En dat deden ze de afgelopen jaren wel regelmatig. Vanaf nu mag een F1-coureur geen politiek statement doen.
Althans, niet zonder toestemming van de almachtige FIA. Eind vorig jaar is er een nieuwe versie van de International Sporting Code (ISC) vastgesteld. Daarin komt naar voren dat neutraliteit van de sportmannen belangrijk is. In het verleden hebben coureurs regelmatig politieke uitingen gedaan, denk aan het dragen van een T-shirt met een maatschappelijk statement.
Geen politiek statement meer van F1-coureur
Lewis Hamilton spant de kroon. Die komt zowat bij elke GP wel met een boodschap. Op zich goed, iedereen zet zich in voor een betere wereld mag je hopen. Maar of de Formule 1 daar het juiste platform voor is, dat is de vraag. Veel toeschouwers ergeren zich er groen en geel aan.
In de afgelopen seizoenen lieten vooral Lewis Hamilton en Sebastian Vettel zich natuurlijk gelden wat betreft het aantal politieke statements.
De FIA heeft daar naar geluisterd. Vanaf nu is het niet meer toegestaan om een politiek, religieus of persoonlijk statement te maken. Alleen met toestemming van de FIA is het mogelijk om dit nog te doen te doen. FIA-president Mohammed Ben Sulayem kwam met wat wijze woorden, want hij zei: “Wat kan een coureur het beste? Racen! Zij zijn daar goed in.” Hij vervolgt door te zeggen dat het verbinden van mensen door sport heel belangrijk is. Maar coureurs kunnen dit niet gebruiken voor hun eigen agenda. Er zijn volgens de president genoeg andere platforms waar dat beter op kan.
Neutraal
Op social media bijvoorbeeld, daar kunnen coureurs gemakkelijk hun ei kwijt. Maar daar is ook wat aan de hand: online haat. De FIA gaat daar ook actie op ondernemen door onder meer het gesprek aan te gaan met de platforms zoals Twitter. Ik ben nieuwsgierig of Elon Musk de telefoon opneemt.
Dus. Een coureur moet nu toestemming vragen bij de FIA. Doet een coureur dat niet dan kan hij sancties verwachten. Het is aan de stewards om te bepalen of een regel overtreden is. Zo ja, dan krijg je een straf. Wat voor straf dat is, dat is niet duidelijk. Feit is dat er nu nog meer regeltjes komen en daarmee nog meer discussie over wat nu wel of niet een politiek statement is. En of een steward de juiste, doch gevoelige, beslissing neemt.
str8six zegt
Prima ontwikkeling.
petroldrinker zegt
Heel goed, als je iets met politiek wilt, moet je dat maar als baan doen, en je zitje geven aan iemamd die 1000% met racen bezig is ipv andere voor de sport niet toedoende bullshit
joejojo2012 zegt
Censuur en zelfcensuur, rare tijd waarin we leven. Waar ik woon -Roemenie- had men er meer dan genoeg ervaring mee uit angst voor repercussies. Nu krijgt de gehele westerse wereld er mee te maken, slechte ontwikkeling. Staat natuurlijk buiten de vraag of je het eens bent met statements van coureurs.
waterisnat zegt
Wel erg moeilijk om in het grijze gebied van woorden te bepalen wat politiek is. Communisme/fascisme verstoppen in taal over de wereld redden (klimaat, racisme, etc) is de modus operandi op de meeste welvarende plekken in de wereld. Als je wil kun je enerzijds alles als politiek zien en tegelijk je ogen sluiten voor de valse uitingen waar middel en doel worden verwisseld. Lastig voor de FIA.
gregorius zegt
Het schandalige is dat de FIA hier aan te pas moet komen.
Blijkbaar is de groep van 20 (en nog wat test coureurs) dus niet samen te roepen om ze het volgende te zeggen:
– Of je mag alles zeggen: maar LM krijgt minder geld omdat adverteerders wegblijven omdat jullie je waffel niet kunnen houden; daardoor krijgt je team minder geld en die betalen jou weer.
– Of jullie houden gewoon allemaal je waffel en elke keer als iemand je iets vraagt, zeg je: we hebben met zn allen afgesproken dat we ons even niet uitlaten over andere problemen in deze wereld als je ons als F1 coureurs ziet. ‘Moeten we ook nog straffen gaan bedenken of is dit duidelijk genoeg?’
