Je kon het aan zien komen…
Vorig jaar ontstond er flink wat commotie rondom Marcin Budkowski. De Pool werkte bij de FIA en in die rol moest hij intieme kennis hebben van alle bolides van de teams. Renault wist hem echter los te weken van de F1 regelhoeder, voor een ongetwijfeld passende vergoeding. Volgens de regels mocht Marcin al na drie maanden in dienst treden bij zijn nieuwe werkgever. Dit schoot in het verkeerde keelgat bij de andere teams. Met name Red Bull was er als de kippen bij om te klaagmeneren. Uiteindelijk bond Renault een klein beetje in; Budkowski gaat (officieel) pas vanaf april werk verzetten voor de Fransen.
Bij Ferrari gaan ze met dit soort issues wat flexibeler om. In plaats van heel hard te roepen dat het moreel verwerpelijk is om op deze manier de competitie te ‘vervalsen’, kopiëren ze de slinkse strategie van Renault gewoon. Zodoende hebben ze nu Laurent Mekies gestrikt. Deze Fransman fungeert momenteel als Safety Director bij de FIA. Niet zo spannend zou je zeggen, maar daarnaast is Mekies ook de Deputy Race Director. Daarmee is hij de ‘rechterhand’ van Charlie Whiting.
De Fransman heeft dan ook een technische achtergrond en begon zijn loopbaan in de F1 bij Arrows. Later werd hij Engine Race Engineer bij Minardi. Uiteindelijk groeide hij uit tot Head of Vehicle Performance bij Toro Rosso. Gedurende zijn periode in Faenza werkte de techneut onder andere samen met grootheden als Jos Verstappen en Sebastian Vettel.
Kortom, Mekies is evenals Budkowski een man die geacht wordt de nodige geheimen van de verschillende F1-teams te kennen. Ook voor hem geldt dat hij ‘pas’ over drie maanden in dienst mag treden voor Ferrari. Zijn rol als Safety Director bij de FIA mag hij in de tussentijd overigens gewoon uit blijven voeren. Bij Ferrari zal Mekies rapporteren aan technisch directeur Mattia Binotto. Wij zijn alvast benieuwd naar de reacties van Horner en consorten…
poursuivant zegt
Ten koste van alles willen winnen levert nou eenmaal meer titels op.
E34M5Touring zegt
Dus een technologische sport, met de allernieuwste technieken etc. Enorme organisatie enz. En die hebben een concurrentiebeding van 3mnd? Whahaha
Edge zegt
@e34m5touring: Lang leve de FIA, dat in Zwitserland gevestigd is en daarom ook volgens het Zwitserse contractrecht geen langer concurrentiebeding mag opnemen in haar contracten.
berlinetta zegt
@edge: Ik weet niks van het Zwitserse recht, maar je zou daarnaast ook een geheimhoudingsbeding kunnen afspreken. Dat zal ook in Zwitserland wel wat langer gelden dan 3 maanden.
gregorius zegt
@edge: ligt natuurlijk iets genuanceerder. Het recht dat je moet kunnen werken (ipv een ‘uitkering’ aanvragen) is belangrijker dan een non-compete clause in Zwitserland. Dus als jij, als in Zwitserland wonende ontslag neemt (of ontslagen wordt) en je gaat in het buitenland werken: zal het de Zwitsers een rotzorg zijn of je ook echt in het buitenland gaat werken; zolang je maar geen uitkering aanvraagt. Maar ook als hij bij Sauber zou gaan werken, hoeft het niet te beletten.
Wat je hier vaak ziet, is dat mensen met een opzegtermijn van 3 maanden, gewoon 3 maanden thuis mogen zitten (Garden Leave); dus die opzegtermijn wordt een beetje als non-compete clause gebruikt.
Wat je hier ook ziet, is dat de oude werknemer niet wordt aangeklaagd om het feit dat hij/zij de non-compete schendt (aangezien dat dus niet geldig is), maar dat hij/zij bedrijfsdocumenten heeft meegenomen. Dus zodra je ’thuis mag werken’ hier; moet je goed oppassen voor dat soort grappen.
daihatsucuore zegt
Nou nou. Straks ga je me ook nog vertellen dat het lobbyen en beïnvloeden van de regels bijna even belangrijk is als het creëren van een goede auto en het hebben van een goede coureur. De F1 is al heel lang een politiek spelletje.
bohica zegt
Jos verstappen een grootheid noemen :(
lekkerlinksrijden zegt
@bohica: in Limburg
cuban8 zegt
@bohica: hij heeft immers Max geproduceerd…
bohica zegt
@cuban8: dat is alleen een zaaddonatie . Dat noem ik geen prestatie
Orichy zegt
@bohica: En tot waar heeft hij hem gebracht, tot aller beste Formule 1 courreur allertijden van Nederland, nu al en Max is pas 20 jaar! Jos heeft Max verzorgd en zodat Max optimaal kan presteren, dat is een top prestatie, als vader, als mentor en als vriend.
Jos is tenslotte ook niet geheel klein van stuk, een stevig kerel, dus Jos een grootheid noemen is zeer terecht, want hij heeft met de middelen die hij ter beschikking had topprestaties geleverd.
Dank daarvoor en veel geniet plezier.
kilum zegt
@bohica: Tot zijn zoon de F1 in kwam was hij wel de meest succesvolle F1 coureur van Nederland.
nicolasr zegt
Als Max dit jaar geen wereldkampioen wordt, trek ik nog eens twee liter maltbier adtje. En misschien dat ze het van Autoblog dit jaar nu wel eens komen filmen! ?
ikleesookoverautos zegt
@nicolasr: Je kan ook gewoon er zelf een filmpje van maken. We wachten nog steeds!
ikleesookoverautos zegt
@nicolasr: geen woorden maar daden.
ikleesookoverautos zegt
Wat ziet die gast er fout uit zeg.
moveyourmind zegt
@ikleesookoverautos: Zo lijkt hij echt eng ja…
Knap dat bijna niet te zien is dat dat vieze baardje en die maffiasnor er in gefotoshopped zijn…
Jaapiyo wordt er steeds handiger in…
ikleesookoverautos zegt
@moveyourmind: je had me daar ff.
Nee hij ziet er zo toch echt uit. Rattenkop.
fernie zegt
Is vrij standaard om binnen dit soort functies (bedrijfsleven) een non-compete clause te hebben, weet niet zo goed wat hier zo bijzonder aan is. En zoals eerder al vermeld is, de overheid stelt een grens aan hoe lang dit mag omdat je anders nooit van baan zou kunnen veranderen.
berlinetta zegt
@fernie: Dat is niet waar. De overheid stelt hier geen maximum aan. Het arbeidsrecht is namelijk geen publiekrecht, maar privaatrecht. Partijen mogen dus zelf een termijn overeenkomen. Wel is het zo dat een rechter kan ingrijpen als een termijn gezien de omstandigheden van het geval onredelijk lang is.
fernie zegt
@berlinetta: EU stelt inderdaad geen maximum. De wet stelt echter wel nog altijd dat je recht hebt op werk. In de UK wordt redelijkheid getoetst en 6 maanden is vaak het maximum en in uitzondering tot 12 maanden. In Duitsland is de max 24 maanden, Italie heeft ook een limiet. In Frankrijk is de redelijkheid ook normaliter 12 maanden (net zoals in NL). Dus ja je kan afspreken wat je wilt maar dat maakt de rechter niets uit :).