5 a 10 jaar moet alles zogezegd elektrische zijn, afgedwongen door de politiek. Aangezien een nieuwe auto ontwikkelen ca. 5 jaar duurt, moeten de fabrikanten opschieten. Dan kunnen we niet eerst nog eens geduldig afwachten tot er een fatsoenlijke keuze aan betaalbare en bruikbare elektrische auto’s komt.
Wolfeschlegelsteinhausenbergerdorff zegt
Dat is natuurlijk appels met peren vergelijken. De originele 500 is naar huidige maatstaven te klein, te onveilig en te oncomfortabel. Maar mensen uit uw generatie kunnen alleen nog maar zeuren dat vroeger alles beter was. Terwijl dat absolute nonsens is natuurlijk. Uw generatie heeft consumeren tot kunst verheven en tijdens uw generatie is de wereldbevolking meer dan verdriedubbeld en is energieconsumptie exponentieel toegenomen. Goed bezig geweest!
roadster zegt
Gelukkig maar dat de huidige generatie er nu is. De groei van de wereldbevolking is gestopt, de overconsumptie is beëindigd. Eind goed al goed.
eklasse zegt
Bij 500E denk ik aan hele andere dingen.
mlo zegt
@eklasse: Ik ook, mooie W124’s van voor de e-klasse facelift
italned zegt
Laat maar komen! Mini Tesla:)
jippie zegt
Ik moet altijd wel lachen om de afsluiting van een video van een elektrische auto: “we gaan ook wel weer iets doen met V8-en en boxer-6 cilinders en zo”. Het is inderdaad ook niet altijd even makkelijk video’s over elektrische auto’s tot het einde uit te kijken ?.
spence zegt
Mocht elk gezien zo’n auto koppen als tweede auto, en die in het weekend ook gebruiken voor alle boodschappen of verplaatsingen dicht bij huis, dan staan we morgen al een heel stuk verder.
Ruim genoeg autonomie voor dat gebruik. En daar werd deze auto ook voor gemaakt.
Maar ja, zoveel gezinnen zullen er niet zijn die dat bedrag kunnen ophoesten voor een tweede auto.
goodvibrations zegt
Heerlijk autootje.. Perfect naast een ICE auto met karakter ?. Hier zou ik woon-werk ook prima ik uithouden denk ik..?
Zal vast goed verkopen in Bloemendaal wassenaar etc..
rempedaal zegt
Jammer dat het zo dramatisch rijdt want dit ziet er toch echt wel goed uit
tweetyv6 zegt
@Wouter
Dat was geen La Prima waar je in reed.
De La Prima is maar in 3 kleuren te krijgen; heel lichtblauw, grijs en zeegroen.
En heeft standaard lederen stoelen.
spence zegt
Het wordt nergens vermeld, maar wie levert de elektromotor in de elektrische wagens ? Ik vermoed dat die niet gemaakt worden door de autofabrikanten, maar door een zeer beperkte groep leverancier, niet ?
mashell zegt
Die kun je inderdaad inkopen bij een bedrijf als Siemens maar sommige fabrikanten maken ze zelf. Audi bijvoorbeeld voor de e-tron.
alfisstii zegt
@spence: in het geval van de 500e word de motor gefabriceerd door gkn automotive. Deze fabriceert naar mijn weten ook voor tesla elektromotoren
ericd zegt
Koket dingetje, dat zich makkelijk leent voor variaties (een 127) of opblazen (een nieuwe Punto). Kijk hoeveel varianten BMW maakt op de Mini. Maar nee hoorrrr, niet alleen is FCA laat met een opvolger van de 500, meer dan een extra deurtje erin snijden zit er niet in.