Zo is dat toch makkelijk op te lossen in een groepje van 20 verwende (ex)kinderen?
Nou, blijkbaar dus niet en DAT is belachelijk.
burninrubber zegt
Slechte en rare ontwikkeling dit is gewoon censuur. Snap dat mensen niet blij worden van Hamilton z’n uitspraken, gezien al het racisme op social media en ook hier. Mensen voelen zich teveel aangesproken waarschijnlijk. Als iedereen gewoon elkaars mening respecteerde zonder de hele tijd modder te gooien over en weer hadden we dit soort regels niet eens nodig.
Frankypanky zegt
Het zijn dan ook VOORAL de racisten die huilen over Hamilton!
En blijkbaar raakte Lewis Hamilton -terecht- een (voor die lieden) gevoelig snaar!
Dutchdriftking zegt
Ik ben vooral bang dat de motivatie voor dit vanuit het Midden Oosten komt….
Robert zegt
Met vier races in 2023 in die contreien zou dat goed kunnen kloppen. Ik vermoed overigens dat waar je ‘motivatie’ schrijft, daar ook wel ‘financiering’ kan invullen.
pomoek zegt
Haha, Het idee dat de FIA naar ons, het klapvee, heeft geluisterd is natuurlijk complete onzin. De reden dat de FIA politieke statements in de ban doet is omdat de landen waar races worden gehouden, en de bedrijven die de FIA geld toeschuiven niet van politieke statements houden.
Dat politiek geen plek heeft in sport is ook onzinnig. De F1 wordt nu juist gebruikt als sportwashing door landen als Saudi Arabië, Bahrein, Azerbeidzjan en Turkije.
Edge zegt
Het is iets moois als een coureur zijn platform gebruikt door bijvoorbeeld met een helm met regenboogvlag te racen. Er zijn nog te veel plaatsen op deze wereld waar je niet mag zijn wie je wil zijn of andere maatschappelijke problemen spelen. Dat een coureur dat beetje persoonlijke ruimte dat hij heeft dan gebruikt om die problemen aan te kaarten en die bevolkingsgroep een hart onder de riem te steken is iets wat we alleen maar zouden moeten toejuichen, de Formule 1 en de FIA inclusief. Wil niet zeggen dat je meteen zelf een regenboogvlag moet bestellen als Hamilton de LGBTQIA+ community een hart onder de riem steekt, maar wel dat hij gewoon zijn gang moet kunnen gaan.
Dat de FIA linksom goedkeurt dat er in het Midden-Oosten geracet wordt, waar ze om het voorzichtig uit te drukken een ‘andere’ kijk op mensenrechten hebben en aan de andere kant coureurs verbiedt om daar wat over te zeggen riekt natuurlijk heel erg naar censuur. Bek houden, gas geven en vooral niks zeggen over Aramco, Saudi-Arabië, Qatar en de verouderde denkbeelden daar want de F1, en dus ook de FIA, verdient bakken met geld aan die landen/bedrijven.
Ik vind de timing van deze regel overigens wel frappant. Ik heb het gevoel dat ze bij de FIA bewust gewacht hebben tot Sebastian Vettel uit de sport is. Hamilton en hij zijn de twee meest uitgesproken coureurs, dus nu eentje weggevallen is hoeven ze er ook maar eentje terug in zijn hok te duwen. Anderzijds denk ik dat ze ook gewoon bang zijn voor de publieke reactie als Vettel er nog was geweest, want Vettel is welbespraakt en laat zich de mond niet snoeren. Die had dan elk cameramoment aangegrepen om in een shirt met activistische print te vertellen hoe belachelijk de FIA bezig is.
kevindb zegt
Ik vind het een goede ontwikkeling. Het zou mij ook niet in dank af genomen worden als ik op mijn werk in een t-shirt ga lopen met allerlei politieke uitingen. En rondjes rijden is voor een coureur ook gewoon zijn werk.
mashell zegt
Raar. Reclame voor drank en sigaretten kan wel maar politieke statements kunnen niet? Het geld lijkt weer eens te regeren.
