De Formule 1 neemt de benodigde maatregelen om de kosten beperkt te houden en stuurt personeel naar huis.
Dat de Formule 1 zwaar getroffen wordt door het coronavirus is inmiddels duidelijk. Het begon met het schrappen van enkele races aan het begin van het seizoen. De gevolgen waren nog te overzien. Binnen de kortste keren stond echter het hele seizoen van 2020 op losse schroeven. Het kan snel gaan.
Formule 1 personeel nu ook getroffen
De Formule 1 zit dus met een serieus probleem. Om te zorgen dat het bedrijf deze crisis overleeft kunnen maatregelen niet uitblijven. Vandaag stuurt de organisatie de helft van het personeel met verlof. Het zou gaan om zo’n 250 medewerkers. De meesten zijn werkzaam op het hoofdkwartier in Londen. Heel gek is deze beslissing natuurlijk niet, aangezien er met een lege kalender toch een stuk minder te doen is. Uiteraard resulteert dit weer in nieuwe uitdagingen, maar daar mogen de hoge pieten hun kop over breken.
Over de hoge pieten gesproken: zij moeten het met een iets minder riant salaris doen. Ze leveren namelijk 20% in op hun loon. Dat zal nog steeds geen hongerloontje zijn, maar toch. Naar verwachting zal grote baas Chase Carey vrijwillig een nog groter deel van zijn salaris inleveren. Hij wordt echter niet net zoals de helft van het F1 personeel naar huis gestuurd.
De individuele teams namen eerder ook al soortgelijke maatregelen. Onder meer McLaren, Williams en Racing Point stuurde een deel van het personeel met verlof. Ook diverse coureurs moesten al salaris inleveren. McLaren baas Zak Brown wil sowieso drastischer maatregelen.
De grote vraag is of het seizoen nog te redden valt. Optimisten zien nog altijd mogelijkheden met dubbele races en een verlenging van het seizoen naar 2021. Als het lukt gaat het in ieder geval een propvolle kalender worden.
dawwg zegt
Kleine toevoeging: dit valt onder de Engelse Corona-regeling, waarbij het weggestuurd personeel tot 80% en/of max 2500 Pound uitbetaald krijgt, vandaar ook de 20% ‘cut’ voor de bobo’s. Blijft een voorkeursbehandeling, want dat is (uiteraard veel) meer dan 2500 Pound, maar goed, dat is een andere discussie :)
gwnbmw zegt
@dawwg: tja, die mannen (en ook enkele vrouwen tegenwoordig) moeten ook gewoon hun huis en de rekeningen betalen, en als miljonair haal je dat niet met 2500 pond.
dawwg zegt
Het is met 2 maten meten vriend, daar gaat het om. En die miljonairs moeten dan maar hun 5e supercar of 3e vakantie-huis verkopen als ze zo ‘zielig’ zijn. Maar dat zijn ze niet, want ze hadden ook nog riante bonusregelingen die meer zijn dan meerdere jaarsalarissen van de gemiddelde medewerker. Die luxe en/of een dergelijk buffer hebben de reguliere medewerkers niet.
dutchneon zegt
als het goed is heb je als miljonair ook wat achter de hand om dat op te vangen…..
wel zo eerlijk om het dan voor iedereen gelijk te trekken!
Jochen zegt
Je bent dief van je portemonnee (als bedrijf/ondernemer) als je vandaag de dag geen gebruik maakt van de ondersteunende maatregelen vanuit overheden. Het geld ligt bijna voor het oprapen.
joostgrn zegt
@jochen: Grapje zeker? Alle ondernemers die recht op dergelijke regelingen hebben bloeden op dit moment… Afgezien van enkele momenteel florerende sectoren gaat dit zo langzamerhand enorme consequenties hebben.
Jochen zegt
@joostgrn: You’re missing my point, bedrijven zijn gek als ze geen gebruik maken van de regelingen die bestaan. In de meeste landen is het overigens enkel support op de loonkosten, maar alle beetje helpen. Of je nu tot de grootste corporates ter wereld behoort, of meest toonaangevend modehuis, gewoon ophalen dat geld en zet de trotst aan de kant
pindakoning zegt
@jochen: welk geld kan je ophalen dan? Uitstel belastingen en loonvergoeding. Wat nog meer dan?
Jochen zegt
@pindakoning: het antwoord op je vraag staat al in de reactie waarop je reageerde.
Een aantal landen doet overigens wel meer.
Ik werk voor een internationaal bedrijf en ben helaas bijna dagelijks betrokken bij besluitvorming rondom inzet van personeel. De Nederlandse regeling is ongekend goed. We kunnen in Nederland een compensatie krijgen voor de loonkosten terwijl we maximaal gebruik kunnen blijven maken van deze toppers. In bijna alle andere landen gaat men naar een soort van deeltijd werk, waarbij de vergoeding vanuit de overheid ook gepaard gaat met deeltijdwerk van het personeel en zij daarmee dus niet maximaal inzetbaar meer. (Als de operatie rustiger is kan men in de overgebleven uren ook Charity werkzaamheden namens de werkgever verrichten, voorbereiding treffen voor de post-Corona tijd, cursussen laten volgen o.i.d..)
woudloper zegt
@jochen: zo simpel is het niet altijd. Ik werk voor een commerciële organisatie en mijn bazen verkiezen om iedereen aan het werk te houden en vol loon alsook bonussen uit te betalen.
Ook al mogen we nergens binnen bij onze klanten, de ziekenhuizen.
Ze kiezen ervoor omdat we nu op creatieve manieren kunnen proberen klanten op een andere manier aan ons te binden. Zoom calls, online trainings etc. Of services aanbieden die we anders niet doen. Hen helpen met onze consultants in deze tijden, waar ze niet altijd antwoorden op alles vinden.
Als ze ons technisch werkloos zetten, wordt er niets meer gedaan en is de heropstart ook veel slomer binnen enkele dagen/weken.
Moedige beslissing maar werkt wel
johnwaters zegt
Alles moet kapot, ik had het nog zo gezegd! En hoop maar niet op een post-Corona tijd, na deze crisis wordt dit genormaliseerd.