Ah, die nieuwe FIA president moet nog even wennen aan twitter en websites. En aan meningen.
Na drie termijnen mocht Jean Todt eindelijk met pensioen. Of nou ja, mocht, moest. Je mag namelijk maximaal drie termijnen FIA-president zijn. Daarna moet je het veld ruimen. Op zich geen verkeerd idee, anders zit je veel te lang met dezelfde leider. Dat moet je toch niet willen, Nederlanders?
Enfin, bij de FIA is nu Mohammed Ben Sulayem de grote eindbaas, capo én honcho. Hij is al sinds 2008 de vice-president van de FIA (Ferrari International Assistance). Daarnaast zit hij ook in de Motor Sport Development Task Force: hij is er voorzitter van. De oud-rallycoureur is dus bekend met het wereldje.
Hij zou er dus van op de hoogte moeten zijn dat al zijn uitspraken gewogen en uitvergroot zullen worden. Wij proberen jullie toch dagelijks te voorzien van de nodige sappige nieuwtjes uit auto- en autosportland. Dat ging niet helemaal goed afgelopen week.
Oude mening FIA president
Wat is er dan aan de hand? Nou, dat gaan we je even haarfijn uitleggen. Zoals jullie weten zijn coureurs als Sebastian Vettel en Lewis Hamilton begaan met de wereld. Het is het laatste topje van de Maslow-pyramide. Als je alles al hebt qua geld, objecten en miljoenen volgers op de Instagram, wil je bewustzijn in hun koppies brengen. Dat doen Hamilton en Vettel ook. Ze maken gebruik van hun statuur en hun bereik.
Daar was Sulayem het niet mee eens, zo liet hij optekenen aan Grand Prix 24/7:
Bij Lauda en Prost ging het enkel om het rijden. Vettel rijdt nu op een regenboog-fiets, Lewis geeft om mensenrechten en Norris benoemt geestelijke gezondheid. Iedereen heeft het recht om te denken. Voor mij is het alleen wel de vraag of we moet of we onze overtuigingen moet opdringen aan het publiek via de sport. Ik ben Arabisch, internationaal en moslim. Ik dring mijn opvattingen niet aan bij anderen. Absoluut niet!
Mohammed Ben Sulayem, vindt dat je mag zeggen wat je wil maar toch ook weer niet.
Die redelijk genuanceerde uitspraak werd ontvangen met een hoop weerstand. Ondanks dat Sulayem vraagtekens zet of de sport gebruikt moet worden als doorgeefluik voor meningen van multimiljonairs, vond men het op Twitter niet kunnen.
Dit is de nieuwe mening
Onder druk daarvan – daar lijkt het wel op althans – is Mohammed Ben Sulayem bijgedraaid. Hij heeft namelijk nu een mening die compleet haaks staat op hetgeen hij eerder zei. Nu is Twitter veel te beperkt voor nuance (zowel qua leestekens als het geestelijk niveau van de volgers), maar het is meer dan opmerkelijk:
Als een coureur, heb ik altijd geloofd in sport als een katalysator voor vooruitgang in de samenleving. Daarom is het promoten van duurzaamheid, diversiteit en inclusiviteit een topprioriteit van mijn mandaat. Op dezelfde wijze hecht ik waarde aan de betrokkenheid van alle coureurs en kampioenen voor een betere toekomst.
Mohammed Ben Sulayem, vindt nu iets wat hij eerst juist niet vond.
Om met @jaapiyo te spreken: waarvan akte. Hopelijk wordt dit issue besproken tijdens het Ziggo Race Café vanavond. Waar moet die heren het anders over hebben?
waterisnat zegt
Een mening hebben kan en mag, deze mening zonder merites etaleren als een deugdzaamheid terwijl je miljoenen fans hebt is een uiting van hele domme mensen. Om met Jürgen Klopp te spreken, waarom zou de mening van een sporter over ziekte/energie/communisme etc relevant zijn, buiten dat deze door de media zo gemaakt is?
Ps de treurige sneer naar Twitter waar het gemiddelde van geïnformeerd zijn een stuk hoger ligt dan bij de rest samenleving is nogal simpel kuddegedrag. Doe maar niet.
harrie zegt
Op Twitter ben je inderdaad heel goed geïnfomeerd over je eigen bubble.
SanderB zegt
Ik neem aan dat je dit dan ook kan staven met feiten? Anders kan je zo’n opmerking ook beter niet maken.
oranginas zegt
Twitter heeft die sneer zelf verdiend. Voor 90% van de gebruikers worden de oogkleppen al bij het registreren uitgedeeld.
petroldrinker zegt
zn 1e uitspraak ben ik het volledig mee eens, die daarna is weer typisch zn eigen hachje redden bij het plebs etc, houd gewoon je poot stijf en kom gewoon eerlijk uit voor je mening :) Blijf het ook altijd maar irritant vinden dat allerlij dingen die niks met de sport te maken hebben erbij gehaald word zoals mental health, environment etc
oranginas zegt
Tja, wat moeten we dan? Sporters blijven eren als goden die buitengewone resultaten halen? Dan zie ik liever een menselijke sporter: Die toont waar die mee worstelt, waar die zich doorheen heeft moeten werken. Ook heel wat gezonder voor de komende generatie: Die komen daar dan niet jaren later achter dat het allemaal rozengeur en maneschijn is.