Gelukkig zijn zaken als “black lives matter” en vrouwen of LHBTQIA+ rechten geen politieke statements maar gewoon wijzen op mensenrechten. Dus Lewis kan daar gewoon meer doorgaan. Sport is omdat het sportieve en amusements doelen dient bij uitstek geschikt voor zulke uitingen, commercie is maar bijzaak.
ggj1987 zegt
Mooi zo. Als ik F1 kijk dan wil ik een race zien en niet wederom geconfronteerd worden met allerlei politieke statements of acties. Dat zie je al genoeg op andere media en internet.
Breinstein zegt
Hoeveel van die acties ‘zie’ je als thuiskijker nou echt? Het knielen werd niet iedere race uitgezonden en ik kan me niet voorstellen dat een regenbooghelm zo aanstootgevend is.
lekkaah zegt
Sport, educatieve instellingen, cultuur… Niet mixen met politiek. Ik kijk juist sport om die uberpolarisatie overal eens te ontwijken.
Wie betaalt bepaalt. Coureurs willen begrijpelijkerwijs onafhankelijker worden van hun sponsors en willen eigen volgertjes op social media, een goedkope/makkelijke manier dan van LGBT en dergelijke hypes gebruik te maken is er niet. Noem een makkelijkere manier voor publiciteit?
racerx zegt
Ik irriteerde me er soms wel aan, maar dergelijke statements moeten in het kader van vrijheid gewoon kunnen. Deze regulering klinkt als een invloed uit het Midden Oosten, zoals @Dutchdriftking al aangaf.
Breinstein zegt
Schokkend om te lezen hoeveel mensen onder dit bericht het terecht vinden dat de coureurs monddood worden gemaakt. Dit is censuur en niks anders! Met meer races in het Midden-Oosten en andere landen waar de mensenrechten niet hoog staan, is dit een slechte ontwikkeling voor F1. Alles voor het geld, terwijl je een schitterend platform hebt waarmee je de wereld alleen maar mooier kan maken.
Kan me overigens niet voorstellen dat een persoon als Lewis zich hierdoor monddood laat maken.
willeme zegt
Voltaire zei ooit:
Vrij vertaald:
Ik ben het niet eens met wat u zegt, maar ik zal uw recht om het te kunnen zeggen verdedigen met mijn leven.
Je hoeft het niet eens te zijn met de boodschap van Hamilton en Vettel (of welke coureur dan ook). Maar de vrijheid om het te kunnen zeggen is een groot goed. Bizar dat men dit gewoon een prima ontwikkeling vindt dat een paar oliestaten dit de kiem in willen smoren. Overigens, waar hebben we het over. Uitingen tegen racisme, milieuvervuiling, homofobie zijn toch niet zo heel erg?
gregorius zegt
Als jij een miljardair bent en aanhanger van een regime dat het niet zo heeft met racisme en lhbtq+; en je wil een race organiseren om jezelf populair te maken en jezelf belangrijk te doen lijken, dan snap ik dat het niet fijn is dat de hoofdrolspelers (die je zo juist hebt gekocht om hun kunstje op te voeren) juist dingen verkondigen die tegen jouw (missende) normen en waarden in gaan. (Don’t Bite the Hand That’s Feeding You, 1915, Thomas Hoier).
Vroeger was er nog meer censuur. Een Lewis Hamilton in 1970 die loopt te klagen over A en B zou in veel media niet herhaald worden. Nu, kan een LH met Twitter, Facebook, 500 blogs etc juist zn bereik halen; in de setting van het event.
Dan moet je dus als betaler, van de organisator gaan eisen dat de artiesten zich gedragen naar bepaalde maatstaven die de betaler bepaalt.
Dus ja, ik snap het; al had ik begrepen dat het makkelijker te regelen zou zijn (zonder regels).
Bij voetbal zagen we het pas deze winter.
Bij de F1 rijden we al weer ruim 10 jaar rond in schurkenstaten in GP’s betaalt door mensen met zeer bedenkelijke normen en waarden.
De echte vraag is: wil de ‘veel betalende fan’ liever 15 GP’s zijn in normale(re) landen, op wat oudere en minder mooie banen; zonder ‘wereld sterren’ en in auto’s van team die misschien de helft kosten van wat ze nu kosten?
Of willen ze juist deze overhypte poppenkast zien?