Want er is een probleem met sport, en hoe de media ermee omgaat. En dan is het maar wat goed dat er een corrigerende werking is vanuit de sporters zelf, want vanuit de pers hoor je die veel te weinig los van een paar schandaaltjes (die pas aan het licht komen door een rechtszaak).
okdoei zegt
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
dawwg zegt
Iedereen die iets op Twitter wel of niet een mening uit dat niet gericht is aan een klantenservice, is achterlijk bezig … Sporters, filmsterren en wannabe-BNNers voorop ! En 180 graden draaien met je mening is al helemaal achterlijk; dan houd je gegarandeerd 0 integriteit & geloofwaardigheid over terwijl je nog steeds ge-cancel’d wordt door gen-snowflake. /einde mening.
dawwg zegt
Probeer ik hier een mening teven, moet het op moderatie wachten omdat ik een woord ‘herbruik’ dat ook in het artikel zelf staat … de vloek van ELK social media platform dat aan sneeuwvlokjes-overgevoeligheid lijdt.
willeme zegt
@dawwg:
Lieve dawwg,
Ik weet niet op welk woord je doelt. Als een reactie moet wachten op mederatie kan dat enkele dingen betekenen:
1. Je staat op de modlist.
2. Je reageert op iemand die op de modlist staat.
3. Je gebruikt Meer dan drie linkjes
4. Je gebruikt inderdaad een ‘woord’
5. pure spam
Dat gewoon via een filter, dat op mysterieuze wijze werkt. Het is niet dat wij daar aan de knoppen kunnen draaien. Het filter houdt heel veel spam, schelden, nog meer spam en rare reacties achter. Dus dat scheelt een hoop werk. Helaas wil ‘ie er soms ook een woord tegenhouden dat gewoon keurig is. Overigens is jouw reactie gewoon doorgelaten, dus lijkt het mij dat er geen probleem is verder ;-). Autoblog is overigens geen social media platform maar een blog over auto’s ;-)
dawwg zegt
Alles met een reactie-platform en community zoals jullie het zelf al jaren noemen is een sociaal platform; en waarom heb ik anders op mijn Autoblog profiel-pagina een kopje ‘vrienden’ staan ?
PS: Ik weet exact wel woord het is; maar wat ik nog erger vindt, is dat ik m’n originele post n.a.v. daarvan verwijderd heb in favoure van een geheel nieuwe post, maar dat ie er alsnog staat; brakke WordPress plugin of niet. Neem ik jullie als redacteurs trouwens geheel niet kwalijk en je feedback / transparantie wordt ten zeerste gewaardeerd, maar – noem het een beroepsdeformatie – ik ben wel allergisch voor dat soort technisch slecht werkende WP constructies.
gregorius zegt
@willeme: wat een prima samenvatting over het topje van de Maslow pyramide.
Al die coureurs hebben nu 24/7 een podium.
Senna vertelde vroeger ook vaak over god en jezus. Het verschil is dat hij toen niet zn eigen editor was en niet direct >10 mio bereikte.
Ook vind ik die uitspraak van deze MBS wel mooi. Als (mega) rich kid EN Arabier weet hij dondersgoed dat hij altijd apart aangekeken zal worden. Hij kon lekker studeren in het buitenland (heeft iig iets gedaan) en kon lekker auto’s rijden als hobby (baan); zonder zich ooit zorgen te maken over geld. Als coureur was hij niet speciaal, maar kon zich net staande houden in het internationale veld.
Het is dus juist leuk dat hij zegt dat hij niet te koop loopt met dat hij moslim is; al kleed hij zich natuurlijk wel zo (noem maar een voorbeeld van een rijke Arabier die zich zo kleed maar geen moslim is). Maar hij weet ook dat als hij nu wel typische Moslim dingen gaat zeggen en/of dingen probeert te veranderen omdat de islam dat zo zegt (in de opvatting van bepaalde manieren), is deze man zo weer weg.
pomoek zegt
Tja, wat kun je ervan zeggen? Zijn initiële mening was eerlijk maar gewoon dom. Zijn mening nu is duidelijk door de PR molen gegaan. Sport als een katalysator voor vooruitgang in de samenleving. Dat je het uit je b3k krijgt vind ik al een prestatie…
merken zegt
Sport hoort geen platform voor politiek te zijn. Elke atleet mag een mening hebben maar daar hoeft de sport niet als platform voor gebruikt te worden.
Ik denk een zorgwekkende ontwikkeling. Zo is de mening en kijk op de wereld van een Chinese of Russische coureur weer anders. Wat een coureur doet en zegt kan je uiteraard niet beïnvloeden maar wel de aandacht die F1 eraan geeft.
oranginas zegt
(Moderne) sport is altijd een platform voor politiek geweest, dus geen idee hoe je erop komt dat dit nu niet zou mogen. Anders mag je wel wat Olympische spelen van vorige eeuw gaan terugkijken. Of om bij de F1 te blijven, lezen over Zuid Afrika.
Natuurlijk is het nu zo dat best wat mensen geen zin hebben in de meningen van de sporters omdat ze het maar gezeur vinden, en dan denk ik: Deal with it, of ga zelf sporten.
merken zegt
Prima dat jij het anders ziet maar wat ik zelf gezien heb in mijn sportcarrière, is dat er lang niet zoveel podium gegeven werd aan de meningen van sporters als nu. Daar gaat het mij om.
Kijk maar hoe Hamilton een podium kreeg in F1, belachelijk. Prima dat hij zich hard voor wil maken voor een standpunt, maar F1 moet daar geen podium voor geven. Dan moeten ze elke coureur een podium geven en krijg je een grote schouwspel van politieke agenda’s.
Estate_of_mind zegt
Haha die headerfoto met Mercedes CLR en 180 graden draaien ;)