Ik ben een weinig betalende fan; kijk het sinds 1993/1994; maar heb nog nooit een F1 abo gehad om te kijken, ben naar 1 race geweest. Heb 0 stuks mergendize gekocht. En ik drink geen Kronbacher, Bitburger of Warsteiner. Dus ja, ik ben niet de target audience.
willeme zegt
@gregorius:
Dan moet de FOM en LM zijn rug recht houden. De vrijheid van meningsuiting is (cq was) een belangrijke voorwaarde voor veel F1-landen. Dat de nieuwe landen er andere mensenrechten op na houden is al krom, maar dat de coureurs de mond worden gesnoerd is helemaal van de zotte en simpelweg een doodenge ontwikkeling.
Nu kun je je afvragen of je dan als coureur wel daaraan actief wil bijdragen. Dat is een van de redenen dat Vettel ook vertrokken is. Hij kon zijn principes niet rijmen met de richting die de sport op is gegaan.
Ik ben het overigens niet eens met je laatste stelling. De banen in de zandbak voegen mijn inziens helemaal niets toe in sportief opzicht. Jeddah is grappig bedacht, maar sfeerloos. Losail is verschrikkelijk. Op Abu Dhabi is ook nooit een interessante race geweest (tenzij Masi safetycars gaat regelen ;-)) en Abu Dhabi stelt als baan ook niet veel voor. Het zijn juist banen als Monza, Montreal, Mexico, Silverstone, Spa, COTA, Interlagos en Suzuka waardoor de sport weer glans heeft.
Maar dat gezegd hebbende, is het alsnog van de zotte dat die 20 coureurs zich niet mogen uiten op welke manier ze wensen. Of ik het eens ben of niet, is niet relevant. Ook al betaalt een oliestaat een godsvermogen voor een race, ik zie geen enkele reden waarom Lewis Hamilton dan geen opmerking mag maken over de aldaar ontbrekende mensenrechten. Het probleem zit niet echt bij een Hamilton die het aan de kaak stelt ;-). Het land in kwestie moet zijn shit voor elkaar krijgen.
Wat mij betreft halveren ze alle F1-budgetten en racen ze alleen nog maar op legendarische ouderwetse banen. Denk dat de meeste fans die races in de zandbak op de koop toe nemen. Niemand die er naar uit kijkt, (maar dat is natuurlijk een aanname).
Richmond zegt
Bij elk land kun je er wat van vinden. Moet je wel in Amerika gaan rijden als daar ook zoveel dingen fout gaan. Waardoor blm iniatieven ontstaan? Natuurlijk is het in de “zandbak” erger, maar het moet gewoon om met rijden gaan. En de banen die mooie races opleveren hebben moeite om alles te betalen.. dus dankzij die andere races kunnen die blijven.. en over het uiten van coureurs.. jij schrijft toch ook niet een artikel over jouw mening over wat er gebeurt op de wereld. Of een andere journalist voor welke andere krant of tijdschrift dan ook. Of moet nu een willekeurige Piet die mee doet met rad van fortuin ook ipv antwoord te geven, aandacht vragen voor blm of mensenrechten of de oorlog in Oekraïne? Net zoals zelenksy deed bij de golden globes,? Iedere coureur heeft de hele rits aan social media en ook nog een eigen website. Daar kunnen ze alles zeggen wat ze willen en bereiken ze hun fanbase. En doen ze niet tijdens het werk.
Frankypanky zegt
Rare ontwikkeling die de FIA wat gang zet!
Zaken zoals #BLM of Homorechten zijn mensenrechten en geen politiek!
Weet je wat WEL politiek is? Alle Russen uit de (autosport)competitie schoppen! Dat lijkt mij een stuk ingrijpender dat wel Vettel en Hamilton de afgelopen jaren deden. Maar coureurs mogen zich niet bezig houden met zaken buiten de sport.
Sport is al vaker een kanaal geweest voor maatschappelijke onderwerpen. Stel je voor dat ene Mohammed Ali niets anders deed dan boksen…
mashell zegt
Scherp, dat buitensluiten van Russische sporters is inderdaad juist heel erg politiek gemotiveerd.
pramm zegt
Dat je geen politieke statements mag maken lijkt me niet meer dan logisch. Echter uitspraken over zaken als bijvoorbeeld mensenrechten en klimaatproblematiek zijn geen politieke statement.
lotuselises2 zegt
Wie bepaald wat politiek is en wat niet. Zeeeeeer slechte zaak dit.